Αγαπημένα μου παιδάκια καλημέρα! Ελπίζω να είστε καλά! Μη μου πείτε ότι δε θυμάστε το παραπάνω τραγουδάκι που λέμε κάθε μέρα στο σχολείο;
#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ – Θεματική Εβδομάδα – Η Ελιά
#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς
“Καλημέρα, καλημέρα όλοι μαζί, όλοι μαζί
Μένουμε στο σπίτι, μένουμε στο σπίτι
Εγώ κι εσύ, εσύ κι εγώ!”
Αγαπημένα μου παιδάκια καλημέρα! Ελπίζω να είστε καλά! Μη μου πείτε ότι δε θυμάστε το παραπάνω τραγουδάκι που λέμε κάθε μέρα στο σχολείο; μόνο που τώρα είναι λίγο διαφορετικό. Μένουμε στο σπίτι λέει πλέον το τραγούδι γιατί εκείνο το πονηρό και ατακτούτσικο μικροβιάκι, ο κορονοϊός, κάνει βολτούλες εκεί έξω! Για λίγο καιρό λοιπόν, θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και να μην πηγαίνουμε στο σχολείο μας. Δε στενοχωριόμαστε όμως καθόλου. Η φανταστική μας ομάδα θα τα καταφέρει! Μια μοναδική περιπέτεια με πολλές αποστολές και παιχνίδια, αρκετή γνώση και δημιουργικότητα, θα “ξεπετάγεται” από τις οθόνες μας κάθε εβδομάδα. Χαμόγελο λοιπόν στο προσωπάκι, χαρούμενη διάθεση και έτοιμοι όλοι να επιβιβαστούμε στο αερόστατο για το πιο μαγικό και παιχνιδιάρικο ταξίδι! Φύγαμεεε!!
Θεματική Ενότητα: ”Η Ελιά”
Πρώτος μας σταθμός σε αυτό το ταξίδι είναι ένα θέμα, που κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, απολαμβάνουμε να ανακαλύπτουμε με τα παιδιά. Η πολύτιμη σε όλους μας ελιά. Αποστολή μας να γνωρίσουμε αυτό το φυτό, να μιλήσουμε για τη σημασία του και να παίξουμε μαζί του.
Η ελιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αποτελεί δέντρο ιερό, καθώς είναι σύμβολο τη ειρήνης και της νίκης. Κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατροφή και την υγεία μας, μιας και το ελαιόλαδο και ο καρπός της ελιάς έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Η ελιά επίσης αποτελεί πηγή έμπνευσης – πολλοί διάσημοι ζωγράφοι τη χρησιμοποιούν στους πίνακές τους, αλλά και διακοσμεί αρκετούς χώρους της καθημερινότητάς μας. Ο ίσκιος της μας δροσίζει, χαρίζοντας μας πολλές στιγμές παιχνιδιού κάτω από τα κλαδιά της.
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020: Το δέντρο της ελιάς
Ας κοιτάξουμε όλοι μας έξω από το παράθυρό μας. Ποια δέντρα αναγνωρίζουμε; Μα φυσικά! Τα δέντρα που έχουμε και στον υπέροχο κήπο στο σχολείο μας! Τις ελιές! Πράγματι, όπου και αν κοιτάξουμε στον τόπο μας, θα δούμε πολλά τέτοια δέντρα. Η χώρα μας, η Ελλάδα, έχει άφθονα. Ελάτε τώρα να γνωρίσουμε μαζί την ελίτσα.
ΒΗΜΑ 1ο: Παρατήρηση
Προτεινόμενες Ερωτήσεις:
- Ποια είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της ελιάς (ύψος, χρώμα και σχήμα φύλλων);
- Πως λέγεται ο καρπός της ελιάς;
- Τι σχήμα και χρώμα έχουν οι ελιές;
- Τι μας δίνει ο καρπός της ελιάς;
- Τι είναι ελαιώνας;
- Πώς παίρνουμε από την ελιά το λάδι;
- Γιατί η ελιά αποκαλείται αιωνόβιο δέντρο;
ΒΗΜΑ 2ο:
‘Ηρθε η ώρα για ένα αινιγματάκι!! Για να δούμε, μπορείτε να το βρείτε;
“Από κλαδάκι κρέμεται
Στην αγορά πουλιέται
Το εξωτερικό της τρώγεται
Το μέσα της πετιέται.
Τι είναι;”
Το βρήκες!! Είναι η ελιά!
ΒΗΜΑ 3ο:
Ήρθε η ώρα για παιχνίδι! Είστε έτοιμοι να χοροπηδησουμε ακούγοντας ένα τραγούδι για την ελιά;
Με το ρυθμό του τραγουδιού, χοροπηδάμε πάνω κάτω. Όταν σταματήσει το τραγούδι μεταμορφωνόμαστε σε δέντρα ελιάς μένοντας ακίνητοι και τεντώνοντας τα χέρια μας σαν κλαδιά. Όταν ξαναρχίσει το τραγούδι εμείς πάλι πρέπει να γίνουμε παιδάκια και να ξαναρχίσουμε να χοροπηδάμε.
Τέλειο παιχνίδι, έτσι;
ΒΗΜΑ 4ο:Και τώρα ας δημιουργήσουμε! Με χρώματα φανταστικά, τα χεράκια μας θα βάψουμε παιδιά! Θα χρειαστούμε χαρτί, πινέλα, χρώματα, χάρτινα μπαλάκια μαύρα για ελίτσες και φυσικά φυλλαράκια ελιάς που έχουμε μαζέψει!
Διαφορετικά, μπορούμε να ζωγραφίσουμε αυτή τη ζωγραφιά! Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα της ελίτσας!
Τα κατάφερες περίφημα! Κράτα δυνάμεις γιατί η εξερεύνηση τη ελιάς συνεχίζεται αύριο!
*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020: Το Λιωμάζωμα
Καλημέρα παιδιά! Ελπίζουμε να έχετε φάει καλό πρωινό γιατί σήμερα έχουμε πολλή δουλειά! Ήρθε η ώρα να πάμε στον ελαιώνα και να μαζέψουμε τις ελιές. Είστε έτοιμοι;
ΒΗΜΑ 1ο: Παρατήρηση
ΛΙΑΖΩΜΑΤΑ
Το φθινόπωρο, κάθε οικογένεια μαζεύει τις ελιές πριν βρέξει.
Δεν είναι εύκολη δουλειά το λιομάζωμα γι ΄ αυτό παίρνουν μαζί τους και βοηθούς,
τους ’’ραβδιστάδες’’,
τις ’’μαζώχτρες’’ και
τις ’’αναπρογυρίστριες’’.
Πρώτ’ απ’ όλα οι “αναπλογυρίστριες” απλώνουν κάτω από τις ελιές μεγάλα πανιά.
Έπειτα, ο “ραβδιστής” ανεβαίνει πάνω στο δέντρο και μ’ ένα μακρύ ραβδί ραβδίζει τα κλαδιά, χτυπάνε δηλαδή τις ελιές για να πέσουν.
Μόλις πέσουν οι ελιές, οι “μαζώχτρες” τις μαζεύουν γρήγορα από κάτω.
Πολλές ελιές, κυρίως τις χοντρούλες, τις αφήνουν να πέσουν από μόνες τους κάτω και ύστερα τις μαζεύουν.
Μικρέ μας εξερευνητή ήρθε η σειρά σου! Βγες έξω και κοίταξε πόσο φορτωμένα είναι τα κλαδιά της ελιάς. Τι θα κάνουμε γι’ αυτό; Με τη βοήθεια ενός μεγάλου, σκαρφάλωσε στα κλαδιά της. Άγγιξε τον κορμό με τα χέρια σου, μύρισε τα φύλλα και δες τα διαφορετικά της χρώματα. Κόψε τώρα ένα κλαδί με μπόλικες ελίτσες. Τι θα κάνουμε στη συνέχεια; Έκπληξηηη!!
ΒΗΜΑ 2ο: Δραματοποίηση
Είστε έτοιμοι να γίνουμε και εμείς αγρότες και να μαζέψουμε τις δικές μας ελιές?
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κλαδί με ελιές, ένα σεντόνι για λιόπανο. μια κουτάλα αντί για ραβδί και μερικές σακούλες αντί για τσουβάλια.
Και ξεκινάμε!! Χτυπάμε τις ελιές με την κουτάλα ώσπου να πέσουν από το κλαδί πάνω στο σεντόνι, και έπειτα τις μαζεύουμε και τις βάζουμε μέσα σε σακουλές. Μόλις μαζέψαμε τις πρώτες μας ελιές.
ΒΗΜΑ 3ο:
Τι θα έλεγες όμως να βλέπαμε πως μαζεύουν ελιές σε έναν αληθινό ελαιώνα; Το παρακάτω βίντεο θα σου το αποκαλύψει!
https://www.youtube.com/watch?v=wwf2QhjS97E
Φανταστική εμπειρία έτσι;
ΒΗΜΑ 4ο: Ας ζωγραφίσουμε!
Ελπίζουμε να σας άρεσε το μάζεμα της ελιάς! Ραντεβού αύριο στο “ελαιοτριβείο”!
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020: Το Ελαιοτριβείο
Καλημέρα καλημέρα! Δεν πιστεύω να είστε κουρασμένοι από το μάζεμα της ελιάς; Γιατί σήμερα θα πάμε όλοι στο ελαιοτριβείο για να δούμε πως από την ελίτσα βγαίνει το λαδάκι. Γι’αυτό ετοιμαστείτε να ακολουθήσουμε τις ελίτσες σε αυτό το μαγικό ταξίδι!
ΒΗΜΑ 1ο: “Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά!”
Το ταξίδι της ελίτσας είναι μεγάλο! Αφού τις μαζέψουμε, τις μεταφέρουμε σε τσουβάλια στο ελαιοτριβείο. Εκεί, αφού τις ξεχωρίσουμε από τα φύλλα, πλένονται και στη συνέχεια μια μεγάλη πέτρα, τις λιώνει προκειμένου να βγει το ζουμάκι από μέσα που ονομάζεται ελαιόλαδο.
Πάρε τώρα τις ξυλομπογιές σου, και αφού ζωγραφίσεις τις εικόνες, κόψτες με τη βοήθεια ενός μεγάλου, μπερδεψέ τες και το παιχνίδι ξεκινά! Βάλτες τώρα στη σωστή σειρά!
ΒΗΜΑ 2ο:Ας παίξουμε ..τσουβαλοδρομίες.
Όπως μάθαμε τα τσουβάλια τα χρησιμοποιούμε για να βάζουμε τις ελιές μέσα και να τις πηγαίνουμε στο ελαιοτριβείο. Όμως…έχουν και μια πιο αστεία χρήση. Είστε έτοιμοι? Μαμά και μπαμπά είστε έτοιμοι για..τσουβαλοδρομίες ; Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι μερικές σακούλες σκουπιδιών αντι για τσουβάλια και το παιχνίδι να αρχίσει. Ποιός θα φτάσει πρώτος στη γραμμή τερματισμού;
ΒΗΜΑ 3ο: Πείραμα
Έφτασε η ώρα να γίνουμε επιστήμονες και να κάνουμε το πρώτο μας πείραμα!! Τα υλικά που χρειαζόμαστε νερό και λάδι. Αν βάλουμε μαζί το λάδι με το νερό τι λέτε να γίνει; Ας δούμε λοιπόν!
Παίρνουμε ένα ποτήρι, βάζουμε μέχρι τη μέση νερό και το υπόλοιπο το γεμίζουμε με λάδι. Τι παρατηρούμε; Πολύ σωστά! Το νερό και το λάδι δεν ανακατεύονται γιατί το λάδι είναι πιο ελαφρύ από το νερό. Σας άρεσε το πείραμα μικροί μας επιστήμονες; Μπορείτε να πάρετε ένα κουτάλι και να δοκιμάσετε να το ανακατέψετε!
ΒΗΜΑ 4ο: Τώρα γέμισε και το δικό σου μπουκαλάκι με λάδι
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020: Τα Προϊόντα της Ελιάς
Καλημέραααα! Ξυπνήστε! Ώρα για δυναμωτικό πρωινό όπως έτρωγαν η γιαγιά και ο παππούς! Ψωμάκι με λαδάκι φρέσκο που φέραμε χθες από το ελαιοτριβείο και ριγανίτσα μοσχομυριστή! Μιαμ μιαμ!
ΒΗΜΑ 1ο:
Η ελίτσα μας η καλή, δεν μας δίνει μόνο το λάδι! Μας δίνει απλόχερα και πολλά άλλα δώρα από τον καρπό της και όχι μόνο. Δώρα που χρησιμοποιούμε όχι μόνο στο φαγητό, αλλά και στην καθαριότητα και τη φροντίδα. Ρίξε μια ματιά πιο κάτω για να δείς τα προϊόντα της ελιάς. Αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά;
ΒΗΜΑ 2ο: Συνταγή
Το ελαιόλαδο δίνει τρομερή γεύση στα φαγητά και τα γλυκά μας! Πόσες φορές έχετε βουτήξει το ψωμάκι μέσα στη σαλατούλα; Χαχα και εμείς πολλές! Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και εμείς τη δική μας συνταγή με ελαιόλαδο; Φορέστε τις ποδιές μας και ξεκινάμε!
Συστατικά
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. νερό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. φέτα
- 100 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες
Εκτέλεση:
-
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την ξηρή μαγιά, την κρυσταλλική ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να διαλυθεί η μαγιά.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι, ξερή ρίγανη και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-6 λεπτά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και χτυπάμε για ένα λεπτό.
-
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει.
-
Όταν είναι έτοιμη αλευρώνουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη. Πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, απλώνουμε τριμμένη φέτα και ελιές ψιλοκομμένες σε όλη την επιφάνεια.
-
Τυλίγουμε τη ζύμη για να φτιάξουμε ένα μεγάλο ρολό και το κόβουμε στη μέση.
-
Τυλίγουμε και ενώνουμε το κάθε κομμάτι για να δημιουργήσουμε δύο ψωμιά. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
-
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσουν.
-
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Ελπίζουμε η συνταγή να πέτυχε και να είναι πεντανόστιμα τα ψωμάκια!
ΒΗΜΑ 3ο: Τραγούδι- πείραμα
Ένα πολύ γνωστό τραγούδι του μπαμπά και της μαμάς είναι το “Ντίλι ντίλι το καντήλι”. Θες να το ακούσουμε παρέα;
Όπως κατάλαβες, το τραγούδι αναφέρεται σε ένα καντηλάκι! Ναι, αυτό που έχουμε στην εκκλησία ή και στο σπίτι. Τα παλιά τα χρόνια δεν υπήρχαν λάμπες με φως. Έτσι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κεριά, καντηλάκια ή λυχναράκια που φώτιζαν το χώρο χάρη στη φωτίτσα τους. Για να μη σβήνει η φλόγα, οι άνθρωποι έριχναν στο ποτήρι ή λυχνάρι λάδι.
Καλά κατάλαβες μικρέ επιστήμονα! Χρησιμοποίησε τις γνώσεις σου από το χθεσινό πείραμα και με τη βοήθεια ενός μεγάλου, φτιάξε το δικό σου καντηλάκι. Άναψέ το πριν κοιμηθείς, δες πως φωτίζει, παίξε με τις σκιές και μόλις ξυπνήσεις το πρωί, παρατήρησε το μαγικό! Τι βλέπεις; Που πήγε το λάδι;
ΒΗΜΑ 4ο: Παραμύθι
Και τώρα που όλα είναι σκοτεινά και φέγγει μόνο το καντηλάκι, τι θα έλεγες να διαβάσουμε ένα παραμύθακι;
Το παραμύθι της Ελιάς
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια φτωχογειτονιά ένα φτωχό μα πολύ καλόκαρδο κορίτσι που το έλεγαν Ελιά.
Κάθε μέρα η Ελιά γύριζε τη γειτονιά της, έβλεπε τον κόσμο να ζει φτωχός και δυστυχισμένος και γύριζε στο σπίτι της πολύ στενοχωρημένη.
Κάτι πρέπει να κάνω να τους βοηθήσω, σκεφτόταν. Κι από την άλλη μέρα κιόλας άρχισε. Βγήκε στη γειτονιά, κράτησε τα παιδιά της γειτόνισσας για να πάει να δουλέψει και να μπορεί να φέρει στα παιδιά της λίγο φαΐ.
Μια άλλη μέρα πήγε στη γριούλα που ήταν άρρωστη, της μαγείρεψε, της σκούπισε το σπίτι, την έπλυνε, την ταΐσε. Την άλλη μέρα πάλι έβγαλε τον παράλυτο γέρο με το καρότσι του βόλτα, για να πάρει αέρα και ήλιο.
Τα βράδια γύριζε κατάκοπη, μα ευχαριστημένη που είχε καταφέρει να δώσει λίγη χαρά στους φτωχούς ανθρώπους.
Οι μέρες περνούσαν κι η Ελιά όλο δούλευε, όσο αδυνάτιζε. Μα έβλεπε πως ότι κι αν έκανε, ο κόσμος ήταν πάντα φτωχός και δυστυχισμένος.
Αυτό τη στενοχωρούσε πάρα πολύ κι έτσι στενοχωρημένη κάθισε στην αυλή του σπιτιού της και συλλογιζόταν.
— Τι να κάνω, τι να κάνω. Δεν μπορώ να βλέπω τόση δυστυχία.
Το σπουργίτι που την είδε τόσο στενοχωρημένη – και που την αγαπούσε γιατί κάθε μέρα του έριχνε σπόρους και ψίχουλα – δεν άντεξε και πέταξε βαθιά στο δάσος.
Εκεί βρήκε την καλή νεράιδα και της είπε:
— Τρέξε, καλή νεράιδα, η Ελιά είναι πολύ στενοχωρημένη, χλωμή κι αδύνατη.
Η καλή νεράιδα ανήσυχη έτρεξε στην αυλή της Ελιάς και τη ρώτησε:
— Τι έχεις, Ελιά μου, κι είσαι τόσο λυπημένη;
— Αχ, καλή μου νεράιδα. Δεν μπορώ να βλέπω τόση φτώχεια και δυστυχία γύρω μου.
— Και τι θέλεις, δηλαδή;
— θέλω να τους γίνω χρήσιμη, θέλω να τους προσφέρω κάτι πολύτιμο που να τους δώσει ζωή και χαρά.
— Το θέλεις αλήθεια τόσο πολύ;
— Και βέβαια το θέλω, δε βλέπεις πως έλιωσα από τη στενοχώρια μου;
— Τότε σταμάτησε να στενοχωριέσαι, θα σε κάνω αυτό που θέλεις.
Και τσουπ! την άγγιξε με το ραβδάκι της κι αμέσως η Ελιά έγινε ένα μεγάλο δέντρο, που έβγαλε φύλλα, λουλουδάκια άσπρα, που έγιναν ελιές πράσινες, μοβ, μαύρες.
Έπεσαν στη γη, τα κουκούτσια φύτρωσαν, έγιναν δεντράκια και σχημάτισαν ένα μεγάλο ελαιώνα.
έφαγαν, χόρτασαν, ρόδισαν τα μαγουλά τους, ζωήρεψαν κι άρχισαν να χαμογελούν και να ζουν ευτυχισμένοι.
Για να ευχαριστήσουν την ελιά και να της δείξουν την αγάπη τους, πήραν το λάδι τους, το έβαλαν στο καντήλι, για να θυμίζουν στην Παναγιά και στο Χριστό, την καλοσύνη της ελιάς και την αγάπη της για τον κόσμο.
Καλό βράδυ μικρά μας αστεράκια και όνειρα γλυκά..
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020: Τι Συμβολίζει η Ελιά…;
Καλημέρα σε όλα τα παιδάκια! Είμαστε σίγουροι πως τα όνειρά σας ήταν μαγικά! Είστε έτοιμοι για τον τελευταίο σταθμό στο ταξίδι της ελίτσας;
ΒΗΜΑ 1ο:
Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης. Τα κλαδιά της έγιναν στεφάνια για να στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων και ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων που γίνονταν προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.
Πολλοί είναι οι μύθοι γύρω από την προέλευση και την ιστορία της ελιάς. Ένας από αυτούς είναι ο παρακάτω.
Ένας γνωστός πελασγικός μύθος αναφέρεται στον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία και την ονομασία της Αθήνας.
Βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας. Οι δύο αντίπαλοι, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας, ανέβηκαν πάνω στο βράχο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν και οι άλλοι δέκα θεοί από τον Όλυμπο για να κάνουν τον δικαστή στη διαφωνία των δυο θεών, ενώ ο Κέκροπας παρίστατο ως μάρτυρας.
Πρώτος ήρθε ο Ποσειδώνας, στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινά του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν “Ερεχθηίδα” θάλασσα. Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δώρο της και αφού κάλεσε τον Κέκροπα για μάρτυρα, φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο, που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπό. Το δέντρο αυτό σωζόταν για πολλά χρόνια αργότερα. Μετά από το δώρα της Αθηνάς ο Δίας κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς να κρίνουν σε ποιον από τους δυο θεούς να δοθεί η πόλη. Συγχρόνως ζήτησαν τη μαρτυρία και τη γνώμη του Κέκροπα. Αυτός από το βράχο ψηλά έριξε μια ματιά γύρω, αλλά όπου να γύριζε, τα μάτια του αντίκριζαν αλμυρό νερό, τις θάλασσες που από παντού έζωναν τη χώρα. Το δέντρο όμως που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει ήταν το πρώτο που φύτρωσε σε όλη τη χώρα και ήταν συνάμα για την πόλη η υπόσχεση για δόξακαι ευτυχία. Για αυτό ο Κέκροπας θεώρησε πως το δώρο της Αθηνάς ήταν πιο χρήσιμο και έτσι της δόθηκε η κυριαρχία της πόλης.
Τώρα που μάθαμε για την ιστορία της ελιάς μας, φτιάξε το δικό σου στεφάνι ελιάς. Τα βήματα είναι απλά! Κόψε από μια ελίτσα μερικά κλαδάκι και με τη βοήθεια ενός μεγάλου σχημάτισε ένα δικό σου “κότινο”, δηλαδή το δικό σου στεφάνι του νικητή.
ΒΗΜΑ 2ο: Ολυμπιακοί Αγώνες
Με τον αέρα του νικητή, ήρθε η ώρα να παίξουμε! Μαμά και μπαμπά είστε έτοιμοι να αγωνιστείτε και εσείς;
Ακόντιο– Πάρε ένα πλαστικό καλαμάκι και πέταξέ το όσο πιο μακριά μπορείς.
Δισκοβολία– Πάρε ένα πλαστικό πιάτο και με τη σωστή τεχνική πέταξέ το!
Εμπόδια- Τοποθέτησε μαξιλάρια στο πάτωμα και πήδα από πάνω
Ισορροπία- Ποιός μπορεί να κάτσει με το ένα πόδι περισσότερη ώρα;
Κουταλομαχία- Στερέωσε ένα τουβλάκι/μπαλάκι πάνω σε ένα κουτάλι και κάνε όσο πιο γρήγορα μπορείς στην ειδική διαδρομή.
ΒΗΜΑ 3ο: Η ειρήνη
Η ελιά, το ιερό αυτό δέντρο, συμβολίζει μέσα στους αιώνες την ειρήνη, απαραίτητο αγαθό για όλους.
Πάρτε χρώματα και υλικά, λερώστε τα χεράκια και φύγαμε ψηλά στον ουρανό να φέρουμε το μήνυμα της ειρήνης!
ΒΗΜΑ 4ο: ..και λίγη ζωγραφική!
Έρχεται Σαββατοκύριακο! Πάρτε δυνάμεις και περάστε όμορφα!
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!
Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020: Ώρα για Εξερεύνηση…!
Καλημέρα σας παιδάκια! Υπέροχη ημέρα για παιχνίδι στη φύση και εξερεύνηση!
ΒΗΜΑ 1ο:
Κάνε μια βόλτα στη γειτονιά σου και παρατήρησε τις ελιές. Έχουν καρπούς επάνω τους; Μήπως είσαι τυχερός και τις μαζεύει κάποιος; Μπορείς να μαζέψεις φύλλα από διαφορετικά δέντρα και να τα συγκρίνεις μεταξύ τους. Έχουν όλα το ίδιο χρώμα και σχήμα; Οι κορμοί των δέντρων; Μοναδικό δέντρο η ελίτσα μας, σωστά;
ΒΗΜΑ 2ο: Πηγή έμπνευσης
Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ελιά και είτε την αποτύπωσαν στο χαρτί, είτε έγραψαν τραγούδια και ποιήματα γι’ αυτήν. Στο παρακάτω βίντεο, παρακολούθησε τους διάφορους πίνακες και στη συνέχεια γίνε κι εσύ ζωγράφος! Μπορείς να ζωγραφίσεις τη δική σου μοναδική ελιά;
Τώρα που τελείωσες τη ζωγραφιά σου, πες στο μπαμπά ή στη μαμά να σου διαβάσουν το ποίημα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά. Ο ποιητής αυτός ονομάζει την ελιά “του ήλιου θυγατέρα” , για να τονίσει τη μεγάλη σημασία που έχει ο ήλιος για το δέντρο αυτό! Ας μην ξεχνάμε ότι η ελίτσα ζει μόνο σε ζεστά μέρη, όπου υπάρχει ηλιοφάνεια και ο χειμώνας δεν είναι βαρύς, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Ελλάδα.
ΒΗΜΑ 3ο: Το ήξερες αυτό;
Νομίζω πως σου έχω μια πληροφορία για την ελιά, που μόλις την ακούσεις θα ξετρελαθείς! Η ελιά είναι δέντρο αιωνόβιο. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ότι η ελιά ζει πολλά πολλά χρόνια, από 150-1000 χρόνια ζωής! Μάλιστα, στο νησί της Κρήτης, υπάρχει μια “υπεραιωνόβια” ελιά. Θεωρείται το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο και έχει ηλικία από 3000-5000 χρόνια! Απίστευτο;
Να και μια φωτογραφία της!
Ελπίζουμε να σου άρεσαν τα παιχνίδια και όλα αυτά που μαζί ανακαλύψαμε για την ελιά. Και μην ξεχνάς! Όλα τα δέντρα και τα φυτά έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας προκειμένου να μας χαρίζουν την ομορφιά τους και τους καρπούς τους για πολλά χρόνια! Αγαπάμε τη φύση και την προστατεύουμε! Θα τα πούμε σύντομα μικρέ εξερευνητή!
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!