Θεματική Εβδομάδα – Φυσικά Φαινόμενα

Απρίλιος 10, 2021από Το Αερόστατο

Καλή εβδομάδα λατρεμένοι μας μαθητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περάσατε ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο φοβερές ανακαλύψεις!

ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ - Φυσικά Φαινόμενα

Θεματική Ενότητα: “Φυσικά Φαινόμενα”

Καλημέρα και καλή εβδομάδα στους αγαπημένους μας φίλους! Μεγάλη μας η χαρά που σας κρατάμε παρέα και αυτήν την εβδομάδα! Η ώρα που θα τρέξουμε να μπούμε στο καλό μας σχολείο πλησιάζει παιδιά! Μέχρι τότε όμως, φοράμε το πλατύ μας χαμόγελο και περνάμε καταπληκτικά με εσάς δίπλα μας! Το θέμα που διαλέξαμε, θα μας ταξιδέψει και πάλι στα μυστικά και την απερίγραπτη ομορφιά της φύσης! Θα μελετήσουμε τα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα δίπλα μας και μας μαγεύουν κάθε φορά! Ελάτε λοιπόν, να επιβιβαστούμε στο Αερόστατό μας για να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι στη γνώση και το παιχνίδι!

 

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021: “ Η καταιγίδα

Σας κινήσαμε την περιέργεια μικροί μας εξερευνητές σωστά; Σήμερα θα μας λυθούν οι πρώτες απορίες μας και θα διασκεδάσουμε ασχολούμενοι με το φυσικό φαινόμενο της καταιγίδας. Μην ξεχάσετε την ομπρέλα σας παιδιά! Φύγαμεεεε!

ΒΗΜΑ 1ο: Ορισμός

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

  • Τι ονομάζουμε φυσικό φαινόμενο;
  • Γνωρίζετε κάποιο;
  • Έχετε δει, ακούσει ή αισθανθεί εσείς φυσικό φαινόμενο;
  • Τι σας έκανε εντύπωση;  

Αγαπημένα μας παιδάκια, φυσικό φαινόμενο ονομάζεται οτιδήποτε συμβαίνει στη φύση. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για την αλλαγή μιας κατάστασης λόγω συγκεκριμένων δυνάμεων ή συνθηκών. Ένα φυσικό φαινόμενο που όλοι μας έχουμε δει είναι η καταιγίδα, όταν ο ουρανός δηλαδή γεμίζει σύννεφα και  εμφανίζονται αστραπές, βροντές, κεραυνοί ή χαλάζι και πολύ δυνατοί άνεμοι.

Για πάμε όμως να μάθουμε τι είναι αστραπή και τι κεραυνός;

Αστραπή είναι ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας, δηλαδή αυτή η φωτεινή λάμψη που βλεπουμε και δημιουργείται ανάμεσα σε 2 διαφορετικά σύννεφα που έχουν αντίθετα ηλεκτρικά φορτία.

Η αστραπή, μικρούλια μας, συνοδεύεται πάντα από τη βροντή, την οποία την ακούμε αφού πρώτα δούμε το φωτεινό σπινθήρα!

Τι είναι όμως άραγε βροντή;

Πόσες φορές την ώρα που παίζουμε, βλέπουμε τηλεόραση ή πάμε βόλτα με το αμάξι και έξω ο ουρανός έχει γεμίσει σύννεφα, ακούγεται ένα δυνατό μπουμπουνητο και εκείνη την ώρα συνήθως μας τρομάζει; Αυτός ο δυνατός θόρυβος ονομάζεται βροντή!

Εσείς φοβάστε τις αστραπές που παρεούλα έχουν τις βροντές;

Στην καταιγίδα, βλέπουμε και κεραυνούς μικρά μας παιδάκια!

Οι κεραυνοί δημιουργούνται όταν μεγάλα ηλεκτρικά φορτία περνούν από τα σύννεφα στο έδαφος. Μάλιστα, διαφέρουν  από την αστραπή γιατί αυτή γίνεται ανάμεσα σε δύο σύννεφα!

 

Όταν ένας  κεραυνός φτάσει στο έδαφος μπορεί  να προκαλέσει πυρκαγιές αν πέσει πάνω σε κάποιο δέντρο ή κάποια ζημιά αν πέσει σε κάποιο αντικείμενο ή κτίριο . Ο κεραυνός προσβάλλει κυρίως ψηλά και απομονωμένα αντικείμενα ( καμπαναριά, στέγες ψηλών κτιρίων), γι’ αυτό εκεί συνήθως τοποθετούνται ειδικές κατασκευές, πάνω στις οποίες πέφτει ο κεραυνός, τα αλεξικέραυνα! Τα αλεξικέραυνα τραβούν τον κεραυνό και τον οδηγούν μέσα στην γη!  

ΒΗΜΑ 2ο:  “ Οι κεραυνοί”

Οι κεραυνοί εκτός από βροντεροί είναι και πάρα πολύ φωτεινοί.

Αυτό οφείλεται σε δύο συννεφάκια που συγκρούονται πάνω στον ουρανό

και κουβαλάνε δύο διαφορετικά συμβολάκια.

Το συν (+) και το πλην ().

Κουβαλάνε δηλαδή θετικό φορτίο (+) και αρνητικό φορτίο (-) , δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο “στατικό ηλεκτρισμό”.

Από την σύγκρουση αυτών των δύο συμβόλων  έχουμε τους κεραυνούς και τις αστραπές.

Τι θα λέγατε να σχεδιάζαμε αυτά τα υπέροχα συμβολάκια με τα χέρια μας;

Μπορείτε να το κάνετε;

Στην συνέχεια μπορείτε να πάρετε μια ξυλομπογιά ή έναν μαρκαδόρο, όποιο χρώμα σας αρέσει, και να τα σχεδιάσετε στο χαρτί μέσα στα συννεφάκια συν + και πλην -! Τι λέτε; Θα τα καταφέρετε τέλεια!

ΒΗΜΑ 3ο:  “Φτιάχνοντας τους δικούς μας κεραυνούς και αστραπές”

Οι αστραπές και οι κεραυνοί, οφείλονται στον στατικό ηλεκτρισμό.

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε τις δικές μας αστραπές στο σπίτι μόνο με δύο

υλικά;

Ποια να είναι αυτά;

  • Ένα μπαλόνι
  • Και ένα μεταλλικό αντικείμενο όπως ένα κουτάλι!

Οδηγίες:

Φουσκώνετε το μπαλόνι και το τρίβετε στο κεφάλι σας για 1-2 λεπτά. Κλείστε όλα τα φώτα στον χώρο και ακουμπήστε το μεταλλικό αντικείμενο στο μπαλόνι. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!

Όση ώρα τρίβατε το μπαλόνι στο κεφάλι σας προσέξατε τίποτα περίεργο;

Μπορείτε να μας πείτε τι έπαθαν τα μαλλιά σας;

ΒΗΜΑ 4ο: ¨Παίζοντας με τα φυσικά φαινόμενα ¨

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το παιχνίδι! Με τι άλλο; Μα φυσικά με τις αστραπές και τους κεραυνούς!

Μαμά ,μπαμπά θα μας βοηθήσετε;

Ξαφνικά άρχισε να βρέχει και να ακούγονται από μακριά βροντές. Όμως πουθενά δεν υπήρχαν στον ουρανο αστραπές και κεραυνοί.

Ξαφνικά ένας δυνατός  κεραυνός έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό. Τα παιδιά τρομαγμένα έτρεξαν να προφυλαχτούν κάτω από ένα υπόστεγο!

Όλα τα φώτα του σαλονιού θα είναι κλειστά, το μόνο που θα ακούγεται θα είναι ο ήχος της βροχής και των βροντών. Τα παιδιά θα περπατάνε και θα χοροπηδάνε μέσα στις λακκούβες κρατώντας τις ομπρέλες τους!

Όταν όμως τα φώτα του σαλονιού ανάψουν και εμφανιστεί ο κεραυνός, τότε θα πρέπει γρήγορα να πάνε να κρυφτούν για να μην τους πετύχει!

Όταν τα φώτα σβήσουν τότε τα παιδιά θα βγουν από την κρυψώνα τους και θα συνεχίσουν την βόλτα τους στην βροχή!

Ορίστε και το τραγούδι μας για να παίξουμε το παιχνίδι!

Πως σας φαίνεται; Μην ξεχάσετε να βάλετε τις γαλότσες σας !

ΒΗΜΑ 5ο: “ Κεραυνό- κατασκευες”

Και τώρα ας δημιουργήσουμε! Εξοπλιστείτε με χρώματα, πινέλα, σφουγγάρια και μικρά χαρτονάκια και δημιουργήστε το δικό σας έργο τέχνης! Μπορείτε φυσικά να παίξετε και με τους αριθμούς! Ο μπαμπάς και η μαμά θα σας λένε διάφορα νούμερα και εσείς θα παίρνετε τόσες σταγόνες και τόσες αστραπές!

Για την επόμενη κατασκευούλα θα χρειαστούμε:

  • Κόλλα
  • Διάφανο ποτηράκι μιας χρήσης
  • Γκοφρέ μπλε και κίτρινο
  • Μαρκαδόρο
  • Ψαλίδι

Οδηγίες:

Πρώτα θα κόψουμε το μπλε και  το κίτρινο χαρτί γκοφρέ σε κομματάκια. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτοπετσέτες.

Σχεδιάζουμε στο ποτηράκι με τον μαρκαδόρο κεραυνούς και περνάμε το εσωτερικό του με κόλλα. Στη συνέχεια, βάζουμε γρήγορα το μπλε και το κίτρινο γκοφρέ πάνω στην κόλλα πριν στεγνώσει!

Προσοχή! Το κίτρινο πρέπει να το βάλουμε κάτω από τον κεραυνό.

Μπορείτε επίσης, να βάλετε βαμβάκι στην κορυφή του ποτηριού για να φτιάξετε ένα πανέμορφο σύννεφο!

Τέλος, μερικά φωτάκια led μέσα στο ποτήρι θα ήταν ό,τι πρέπει για να φωτίσουμε τους κεραυνούς μας! Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, σωστά;

 

   

ΒΗΜΑ 6ο: “Η ώρα της ζωγραφικής”

Πόσο χρήσιμες πληροφορίες μάθαμε σήμερα! Σίγουρα στην επόμενη καταιγίδα θα παρατηρήσουμε τον ουρανό με μεγάλη προσοχή! Ελπίζουμε να ενθουσιαστήκατε όπως και εμείς σήμερα μικροί μας εξερευνητές! Σας υποσχόμαστε πως η συνέχεια είναι τόσο πολύ ενδιαφέρουσα! Καλή ξεκούραση προς το παρόν και θα τα πούμε αύριο! Φιλάκια!

 

                                                                                                                                                                                                                                           

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τρίτη 13 Απριλίου 2021: “ Ο τυφώνας”

Καλημέρα στους υπέροχους μας μαθητές! Πώς κοιμηθήκατε; Σηκωθείτε γρήγορα από το κρεβατάκι και ετοιμαστείτε για μια μέρα γεμάτη δράση! Επόμενο φυσικό φαινόμενο που θα ανακαλύψουμε είναι ο τυφώνας, οποίος μας προσκαλεί να μάθουμε γι’ αυτόν και τους δυνατούς ανέμους που κουβαλάει! Ας ξεκινήσουμε!

 

ΒΗΜΑ 1ο: “ Πόσο δυνατός είναι ο άνεμος; ”

Καλά μας παιδάκια, τυφώνες, κυκλώνες ή ανεμοστρόβιλοι είναι καταιγίδες με πάρα πολύ δυνατούς ανέμους και τους ξεχωρίζουμε ανάλογα την περιοχή που εμφανίζονται και την ένταση του ανέμου που έχουν!

Μια καταιγίδα γίνεται  τυφώνας ή κυκλώνας όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα σε ταχύτητα! Ο άνεμος φυσάει πάρα πολύ δυνατά!

Για να καταλάβετε πόσο δυνατά φυσάει, κοιτάξτε τα δέντρα που έχουν λυγίσει από τη δύναμη του!

Για ελάτε να δούμε πως φαίνεται ένας τυφώνας από το διάστημα!

Πως σας φαίνεται ; Τι παρατηρείτε να υπάρχει στο κέντρο του τυφώνα;

Ακριβώς, μια τρυπούλα! Αυτή λέγεται μάτι του κυκλώνα και είναι στο κέντρο, στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου άνεμοι, επικρατεί δηλαδή νηνεμία!

Ο τυφώνας αλλά και ο κυκλώνας εκδηλώνονται με ανεμοστρόβιλους, δηλαδή μια δίνη από δύο αντίθετα ρεύματα αέρα. Μια αέρια μάζα που καθώς μετακινείται περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της προσφέροντας ένα μοναδικό αλλά πολύ επικίνδυνο θέαμα!

Οι τυφώνες ειναι πολύ καταστροφικοί τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα καθώς σηκώνουν στέγες σπιτιών, αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα και κάνουν τα κύματα να χτυπούν με μεγάλη ορμή στις ακτές.

 

Μην φοβάστε όμως! Στη χώρα μας την Ελλάδα, σπάνια συμβαίνουν τέτοια καταστροφικά φαινόμενα! Που και που, εμφανίζεται κάποιος μικρός ανεμοστρόβιλος, κυρίως μέσα στη θάλασσα, ο οποίος γρήγορα εξαφανίζεται!

 

ΒΗΜΑ 2ο: ¨Τυφώνας μέσα στο μπουκάλι¨

Μικροί επιστήμονες είστε έτοιμοι;

Φορέσατε την ρόμπα σας και τα γυαλιά σας;

Τέλεια!

Ήρθε η ώρα να βάλουμε την δίνη ενός τυφώνα μέσα σε μπουκάλι!

Παρακάτω σας έχουμε δύο πειράματα ένα εύκολο και ένα λίγο πιο δύσκολο..

Και τα δύο είναι εξίσου εντυπωσιακά! Πάμε να τα δούμε;

Μαμά ,μπαμπά θα μας βοηθήσεις;

Για αυτό το πείραμα θα χρειαστούμε:

  • Ένα γυάλινο βαζάκι
  • Νερό
  • Χρώμα μαγειρικής κατά προτίμηση μπλε
  • Σαπούνι πιάτων
  • ξύδι

Οδηγίες:

Γεμίστε το βαζάκι με νερό. Φροντίστε να αφήσετε ένα εκατοστό κενό από την κορυφή. Προσθέστε μια γενναία ποσότητα από το σαπούνι των πιάτων, κατά προσέγγιση μια κουταλιά του τσαγιού και μια με δύο σταγονίτσες από το χρώμα μαγειρικής. Κλείστε το καπάκι και ανακινήστε καλά για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Στην συνέχεια κουνήστε το βαζάκι γρήγορα με κυκλικές κινήσεις μέχρι να εμφανιστεί ο τυφώνας

Αν δυσκολευτείτε από τις μπουρμπουλήθρες που θα βγάλει το σαπούνι, πάρτε ένα κουταλάκι και αφαιρέστε τες ή αλλιώς ρίξτε μια κουταλιά του τσαγιού ξύδι!

Στο επόμενο πείραμα θα φτιάξουμε μια δίνη τυφώνα μόνο που θα ακολουθήσουμε μια διαφορετική διαδικασία από την προηγούμενη.

Τι λέτε είστε έτοιμοι να την εξερευνήσουμε;

Πάμε να μάθουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε;

  • Δυο μεγάλα πλαστικά διαφανή μπουκάλια , με τα καπάκια τους
  • Μονωτική ταινία
  • Κόλλα
  • Κοπίδι ή τρυπάνι

Οδηγίες:

Αφαιρέστε τις ετικέτες από τα μπουκάλια.

Ξεβιδώστε τα καπάκια και κάντε μια τρύπα στη μέση, τόση ώστε να χωράει σ’ αυτήν το μικρό σας δαχτυλάκι.

Κολλήστε τα καπάκια με την κόλα και με την ταινία ώστε να μην υπάρχει διαρροή νερού.

Γεμίστε το ένα μπουκάλι με νερό, τοποθετήστε το κενό μπουκάλι ανάποδα πάνω από το γεμάτο και βιδώστε τα καπάκια.

Τέλος, γυρίστε τα μπουκάλια αναποδα με αυτό που είναι γεμάτο να είναι από πάνω.

Ξεκινήστε να τα στροβιλίζετε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις!

Παρατηρήσατε την δίνη που δημιουργήθηκε στο μπουκάλι με το νερό;

‘Έτσι μοιάζει και η δίνη ενός κυκλώνα και ενός τυφώνα!

Μπράβο! Τα καταφέρατε τέλεια!

Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε χρώμα στο νερό ή ακόμα και μικροπραγματάκια όπως χαλικάκια

Σίγουρα θα γίνει πολύ εντυπωσιακό!

ΒΗΜΑ 3ο: ¨ Γίνε και εσύ ο τυφώνας¨

Αφού βάλαμε τον τυφώνα και πιο συγκεκριμένα την δίνη του σε ένα μπουκάλι ήρθε η ώρα να γίνουμε και εμείς τυφώνες και κυκλώνες τι λέτε;

Είστε έτοιμοι;

Μαμά ,μπαμπά θα παίξεις μαζί μας;

Ο άνεμος αρχίζει και φυσάει. Στην αρχή είναι πάρα πολύ σιγανός αλλά όσο περνάει η ώρα γίνεται όλο και πιο δυνατός και στο τέλος μετατρέπεται σε ένα πολύ δυνατό τυφώνα. Προσοχή! Φυσάει τόσο δυνατά που πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας!

Όταν λοιπόν η μουσική παίζει χαμηλόφωνα εσείς μικρά μου παιδάκια θα είστε το σιγανό αεράκι και απλά θα περπατάτε στο σαλόνι.

Όταν η μουσική δυναμώσει λίγο ακόμα ο αέρας θα γίνει ακόμα πιο δυνατός και τότε θα αρχίσει να χοροπηδάει.

Όταν όμως η μουσική μπεί πάρα πολύ δυνατά τότε εσείς θα μετατραπείτε σε πάρα πολύ δυνατό τυφώνα και θα γυρνάτε γύρω-γύρω από τον εαυτό σας όπως ακριβώς και η δίνη ενός τυφώνα!

Όταν χαμηλώσει λίγο η μουσική θα ξαναγίνετε πάλι ένας απλός δυνατός αέρας!

Όταν σταματήσει τελείως η μουσική τότε θα πρέπει να ξαπλώσετε στο πάτωμα γιατί ο αέρας εξαφανίστηκε και πήγε πάλι πίσω στον ουρανό και στα

Σύννεφα!

Πάμε να βάλουμε και το υπέροχο τραγουδάκι μας;

ΒΗΜΑ 4ο:  ¨αέρινες κατασκευούλες¨

‘Ήρθε η ώρα να πιάσουμε τα ψαλίδια μας και να εξασκηθούμε λίγο!

Πώς;

Θα σχεδιάσουμε πάνω σε ένα χαρτί μια σπείρα. Στην συνέχεια θα πάρουμε το ψαλιδάκι μας και θα προσπαθήσουμε να κόψουμε πάνω στην γραμμούλα!

Προσοχή στα δαχτυλάκια σας!

Τέλος θα περάσουμε μια κλωστούλα στο  κέντρο της σπείρας μας και έτοιμος ο κυκλώνας μας!

Για την επόμενη κατασκευούλα μας θα χρειαστούμε:

  • Χαρτί
  • Κόλλα βαμβάκι

Οδηγίες:

Θα σχεδιάσουμε πάνω στο χαρτί μας μια σπείρα. Μετά θα περάσουμε την

σπείρα με κόλλα . Γρήγορα! Πρέπει να κολλήσουμε το βαμβακι πριν

στεγνώσει η κόλλα μας!

Έτοιμος ο κυκλώνας μας!

ΒΗΜΑ 5ο: “ Ας ζωγραφίσουμε, μικροί μας καλλιτέχνες”

Πόσο όμορφη τελικά είναι η φύση και πόσο τρομερός ο τυφώνας! Αν εξαιρέσουμε βέβαια τα μικρά προβληματάκια που δημιουργεί! Περάσαμε καταπληκτικά και σήμερα μαζί σας μικροί μας μαθητές! Είναι τόσο φανταστικό να εξερευνείς το κόσμο γύρω μας με καλή παρέα! Ραντεβού αύριο, φιλάκια!

                                                                                                                                                                                                                                             

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021: “ Ο σεισμός”

Καλημέρα στους μοναδικούς μας γεωλόγους! Καλά ακούσατε! Έτσι θα σας αποκαλούμε από εδώ και πέρα διότι σήμερα θα μελετήσουμε το εσωτερικό της γης! Γιατί άραγε; Πάει κάπου το μυαλό σας; Το βρήκατε! Έχει να κάνει με τα φυσικά φαινόμενα και συγκεκριμένα με τους σεισμούς! Ναι, ναι! Αυτό το πονηρούτσικο κουνηματάκι που αισθανόμαστε κάποιες στιγμές! Πάμε να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτό;

ΒΗΜΑ 1ο: “Ας γνωρίσουμε το σεισμό!”

Λατρεμένα μας παιδάκιασεισμός είναι ένα τράνταγμα στο έδαφος στο οποίο περπατάμε. Είναι συνήθως μικρής διάρκειας και μπορεί να προκαλέσει διάφορες καταστροφές και συχνά τρομάζει λίγο τους ανθρώπους της περιοχής που συμβαίνει, γιατί έρχεται χωρίς προειδοποίηση και τους ξαφνιάζει!

Γιατί όμως κουνιέται η Γη; Τι υπάρχει στο εσωτερικό της και την κάνει να τρέμει;

Η Γη μας είναι σαν ένα κρεμμυδάκι και όπως αυτό, έχει πολλά στρώματα.

Εμείς βλέπουμε μόνο το μέρος που πατάμε, όπου φυτρώνουν τα φυτά και χτίζουμε τα σπίτια μας. Αυτό το μέρος μοιάζει σαν φλούδα πορτοκαλιού και ονομάζεται φλοιός. Κάτω από το φλοιό υπάρχει το επόμενο στρώμα, ο μανδύας.

Ο Φλοιός και το πάνω στρώμα του μανδύα αποτελούν τη Λιθόσφαιρα. Η Λιθόσφαιρα μοιάζει με ένα γιγαντιαίο  παζλ με 7 Λιθοσφαιρικές ή Τεκτονικές  πλάκες.

Αυτές οι πλάκες δεν είναι ακίνητες, αντίθετα έχουν κίνηση! Όταν λοιπόν κάποια από αυτές τις 7 λιθοσφαιρικές πλάκες συγκρουστεί με κάποια άλλη, τότε γίνεται σεισμός!

Ανάλογα με την κίνηση των Τεκτονικών πλακών δημιουργούνται  φαράγγια ,  βουνά, αλλά και σεισμοί.

Για να καταλάβετε καλύτερα μικροί μας γεωλόγοι την κίνηση των πλακών, πάρτε δύο χοντρά βιβλία με μαλακό εξώφυλλο. Ακουμπίστε τα στο πάτωμα ή στο τραπέζι και σπρώξτε το ένα προς το άλλο!

Τι παρατηρούμε;

Το ένα βιβλίο καβαλάει το άλλο ή σηκώνονται και τα δύο πάνω σχηματίζοντας ένα βουνό! Το ίδιο ακριβώς  κάνουν και οι πλάκες, με την διαφορά ότι προκαλούν και σεισμούς!

Το σημείο που ξεκινάει ο σεισμός λέγεται “εστία σεισμού” και το σημείο της επιφάνειας της γης πάνω από την εστία του σεισμού λέγεται “επίκεντρο του σεισμου”.

Ένας σεισμός μπορεί να κρατήσει από 3 δευτερόλεπτα μέχρι και ολόκληρα λεπτα.Ένας μικρός σεισμός σε ένταση και διάρκεια περνάει δίχως να τον καταλάβουμε! Δυστυχώς όμως, όταν αυτός είναι δυνατός, προκαλεί μεγάλες καταστροφές στον άνθρωπο.

Για να δούμε το πόσο δυνατός είναι ο σεισμός, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα όργανο που καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις και ονομάζεται σεισμογράφος.

Για τη μέτρηση της έντασης του σεισμού  χρησιμοποιούμε την κλίμακα Ρίχτερ, που αναπτύχθηκε το 1935 από έναν Αμερικανό φυσικό, τον Τσαρλς Ρίχτερ!

Ο σεισμός μικρούλια μας, έχει και ένα άλλο ονοματάκι, ονομάζεται και Εγκελαδος!

Ο Εγκέλαδος, στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης και έπαιξε τεράστιο ρόλο την εποχή της Γιγαντομαχίας, όμως η θεά Αθηνά  κυνήγησε τον γίγαντα πάνω από τη Μεσόγειο.

 Πέταξε πάνω του ένα μεγάλο νησί, την Σικελία και τον έθαψε από κάτω. Ο Εγκέλαδος μούγκριζε και έβγαζε από το στόμα του φωτιά!

Τότε η γη κουνιόταν και γινόταν σεισμός και ένα  μεγάλο ηφαίστειο , η Αίτνα έτρεμε και έβγαζε καπνούς  αλλά περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό  θα μάθουμε τις επόμενες μέρες!

Στις μέρες μας όταν γίνεται μεγάλος σεισμός , λέμε ότι ” χτύπησε ο Εγκέλαδος “!

Βέβαια, αν και η τεχνολογία έχει καταφέρει να λύσει πολλά ερωτήματα των ανθρώπων, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να γνωρίζουμε πότε θα γίνει ένας σεισμος! Όποτε όμως συμβαίνει, διατηρούμε την ψυχραιμία μας φυσικά και λαμβάνουμε κάποια μέτρα προστασίας, που θα δούμε παρακάτω! Ακολουθήστε μας, έχει πολύ ενδιαφέρον!

ΒΗΜΑ 2ο: “ Μέτρα προστασίας από τους σεισμούς” 

Τι πρέπει να κάνουμε πριν το σεισμό

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η πρόληψη!

Θυμάστε καλά μας παιδάκια που στο σχολείο μας είχαμε παίξει ένα παιχνιδάκι με τον σεισμό; Είχε χτυπήσει ένα κουδούνι που σήμαινε ότι γίνεται σεισμός. Εκείνη την στιγμή χωρίς φωνές και γρήγορα, κρυφτήκαμε κάτω από τα τραπεζάκια μας! Μόλις ο σεισμός σταμάτησε, φτιάξαμε πολύ ήσυχα και γρήγορα ένα τρενάκι και βγήκαμε έξω στον κήπο μας και συναντήσαμε όλους τους φίλους μας !

Για να δούμε τώρα κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να μείνουμε ασφαλείς! Κάποιες από αυτές τις κινήσεις αφορούν τους μεγάλους ,αλλά και εσύ σαν καλός βοηθός  πρέπει να ξέρεις για να μπορείς να βοηθήσεις!  

Πρώτα πρώτα…  

  1. Ενημερώσου για τον σεισμό, και τα μέτρα προστασίας.
  2. Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου και επισήμανε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξης σου ανά χώρο. Πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια  είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης , ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.
  3. Εφοδιάσου με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, σφυρίχτρα, πόσιμο νερό, ξηρά τροφή.
  4. Μερίμνησε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σου. Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις μειώσεις. Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στήριξε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια.
  5. Λάβε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

   

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

1.     Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι  και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

2.     Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή  έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

1.     Απομακρύνσου από τις προσόψεις των  κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.

2.     Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

3.     Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και  στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Τι πρέπει να κάνεις ΜΕΤΑ τον σεισμό: Εφάρμοσε το προσεισμικό σχέδιο σου.

1. Εκκένωσε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.

2. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.

3. Κατάφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

4. Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.

5. Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).

Πρέπει να θυμόμαστε παιδάκια μου ,ότι την κρίσιμη στιγμή πρέπει να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι και όλα θα είναι παιχνιδάκι για μας!

 

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Αυτοί είναι κάποιοι πολύ σημαντικοί αριθμοί. Μπορείς να  αναγνωρίσεις τα νούμερα και να τα διαβάσεις ένα ένα;

Είστε φανταστικοί!

ΒΗΜΑ 3ο:  ¨Άσκηση σεισμού¨

Τι θα λέγατε να βλέπαμε και ένα βιντεάκι που μας εξηγεί τι είναι ο σεισμός

από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS”

Και στην συνέχεια να παίξουμε τα παιχνίδια μας;

Είστε έτοιμοι;

Αφού λοιπόν μάθαμε τους κανόνες προστασίας του σεισμού..

Ήρθε η ώρα να παίξουμε ένα παιχνιδάκι με βάση αυτους!

Σε αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να παίξει όλη η οικογένεια!

Πριν ξεκινήσουμε την άσκηση θα πρέπει να μαζευτεί όλη η οικογένεια και να εξηγήσει τους κανόνες και να οργανώσει το σχέδιό της.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αναφερθεί τι θα κάνουμε αν γίνει σεισμός και τι θα κάνουμε όταν τελειώσει!

Ωχ! Σεισμόοοοοοοςςςς!!!!!!!

 

ΒΗΜΑ 4ο: ¨Ο  Εγκέλαδος ¨

Ελπίζουμε να μην κουραστήκατε γιατί σας έχουμε άλλο ένα παιχνιδάκι με τον σεισμό!

Πάμε να το δούμε; Μαμά, μπαμπά θα παίξεις μαζί μας;

Τα παιδιά θα χορεύουν σε κύκλο και ο Εγκέλαδος μαμά-μπαμπάς θα είναι στην μέση. Όταν η μουσική σταματήσει  ο Εγκέλαδος ξυπνά.

Κρατώντας ένα μαντήλι για ρόπαλο, ο Εγκέλαδος θα κυνηγήσει  τα παιδιά για να τα πιάσει! Όταν όμως τα παιδιά σταματήσουν και βάλουν τα χέρια τους στο κεφάλι, ο Εγκέλαδος δεν μπορεί να τα πιάσει. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται έως ότου τα παιδιά καταλάβουν ότι δεν θα πάθουν τίποτα αν προστατεύσουν το κεφάλι τους.

Έλα όμως που αυτός ο σεισμός είναι ύπουλος και δε φτάνει μόνο αυτό…

Οπότε στον επόμενο γύρο θα πρέπει όλοι να μπούμε κάτω από τα τραπέζια!

Πάμε να βάλουμε το τραγουδάκι μας;

ΒΗΜΑ 5ο: “ Ξυλομπογιές, ετοιμαστείτε!”

Πόσο φανταστικοί γεωλόγοι ήσασταν! Δεν έχουμε λόγια! Οι σεισμοί όπως ανακαλύψαμε, είναι κάτι το τόσο φυσικό και γι’ αυτό δε χρειάζεται να τους φοβόμαστε! Ένα μικρό κουνηματάκι, για να λειτουργεί σωστά η αγαπημένη μας φύση! Λαμβάνοντας φυσικά, πάντα, τα σωστά μέτρα προστασίας! Είστε μοναδικοί! Ώρα για ξεκούραση τώρα όμως! Σας αγαπάμε!!

                 

                                                                                                                                                                                                                           

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021: “Κύματα και Τσουνάμι”

Καλημέραααα!! Ποιος κοιμάται ακόμα; Σας βλέπουμε! Σηκωθείτε γρήγορα μικρά μας ζουζουνάκια, η μέρα προβλέπεται φανταστική! Παίρνοντας υλικό από την προηγούμενη ημέρα και το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, θα μελετήσουμε σήμερα κάτι που συμβαίνει στη θάλασσα! Πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει! Ελάτε μαζί μας!

 

ΒΗΜΑ 1ο: “Τύποι κυμάτων”

Μικροί μας φίλοι, το καλοκαίρι όλο και πλησιάζει! Σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την θάλασσα και το ανέμελο παιχνίδι στην αμμουδιά! Τα κάστρα στην άμμο και το ατελείωτο παιχνίδι με τα κύματα! Βέβαια έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να φτάσει αυτή η ώρα.  

Όμως έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πώς δημιουργούνται τα κύματα;

Από πόσο μακριά ξεκινάνε και πόσο μεγάλο ταξίδι κάνουν μέχρι να φτάσουν στην ακτή;

Τι είναι αυτό που άλλες φορές τα κάνει μικρά και παιχνιδιάρικα και άλλες τεράστια και επικινδυνα;  

Ας ξεκινήσουμε με ένα τύπο κύματος που σχεδόν ποτέ δεν θα δούμε στις παραλίες της Ελλάδας, το τσουνάμι.

Το τσουνάμι είναι το αποτέλεσμα ενός υποθαλάσσιου σεισμού , δηλαδή ενός σεισμού που γίνεται μέσα στο βάθος της θάλασσας!

Το τσουνάμι είναι μια ιαπωνική λέξη και σημαίνει “το κύμα στο λιμάνι”!

Το τσουνάμι εκδηλώνεται ως  θαλάσσια  κύματα με μεγάλο μήκος στα βαθιά νερά των ωκεανών. Το  ύψος του  ξεκινά από μερικά εκατοστά και μπορεί να φτάσει να γίνει τεράστιο, ενώ  κινείται με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα! Οι ποσότητες νερού που μεταφέρει είναι τεράστιες γιατί κάνει πολύ μεγάλο ταξίδι στον ωκεανό μέχρι να φτάσει στην ακτή!

 Τα τεράστια αυτά κύματα όσο διαδίδονται στην ανοιχτή θάλασσα του ωκεανού, που το βάθος είναι μεγάλο, δεν φαίνονται καθόλου.

 

Όσο όμως πλησιάζουν προς τα ρηχά νερά λόγω της μείωσης του βάθους αναδιπλώνονται και ενώ χάνουν και ταχύτητα αλλά και μήκος κύματος κερδίζουν σε ύψος!

Όταν τελικά ” χτυπήσουν την ακτή” έχουν φτάσει στο μέγιστο ύψος τους και προκαλούν μεγάλες καταστροφές!

Εμείς είμαστε πολύ τυχεροί γιατί αν και στην χώρα μας γίνονται αρκετοί σεισμοί, το φαινόμενο του τσουνάμι δεν έχει συμβεί.

Πάμε τώρα αστεράκια μου να δούμε τα κύματα που φτάνουν στις δικές μας παραλίες πως δημιουργούνται;

Η απάντηση είναι απλή. Ο αέρας!

 Ναι καλά ακούσατε! Ο αέρας είναι αυτός που περνά πάνω από την επιφάνεια του νερού και με την πίεση που ασκεί ,σπρώχνει  το νερό και δημιουργεί τα κύματα. Τα κύματα που δημιουργούνται από τον αέρα τα ονομάζουμε Ανεμογενή!  Το μέγεθος ,δηλαδή πόσο μεγάλα θα είναι εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο άνεμος.

Θυμηθείτε φίλοι μου…τα κύματα είναι τέλεια για παιχνίδι, αλλά θέλουν και μεγάλη προσοχή!  

Ο πιο απλό τρόπος για να δεις την κίνηση των κυμάτων είναι να βάλεις λίγο νερό σε μια λεκάνη και να πετάξεις κάτι μέσα. Δοκίμασέ το γιατί έχουμε συνέχεια στα παιχνίδια και τα πειράματα με τα κύματα!

ΒΗΜΑ 2ο:  ¨ δημιουργία κυμάτων¨

Τα τσουνάμι κατά κύριο λόγο δημιουργούνται εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού!

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε το δικό  μας τσουνάμι;  

  • Μια λεκάνη ή ένα διαφανές μεγάλο μπολ
  • Νερό
  • Ένα κουτί
  • Διάφορα αντικείμενα που θα επιπλέουν μέσα στο νερό

Οδηγίες:

Γεμίζουμε την λεκάνη με νερό και την τοποθετούμε πάνω στο κουτί.

Αρχίζουμε και κουνάμε το κουτί όπως θα έκανε και ένας σεισμός

Στην αρχή σιγά και στην συνέχεια όλο και πιο δυνατά

Παρατηρήσατε τι συνέβη στο νερό;

Όσο πιο δυνατά κουνάτε το κουτί, τόσο πιο μεγάλα θα είναι και τα κύματα

που θα δημιουργηθούν.

Μπορείτε να προσθέσετε και τα αντικείμενα για να γίνει ακόμα πιο

εντυπωσιακό το τσουνάμι μας!

Δοκιμάστε τώρα να δημιουργήσετε κύματα με αέρα! Πάρτε μια βεντάλια ή ένα ανεμιστηράκι και κάντε αέρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Παίξτε με την ένταση του αέρα!

Τέλος μπορούμε απλά με το χέρι μας να ανακατέψουμε  το νερό!

ΒΗΜΑ 3ο:

Δείτε τι υπέροχο βιντεάκι που μας μιλάει για το τσουνάμι και τα κύματα!

Πάμε να το δούμε;

 

Αφού είδαμε το βιντεάκι μας.. Πάμε να γίνουμε και εμείς κύματα τσουνάμι;

Ένας δυνατός σεισμός γίνεται τώρα στην Ιαπωνία.

Στην αρχή δημιουργήθηκαν σιγανά και μικρα κύματα.

Όσο περνάει ο χρόνος τα κύματα γίνονται όλο και πιο δυνατά και μεγάλα και μετατρέπονται σε ένα δυνατό τσουνάμι!

Γρήγορα τρέξτε! Πλησιάζει τσουνάμι στην ακτή!

Εσείς μικρά μου παιδάκια στην αρχή θα πρέπει να χοροπηδάτε πάρα πολύ σιγά όπως είναι και ο παφλασμός των μικρών κυμάτων.

Όσο όμως δυναμώνουν τα κύματα τόσο πιο γρήγορα θα χοροπηδάτε.

Στο τέλος που θα γίνεται μεγάλο και δυνατό τσουνάμι θα πρέπει να παίρνετε φόρα και να πηδάτε πάνω από μαξιλάρια που θα τα έχετε βάλει στο πάτωμα το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να τα ρίξετε!

Η μαμά ή  μπαμπάς θα σας λέει κάθε φορά τι κύματα είστε.

Εναλλακτικά πάρτε ένα ύφασμα και κρατώντας το από τις άκρες του αρχίστε να το κουνάτε πάνω κάτω σχηματίζοντας κύματα. Στην αρχή σιγανά και σιγά σιγά όλο και πιο γρήγορα. Μετά βάλτε και ένα καραβάκι πάνω και προσπαθήστε να κουνήσετε το πανί χωρίς να πέσει το καράβι κάτω.  

Όσο πιό μεγάλο είναι το πανί και όσο  πιο πολλά  άτομα το  κρατάνε, τόσο περισσότερη πλάκα έχει!

Τι λέτε; Πάμε να το παίξουμε;

Να βάλουμε και την μουσικούλα μας;

 

 

ΒΗΜΑ 4ο: “ Μικροί Πικάσο, είστε έτοιμοι;”

Πόση δύναμη έχει η θάλασσα! Και πως συνδέονται τα πάντα πάνω στη γη μας, σωστά παιδιά; Ας ελπίσουμε βέβαια, αυτά τα εντυπωσιακά κύματα να μην ενοχλούν τους ανθρώπους, ούτε τα ζωάκια! Τα πήγατε περίφημα και σήμερα, εξαιρετικοί μας επιστήμονες! Συγχαρητήρια! Θα τα πούμε αύριο, με νέο φυσικό φαινόμενο! Φιλάκια!

                                                                                                                                                                                                                                           

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021: “ Το ηφαίστειο”

Καλημέρα μοναδικοί μας εξερευνητές! Ελπίζουμε να ξεκουραστήκατε αρκετά, γιατί σήμερα το πρόγραμμά μας, έχει ανάβαση σε βουνά! Και όχι οποιαδήποτε βουνά, αλλά βουνά με ηφαίστεια! Καλά ακούσανε τα αυτάκια σας! Ετοιμαστείτε να μελετήσουμε, το μοναδικό αυτό φυσικό φαινόμενο! Θα ξετρελαθείτε! Φορέστε τα μποτάκια σας, πάρτε τα ειδικά σας εργαλεία και φύγαμε μικροί μας επιστήμονες!

ΒΗΜΑ 1ο:”Ένα βουνό που βρυχάται”

 Ηφαίστειο , μικροί μας γεωλόγοι είναι ένα άνοιγμα στο φλοιό της γης που αρχίζει από τα έγκατα της και φτάνει ως την επιφάνειά της! Τα ηφαίστεια  βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται!

Στην επιφάνεια σχηματίζει τον κρατήρα, δηλαδή μια τρύπα που μοιάζει σαν χωνί από την οποία χύνεται λάβα και εκτινάσσονται στερεά υλικά που έχουν υψηλή θερμοκρασίας, αέρια και υδρατμοί.

Η λάβα απλώνεται γύρω γύρω από τον κρατήρα και σιγά σιγά στερεοποιείται, έτσι με τον καιρό σχηματίζεται ένας κώνος γύρω από το ηφαίστειο.Αυτός είναι ο λόγος που τα ηφαίστεια έχουν κωνική μορφή ή μορφή λόφου ή βουνού.

Πόσο ξεχωριστό θέαμα!

Η εκτόξευση λάβας, μικρούλια μας, από τον κρατήρα του ηφαιστείου δεν γίνεται συνέχεια αλλά μπορεί να περάσουν πάρα πάρα πολλά χρόνια για να βγάλει πάλι λάβα!

Τα ηφαίστεια διακρινονται σε ενεργά και σβησμένα. Ενεργά λέγονται τα ηφαίστεια που έχουν παρουσιάσει δράση από τον 6ο αιώνα π.Χ ενώ σβησμένα είναι αυτά που δεν έχουν παρουσιάσει δράση. Παρόλα αυτά,  ένα σβησμένο ηφαίστειο μπορεί να “ξαναζωντανέψει” και να ενεργοποιηθεί ξαφνικά!

 Η έκρηξη ενός ηφαιστείου είναι πολύ επικίνδυνη για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς γιατί τα υλικά που εκτοξεύει έχουν πολύ μεγάλη θερμοκρασια και μπορούν  να κάψουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους!

 Όμως όταν η έκρηξη σταματήσει και η λάβα, όπως είπαμε , σταθεροποιηθεί το γύρω έδαφος είναι πάρα πολύ εύφορο και για αυτό οι άνθρωποι φτιάχνουν οικισμούς γύρω τους!

Στην Ελλάδα έχουμε 39 ηφαίστεια, αλλά μόνο πέντε από αυτά είναι ενεργά. Αυτά είναι το Σασούκι στην Κόρινθο, στα Μέθανα , στη Μήλο, στη Νίσυρο και της Σαντορίνης!

Τι θα λέγατε τώρα μικροί επιστήμονες πριν περάσουμε στα πειράματα και στις κατασκευές να μάθουμε το σχήμα του κώνου;

Ο κώνος παιδάκια μας είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που αν το δεις από μακριά μοιάζει με τρίγωνο. Αν το δεις όμως από κοντά, θα δεις ότι η βάση του κώνου είναι κυκλική! Το κάτω μέρος δηλαδή είναι κύκλος που καταλήγει σε μία  μυτερή κορυφή! Ακριβός σαν τα καπελάκια που φοράμε στα πάρτυ!

 

Πάρε τώρα τις μπογιές σου ,τους μαρκαδόρους ή τα πινέλα σου. Ζωγράφισε το παρακάτω σχήμα και κόψε το με το ψαλιδάκι σου. Μετά τσάκισε στο σημείο με τις διακεκομμένες γραμμούλες και κόλλησε στην άλλη άκρη.

Τέλειο καπέλο κώνος!

ΒΗΜΑ 2ο: ¨ Τα δικά μας ηφαίστεια¨

Τι ωραία πραγματάκια μάθαμε για τα ηφαίστεια και το σχήμα τους! Πόσο ωραία είναι και πόσο φαντασμαγορικά!

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε το δικό μας ηφαίστειο στο σπίτι με απλά υλικά;

Πάμε;

 

Θα χρειαστούμε την βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά και φυσικά τα υλικά

μας!

  • Ζεστό νερό
  • Υγρό πιάτων
  • Μαγειρική σόδα
  • Ξύδι
  • Κόκκινο χρώμα μαγειρικής
  • Χαρτόνι και λίγο καφέ πηλό ΄πλαστελίνη
  • ένα πλαστικό μπουκάλι με μεγάλο στόμιο
  • πετσέτες

Οδηγίες:

Φτιάχνουμε ένα κώνο με το χαρτόνι, κόβουμε την κορυφή του και τον στερεώνουμε πάνω στο μπουκάλι. Μετά καλύπτουμε το χαρτόνι με τον πηλό ή την πλαστελίνη για να  κάνουμε το ηφαίστειο μας να φαίνεται πιο αληθινό.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο πλαστικό μπουκάλι ζεστό νερό και  γεμίζουμε περίπου τα ¾ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες χρώμα μαγειρικής.

Έπειτα προσθέτουμε 6 σταγόνες από το υγρό πιάτων και ανακατεύουμε. Αφού ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σόδα.

Στο τέλος, βάζουμε το παιδί μας να προσθέσει λίγο ξύδι στο μείγμα, κατά προτίμηση τα ¾ της κούπας από την κορυφή του ηφαιστείου.

Μόλις το ξίδι και η σόδα έρθουν σε επαφή, γίνεται μια χημική αντίδραση, που κάνει το μείγμα μας να “εκραγεί”.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Αλλά για να μην κάνουμε το σπίτι ανάστατο, καλό είναι να τοποθετήσουμε μια πετσέτα κάτω από το ηφαίστειό μας ή να το κάνουμε σε εξωτερικό χώρο.

Σας άρεσε; Είδατε τι φοβερή έκρηξη φτιάξαμε;

Τώρα σας έχουμε άλλο ένα φανταστικό πείραμα!

Μαμά, μπαμπά τις θυμάσαι αυτές τις λάμπες;

Πολύ σωστά!

Αυτές μικρά μου παιδάκια λέγονται λάμπες λάβας, γιατί το εσωτερικό τους μοιάζει όπως είναι η λάβα του ηφαιστείου που ανεβαίνει προς την επιφάνεια.

Πάμε να την φτιάξουμε και εμείς;

Μαμά, μπαμπά θα χρειαστούμε ξανά την βοήθειά σου!

 

Θα χρειαστούμε:

  • Διαφανές δοχείο/ μπουκάλι
  • Νερό
  • Χρώμα μαγειρικής
  • Φυτικό λάδι
  • Αναβράζον δισκίο

Οδηγίες:

Πρώτα γεμίζουμε το ¼ του μπουκαλιού με νερό. Στην συνέχεια προσθέτουμε το χρώμα της μαγειρικής, όποιο χρώμα εσείς επιθυμείτε και ανακατεύουμε καλά!

Αφού ανακατέψουμε καλά το χρώμα προσθέτουμε το λάδι πολύ προσεκτικά χωρίς να δημιουργήσουμε φυσαλίδες.Γιά να γίνει αυτό μπορούμε να γείρουμε το μπουκάλι μας στο πλάι για να πέσει πιό ελεγχόμενα.

Η ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσουμε θα είναι λίγο περισσότερη από την διπλάσια ποσότητα του νερού .

Αφήνουμε για λίγο τα μείγμα μας να ξεκουραστεί…Και στην συνέχεια προσθέτουμε το μαγικό μας χάπι, το αναβράζον Δισκίο! Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο χάπι στην συνέχεια και θα δείτε ότι θα γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό!

Όμως.. σας έχουμε και ένα μυστικό..

Αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, την ώρα που θα ρίχνετε το δισκίο βάλτε κάτω από το δοχείο έναν φακό, ή φωτίστε το δοχείο με φως και σβήστε τα φώτα..

ΒΗΜΑ 3ο:  ¨ Ηφαιστειακές κατασκευούλες ¨

Για αυτήν την υπέροχη κατασκευούλα θα χρειαστούμε μπόλικα χρώματα.Καφέ , κίτρινο πορτοκαλί και κόκκινο!

Και φυσικά την παλάμη σας!

Θα σχεδιάσετε ένα τρίγωνο χωρίς οι πάνω γωνίες να ενώνονται και στην συνέχεια θα το βάψετε καφέ. Και τώρα ήρθε η ώρα της παλάμης σας!

Θα την βάψετε με κόκκινο ,κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και θα την ακουμπήσετε πάνω μέρος του τριγώνου!

Έτοιμη η λάβα μας! Έτοιμο και το ηφαίστειό μας!

‘Άλλη μια υπέροχη κατασκευουλά για το ηφαίστειο!

Θα χρειαστούμε:

  • Καφέ χαρτόνι
  • Κόκκινο και κίτρινο και πορτοκαλί γκοφρέ, εναλλακτικά χρωματιστές χαρτοπετσέτες.
  • Κόλλα
  • Και ένα χάρτινο πιατάκι

Οδηγίες:

Φτιάχνουμε ένα κώνο με το καφέ χαρτόνι και το κολλάμε πάνω στο  χάρτινο πιατάκι.

Στην συνέχεια κόβουμε με το ψαλίδι λωρίδες από το γκοφρέ και το κολλάμε πάνω στην κορυφή του κώνου!

Μπορείτε να κολλήσετε και γκοφρέ στο πιατάκι αν θέλετε, αλλά και να προσθέσετε τις δικέ σας πινελιές χρωμάτων στο πιάτο ή στο ηφαίστειο.

 Ορίστε! Έτοιμο το ηφαίστειο μας! Πως σας φαίνεται;

Σε αυτή την κατασκευούλα θα χρειαστούμε την πατουσίτσα σας και καφέ χρώμα! Πάμε να την δούμε;

Ελπίζουμε να μην κουραστήκατε γιατί σας ετοιμάσαμε άλλη μια τέλεια κατασκευούλα!

 

Για αυτήν την κλατασκευούλα θα χρειαστούμε:

  • Μια σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς
  • Κόκκινο και κίτρινο χρώμα
  • Καφέ χαρτόνι
  • ταινία

Οδηγίες:

Βάζουμε στον πάτο από το σακουλάκι σταγόνες από το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα.

Στην συνέχεια τοποθετούμε το τρίγωνο που έχουμε κόψει προσεκτικά πάνω στο χρώμα χωρίς το πατήσουμε για να μην απλωθεί.

Κατόπιν κλείνουμε το σακουλάκι προσεκτικά βγάζοντας όλο τον αέρα.

Τέλος ζητάμε από τα παιδιά να πατήσουν με τα χέρια τους πάνω στο ηφαίστειο!

Είδατε πόσο τέλεια απλώθηκε το χρώμα!

Μόλις δημιουργήσατε μια έκρηξη ηφαιστείου!

Συγχαρητήρια! Είστε φανταστικοι!

ΒΗΜΑ 4ο: “ Χρωμοσελίδες”

Πόσο υπέροχες εικόνες! Πραγματικά το φαινόμενο αυτό μας αφήνει όλους με ανοιχτό το στόμα! Για άλλη μια φορά πρέπει να παραδεχτούμε πως η φύση είναι τόσο εντυπωσιακή! Σε σας, αξίζει όμως το μετάλλιο του καλύτερου εξερευνητή σίγουρα! Κάνετε τόσο καλή δουλειά! Ας ξεκουραστούμε τώρα όλοι μας, γιατί αύριο έρχεται το αγαπημένο μας Σαββατοκύριακο, φορτωμένο με τόσες εκπλήξεις! Όνειρα γλυκά, λοιπόν!                         

         

                                                                                                                                                                                                                                   

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Απριλίου  2021: “Ώρα για Εξερεύνηση”

 

“Καλημέρα, Καλημέρα

Όλοι μαζί, όλοι μαζί!

Μένουμε στο σπίτι, μένουμε στο σπίτι

Εγώ κι εσύ… Εσύ κι εγώ!”

Πόσο πιο όμορφα να ξεκινήσει η μέρα μας αγαπημένοι μας μαθητές; Αυτό το τραγούδι μας γεμίζει με τόση ενέργεια και χαρά! Το Σαββατοκύριακο ήρθε και θα περάσουμε φανταστικά! Έχοντας ως εφόδια τις πολύτιμες γνώσεις που πήραμε για τα φυσικά φαινόμενα, σας ετοιμάσαμε όμορφες δραστηριότητες για να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε! Ας τις δούμε μαζί!

 

Βήμα 1ο: “Μύθοι για τον σεισμό”

Οι άνθρωποι πάντα προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα διάφορα  φυσικά φαινόμενα που γινόντουσαν γύρω τους.

Ένας τρόπος για να τα εξηγήσουν ήταν η δημιουργία μύθων!

Θυμάστε την ελληνική μυθολογία και τους θεούς του Ολύμπου;

Ο Δίας ο θεός του κεραυνού!

Ο Ποσειδώνας ο θεός της θάλασσας!

Ο Αίολος ο θεός των ανέμων!    

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικούς μύθους που μιλάνε για τον σεισμό!

Ναι καλά ακούσατε.. για τον σεισμό!

Οι μύθοι αυτοί προέρχονται από διαφορετικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η βόρεια Αμερική!

Τι λέτε πάμε να τους ακούσουμε;

Ο γενναίος Κασίμα και το γατόψαρο από την Ιαπωνία.

Οι χελώνες που σηκώνουν την γη από την Βόρεια Αμερική

Το ψάρι, η πέτρα και η αγελάδα από την Αφρική

Ο φυλακισμένος γίγαντας από την Ελλάδα

 

ΒΗΜΑ 2ο:”Ηφαίστειο από χώμα”

Το Σαββατοκύριακο είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνουμε εξόρμηση έξω από το σπίτι. Να χαρούμε τον ήλιο, να τρέξουμε, να σκαρφαλώσουμε και να περάσουμε όμορφα στη φύση!

Ευκαιρία να παίξεις και με το χώμα! Προσπάθησε να φτιάξεις ένα βουνό από χώμα όσο πιο ψηλό μπορείς! Όταν ψηλώσει αρκετά ξεκίνα να ρίχνεις το χώμα στην κορυφή του βουνού  και παρατήρησέ το πως κυλάει προς τα κάτω. Έτσι ακριβώς κυλάει και η λάβα από την κορυφή του ηφαιστείου!

Βέβαια αν έχεις όρεξη μπορείς να κάνει και το πείραμα με την λάβα σε χωμάτινο ηφαίστειο!

   

ΒΗΜΑ 3ο:  “Βόλτα στην παραλία”

Μία βολτίτσα και στην θάλασσα δεν θα ήταν άσχημη….εεεε;;;;;

Δεν είναι ακόμα η εποχή για να κάνουμε μπάνιο στην θάλασσα, αλλά αν τελικά πάτε σε κάποια παραλία ,αφού κάνετε πολύ ποδήλατο ,τρέξετε και παίξετε αρκετά με τα παιχνίδια σας, παρατηρήστε και λίγο την θάλασσα! Δείτε έχει καθόλου κύματα; Είναι μεγάλα ή μικρά; Παρατηρήστε και τον αέρα σε σχέση με τα κύματα!

Μετά πείτε στον μπαμπά να σας μάθει να κάνετε “βατραχάκια” με πετρούλες πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας!

(λίγη βοήθεια για όποιον θέλει το καλύτερο αποτέλεσμα)

«Πάρτε μια πέτρα όσο το δυνατόν πιο λεπτή και ελαφριά. Πετάξτε τη με όσο περισσότερη δύναμη έχετε, όσο πιο οριζόντια μπορείτε και από πολύ κοντά στο έδαφος. Το να περιστρέφεται η πέτρα στον αέρα βοηθά πολύ στο να μειωθεί η αντίσταση του αέρα και έτσι επιτυγχάνονται οι περισσότερες δυνατές αναπηδήσεις».

ΒΗΜΑ 4ο: “Λάμπα λάβας 2”

Για το πείραμα με την λάμπα λάβας σας έχουμε κι άλλη μια έκπληξη πάμε να την δούμε;

Θα χρειαστούμε:

  • Σόδα ψησίματος.
  • Επιτραπέζιο ξύδι.
  • Ηλιέλαιο.
  • Χρωματισμός τροφίμων – το χρώμα της επιλογής σας.
  • Γυάλινο βάζο
  • Led φακό

Οδηγίες:

Πάρτε μια κουταλιά σούπας σόδα και ρίξτε την στο δοχείο. Είναι απαραίτητο ολόκληρο το κάτω μέρος να καλύπτεται με σόδα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ηλιέλαιο. Αυτό είναι το κύριο συστατικό, έτσι γεμίζουμε  όλο το βάζο με αυτό.

 Έπειτα γεμίζουμε ένα καπάκι με  ξύδι .

Προσθέστε χρώμα σε αυτό το ξύδι.

Ενεργοποιήστε τον οπίσθιο φωτισμό και τοποθετήστε το δοχείο πάνω!

Ρίξτε στο μείγμα μίγμα ξύδι με βαφή στο δοχείο με το λάδι.

Και η λάβα λάβα αρχίζει αμέσως να λειτουργεί. Οι φυσαλίδες εναλλάξ βυθίζονται στον πυθμένα και μετά ανεβαίνουν μέχρι τον λαιμό του δοχείου.

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα απίστευτο! Περιμένουμε να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας!

ΒΗΜΑ 5ο: “ ανεμόμυλος”

Ορίστε και μια κατασκευούλα μικροί μου μάστορες για τον άνεμο!

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και ούτε που το καταλάβαμε! Και αυτό γιατί μαζί σας ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα! Είστε η καλύτερη παρέα, πραγματικά! Μαζί μαθαίνουμε τόσα νέα πράγματα παίζοντας και διασκεδάζοντας! Η ενότητα με τα φυσικά φαινόμενα μας έκανε να θαυμάσουμε τη φύση αλλά και τη σοφία με την οποία είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας! Εμείς, με τη σειρά μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να προστατεύουμε και να σεβόμαστε την καλή μας φύση και όλα τα στοιχεία που την απαρτίζουν!  Είστε οι καλύτεροι, αγαπημένοι μας μαθητές! Ανυπομονούμε να σας δούμε από κοντά! Σας στέλνουμε την αγάπη μας!               

   

                                                                                                                                                                                                                                         

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!