Θεματική Εβδομάδα – Η Αμυγδαλιά (Το Δέντρο του Χειμώνα)

Φεβρουάριος 22, 2021από Το Αερόστατο

Καλή εβδομάδα λατρεμένοι μας μαθητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περάσατε ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο φοβερές ανακαλύψεις!

01. Αερόστατο - Το δέντρο του Χειμώνα - Cover - WIDE FR

Θεματική Ενότητα: ”Το Δέντρο του Χειμώνα”

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλα τα υπέροχα παιδιά!!! Αν και δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε μακριά σας, γεμίζουμε θετική διάθεση, φοράμε το μεγαλύτερο χαμόγελό μας και ξεκινάμε ακόμα ένα υπέροχο ταξίδι, που θα γεμίσει την κάθε μέρα των παιδιών στο σπίτι με παιχνίδι, χαρά και γνώση!

Με ένα θέμα ειδικά προσαρμοσμένο στην ηλικία των μικρών μας φίλων (2.5 έως 4), γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και υπέροχες εικόνες, θα αφιερώσουμε αυτή την εβδομάδα σε ένα μαγικό δέντρο, που με τα ροζ λουλούδια του γεμίζει χρώμα το χειμωνιάτικο τοπίο, μας χαρίζει απλόχερα τους υπέροχους καρπούς του και μαζί του αποχαιρετάμε τον Χειμώνα! Φυσικά μιλάμε για την πανέμορφη #Αμυγδαλιά, που κάθε Φεβρουάριο φοράει τα καλά της και ξυπνήσει την Άνοιξη με το υπέροχα χρώματά της! Θα μάθουμε ακόμα για τον σημαντικό ρόλο των δέντρων στην φύση, για την ιδιαίτερη ιστορία της Αλκυόνης και φυσικά για τα μυστικά και τα δώρα που κρύβει ο Φεβρουάριος.

Αυτή την εβδομάδα αφήνουμε την φύση να μας οδηγήσει στην πιο όμορφη περιπέτεια και είμαστε σίγουροι πως κάθε μέρα θα ανακαλύπτουμε και ένα εντυπωσιακό θησαυρό!!

Καλή διασκέδαση σε όλους!

 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021: Ο Φλεβάρης

Αυτή την όμορφη Δευτέρα θα θυμηθούμε τα τρία παιδάκια του χειμώνα! Θυμάστε ποια είναι;

Πολύ σωστά! Είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος!

Σήμερα εμείς θα μιλήσουμε για το τελευταίο παιδάκι της αγαπημένης μας εποχής, τον Φεβρουάριο (ή Φλεβάρη) που κάθε χρόνο φέρνει μαζί του πολύ όμορφες εικόνες, ιστορίες και δώρα, αλλά κρύβει και πολλά μυστικά!

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας με ένα όμορφο ποιηματάκι;!!!

 

“Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει …. καλοκαίρι θα μυρίσει”

Άνθη ανάκατα και χιόνι

τις αμυγδαλιές φορτώνει.

Κούτσα κούτσα κατεβαίνει,

όλη η πλάση τον προσμένει!

 Μήνυμα πως δεν αργεί,

φτάνει η Άνοιξη στη γη.

Στο γαλάζιο το στεφάνι,

του ήλιου κάποια αχτίδα εφάνη.

Το ‘παν και το λένε τόσοι,

άνθρωποι με τόση γνώση:

«Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει,

καλοκαίρι θα μυρίσει»

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ελάτε να γνωρίσουμε τον Φεβρουάριο!

Ο τελευταίος  μήνας του χειμώνα είναι ο Φεβρουάριος. Ο Φεβρουάριος  (ή Φλεβάρης)  είναι ο δεύτερος  μήνας  του έτους.  Το όνομά του (που παράγεται από το λατινικό ρήμα februare) σημαίνει καθαρίζω, αγνίζω.  Αργότερα, μια άλλη ονομασία που του έδωσε ο λαός ήταν Φλεβάρης επειδή τον μήνα αυτό βρέχει πολύ ή όπως έλεγαν «ανοίγει τις φλέβες του» !

Κάθε Φεβρουάριο, πέφτουν πολλά χιόνια στα βουνά, βρέχει αρκετά και κάνει πολύ πολύ κρύο! Βέβαια δεν είναι και λίγες οι φορές, που ο ήλιος λάμπει δυνατά και μας φέρνει στο νου ανοιξιάτικες ημέρες!

Ο λαός μας, αποκάλεσε το Φλεβάρη Κουτσοφλέβαρο επειδή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου που έχουν 30 ή 31 ημέρες, αυτός έχει μόνο 28. Κάθε τέσσερα χρόνια ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες και τότε το συγκεκριμένο έτος αποκαλείται δίσεκτο. Μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι κακότυχο και ότι δεν πρέπει να φυτεύουν αμπέλια οι γεωργοί, ούτε να γίνονται γάμοι και να χτίζονται σπίτια.

Άλλες ονομασίες που του έχει δώσει ο λαός λόγω της μικρής  διάρκειας του, είναι  Κουτσούκης ή Μικρός που τον λένε στην Κύπρο, Φλιάρης που σημαίνει χλιαρός και Γκουζούκης που σημαίνει ατελής.

Στον αγροτικό βίο, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών. Τότε γίνεται το κλάδεμα, το καθάρισμα και το τσάπισμα των αμπελιών. Τότε βάζουν και καταβολάδες, δηλαδή φυτεύουν αμπέλια (εκτός  και αν είναι δίσεκτος). Γι’ αυτό το λόγο, ο  Φεβρουάριος  ονομάζεται σε ορισμένα μέρη όπου είναι ανεπτυγμένη η αμπελουργία και Κλαδευτής.

Τέλος, είναι από τα σημαντικότερα μυστικά του είναι ο μήνας που ξεκινά το Καρναβάλι!! Τότε, μικροί και μεγάλοι ντύνονται μασκαράδες και χορεύουν χαρούμενοι στους δρόμους, γιορτάζοντας και τραγουδώντας! …αλλά για το Καρναβάλι δεν θα σας πούμε περισσότερα τώρα, μιας και σας έχουμε ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις τις επόμενες εβδομάδες!!! Να! Για να δείτε πόσο όμορφα περνάμε κάθε Καρνβάλι, σας στέλνουμε πια φωτογραφία από το Καρναβάλι των Μικρών που κάθε χρόνο γεμίζει την Πάτρα με παιδικά χαμόγελα και χρώμα!!!

 

 

Τι θα λέγατε τώρα να διαβάσουμε μικρά ποιηματάκια, γεμάτα νόημα για αυτόν τον υπέροχο μήνα; Με την βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά και με τις έξυπνες εικόνες που κρύβονται σε κάθε ποιηματάκι, μπορείτε και εσείς να διαβάσετε!!!

-Καλώς το μήνα τον κουτσό, τον πιο μικρό απ’ όλους,

μας φέρνει κρύα και βροχές, αλλά και τις Αποκριές.

Σας άρεσαν οι παροιμίες; Μα δεν έχουν πολλή πλάκα;

 

ΒΗΜΑ 2ο: Η ιστορία του Φλεβάρη

Θυμάστε μικρά ζουζούνια που είπαμε πως ο μήνας Φεβρουάριος έχει μόνο 28 μερούλες αντί για 30 και 31 που έχουν οι υπόλοιποι μήνες; Περίεργο, έτσι δεν είναι; Ένας πολύ σπουδαίος Έλληνας, έγραψε μια ιστορία για να μας εξηγήσει για πιο λόγο συμβαίνει αυτό!

Σύμφωνα, λοιπόν, με το λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα, ο Φλεβάρης έχασε τις δύο μέρες που του λείπουν γιατί  τον ξεγέλασε ο Μάρτης . Ελάτε όμως να τη δούμε όλη την ιστοριούλα!

Κάποτε ζούσαν όλοι οι μήνες σε μια τεράστια σπηλιά τρώγοντας πίνοντας και περιμένοντας ο καθένας την σειρά του. Μέσα στην σπηλιά βάλανε και ένα βαρέλι γεμάτο κρασί και ο καθένας έβαλε την βρύση του.. Μόνο ο Μάρτης την έβαλε χαμηλά και οι υπόλοιποι τον κορόιδευαν ότι θα έπινε τα κατακάθια. ¨Ομως μια μέρα που έλειπαν οι μήνες ο Μάρτης άνοιξε την βρύση του και ήπιε όλο το κρασί!

Διψασμένοι οι μήνες γύρισαν να πιούν κρασί αλλά το βαρέλι ήταν άδειο και έτσι τιμώρησαν σκληρά τον Μάρτιο που ήταν ο πιο δυνατός από όλους, μέχρι και η Κυρά Γαλανή τον φοβόταν.

-Φύλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια έλεγε.Η γριά Γαλανή είχε δέκα κατσίκες και έλπιζε να κάνουν κατσικάκια, να τα πουλήσει ώστε να μπορέσει να ζήσει. Έτσι κι έγινε. Οι κατσίκες γέννησαν και τα κατσικάκια χοροπηδούσαν χαρούμενα. Κι ενώ ο Μάρτης έφτανε στο τέλος του, βροντές ηχούσαν στον αέρα κι ένα παγωμένο χαλάζι χτύπησε την καημένη γριούλα στο πρόσωπο την ώρα που έτρεξε να περιμαζέψει τα κατσικάκια στο μαντρί.

 -Στα κομμάτια να πας, παλιό- Μάρτη, είπε. Δε σε έχω πια ανάγκη, σε λίγο έρχεται ο καλός και ζεστός Απρίλης, φώναξε η γριά Γαλανή.

Όμως ο Μάρτης την άκουσε, θύμωσε πολύ κι αποφάσισε να την τιμωρήσει. Έτσι όταν τον επισκέφτηκε ο ήρεμος και καλός Φλεβάρης για να του ζητήσει συγνώμη για το ξύλο που του έριξε μαζί με τους άλλους μήνες, ο Μάρτης έκανε πως το είχε ξεχάσει. Είχε το σχέδιό του. Κέρασε με κρασί τον Φλεβάρη κι όταν τον ζάλισε καλά καλά του είπε:

-Ξέρεις Φλεβάρη, σήμερα τελειώνει η σειρά μου και αύριο έρχεται η σειρά του Απρίλη.

Ο Φλεβάρης θύμωσε γιατί δεν συμπαθούσε καθόλου τον Απρίλη που ήταν όμορφος με ξανθά μαλλιά και όλα τα  κορίτσια ήταν ερωτευμένα μαζί του.

-Λέω να τον κάνουμε να σκάσει από το κακό του, είπε ο Μάρτης. Να μου δανείσεις δυο μέρες σου, τις χειρότερες με βροχή και χαλάζι.

-Στις δίνω είπε ο Φλεβάρης μουδιασμένος μιας και οι μήνες δε δίνουν εύκολα τις μέρες τους.

Κι έτσι η γριά Γαλανή εκεί που περίμενε να έρθει ο Απρίλης, έπεσε τέτοιο χαλάζι που δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Δεν είχε που να κρυφτεί…

Ο Μάρτης, όταν η καταστροφή τελείωσε, γύρισε στη σπηλιά. Τον είδε ο Φλεβάρης και του ζήτησε πίσω τις δύο του μέρες.

-Ποιες μέρες; …είπε αυτός. Αυτές είναι οι μέρες της γριάς~

Κι έτσι έμεινε ο Φλεβάρης με εικοσιοκτώ μέρες μόνο, γι αυτό και τον λένε Κουτσοφλέβαρο.

 

 

Αλήθεια το 28 μπορείτε να μας πείτε πώς γράφεται;  Αναγνωρίζετε κανέναν αριθμό;

2  8

Μα είστε υπέροχοι!

Μπορείτε τώρα που βρήκατε από ποιους αριθμούς αποτελείται το 28 να τους ζωγραφίσετε!! Ή ακόμα καλύτερα, μπορείτε να κόψετε ό,τι χαρτάκια θέλετε και να τα κολλήσετε πάνω τους. Ξεκινάμε;;

 

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ώρα να κουνηθούμε!

Πάμε να γίνουμε κουτσοφλέβαροι; Χαχα καλά ακούσατε! Πώς όμως; Μα φυσικά παίζοντας και χορεύοντας!

Είναι πολύ απλό! Την ώρα που θα παίζει το υπέροχο μας τραγούδι που σας στέλνου παρακάτω, θα χοροπηδάμε είτε με τα δύο μας πόδια είτε με το ένα! Όταν όμως σταματήσει, θα πρέπει να μείνουμε ισορροπία-κουτσό με το ένα μας πόδι μέχρι να ξαναρχίσει η μουσική.

Φυσικά όποιος ακουμπήσει το πόδι του στο πάτωμα χάνει. Θα γελάσουμε τόσο πολύ!! Φέρτε γρήγορα την μαμά και τον μπαμπά! Σίγουρα θα έχει περισσότερη πλάκα το παιχνίδι μας εάν χοροπηδάμε όλοι μαζί στο σπίτι!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Χρωμοσελίδες!

Έτοιμοι για λίγη ζωγραφική! Παρακάτω θα βρείτε μία εικόνα, αλλά θα δυστυχώς της λείπουν τα χρώματα! Σίγουρα εσείς μπορείτε να την ομορφύνετε προσθέτοντας τα δικά σας και κάνοντάς την να ζωντανέψει!

Καλή διασκέδαση!

Υ.Γ.

Μην ξεχάσετε να ζωγραφίσετε ακόμα περισσότερες νιφάδες χιονιού! Να θυμάστε πως ο Φεβρουάριος αγαπάει πολύ το χιόνι!

Η μέρα μας έφτασε στο τέλος της μικροί μας ήρωες! Ελπίζουμε να περάσατε υπέροχα και να σας άρεσαν όσα μάθαμε για το μαγικό αυτό μήνα! Δεν τελειώσαμε όμως! Ελάτε να απολαύσουμε τις τελευταίες του μέρες παρέα με πολλές εκπλήξεις! Φιλάκια πολλά!!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021: Οι αλκυονίδες μέρες

 

Καλημέρα μικροί μας εξερευνητές! Κοιμηθήκατε όμορφα; Ποιος χασμουριέται ακόμα; Σας πιάσαμε! Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα τόσο δα μικρό και πανέμορφο πουλάκι, την αλκυόνα! Θα μας πει την ιστορία της και θα περάσουμε καταπληκτικά μαζί της! Πάμε να ξεκινήσουμε!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Οι Αλκυονίδες μέρες

Το ξέρατε παιδιά, πως η αλκυόνα έχει δανείσει το όνομά της σε κάποιες μέρες που εμφανίζονται μέσα στο χειμώνα; Τις λεγόμενες Αλκυονίδες μέρες! Ποιές όμως είναι αυτές οι μέρες και γιατί ονομάστηκαν έτσι;

Αλκυονίδες ημέρες λοιπόν είναι οι ημέρες  που εμφανίζονται κάθε χρόνο στη μέση του χειμώνα. Είναι μερικές ηλιόλουστες μέρες χωρίς σύννεφα και ανέμους στο χρονικό διάστημα από τις 15 Δεκεμβρίου ως τις 15 Φεβρουαρίου. Η ονομασία τους είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

 Τις ημέρες αυτές επικρατεί ηλιοφάνεια, αρκετή ζέστη και σχετική άπνοια και μέσα στη καρδιά του χειμώνα απολαμβάνουμε μερικές ημέρες καλοκαιρίας, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη δεν υπερβαίνει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Το καιρικό αυτό φαινόμενο παρατηρείται στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που όλα τα εξηγούσαν με μύθους, είχαν πλάσει και γι’ αυτό το φαινόμενο ένα μύθο, το μύθο της Αλκυόνης.

Η Αλκυόνη, η όμορφη κόρη του βασιλιά των ανέμων,  Αίολου και της Αιγιάλης, παντρεύτηκε τον Κήυκα . Η αγάπη που ένιωθε ο ένας για τον άλλον τους έκανε  να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με το ζευγάρι των θεών , τον Δία και την Ήρα και να ονομάζονται με τα ονόματα εκείνων και όχι τα δικά τους.

Οι θεοί τους τιμώρησαν, μεταμόρφωσαν την Αλκυόνη στο ομώνυμο ψαροφάγο θαλασσοπούλι και τον Κήυκα σε πουλί που ορμά στη θάλασσα για να αρπάξει τη λεία του, σε γλάρο.

Επειδή όμως η Αλκυόνη έφτιαχνε τη φωλιά της κοντά στην ακτή και τα κύματα την κατέστρεφαν, ο Δίας τη λυπήθηκε και διέταξε τους ανέμους να σταματήσουν για δεκατέσσερις μέρες, επτά πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο και επτά μετά. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της. Αυτές οι χωρίς κακοκαιρία μέρες ονομάστηκαν Αλκυονίδες.

Μια άλλη εκδοχή του μύθου είναι ότι η Αλκυόνη και ο Κύηκας ζούσαν παντρεμένοι και ευτυχισμένοι. Ο Κύηκας  αγαπούσε το ψάρεμα  και ψάρευε συχνά. Μια μέρα η Αλκυόνη είδε στη θάλασσα την βάρκα του να είναι παγιδευμένη μέσα στα κύματα, μέχρι που ένας κεραυνός τη χτύπησε και τη διέλυσε και ο Κύηκας πνίγηκε στα αφρισμένα κύματα.

Από την θλίψη της καθώς είχε χάσει τον άντρα της, η Αλκυόνη πήδηξε από το βράχο που στεκόταν για να σκοτωθεί και αυτή. Οι θεοί εντυπωσιασμένοι από την αγάπη του ζευγαριού τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά.

Η Αλκυόνη γεννούσε από τότε κάθε χρόνο τα αυγά της  κοντά στη θάλασσα  εκεί  που χάθηκε ο άντρας της, όμως  τα δυνατά κύματα παράσερναν τους νεοσσούς  μακριά και πνίγονταν.

 Ο ίδιος, ο Δίας την λυπήθηκε ξανά και έτσι κάθε χρόνο τη εποχή που έφερνε τα μικρά της στον κόσμο, ο αρχηγός των θεών έστελνε μια περίοδο ηλιοφάνειας και καλοκαιρίας , διατάζοντας τον Αίολο να συγκρατήσει τους ισχυρούς βοριάδες για να γεννήσει  και να προστατέψει τα μικρά της , αυτές ήταν οι Αλκυονίδες μέρες.

Ας μάθουμε τώρα λίγα πράγματα γι’ αυτό το πουλάκι!

Η Αλκυόνα είναι θαλασσινό πουλί της οικογένειας των «αλκυονίδων», το πιο συνηθισμένο είδος είναι η αλκυόνα η κοινή, στη Ελλάδα η αλκυόνα λέγεται ψαροπούλι και βασιλοπούλι της θάλασσας. Έχει μήκος 17 εκατοστά και τα φτερά της είναι  γαλανά στη πλάτη, στην ουρά και στο κεφάλι, ενώ  στην κοιλιά της είναι καστανά ή πορτοκαλιά με λίγο άσπρο στο μέρος του λαιμού. Όταν είναι σε μικρή ηλικία το χρώμα των φτερών της  είναι πιο σκούρο και ράμφος και πόδια είναι μαύρα. Οι αλκυόνες τρέφονται με ψάρια και ζουν κοντά σε λίμνες ,θάλασσες, ρυάκια και ποτάμια. Χτίζουν τη φωλιά τους στις ακρογιαλιές όπου ανοίγουν μια μεγάλη τρύπα, που φτάνει το ένα μέτρο μήκος. Εκεί γεννά γύρω στα 7 αυγά που τα κλωσά για 14 μέχρι 16 μέρες.

 

Παρατηρήστε τώρα τις φωτογραφίες με το όμορφο αυτό πουλάκι. Τι σας αρέσει περισσότερο πάνω του;

 

Aίνιγμα:

Ορίστε και ένα όμορφο αίνιγμα! Θα τη βρείτε την απάντηση άραγε;

 

 

ΒΗΜΑ 2ο: Εικονο- μαχίες!

Στις παρακάτω εικόνες θα πρέπει να βρείτε ποια πουλάκια είναι ίδια και  να τα κάνετε ζευγάρι. Για να δούμε, είστε αρκετά παρατηρητικοί;

Προσοχή!! Οι εικόνες είναι  μπερδεμένες!

Μήπως τώρα θα μπορούσατε να τις μετρήσετε όλες τις εικόνες δυνατά; Δεν ακούμε!! Πιο δυνατά!!!

Πάμε τώρα να χορέψουμε ή μάλλον να πετάξουμε και να ψαρέψουμε;

Η Αλκυόνη είναι ένα ψαροπούλι και όπως μάθαμε…, τι τρώνε τα ψαροπούλια; Πολύ σωστά!! Ψαράκια!

Θα βάλoυμε στο πάτωμα ένα μαξιλάρι και θα πούμε ότι είναι η φωλιά της Αλκυόνης. Για αρχή λοιπόν, θα κάθεστε στα γόνατα και σκύμμενα  σαν να κλωσσάτε τα αυγουλάκια σας. ‘Οταν θα παίζει το τραγουδάκι θα πρέπει να μαζεύετε από το πάτωμα διάφορα παιχνίδια που θα έχετε σκορπίσει από πριν, σαν να ήταν ψάρια. Όταν σταματήσει η μουσική θα πρέπει γρήγορα, μαζί με τα ψάρια στα χέρια σας, να τρέξετε στην φωλιά σας γιατί πλησιάζει ένας τρομερός και φοβερός γλάρος, που θα προσπαθήσει να σας πάρει τα ψάρια. Μαμά και μπαμπά θα αναλάβετε αυτό το ρόλο; Μην μας φάτε όλα όμως τα ψάρια!

 

Ας βάλουμε και το υπέροχο τραγουδάκι μας!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Κατασκευές με την Αλκυόνη!

Πάρτε χρώματα, χαρτόνια και μπόλικη διάθεση και ελάτε να κατασκευάσουμε την υπέροχη αλκυόνα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους! Μπορείτε να φτιάξετε και μπαλάκια από πηλό ή πλαστελίνη για αβγουλάκια, και να τα κολλήσετε πάνω σε μια στρογγυλή φωλίτσα από εφημερίδες!

Έτσι το πουλάκι που θα κατασκευάσετε, θα κοιμηθεί όμορφα στη ζεστή του φωλίτσα!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Πιάστε τις ξυλομπογιές!

Αγαπημένο μας θέμα το σημερινό και αυτό δεν κρύβεται! Λίγο για τον όμορφο μύθο, λίγο για τις υπέροχες “καλοκαιρινές” μέρες στην καρδιά του χειμώνα, λίγο για το όμορφο αυτό πουλάκι! Ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε πολύ σήμερα την παρέα μας! Εμάς πάντως μας λείπετε πολύ! Τα λέμε αύριο πάλι, αγαπημένα μας παιδάκια!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021: Τα δέντρα

 

Καλημέρα σε όλους τους μικρούς εξερευνητές εκεί έξω! Σηκωθείτε από το ζεστό κρεβατάκι σας και τρέξτε στο παράθυρο! Ψάξτε να βρείτε κάτι που ανήκει στη φύση, στέκεται ψηλό και καμαρωτό και απλώνει κλαδιά και φύλλα γύρω του! Πολλά τα δεντράκια γύρω μας!! Τι ξέρουμε όμως γι’ αυτά; Ανεβείτε στο Αερόστατο για να τα παρατηρήσουμε από ψηλά!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Γνωριμία με τα δέντρα

Καλοί μας μαθητές, δέντρο λέγεται κάθε φυτό με ξύλινο ψηλό κορμό, με βαθιές ρίζες και πυκνόφυλλα κλαδιά. Ο κορμός ,οι ρίζες, τα κλαδιά, το ύψος και ο χρόνος ζωής τους είναι ανάλογα το είδος. Υπάρχουν δέντρα που έχουν ύψος μόνο λίγα μέτρα και άλλα που ξεπερνούν τα 100 μέτρα. Τα δέντρα ζουν πολλά χρόνια, ενώ μερικά από αυτά ζουν χιλιετίες, όπως για παράδειγμα ο πλάτανος που ζει 4000 χρόνια.

Τα δέντρα διακρίνονται σε αειθαλή και φυλλοβόλα.

ΑΕΙΘΑΛΗ λέγονται τα δέντρα που έχουν πάντα φύλλα στα κλαδιά τους, όλες τις εποχές του χρόνου. Τέτοια είναι το έλατο και η ελιά!

 

ΦΥΛΛΟΒΟΛΛΑ είναι τα δέντρα που κάθε φθινόπωρο ρίχνουν τα φύλλα και βγάζουν καινούρια την Άνοιξη! Ένα τέτοιο δέντρο είναι ο πλάτανος!

Τα δέντρα χωρίζονται επίσης σε δασικά, καρποφόρα και καλλωπιστικά.

Δασικά δέντρα είναι αυτά που σχηματίζουν τα δάση και μας δίνουν την ξυλεία τους.

Τέτοιο δέντρο είναι η βελανιδιά!

Καρποφόρα δέντρα ή οπωροφόρα είναι τα δέντρα που μας δίνουν τους καρπούς τους, όπως είναι η κερασιά!

Καλλωπιστικά δέντρα είναι αυτά που ομορφαίνουν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται  όπως είναι η όμορφη δάφνη

Τα δέντρα αποτελούνται από τις ρίζες, τον κορμό, τα κλαδιά, τα φύλλα τα άνθη και τους καρπούς. Οι ρίζες βρίσκονται σε αρκετό βάθος κάτω από το έδαφος και αντλούν τις θρεπτικές ουσίες της γης. Στη συνέχεια αφομοιώνουν τις ουσίες αυτές και τις στέλνουν στο κορμό από τον οποίο διοχετεύονται  σ’ όλα τα μέρη του δέντρου. Έτσι το δέντρο τρέφεται, αναπτύσσεται και διατηρείται στη ζωή.

Τα δέντρα είναι πολύ σημαντικά, καθώς μας δίνουν το τόσο πολύτιμο για τη ζωή μας  οξυγόνο, το οποίο αναπνέουμε και μας βοηθάει να έχουμε καλή υγεία! Φυσικά τα δεντράκια είναι όμορφα και προκαλούν αισθητική απόλαυση όταν τα βλέπουμε, ενώ παράλληλα μας δίνουν τους θρεπτικούς και δροσιστικούς καρπούς τους. Επιπλέον, τα δέντρα χρησιμοποιούνται και στην ξυλεία καθώς και στην κατασκευή χαρτιού.

Στην Ελλάδα τα δέντρα τα αγαπούσαν και τα προστάτευαν από την αρχαιότητα. Μάλιστα, πολλά απ’ αυτά θεωρούνταν ιερά και προστατεύονταν από κάποιον θεό, όπως η ελιά από την θεά Αθηνά και η δάφνη από τον Απόλλωνα.

Η ελληνική μυθολογία λέει πως ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε παράφορα τη Δάφνη. Ήταν μία από τις Νύμφες που βρίσκονταν στο πλευρό της δίδυμης αδελφής του, την Άρτεμις. Η Δάφνη ήταν η κόρη του ποταμού Πηνειού και της Γαίας. Ήταν πολύ όμορφη και ο πατέρας της την πίεζε να παντρευτεί και αν και την ήθελαν πολλοί , εκείνη ακολουθούσε τον τρόπο ζωής της Άρτεμης, που ήθελε να περνάει τον χρόνο της μέσα στα δάση. Ο Απόλλωνας προσπαθούσε να την κατακτήσει μάταια. Κάθε μέρα την κυνηγούσε μέσα στο δάσος και της έδειχνε τα αισθήματά του. Η Δάφνη όμως δεν τον ήθελε. Έτσι για να γλιτώσει, έγινε δέντρο καθώς είχε κουραστεί  από αυτή την επιμονή. Ζήτησε έτσι από τον πατέρα της την βοήθειά του και αυτός τη μεταμόρφωσε σ’ ένα ευωδιαστό δέντρο, την δάφνη. Τα πόδια της ρίζωσαν στη γη, τα χέρια της έγιναν κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα μυρωδάτα. Μόλις ο Απόλλωνας αντίκρισε τη θέα του δέντρου στενοχωρήθηκε πολύ που έχασε την αγαπημένη του. Έκοψε ένα από τα κλαδιά του και το έβαλε στο κεφάλι του. Η φουντωτή δάφνη έγινε το αγαπημένο δέντρο του θεού.

Κοιτάξτε και πάλι έξω από το παράθυρο! Αναγνωρίζετε κάποιο δέντρο; Σε ποια κατηγορία άραγε να ανήκει; Έχει φύλλα; Θα βγάλει καρπούς;

 

ΒΗΜΑ 2ο:

Αφού μάθαμε ποια δέντρα είναι αειθαλή (αυτά που κρατάνε τα φύλλα τους όλες τις εποχές του χρόνου) , και ποια είναι φυλλοβόλα, (όσα τους πέφτουν τα φύλλα) , ήρθε η ώρα να παίξουμε ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι αυτό θα έχει εικόνες από δέντρα φυλλοβόλα και αειθαλή αλλά.. Και αριθμούς το 1 και το 2.

Ο αριθμός 1 θα είναι δίπλα από τα αειθαλή δέντρα και ο αριθμός δίπλα από τα φυλλοβόλα για να σας βοηθήσουμε λιγάκι.

Θα βάλουμε ένα όμορφο τραγουδάκι και όταν θα παίζει αυτό εσείς θα χοροπηδάτε και θα χορεύετε σαν φύλλα που τα παίρνει ο αέρας. Όταν όμως σταματήσει θα πρέπει να διαλέξετε μια εικόνα! Αν η εικόνα έχει το νούμερο ένα, δηλαδή είναι αειθαλές δέντρο, τότε θα πρέπει να μείνετε όρθια μικρά μου φυλλαράκια όπως και τα φύλλα αυτού του δέντρου. Αν όμως η εικόνα έχει το νούμερο 2, είναι δηλαδή φυλλοβόλο το δέντρο σας, τότε θα πρέπει να ξαπλώσετε στο πάτωμα όπως πέφτουν τα φύλλα αυτού του δέντρου.

Όμως προσοχή!! Οι εικόνες είναι ανακατεμένες. Τι λέτε πάμε να το παίξουμε; Θα περάσουμε πολύ ωραία!!

 

Πρώτα όμως, ας βάλουμε το τραγούδι μας!

 

1.Κυπαρίσσι

2.Λεύκα                                        

2.Κερασιά                          

 

1.ευκάλυπτος

     

1.Ελιά  

2.Μουριά           

1.Μανταρινιά

2.Πλάτανος

2.Καστανιά

1.Κέδρος

2.Λεύκα

1.Πεύκο

1.Φοίνικας

2.Αμυγδαλιά

Πόσο φανταστικό παιχνίδι! Και πόσα δέντρα μάθαμε!

Θυμάστε τα ονόματα μερικών άραγε; Ποιο σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση; Εάν ήσουν και εσύ δέντρο, ποιο θα επέλεγες να είσαι και γιατί;

 

ΒΗΜΑ 3ο : Παραμύθι – “ Το δέντρο που έδινε”

 Μετά από ένα τόσο κουραστικό παιχνίδι, ας ακούσουμε ένα μοναδικό παραμυθάκι με πολύ σημαντικό νόημα! Είμαστε σίγουροι πως θα σας αρέσει τόσο πολύ!

 

Του Σελ Σιλβερστάιν

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

Πώς αισθάνθηκες όταν άκουσες την ιστορία; Γιατί το δέντρο έκανε τα πάντα για να ευχαριστήσει το παιδί; Θα μπορούσε η ιστορία να έχει ένα διαφορετικό τέλος; Εσύ πώς θα επέλεγες να τελειώσει;

 

ΒΗΜΑ 4ο : Δεντρο-κατασκευούλες!

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε ένα δέντρο που τα φύλλα του θα είναι από πλαστελίνη; Ή μήπως  να φτιάξουμε ένα δέντρο με πινέλο ένα μπρόκολο; Παρακάτω θα βρείτε πολλές διασκεδαστικές ιδέες για να δημιουργήσετε το δικό σας, μοναδικό και πανέμορφο δέντρο στο σπίτι! Ας πάρουμε μερικές ιδέες!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Φύγαμε για ζωγραφική!

Δώστε χρώμα στα δεντράκια σας και γεμίστε τα κλαδιά τους με φύλλα. όπως σας αρέσει! Σίγουρα η ζωγραφιές σας θα γίνουν υπέροχες!!!

Μοναδικά τα δεντράκια για τους ανθρώπους μικρά μας παιδιά! Μην ξεχνάτε όμως πως πρέπει πάντα να τους φερόμαστε με σεβασμό και να τα προσέχουμε! Έτσι μόνο θα συνεχίσουν να μας δίνουν το οξυγόνο που τόσο χρειαζόμαστε για να ζούμε! Ραντεβού αύριο για να μιλήσουμε για το πιο αγαπημένο μας δεντράκι!

Καλή ξεκούραση! Σας αγαπάμε πολύ!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021: Η αμυγδαλιά

“Πάντα πρώτη ανθίζω και      

την Άνοιξη καλωσορίζω!

Τι είμαι;”

Καλημέρα γλυκά μας παιδάκια! Σήμερα σας καλωσορίζουμε με έναν υπέροχο γρίφο! Η απάντησή του αφορά το δέντρο της αγάπης και της ελπίδας! Ποιο όμως να είναι αυτό; Για σκεφτείτε! Το βρήκατε! Είναι η αμυγδαλιά! Πάμε να τη γνωρίσουμε και να περάσουμε υπέροχα μαζί της; Θα εκπλαγείτε με όσα έχει να μας μάθει και με τα μυστικά που κρύβει στα κλαριά της!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Τα πάντα για το δεντράκι μας!

Η αμυγδαλιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο της οικογένειας των «ροδίδων». Ζει στις χώρες που έχουν μεσογειακό κλίμα, έχει δηλαδή ζέστη το καλοκαίρι και βροχούλες το χειμώνα, και έχει πολλές ποικιλίες όπως η « αμυγδαλιά η άγρια», η αμυγδαλιά η γλυκόκαρπη » και η «αμυγδαλιά η κοινή», που είναι και η πιο συνηθισμένη.

Ο κορμός της είναι χοντρός και τα κλαδιά της είναι μεγάλα και ξερά.

 Σ’ αυτά φυτρώνουν τα φύλλα της, που είναι μικρά και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και σχήμα λόγχης, με δοντάκια γύρω γύρω. Ο καρπός της ονομάζεται αμύγδαλο, το οποίο κρέμεται από τα κλαδιά φορώντας δύο κοστουμάκια, ένα πράσινο απ’ έξω, και ένα καφέ από μέσα, για να προφυλάσσεται καλά!

Είναι το μοναδικό δέντρο που ανθίζει στη καρδιά του χειμώνα και την αποκαλούν  « Η Νύφη του Χειμώνα»! Τα άνθη της αμυγδαλίτσας είναι πανέμορφα, βγαίνουν πριν μεγαλώσουν τα φύλλα και είναι άσπρα ή απαλό ροζ. Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία το υπέροχο λουλούδι της!

Το ξέρετε μικρά μας παιδάκια ότι η αμυγδαλιά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στην τέχνη; Πολλοί ζωγράφοι θαύμαζαν την ομορφιά της και θέλησαν να την αποτυπώσουν με πινέλα και χρώματα στον καμβά τους!

Vincent Van Gogh

Theo van Rysselberghe

Antonio Mancini

Joaquin Sorolla

Ο Γεώργιος Δροσίνης, ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος που έζησε πριν από χρόνια, έγραψε ένα ποίημα για την αμυγδαλιά το οποίο μελοποιήθηκε, δηλαδή έγινε τραγούδι. Το ποίημα δημοσιεύτηκε σε περιοδικό το 1882! Ελάτε να το διαβάσουμε και ύστερα να το ακούσουμε!

“Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά

με τα χεράκια της

και γέμισ’ από τα’ άνθη η πλάτη, η αγκαλιά

και τα μαλλάκια της.

Αχ, χιονισμένη σαν την είδα την τρελή

γλυκά τη φίλησα

τής τίναξα όλα τα’ άνθη από την κεφαλή

κι έτσι της μίλησα:

“Τρελή, να φέρης στα μαλλιά σου τη χιονιά

τι τόσο βιάζεσαι;

Μόνη της θάρθη η άγρια βαρυχειμωνιά,

δεν το στοχάζεσαι;”

 

 

ΒΗΜΑ 2ο: Ο μύθος της αμυγδαλιάς

Τώρα που μάθαμε για το δέντρο της αμυγδαλιάς, μήπως υπάρχει κάποιος που αναρωτιέται γιατί μόνο αυτό το δέντρο ανθίζει μέσα στο χειμώνα; Όλα εξηγούνται με τον παρακάτω μύθο! Ας τον ακούσουμε με προσοχή!!!

Σας άρεσε ο μύθος; Τώρα καταλάβατε γιατί στην εισαγωγή μας είπαμε πως η αμυγδαλίτσα μας ονομάζεται το δέντρο της αγάπης και της ελπίδας;

 

ΒΗΜΑ 3ο: Παίζοντας με αριθμούς και παζλ!

Νομίζουμε πως ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε! Η ώρα του παιχνιδιού! Πάρτε μικρά χαρτάκια ή κομματάκια πλαστελίνης, φτιάξτε μικρά λουλουδάκια και ακολουθήστε τις οδηγίες του παιχνιδιού παρακάτω! Θα φτιάξουμε όσα λουλουδάκια μας λέει ο αριθμός! Πανεύκολο σωστά;

 Αφού φτιάξαμε τα ανθάκια, τι λέτε να πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης; Μπορείτε να ταιριάξετε τα κομμάτια που βρίσκονται στην εικόνα στο σωστό παζλ;

Τα βρήκατε όλα! Μα είστε καταπληκτικοί!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Πρωτότυπες αμυγδαλίτσες!

Ανοίξτε το ντουλάπι με τις λιχουδίτσες, βγάλτε το σακουλάκι με τα ποπ κορν και… μην τα φάτε! Θα φτιάξουμε κατασκευούλα με αυτά! Αλήθεια σας λέμε! Κοιτάξτε!

 

Παρακάτω σας στέλνουμε και άλλες διασκεδαστικές ιδέες, για να μπορέσετε με εύκολα υλικά που όλοι έχετε στο σπίτι, να δημιουργήσετε την πιο όμορφη αμυγδαλιά!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Ας ζωγραφίσουμε!

 

 

Πόσα χρώματα! Πόσες όμορφες εικόνες! Μύρισε λίγο άνοιξη ή είναι η ιδέα μας! Το σίγουρο είναι πως η εικόνα της ανθισμένης αμυγδαλιάς μας κάνει όλους πολύ χαρούμενους! Ίσως και λίγη σοκολατίτσα θα μας έκανε ακόμα περισσότερο! Ουψ! Αποκαλύψαμε την αυριανή έκπληξη! Δε λέμε τίποτα άλλο όμως! Υπομονή μέχρι το πρωί….! Φιλάκιααα πολλά!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021: Παράγωγα της αμυγδαλιάς

 

Καλημέρα σε όλους τους μικρούς εξερευνητές εκεί έξω! Τι να περιλαμβάνει άραγε το νόστιμο πρωινό σας; Εμείς πάντως κάθε πρωί δεν ξεχνάμε να τρώμε μερικά από τα δώρα που μας προσφέρει το αγαπημένο μας δεντράκι, η αμυγδαλίτσα! Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά; Ελάτε να μάθουμε!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ο βασιλιάς των ξηρών καρπών

Όπως τα περισσότερα δέντρα, έτσι και η αμυγδαλιά μας, καλοί μας φίλοι, μας χαρίζει απλόχερα τους καρπούς της, που δεν είναι άλλοι από τα αγαπημένα σε όλους μας “αμύγδαλα”, που είναι ο βασιλιάς των ξηρών καρπών! Έτσι τον αποκαλούν όλοι …και όχι άδικα! Πάμε να δούμε γιατί;

 

Μέσα σ’ αυτόν τον μικρό καρπό είναι κρυμμένα όλα τα μεγάλα δώρα της Φύσης. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας που έχουν.

Στην Ελλάδα η αμυγδαλιά καλλιεργείται από τον 3ο αιώνα π.Χ και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του αμυγδάλου ήταν γνωστές στους προγόνους μας από τότε. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, αναφέρει το αμύγδαλο ως πολύτιμο βοηθό στις θεραπείες του και ο Διοσκουρίδης (Έλληνας γιατρός του 1ου μ. Χ. αιώνα), αναφέρει πως το αμυγδαλέλαιο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ως φάρμακο καθώς και για την παραγωγή μύρου. Ο Θεόφραστος κάνει λόγο για τη χρήση της ρητίνης του δέντρου στη φαρμακευτική, ενώ ο Αριστοτέλης εξαίρει τους χυμούς των ανθών του ως τροφή των μελισσών.

Μικροί μας εξερευνητές, πρέπει να ξέρετε πως τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και σιδήρου… Χμ… σίγουρα θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν όοοοοολα αυτά που μόλις σας είπαμε! Σημαίνουν πως τα αμύγδαλα έχουν πολύτιμες βιταμίνες που βοηθούν το σώμα και το μυαλό μας να μένουν δυνατά και υγιή! Ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάθε μικρός και μεγάλος εξερευνητής λοιπόν!!!

Η θρεπτική τους αξία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι σημαντική και η δράση των αμυγδάλων είναι ευεργετική για πολλούς λόγους…αλλά εμείς θα σας αναφέρουμε επιγραμματικά μόνο 4:

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη από την κατανάλωση αμυγδάλων είναι τα εξής:

  • Βοηθούν στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Βοηθούν στην υγεία των οστών και των δοντιών.
  • Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταλάβατε τώρα μικροί μας εξερευνητές γιατί το λατρεμένο μας αμυγδαλάκι ονομάζεται βασιλιάς των ξηρών καρπών; Γρήγορα λοιπόν τρέξτε να φάτε και εσείς λίγα!

 

ΒΗΜΑ 2ο: Υπέροχες λιχουδίτσες και όχι μόνο!

Και αφού μάθαμε ποιος είναι ο πολύτιμος καρπός της αμυγδαλιάς, τι θα λέγατε τώρα να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε από αυτόν; Μμμ, μας τρέχουν τα σάλια!!

Έχετε άραγε δοκιμάσει κάποιο από αυτά; Σας άρεσε η γεύση του; Ψάξτε στα ντουλάπια και το ψυγείο και σίγουρα κάτι θα ανακαλύψετε για να το γευτείτε! Φυσικά το αμυγδαλέλαιο, δεν είναι τροφή αλλά ένα πολύ χρήσιμο λαδάκι, που βγαίνει από τα αμύγδαλα και το χρησιμοποιούμε στο δέρμα και τα μαλλιά μας για να είναι μαλακά και να έχουν καλή υγεία!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ποια είναι η σωστή σειρά;

Στην αμυγδαλιά, όπως και σε όλα τα δέντρα, αφού ανθίσει το άνθος μετατρέπεται σε καρπό, στην αρχή πράσινο και όσο περνάει ο καιρός ωριμάζει. Στη συνέχεια, τον μαζεύουμε, σπάμε το περίβλημα του και παίρνουμε το εσωτερικό του, δηλαδή το αμύγδαλο!!

 Τι λέτε, πάμε να βάλουμε στην σωστή σειρά τις εικόνες;

Τα καταφέρατε περίφημα! Ήρθε όμως η ώρα να παίξουμε λίγο! Τι λέτε;

 Μαμά , μπαμπά θα χρειαστούμε  μερικά αμυγδαλάκια να τα πιάσουμε, να τα μυρίσουμε και γιατί όχι να τα δοκιμάσουμε κιόλας. Κρατήστε όμως λίγα στην άκρη γιατί σας έχουμε μια έκπληξη!!

Το παιχνίδι μας περιμένει, είστε έτοιμοι;;

Μαμά , μπαμπά θα κρύψετε μερικά αμυγδαλάκια σε όποιο μέρος του σπιτιού θέλετε και τα παιδιά μας θα είναι τα μικρά σκιουράκια τα οποία θα ψάξουν τα αμύγδαλα για να τα πάρουν στην φωλιά τους. Όταν θα πλησιάζουν τους καρπούς θα τους λέτε ζεστό-ζεστό και όταν θα απομακρύνονται θα τους λέτε κρύο-κρύο. Για να δούμε θα βρουν το φαγητό τους τα μικρά μας σκιουράκια;

 

ΒΗΜΑ 4ο: Είστε έτοιμοι για την έκπληξη;

Τι σας θυμίζει η φωτογραφία; Μμμ κάτι πεντανόστιμο σωστά; Μα είναι σοκολατάκια λαχταριστά! Κάτι κρύβουν μέσα τους όμως!

Αμύγδαλα, σωστά μαντέψατε! Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν σοκολατάκια με αμύγδαλα, ή αλλιώς βραχάκια!!!

Υλικά:

200γρ αμύγδαλα χωρίς φλούδα

100γρ σοκολάτα κουβερτούρα

2κουτ. της σούπας βούτυρο

2κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και  τα καβουρδίζουμε  στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ακουμπάμε σε ένα δίσκο με λαδόκολλα και αμέσως μετά τοποθετούμε στο ψυγείο τα σοκολατάκια.

…τώρα κάνουμε υπομονή για μία ωρίτσα περίπου μέχρι να παγώσουν!

Και για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμα τα σοκολατάκια μας και να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα μας, τι θα λέγατε να ακούγαμε και ένα τραγουδάκι όση ώρα τα φτιάχνουμε; Βάλτε όλη σας την τέχνη, μικρά μας σκιουράκια!

ΒΗΜΑ 5ο: Μικρέ Πικάσο είσαι έτοιμος;

 

Φάγαμε πολύ, γεμίσαμε σοκολάτα, αλλά το ευχαριστηθήκαμε! Άλλος ένας λόγος να λατρεύουμε το δεντράκι της αμυγδαλίτσας εκτός από την ομορφιά που χαρίζει, είναι τα μαγικά αμύγδαλα και όλα αυτές οι λιχουδίτσες που φτιάχνουμε με αυτά! Περάσαμε φανταστικά μικρά μας σκιουράκια και ελπίζουμε και εσείς να είχατε μία πολύ όμορφη μέρα με πολλά πολλά παιχνίδια και γνώση! Καλή ξεκούραση!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021: Ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο!

 

Ακούσατε ακούσατε!! Ήρθε το Σαββατοκύριακο! Ναιιι!! Μα πόση ξεγνοιασιά μας προσφέρουν αυτές οι δύο μέρες! Και πόσες εκπλήξεις κρύβουν! Άραγε είστε όλοι έτοιμοι για να τις δείτε; Με γεμάτες μπαταρίες και μεγάλο χαμόγελο το παιχνίδι ξεκινά!!!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Βόλτα στη φύση

Εμπρός φίλοι μας! Δεν γίνεται σε μία τέτοια εβδομάδα που μιλάμε για αυτό το μαγικό δέντρο, να μην εξερευνήσουμε την φύση γύρω μας! Ευκαιρία λοιπόν να βγούμε για ένα περίπατο και είμαστε σίγουροι πως κάπου θα συναντήσετε μια ανθισμένη αμυγδαλίτσα!

Όταν την βρείτε μην βιαστείτε να φύγετε… Παρατηρήστε την! Δείτε πόσο όμορφη είναι, σαν νυφούλα ανθοστόλιστη. Παρατηρήστε τώρα τον κορμό της και ακουμπήστε τον! Αν είναι δυνατόν, με μεγάλη προσοχή, σκαρφαλώστε πάνω της και… κουνίστε τα κλαδιά της!! Τι παρατηρείτε άραγε; Υπέροχο, έτσι δεν είναι;

Κοιτάξτε γύρω σας προσεκτικά και θα δείτε πως τα περισσότερα δέντρα δεν έχουν φύλλακαι άνθη στα κλαδιά τους αυτή την εποχή! …εκτός από την αμυγδαλιά φυσικά! Είδατε που χωρίς αυτήν δεν θα ερχόντα η Άνοιξη!!!

 

ΒΗΜΑ 2ο: Μύθι- μύθι παραμύθι

Λατρεύουμε τα παραμύθια τόσο πολύ! Ειδικά όταν το νόημα που κρύβουν είναι μαγικό! Ευτυχώς η συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη έχει φροντίσει και πάλι να μας χαρίσει μια μοναδική ιστορία για μικρούς και μεγάλους, με πρωταγωνιστή φυσικά τον.. Φλεβάρη! Απολαύστε το!

Όπως πάντα μετά από ένα καλό παραμύθι, είναι ευκαιρία να συζητήσουμε τι θυμόμστα, τι μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, αλλά και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε στην ιστορία εάν μπορούσαμε!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Μοσχομυριστά μπισκοτάκια

Δεν υπάρχει καλύτερη ασχολία το Σαββατοκύριακο από τη μαγειρική! Ειδικά όταν θέλουμε να φτιάξουμε νόστιμα μπισκοτάκια αμυγδάλου! Φανταστική ιδέα, σωστά; Τρέξτε γρήγορα στην κουζίνα! Ώχ… ξεχάσαμε την μαμά και τον μπαμπά! Γρήγορα να τους φωνάξουμε για να μας βοηθήσουν!!!

Υλικά:

380 γραμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη

220 γραμ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

3 ασπράδια αυγού

3-4 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)

100 γραμ. φιλέ αμυγδάλου

 

Εκτέλεση:

Xτυπάμε πρώτα τα ασπράδια με το αλάτι σε ελαφριά μαρέγκα με μίξερ χειρός ή με σύρμα. Σε μπολ βάζουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και τις σταγόνες αμυγδάλου. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια και με κουτάλι ή με σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Παίρνουμε κουταλιά από το μείγμα και την κυλάμε σε φιλέ αμυγδάλου.

Πλάθουμε μικρά μπισκοτάκια. Απλώνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160C βαθμούς στον αέρα, για περίπου 15΄-18΄, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!!

Μμμ! Μυρίζουν υπέροχα! Μην τα φάτε όλα όμως μικρά ζουζούνια! Θέλουμε και εμείς να δοκιμάσουμε!!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Παραμύθι – “Το δέντρο είναι που βλέπει”

Πάρτε τώρα τα πεντανόστιμα μπισκοτάκια αμυγδάλου, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ και σκεπαστείτε με κουβερτούλα για να διαβάσουμε ένα πολύ όμορφο παραμύθι! Αφορά ένα μικρό δεντράκι που.. κινδυνεύει! Τι να έχει συμβεί άραγε και ποιός θα μπορέσει να το σώσει;

Έκδοση: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

*Για να κατεβάσετε το αρχείο και να διαβάσετε αυτό το υπέροχο παραμύθι, πατήστε ΕΔΩ

 

ΒΗΜΑ 5ο: Δημιουργώ με τις 4 Εποχές του χρόνου

 Οι αμυγδαλιές άνθησαν και ο Χειμώνας σιγά-σιγά φέυγει και θα αφήσει την θέση του στην Άνοιξη! Τι θα λέγατε λοιπόν μικροί μας εξερευνητές, να δημιουργούσαμε ένα υπέροχο κάδρο που θα μας θυμίζει την ομορφιά κάθε εποχής!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν γιατί έχουμε πολλά να προετοιμάσουμε! Παρακάτω σου στέλνουμε ιδίες και προτάσεις, για να εμπνευστείς και με την βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά, με απλά υλικά και πολλή φαντασία, είμαστε σίγουροι πως θα δημιουργήσεις την πιο όμοργη κατασκευή!

 

 

Η εβδομάδα αυτή ήταν πραγματικά γεμάτη! Γεμάτη με χαμόγελα και υπέροχη διάθεση, χάρη στις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί σας! Το Αερόστατο μας ταξίδεψε και πάλι στο μαγικό ουρανό του παιχνιδιού και της γνώσης και  μας υπόσχεται πως θα είναι μαζί μας και την επόμενη εβδομάδα! Θα βάζουμε τα δυνατά μας για να σας δίνουμε έμπνευση για παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες στο σπίτι και θα σας μεταφερουμε την θετική μας ενέργεια, …ακόμα και αν δεν είμαστε κοντά!

Φιλάκια πολλά υπέροχοι μαθητές μας και ανυπομονούμε να δούμε τα υπέροχα κατορθώματά σας!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!