Θεματική Εβδομάδα – Ελληνική Μυθολογία

Φεβρουάριος 4, 2021από Το Αερόστατο

Καλή εβδομάδα λατρεμένοι μας μαθητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περάσατε ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο φοβερές ανακαλύψεις!

03. ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ - Ελληνική Μυθολογία - cover WIDE FR

Θεματική Ενότητα: ”Ελληνική Μυθολογία”

 

Καλή εβδομάδα στην πιο χαρούμενη παρέα! Αγαπημένοι μας μαθητές μας λείπετε τόσο πολύ! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περνάτε Υ-Π-Ε-Ρ-Ο-Χ-Α! Εμείς, όπως κάθε εβδομάδα, σας έχουμε ετοιμάσει τις πιο φανταστικές εκπλήξεις για να κάνετε τις μέρες σας ακόμα πιο μαγικές και να νιώθετε ακόμα πιο κοντά μας! Σειρά σε αυτό το ταξίδι έχει ένα θέμα συναρπαστικό! Αρκεί να ταξιδέψουμε λίγο πίσω αυτή τη φορά και να βρεθούμε στην.. Αρχαία Ελλάδα! Ξακουστοί ήρωες και δυνατοί θεοί μας περιμένουν να “ξεθάψουμε” όλα τα μυστικά για τη ζωή και τα κατορθώματά τους! Ακολουθήστε μας!

 

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021: “Αρχαία Ελλάδα & Θεοί του Ολύμπου”

Αρχαία Ελλάδα; Χμμμ.. Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε αυτές τις λεξούλες; Σίγουρα κάτι που συνέβαινε παλιά.. Αν σας πούμε και τη λέξη θεοί του Ολύμπου; Θα σας θυμίσει κάτι; Ή καλύτερα το όνομα “Ηρακλής”; Ανυπομονείτε μήπως για τη συνέχεια; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΒΗΜΑ 1ο: Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα

Μικροί μας εξερευνητές, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Πριν από πάρα πολλά χρόνια, στην αρχαία Ελλάδα, η ζωή των Ελλήνων ήταν πολύ διαφορετική απ’ ότι σήμερα.

Οι άνθρωποι που έμεναν σε διάσπαρτα χωριά και δήμοι ενώνονταν και μετατρέπονται σε πόλεις κράτη. Οι κάτοικοι χωρίζονταν σε κατηγορίες: πολίτες, όσοι είχαν γεννηθεί στο μέρος που έμεναν, μέτοικοι αυτοί που είχαν έρθει  από άλλα μέρη και τέλος οι δούλοι, οι οποίοι δεν είχαν κανένα δικαίωμα και τους χρησιμοποιούσαν για τις βαριές δύσκολες δουλειές.

Οι άνθρωποι ζούσαν σε πέτρινα, απλά σπίτια. Οι άντρες της υπαίθρου δούλευαν ως ξυλουργοί, ως αγγειοπλάστες έφτιαχναν δηλαδή αγγεία από πηλό και καλλιεργούσαν τη γη, με τη βοήθεια των ζώων καθώς δεν υπήρχαν τρακτέρ και άλλα μηχανήματα.

 Όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις και ειδικά την Αθήνα, οι άντρες ασχολούνταν με τα θέματα της πόλεις αλλά και φιλοσοφικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώνονταν σε υπαίθριους χώρους και συζητούσαν ζητήματα που τους απασχολούσαν.

 Οι γυναίκες σε όλη την Αρχαία Ελλάδα δεν εργάζονταν, έμεναν σπίτι ,ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού και μεγάλωναν τα παιδιά τους. Για να μετακινηθούν ,χρησιμοποιούσαν τα άλογα και τα κάρα καθώς δεν υπήρχαν αμάξια, τρένα και αεροπλάνα. Η διατροφή τους ήταν πιο υγιεινή,  τρέφονταν με ψωμί, φακές και  λαχανικά, καθώς και τυρί.  Δεν υπήρχαν τότε σοκολατένια γλυκά , κρουασανάκια  και άλλες λιχουδιές αλλά το θρεπτικό μέλι. Στο φαγητό τους υπήρχε πάντα  κοντά κρασί αναμεμειγμένο με νερό.

Τα ρούχα των αρχαίων Ελλήνων δεν έμοιαζαν καθόλου με τα σημερινά. Άντρες και γυναίκες φορούσαν χιτώνες και σανδάλια.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν και λάτρευαν τους 12 θεούς που ζούσαν στον Όλυμπο και τους αφιέρωναν ναούς και αγάλματα.  

 

ΒΗΜΑ 2ο: Οι θεοί του Ολύμπου

Τα παλιά εκείνα χρόνια λοιπόν, παιδάκια μας, οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι ανώτερο, κάτι μεγαλύτερο από αυτούς, που θα τους έδινε δύναμη και θα τους βοηθούσε όταν το είχαν ανάγκη! Έτσι, εφηύραν 12 θεούς, 12 μορφές δηλαδή με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και υπερφυσικές ιδιότητες! Οι θεοί αυτοί έμεναν στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο και ήταν 6 άνδρες και έξι γυναίκες! Καθένας τους είχε και από μία ξεχωριστή ιδιότητα αλλά και κάποια σύμβολα! Τρέφονταν με αμβροσία και έπιναν νέκταρ, τροφές θεϊκές που τους προσέδιδαν δύναμη! Αρχηγός όλων ήταν ο δυνατός Δίας, ο θεός των κεραυνών και της αστραπής. Οι άνθρωποι τους λάτρευαν τόσο πολύ που έκαναν διάφορες γιορτές προς τιμήν τους. Γενικά η ζωή τους επηρεαζόταν τόσο πολύ από τους θεούς, που εξηγούσαν τα πάντα με βάση τη συμπεριφορά των μορφών αυτών!

Ελάτε τώρα να τους γνωρίσουμε έναν έναν!

Ας ξεκινήσουμε με τους θεούς! Ο Δίας ήταν ο θεός του κεραυνού, με σύμβολο τον κεραυνό και τον αετό. Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας, με σύμβολο την τρίαινα. Ο Ήφαιστος ήταν ο θεός της σιδηρουργίας, με σύμβολο το σφυρί. Ο Άρης  ήταν ο θεός του πολέμου, με σύμβολο την ασπίδα. Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής, με σύμβολο τη μουσική λύρα. Ο Ερμής ήταν  ο αγγελιοφόρος των θεών, με σύμβολο τα φτερωτά σανδάλια.

Οι θεές του Ολύμπου ήταν η Ήρα, η γυναίκα του Δία, με σύμβολο τον κρίνο και το ρόδι.  Η Αθηνά ήταν θεά της σοφίας, με σύμβολο την κουκουβάγια. Η Άρτεμις ήταν η θεά του κυνηγιού, με σύμβολο  το τόξο. Η Αφροδίτη ήταν η θεά της ομορφιάς, με σύμβολο το περιστέρι.  Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας, με σύμβολο το στάχυ. Η Εστία ήταν η θεά του σπιτιού, με σύμβολο την φωτιά.

Τώρα που τους γνωρίσαμε όλους, ελάτε να παίξουμε ένα παιχνιδάκι! Στην παρακάτω φωτογραφία υπάρχουν διάφορα σύμβολα! Θυμάστε άραγε σε ποιο θεό ανήκει το καθένα; Είμαστε σίγουροι πως θα σκίσετε!!

 

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ο κεραυνός του Δία

Ο Δίας ήταν ο “αρχηγός” των θεών που κατοικούσαν στον Όλυμπο. Πολλές φορές θύμωνε με τις σκανταλιές που έκανε κάποιος άλλος θεός ή κάποιος άνθρωπος και όταν συνέβαινε αυτό, πέταγε με δύναμη τους κεραυνούς του από την κορυφή του Ολύμπου. Τους πέταγε μάλιστα τόσο δυνατά, που αυτοί φαίνονταν στον ουρανό και οι άνθρωποι κρυβόντουσαν στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την οργή του δυνατού θεού.

Πάμε τώρα μικροί μας φίλοι να γίνουμε σαν το θυμωμένο Δία και να πετάμε μακριά τον κεραυνό μας; Μηπως να ζητήσουμε την βοήθεια από τον θεό Ήφαιστο για να μας τους φτιάξει;

Πρώτα θα τους σχεδιάσουμε σε ένα χαρτόνι, θα τους χρωματίσουμε και θα τους κόψουμε, και μετά θα τους πετάξουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Μπορείτε να κάνετε και αγώνες με το μπαμπά και τη μαμά!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Παιχνίδι με αριθμούς

Πόσο μας αρέσει να μετράμε τώρα που ξέρουμε τόσους πολλούς αριθμούς! Αλλά και πόσο μας αρέσει να παίζουμε με αυτούς! Παιδιά ακούστε τι συμβαίνει! Ο Δίας μπερδεύεται λίγο και θέλει να τον βοηθήσουμε να βάλει σε σειρά τα νούμερα! Είστε έτοιμοι; Θα χρειαστεί απλά να κόψουμε τις λωρίδες με τη βοήθεια ενός μεγάλου, να τις ανακατέψουμε και.. Ξεκινάει το παιχνίδι!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Ήρθε η ώρα της ζωγραφικής!

Υπέροχη μέρα η σημερινή! Πόσα πράγματα μάθαμε και πόσα μένουν ακόμα να ανακαλύψουμε! Οι επόμενες βέβαια θα έχουν πολλή δράση γιατί.. Έκπληξη! Κάντε υπομονή μέχρι αύριο! Καλή ξεκούραση αγαπημένα μας παιδιά!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021: “Ηρακλής”

 

Καλημέρα στους πιο έξυπνους εξερευνητές! Σηκωθείτε γρήγορα και τρέξτε στην κουζίνα για να φάτε ένα πολύ δυναμωτικό πρωινό και να αποκτήσετε τη δύναμη του Ηρακλή! Σωστά ακούσατε! Ετοιμαστείτε να γίνετε ο πιο δυνατός ήρωας όλων των εποχών! Πάμε όμως πρώτα να μάθουμε για τη ζωή του;

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ο Ηρακλής και οι άθλοι του

Είμαστε σίγουροι πως δεν κρατιέστε να μάθετε για τον πολύ δυνατό και γενναίο αυτό ήρωα, που ζούσε στην αρχαία Ελλάδα. Ο Ηρακλής ήταν γιός του Δία και γι αυτό το λόγο είχε υπερφυσικές δυνάμεις. Υπηρέτησε για 12 χρόνια τον βασιλιά Ευρυσθέα, που ζούσε στις Μυκήνες και πραγματοποίησε 12 άθλους, δοκιμασίες. Οι άθλοι  αυτοί ήταν πάρα πολύ δύσκολοι και κανένας δεν μπορούσε να τους καταφέρει. Μόνο ο Ηρακλής το πέτυχε ! Τι θα λέγατε τώρα να μάθουμε για τους άθλους του;

Ο πρώτος άθλος που έκανε ο Ηρακλής ήταν να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεµέας. Το φοβερό αυτό λιοντάρι το είχε µεγαλώσει η Ήρα. Το δέρµα του ήταν τόσο σκληρό που τα σιδερένια βέλη δεν το περνούσαν. Είχε τη φωλιά του σε µια σπηλιά µε δυο εισόδους, στην πλαγιά ενός βουνού κοντά στη Νεµέα. Καθηµερινά κατέβαινε στην πεδιάδα και έτρωγε ζώα και ανθρώπους. Οι κάτοικοι ήταν απελπισµένοι και δεν τολµούσαν να βγουν στην εξοχή.

Ο Ηρακλής, πηγαίνοντας στη Νεµέα, πέρασε από το ιερό δάσος της πόλης, έκοψε µια αγριελιά κι απ’ τον κορµό της έφτιαξε ένα βαρύ ρόπαλο. Μετά πήγε και περίµενε κοντά στη φωλιά του λιονταριού κι, όταν αυτό φάνηκε, το χτύπησε πρώτα µε τα βέλη του. Τα βέλη έπεσαν στη γη χωρίς να το τραυµατίσουν και το λιοντάρι επιτέθηκε στον Ηρακλή. Εκείνος το χτύπησε µε το ρόπαλο. Το λιοντάρι πόνεσε και κρύφτηκε στη φωλιά του. Ο Ηρακλής τότε µάζεψε µεγάλες πέτρες, έκλεισε τη µια είσοδο και µπήκε από την άλλη. Το ζώο βρυχήθηκε και σείστηκε όλο το βουνό. Όρµησε πάνω στον ήρωα και πάλευαν µια ώρα. Τέλος ο Ηρακλής τύλιξε τα χέρια του γύρω από το λαιµό του και το έπνιξε. Μετά πήρε το δέρµα του, τη λεοντή, όπου από τότε το φορούσε πάντοτε σαν πανοπλία, το φόρεσε και γύρισε στις Μυκήνες. Όταν τον είδε ο Ευρυσθέας τρόµαξε τόσο πολύ και διέταξε να του φτιάξουν ένα χάλκινο πιθάρι, για να κρύβεται, όταν θα κινδύνευε.

1. Ο Ηρακλής παλεύει µε το λιοντάρι της Νεµέας. Από αρχαίο ελληνικό αγγείο.

Ο δεύτερος  άθλος του Ηρακλή ήταν να πολεμήσει με τη Λερναία Ύδρα, ένα τέρας με 9 κεφάλια. Όταν ο Ηρακλής έκοβε ένα κεφάλι ,έβγαινα δύο και αυτό δεν σταματούσε με αποτέλεσμα να δυσκολέψει τον ήρωα μας. Ο Ηρακλής  με τη βοήθεια του ανιψιού του, Ιόλαου κατάφερε να νικήσει αυτό το φοβερό τέρας. Σήμερα, χρησιμοποιούμε την έκφραση « Λερναία Ύδρα» κάθε περίπτωση εργασίας ,που παρά την μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί ,όλο κάτι γίνεται και καθυστερεί να τελειώσει.

Τρίτο κατόρθωμα του ήρωά μας,ήταν εκείνο, όπου έπιασε το γοργό ελάφι της Κερύνειας με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα και το πήγε στον Ευρυσθέα ζωντανό.

Τέταρτος άθλος για τον Ηρακλή ήταν το ότι σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο, που ερήμωνε κι έφερνε τον πανικό στην περιοχή της Αρκαδίας.

Πέμπτος, καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία, του πλούσιου βασιλιά με τα 3.000 βόδια, από την κοπριά που είχε μαζευτεί εκεί από τριάντα χρόνια, που είχαν να καθαριστούν οι στάβλοι. Ο Ηρακλής το κατάφερε αυτό, στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους, κι αυτά παρέσυραν την κοπριά.

Έκτος άθλος, σκότωσε με τις σαΐτες του τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, που ήταν ανθρωποφάγα αρπακτικά πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, και πετούσαν σαν σαΐτες.

Έβδομος, έπιασε τον άγριο ταύρο της Κρήτης που έκανε καταστροφές σε όλη την Κρήτη, και τον πήγε ζωντανό στον Ευρυσθέα, που φοβήθηκε και τον άφησε ελεύθερο.

Ο όγδοος άθλος του Ηρακλή ήταν η αρπαγή των άγριων αλόγων του Διομήδη. Αυτός ήταν βασιλιάς των Βιστόνων στη Θράκη, γιος του Άρη, που έτρεφε τα άγρια άλογά του με ανθρώπινο κρέας. Το Διομήδη τον σκότωσε ο Ηρακλής και, παίρνοντας τα άλογά του, τα πήγε στον Ευρυσθέα αφού τα ημέρωσε. Ο βασιλιάς των Μυκηνών τα άφησε ελεύθερα στον Όλυμπο, όπου κατασπαράχτηκαν από άγρια θηρία.

Μετά από το κατόρθωμα αυτό του Ηρακλή, η κόρη του Ευρυσθέα, η Αδμήτη, ζήτησε να της φέρει τη ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αμαζόνων, κι ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να εκτελέσει την επιθυμία της κόρης του. Ο Ηρακλής, μετά από πολλές περιπέτειες, βρήκε τον πολεμικό λαό των Αμαζόνων και προσπάθησε να πάρει τη ζώνη της βασίλισσάς τους. Αυτές όμως με τόση ορμή τον αντιμετώπισαν και τόσο άγρια αρνήθηκαν να του δώσουν αυτό που ήθελε, ώστε ο Ηρακλής αναγκάστηκε να σκοτώσει την Ιππολύτη και να πάρει τη ζώνη.

Ύστερα, ο Ευρυσθέας τον πρόσταξε να του φέρει τα βόδια του Γηρυόνη, που τα φύλαγε ο Όρθρος, ένα φοβερό σκυλί. Ο Γηρυόνης ήταν ένας γίγαντας με τρία κορμιά και τρία κεφάλια που ζούσε σ’ ένα νησί στη δυτική άκρη του Ωκεανού. Μετά από πολλές δυσκολίες κι αφού πάλεψε με τα κύματα για να φτάσει στο νησί, σκότωσε τον Γηρυόνη και τον σκύλο του Όρθρο. Αυτό ήταν το δέκατο κατόρθωμά του.

Ο ενδέκατος άθλος του ήταν η αρπαγή των μήλων των Εσπερίδων. Οι Εσπερίδες ήταν νύμφες που έμεναν στον κήπο των θεών που τις είχαν διατάξει να φυλάνε τα χρυσά μήλα που βρίσκονταν εκεί και που τα είχε χαρίσει η Γη στους γάμους του Δία και της Ήρας. Μαζί με αυτές τις κόρες της Νύχτας φύλακας του κήπου ήταν και ο φοβερός δράκος Λάδων, καθώς και ο Άτλας που σήκωνε τον ουρανό. Ο κήπος των θεών βρισκόταν στα πιο δυτικά σύνορα της γης, εκεί όπου ο ουρανός και η γη ενώνονται σε κάποιο νησί πέρα από τον ωκεανό ή κοντά στη Λιβύη, σ’ ένα βουνό της Αφρικής. Ο Ηρακλής πήρε τα μήλα με τη βοήθεια του Άτλαντα, αφού σήκωσε αυτός για λίγο το φορτίο του ουρανού στους ώμους του, μέχρι να κλέψει τα μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων ο Άτλας.

Τέλος, το δωδέκατο κατόρθωμα του Ηρακλή ήταν να κατέβει στον Άδη και να ανεβάσει στη γη και να οδηγήσει στον Ευρυσθέα τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο, που ήταν γιος του Τυφωέα και της Έχιδνας, είχε αδελφούς τον δικέφαλο Όρθρο, τον σκύλο του Γηρυόνη, και τη Λερναία Ύδρα και φύλαγε τις πύλες του Κάτω Κόσμου.

Ο Ηρακλής με τα δώδεκα αυτά κατορθώματά του ελευθερώθηκε από την κυριαρχία του βασιλιά Ευρυσθέα και γύρισε ύστερα όλο τον κόσμο βοηθώντας τους αδύναμους.

 

 

ΒΗΜΑ 2ο: Φωτεινά αστεράκια!

Το ξέρατε μικροί μας εξερευνητές πως σύμφωνα με τη μυθολογία το νεκρό σώμα του λιονταριού που σκότωσε ο Ηρακλής, μεταφέρθηκε από τους θεούς στον ουρανό; Μάλιστα έφτιαξε μια ομάδα αστεριών, το λεγόμενο “Αστερισμό του Λέοντα”! Ελάτε να τον δούμε πως σχηματίζεται και στη συνέχεια να τον φτιάξουμε και εμείς!

Υπέροχο, έτσι δεν είναι; Τώρα πάρτε ένα χαρτί Α4 και με το πινέλο σας ζωγραφίστε το όλο μαύρο. Ύστερα προσπαθήστε με ξυλάκια ή μπατονέτες  να σχηματίσετε τον αστερισμό του Λέων, κολλώντας τα πάνω . Μπορείτε επίσης, να βουτήξετε το πινέλο στο λευκό χρώμα και να το τινάξετε το πάνω στο χαρτί για να σχηματιστούν και άλλα αστεράκια. Ορίστε ένα κομμάτι του ουρανού στο χαρτί σας! Συγχαρητήρια μικροί μας αστρονόμοι!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ας παίξουμε με τους αριθμούς!

Σύμφωνα με την μυθολογία οι άθλοι του ηρακλή ήταν δώδεκα όσοι ακριβώς και οι θεοί του Ολύμπου! Τι θα λέγατε λοιπόν να παίζαμε με τους αριθμούς; Πάμε μικρές μας μαθηματικές διάνοιες να μετρήσουμε δυνατά μέχρι το δώδεκα; Δεν ακούμε! Πιο δυνατά! Μήπως τώρα μπορείτε να βρείτε από τι νούμερα αποτελείται το 12 ; Σωστά! Το 1 και το 2!

Και τώρα ετοιμαστείτε για ένα παιχνίδι με πολύ χορό και αριθμούς!

Η Λερναία Ύδρα, όπως μάθαμε, ήταν ένα τέρας που είχε 9 κεφάλια! Κάθε φορά που ο Ηρακλής έκοβε ένα εμφανιζόταν ένα άλλο και γίνονταν πάλι 9.

 Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια πλαστελίνη και να φτιάξουμε μια λερναία ύδρα όπως στην εικόνα; Ας μεταμορφωθούμε τώρα εμείς στον δυνατό και τρομερό Ηρακλή, που θα κρατάει ένα κουτάλι!

Όταν παίζει η μουσική εμείς θα τρέχουμε μέσα στο χώρο και όταν θα σταματάει γρήγορα τότε  θα παίρνουμε το κουτάλι και θα κόβουμε ένα κεφάλι από την κατασκευή με την πλαστελίνη! Δυνατά τότε θα μετράμε πόσα κεφάλια μένουν και.. πάλι από την αρχή μέχρι να μη μείνει κανένα! Νιώθετε αρκετά δυνατοί;

Το τραγούδι μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το παρακάτω!! Ας διασκεδάσουμε!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Ώρα για παιχνίδι!

Ένας άθλος του Ηρακλή όπως είδαμε, μιλάει για το ελάφι της Άρτεμις, το οποίο κατάφερε να πιάσει και να το παρουσιάσει στο παλάτι του Ευρυσθέα.

Πάμε να γίνουμε όλοι εμείς ελάφια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον Ηρακλή; Προσοχή όμως στα κέρατα!! Βάλτε στο πάτωμα διάφορα εμπόδια, όπως παιχνίδια και μαξιλάρια και προσπαθήστε να πηδήξετε από πάνω τους χωρίς να τα πατήσετε όμως, γιατί τότε θα ακούσει τον θόρυβο ο Ηρακλής και θα έρθει να μας κυνηγήσει!! Την ώρα που κρυβόμαστε από τον Ηρακλή και προσπαθούμε να του ξεφύγουμε, πηδώντας από δω κι από εκεί, μπορούμε να ακούμε αυτό το υπέροχο τραγούδι.

 

Άλλος ένας σπουδαίος άθλος του Ηρακλή είναι τα μήλα των Εσπερίδων. Στην ιστορία αυτή, φτάνοντας στην άκρη του κόσμου, ο Ηρακλής συνάντησε τον τιτάνα Άτλα που κράταγε στους ώμους τους τον ουρανό.

Δύσκολη δουλειά δεν νομίζετε; Εσείς είστε τόσο δυνατοί δυνατοι; Πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι για να το διαπιστώσουμε!

Μπορείτε να βάλετε όσα περισσότερα μαξιλάρια μπορείτε στην πλάτη σας και στην συνέχεια σαν δυνατός Ηρακλής να τα ισορροπήσετε ξαπλωμένοι στην πλάτη σας  στα πόδια σας; Για να δούμε, θα τον καταφέρετε αυτόν τον δύσκολο άθλο;

ΒΗΜΑ 5ο:Ξυλομπογιές, ήρθε η σειρά σας!

Περάσατε όμορφα μικροί μας ήρωες; Το σίγουρο είναι πως σήμερα αποδείξατε πόσο δυνατοί είστε και πόσο μοιάζετε στον Ηρακλή! Σας περιμένουμε αύριο για να γνωρίσουμε άλλο ένα φοβερό πρόσωπο της Αρχαίας Ελλάδας! Φιλάκια πολλά!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021: “ Θησέας”

 

Καλημέρα μικροί μας ταξιδιώτες! Ξεκουραστήκατε αρκετά; Ελπίζουμε πως ναι διότι σήμερα το ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα θα είναι μεγάλο! Μάλιστα θα μπούμε και σε καράβι για να φτάσουμε σε ένα μεγάλο νησί της χώρας μας! Φυσικά, παρέα θα μας κάνει ένας τρανός ήρωας, ο Θησέας! Πάμε να τον γνωρίσουμε!

ΒΗΜΑ 1ο: Η ιστορία του Θησέα

Μια φορά και έναν καιρό, ο βασιλιάς της Αθήνας που τον έλεγαν Αιγέα, γυρνούσε από το μαντείο των ∆ελφών, και πέρασε από την Τροιζήνα. Εκεί γνώρισε την Αίθρα, την κόρη του βασιλιά Πιτθέα, και την ερωτεύτηκε. Από αυτούς τους δυο γεννήθηκε ο Θησέας.

Ενώ η Αίθρα ήταν ακόµη έγκυος, ο Αιγέας χρειάστηκε να γυρίσει στην Αθήνα. Πριν φύγει, έκρυψε το σπαθί και τα χρυσά σανδάλια του κάτω από ένα βράχο, δίπλα στο ναό του Δία και της είπε: «Αν το παιδί που θα γεννήσεις είναι αγόρι, όταν θα μεγαλώσει και θα µπορέσει να σηκώσει το βράχο, να πάρει το σπαθί και τα σανδάλια µου και να έρθει στην Αθήνα να με βρει».

Έτσι, όταν ο Θησέας  μεγάλωσε και έγινε πολύ δυνατός, η μητέρα του η Αίθρα τού έδειξε το βράχο. Εκείνος τον σήκωσε πολύ εύκολα, πήρε τα σανδάλια και το σπαθί του πατέρα του κι έφυγε αμέσως για την Αθήνα. Όμως ο Θησέας δεν θέλησε να πάει µε καράβι. Προτίµησε να πάει από ένα δρόμο στη στεριά που είχε ακούσει πως ήταν γεµάτος κινδύνους, από κακοποιούς, ληστές και άγρια ζώα που τρομοκρατούσαν και σκότωναν ανθρώπους.

Κατάφερε και ξεπέρασε όλους τους κινδύνους και νίκησε πολλούς ληστές, κακοποιούς και άγρια ζώα που τρόμαζαν και σκότωναν τους ανθρώπους και έτσι μπορούσαν να ταξιδεύουν πια ελεύθερα. Έφτασε έτσι στην Αθήνα όπου ο Αιγέας, βλέποντας το σπαθί και τα σανδάλια του, τον γνώρισε αμέσως και τον υποδέχτηκε με χαρά και ανακούφιση .

Μερικά χρόνια πιο πριν όμως, προτού φτάσει ο Θησέας στην Αθήνα, είχε συμβεί το εξής άσχημο. Οι Αθηναίοι γιόρταζαν για να τιµήσουν τη θεά Αθηνά κι έκαναν αγώνες.

 Στους αγώνες αυτούς πήρε µέρος κι ο γιος του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης. Νίκησε σ’ όλα τ’ αγωνίσματα αλλά κάποιοι Αθηναίοι από τη ζήλια τους τον σκότωσαν. Τότε ο Μίνωας ήρθε µε πολλά καράβια από την Κρήτη και πολιόρκησε την Αθήνα. Τελικά, νίκησε τους Αθηναίους και τους ανάγκασε να του πληρώνουν έναν πολύ βαρύ φόρο για να εκδικηθεί το χαμό του γιου του. Κάθε χρόνο, έπρεπε να του στέλνουν επτά νέες και επτά νέους για να τους τρώει ο Μινώταυρος.

Ο Μινώταυρος ήταν ένα τέρας µε κεφάλι ταύρου αλλά σώµα ανθρώπου. Ζούσε κλεισµένος στο Λαβύρινθο, στο υπόγειο του παλατιού του Μίνωα, που τον είχε φτιάξει ο αθηναίος Δαίδαλος.

Ο Λαβύρινθος είχε τόσους πολλούς διαδρόμους και δωµάτια, που κανείς ποτέ δεν είχε καταφέρει να βγει από εκεί.

Όταν λοιπόν έφτασε ο Θησέας στην Αθήνα, οι Αθηναίοι για τρίτη χρονιά έπρεπε να στείλουν τα παιδιά τους στην Κρήτη. Σε όλη την πόλη ακούγονταν θρήνοι και κλάµατα. Τότε, ο ατρόμητος Θησέας αποφάσισε να πάει µαζί με τα υπόλοιπα παιδιά στην Κρήτη για να σκοτώσει το Μινώταυρο.

Στο λιµάνι του Φαλήρου, οι Αθηναίοι αποχαιρέτησαν τους νέους και τις νέες κλαίγοντας. Έβαλαν στο καράβι µαύρα πανιά κι ο βασιλιάς Αιγέας τους παρακάλεσε, αν γύριζαν ζωντανοί, να βάλουν πανιά άσπρα για να τους δει από μακριά και να ησυχάσει.

Το καράβι με τα μαύρα πανιά ξεκίνησε το ταξίδι του και, μετά από αρκετές μέρες, έφτασε στην Κρήτη.

Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο Θησέας συνάντησε την Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα, και την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Αλλά και η πριγκίπισσα γοητεύτηκε από τον θαρραλέο Θησέα, και θέλησε να τον βοηθήσει να σώσει τη ζωή του. Πήγε λοιπόν στον Δαίδαλο, που είχε φτιάξει τον Λαβύρινθο, και του ζήτησε έναν τρόπο για να δραπετεύσει ο Θησέας με τους υπόλοιπους νέους από το Λαβύρινθο.

Ο Δαίδαλος είχε τη λύση. Το σχέδιο ήταν απλό: ο Θησέας θα είχε μαζί του ένα κουβάρι νήμα, τον μίτο μπαίνοντας στην είσοδο του Λαβύρινθου και  θα έδενε την άκρη του νήματος στην πόρτα. Θα το ξετύλιγε διασχίζοντας τους δαιδαλώδεις διαδρόμους ώστε να μπορέσει μετά να γυρίσει πίσω στην είσοδο και να μην χαθεί για πάντα μέσα στο Λαβύρινθο.

Έτσι, λοιπόν, η Αριάδνη έδωσε στον Θησέα, τον μίτο, και τον συμβούλεψε να δέσει την άκρη του νήματος στην είσοδο του λαβύρινθου και να το ξετυλίγει καθώς προχωράει.

Ο Θησέας ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της. Μπήκε µε θάρρος στο Λαβύρινθο κι έψαχνε το Μινώταυρο, ξετυλίγοντας το μίτο της Αριάδνης. Κάποια στιγµή άκουσε το άγριο μουγκρητό του τέρατος και ο Μινώταυρος εμφανίστηκε μπροστά του. Οι δυο τους πάλεψαν σκληρά αλλά ο Θησέας σκότωσε το φοβερό τέρας µε το σπαθί του.

Έπειτα, τυλίγοντας ξανά το κουβάρι, ο Θησέας  βρήκε εύκολα το δρόμο προς την έξοδο μαζί με τους συντρόφους του. Στην είσοδο τον υποδέχτηκαν οι υπόλοιποι νέοι της Αθήνας µε δάκρυα χαράς και ανακούφισης.

Το ίδιο βράδυ ο Θησέας και οι νέοι της Αθήνας έφυγαν κρυφά µε το πλοίο τους από την Κρήτη. Μαζί τους πήραν και την Αριάδνη. Προηγουμένως είχαν φροντίσει να ανοίξουν τρύπες στα καράβια του Μίνωα, για να µην µπορούν να τους ακολουθήσουν.

Οι νέοι ταξίδεψαν χαρούμενοι µέχρι τη Νάξο. Εκεί βγήκαν σε µια ακρογιαλιά για να ξεκουραστούν. Τότε όµως πέρασε από κει ο θεός Διόνυσος. Είδε την Αριάδνη, θαµπώθηκε από την ομορφιά της και την έκλεψε, για να την κάνει γυναίκα του. Ο Θησέας στενοχωρήθηκε πολύ για το χαµό της Αριάδνης. Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του για την Αθήνα, αλλά κανείς δε σκέφτηκε ν’ αλλάξουν τα µαύρα πανιά και να βάλουν λευκά όπως είχε ζητήσει ο βασιλιάς.

Ο Αιγέας καθόταν στο Σούνιο και αγνάντευε συνέχεια τη θάλασσα, ελπίζοντας κάποια στιγµή να δει το πλοίο να επιστρέφει με λευκά πανιά. Όταν όμως φάνηκε το πλοίο στον ορίζοντα µε πανιά µαύρα, ο Αιγέας απ’ τη μεγάλη του λύπη έπεσε από το βράχο στη θάλασσα και πνίγηκε. Η θάλασσα όπου έπεσε ονοµάστηκε  Αιγαίο πέλαγος.

Μετά το θάνατο του Αιγέα, ο Θησέας έγινε βασιλιάς της Αθήνας και βασίλεψε πολλά χρόνια µε σοφία και δικαιοσύνη.

ΒΗΜΑ 2ο:Ποιος θα βοηθήσει το Θησέα;

Παιδιά τρέξτε γρήγορα να ακούσετε! Πρέπει να βοηθήσουμε το Θησέα! Πώς θα το κάνουμε αυτό; Μα με το μαγικό μας μολύβι! Στόχος μας να φτάσουμε στο Μινώταυρο! Από τη μια πορτούλα δηλαδή, πρέπει να φτάσουμε στην άλλη! Ψάξτε το δρόμο που οδηγεί στο μυθικό τέρας και αποτυπώστε το με το μολύβι πάνω στο χαρτί!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Σπαγγο-μπερδέματα!

Πάμε τώρα, μικροί μας εξερευνητές και εμείς να δούμε αν θα καταφέρουμε να βγούμε από τον Λαβύρινθο! Θα πάρουμε στα χέρια μας ένα κουβάρι (μίτο) και θα δέσουμε την άκρη του στην πόρτα του σπιτιού μας. Από το πόμολο ,θα ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το κουβαρι περνώντας από διάφορα σημεία του σπιτιού μας: κάτω από το τραπέζι, πίσω από τον καναπέ, στην καρέκλα της κουζίνας, κάτω από το κρεβάτι, και όπου αλλου θέλουμε προσέχοντας πάντα ο σπάγγος να είναι τεντωμένος και να μην μας φύγει το κουβάρι από τα χέρια γιατί θα μπερδευτεί! Όταν το κουβάρι μας τελειώσει, αρχίζουμε να τυλίγουμε ακολουθώντας την διαδρομή αντίστροφα, μέχρι να φτάσουμε ξανά στην “έξοδο”. Ποιος θα τα καταφέρει άραγε; Χαχα! Καλά ξεμπερδέματα!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Μικρά Μινωταυράκια είστε εδώ;

Τι θα λέγατε όμως για λίγο να μεταμορφωθούμε σε αυτόν τον περιβόητο και τρομερό Μινώταυρο που φυλάει τον Λαβύρινθο; Πως; Μα φυσικά με μια μάσκα!! Πάρτε χαρτόνια και χρώματα και με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά ελάτε να κατασκευάσουμε τη φοβερή αυτή μάσκα! Στη συνέχεια φτιάξτε το δικό σας Λαβύρινθο από παιχνίδια και έπιπλα και.. απολάυστε το!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Ας ζωγραφίσουμε!

Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του Θησέα! Ειδικά το μέρος με το μίτο της Αριάδνης και το μυθικό τέρας, δε νομίζετε; Ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε και τη σημερινή μέρα! Εμείς πάντως πάρα πολύ! Ένας ακόμη ήρωας, περιμένει να μας πει την ιστορία του αύριο! Τα λέμε λοιπόν, μικροί μας εξερευνητές!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021: “Ιάσονας”

 

Μια τεράστια καλημέρα στους αγαπημένους μας μαθητές! Είστε καλά; Σίγουρα ανυπομονείτε να μάθετε ποιος είναι ο επόμενος μας ήρωας, σωστά; Ας μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία και ας ξεκινήσουμε γρήγορα το μαγικό ταξίδι με το υπέροχό μας Αερόστατο! Ανεβείτε όλοι και φύγαμε!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία

Ο Ιάσονας ήταν γιος του βασιλιά Αίσονα και της Πολυμήδης  και αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ο  πατέρας του, θέλοντας να  προστατέψει  τον Ιάσονα από το θείο του, τον Πελία, ο οποίος είχε πάρει το θρόνο, τον άφησε στη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα. Εκεί ο Ιάσονας μεγάλωσε και έγινε ένας πολύ έξυπνος και δυνατός άντρας .

 Όταν έγινε 20 χρονών αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του και να διεκδικήσει το θρόνο από τον βασιλιά Πελία. Στο δρόμο του, λοιπόν, συνάντησε μια ανήμπορη γριούλα στην όχθη ενός ποταμού που τον παρακάλεσε να την περάσει απέναντι. Ήταν η  θεά Ήρα, που είχε αλλάξει μορφή για να δει την καλοσύνη και την προθυμία του Ιάσονα. Πράγματι , ο Ιάσονας την μετέφερε στη απέναντι όχθη του ποταμού, όμως έχασε το ένα σανδάλι του και έτσι έφτασε στην Ιωλκό μονοσάνδαλος. Όταν ο βασιλιάς Πελίας τον αντίκρισε, φοβήθηκε καθώς το μαντείο των Δελφών, του είχε πει να προσέξει τον άνδρα που θα έρθει μ’ ένα σανδάλι. Ο Ιάσονας του ζήτησε να πάρει τη θέση του στο θρόνο, ο βασιλιάς Πελίας συμφώνησε αν του έφερνε το χρυσόμαλλο δέρμα ή  δέρας από την Κολχίδα, που κρεμόταν σε μια βελανιδιά και  το φύλαγε ένας  δράκος .

Ο Ιάσονας δέχτηκε αμέσως και ζήτησε από τον Άργο να του φτιάξει ένα γερό καράβι με 50 κουπιά. Η θεά Ήρα, που την είχε μεταφέρει, βοήθησε να φτιαχτεί αυτό το γερό καράβι όπως και η θεά Αθηνά, η οποία κάρφωσε στη πλώρη του καραβιού, ένα κομμάτι ξύλο από την ιερή βελανιδιά του Δια και το καράβι απέκτησε ανθρώπινη μιλιά και έβλεπε το μέλλον.

Το όνομα του καραβιού ήταν Αργώ.

Τον Ιάσονα ήρθαν να βοηθήσουν 50 ακόμη ήρωες απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ο  Ηρακλής, ο Θησέας και ο περίφημος μουσικός Ορέστης . Όλοι αυτοί ονομάστηκαν Αργοναύτες και το ταξίδι Αργοναυτική Εκστρατεία.      

Ταξιδεύοντας για την Κολχίδα, οι Αργοναύτες σταμάτησαν στη Θράκη. Εκεί συνάντησαν  τον μάντη Φινέα, που τους φανέρωσε ότι στο ταξίδι τους θα συναντούσαν τις Συμπληγάδες Πέτρες . Αυτές ήταν δυο πελώριοι βράχοι που ανοιγόκλειναν και τσάκιζαν τα καράβια που περνούσαν. Ο μάντης τους συμβούλεψε ν’ αφήσουν να περάσει πρώτα ένα περιστέρι, αν περνούσε το περιστέρι θα περνούσε και η Αργώ. Πράγματι, έτσι έκαναν και το περιστέρι πέρασε, μόνο η ούρα του πιάστηκε λίγο, έτσι  συνέβη και με την Αργώ που με τη βοήθεια της  Ήρας  πέρασε απλά χτύπησε λιγάκι στην πρύμνη.

Ο  Ιάσονας έφτασε στην Κολχίδα και εκεί ζήτησε από τον βασιλιά να του δώσει το χρυσόμαλλο δέρας. Ο βασιλιάς Αιήτης του είπε ότι θα του το  έδινε ,εάν πραγματοποιούσε κάποιους άθλους πολύ δύσκολους. Ο Ιάσονας με τη βοήθεια της κόρης του βασιλιά, την Μήδεια, που ήταν μια σπουδαία μάγισσα κατάφερε να φέρει εις πέρας την δοκιμασία. Τότε η Μήδεια έμαθε ότι ο πατέρας της δεν σκόπευε να δώσει το χρυσόμαλλο δέρας στον Ιάσονα και ήθελε να κάψει την Αργώ. Έτσι, ο Ιάσονας έδωσε εντολή στους Αργοναύτες να περιμένουν στο καράβι, και ο ίδιος μαζί με την Μήδεια και τον μουσικό Ορφέα έτρεξαν στο δάσος,  εκεί η Μήδεια έριξε μαγικό υγρό στα μάτια του δράκου και ο Ορφέας έπαιξε γλυκά  την λύρα του και αποκοιμήθηκε ο δράκος. Αμέσως ο Ιάσονας άρπαξε το χρυσόμαλλο δέρας, έτρεξαν και μπήκαν όλοι στην Αργώ και έφυγαν από την Κολχίδα .Όταν γύρισαν στην Ιωλκό, ο Πελίας δεν κράτησε το λόγο του και δεν έδωσε τον θρόνο στον Ιάσονα.

 Εκείνος παντρεύτηκε τη Μήδεια και πήγαν μαζί στην Κόρινθο. Αφιέρωσαν την Αργώ στο θεό Ποσειδώνα και για να θυμούνται όλη την Αργοναυτική εκστρατεία  όρισαν να γίνονται εκεί αγώνες προς τιμήν του Ποσειδώνα. Ο Ιάσονας  πήγαινε συχνά και καθόταν κοντά στην Αργώ κάποια στιγμή ενώ είχε γεράσει, ένα ξύλο έπεσε από το κατάρτι της Αργώς  και τον χτύπησε θανάσιμα.

ΒΗΜΑ 2ο: Η δική μας Αργώ

Ας βάλουμε τώρα τη φαντασία μας για να κατασκευάσουμε το φανταστικό αυτό καράβι του Ιάσονα, την Αργώ! Θα χρειαστούμε χαρτόνια, υφάσματα, χρώματα, ξυλάκια για κουπιά και ό,τι άλλο σκεφτούμε! Πάρτε μια ιδέα!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ο κοιμισμένος δράκος!

Και τώρα ήρθε η ώρα να μπούμε και εμείς μέσα στο μύθο του Ιάσονα! Πιο συγκεκριμένα, θα παίξουμε ένα φοβερό παιχνίδι με το φοβερό Δράκο και το Χρυσόμαλλο Δέρας! Οι κανόνες είναι απλοί! Σε μια καρέκλα θα κρεμάσουμε ένα ύφασμα, που θα είναι το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ένας μεγάλος ή μικρός (μπαμπάς, μαμά, αδερφός ή αδερφή) θα κάθεται στην καρέκλα και θα είναι ο Δράκος. Μόλις ο Δράκος κλείσει τα μάτια και κοιμηθεί, ο “Ιάσονας”, δηλαδή εσείς, κρατώντας ή έχοντας δεμένο κάπου πάνω σας ένα κουδουνάκι ή μιά μαράκα, πρέπει να πλησιάσετε και να πάρετε το Δέρας. ΠΡΟΣΟΧΉ όμως, αν χτυπήσει το κουδουνάκι τότε ο Δράκος θα ξυπνήσει. Μικροί μας ήρωες θα καταφέρετε εσείς να πάρετε το Χρυσόμαλλο Δέρας;

 

ΒΗΜΑ 4ο: Συμπληγάδες πέτρες

Θυμάστε τους τεράστιους εκείνους βράχους στο σημερινό μας μύθο που ανοιγόκλειναν και ο ήρωάς μας ο Ιάσονας, άφησε ένα περιστέρι να περάσει ανάμεσά τους; Τι θα λέγατε λοιπόν, παιχνιδιάρικά μας παιδάκια, να γίνουμε και εμείς περιστέρια;

Πάμε να ξεκινήσουμε; Μαμά και μπαμπά εσείς θα είστε οι Συμπληγάδες πέτρες και θα κάθεστε ο ένας απέναντι από τον άλλον. Παιδιά εσείς θα είστε τα περιστέρια. Όταν λοιπόν οι μεγάλοι θα ξεκινάνε να έρχονται ο ένας κοντά στον αλλόν με σκοπό να αγκαλιαστούν, εκείνη την ώρα μικρά μας περιστεράκια, θα προσπαθείτε να περάσετε ανάμεσά από τους “βράχους” χωρίς να σας πιάσουν!

Για να δουμε θα τα καταφέρετε μικρά μας περιστέρια;

 

ΒΗΜΑ 5ο:Τι θα λέγατε για λίγη ζωγραφική;

Νομίζουμε πως η σημερινή μέρα ήταν τόσο διασκεδαστική μικροί μας αργοναύτες! Μακάρι να ήμασταν μαζί και να κατασκευάζαμε τη δική μας αληθινή Αργώ και να ανεβαίναμε όλοι μας πάνω στο καράβι αυτό! Λίγη υπομονή όμως ακόμα και όλα θα γίνουν! Τα λέμε αύριο αγαπημένοι μας!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021: “Οδυσσέας”

 

Ξυπνήστεεεε!! Γρήγορα μικρά ζουζούνια σηκωθείτε από τα ζεστά σκεπάσματα και ντυθείτε! Ένα νόστιμο πρωινό τώρα είναι ό,τι πρέπει για να σας δώσει δύναμη! Το ταξίδι στη Μυθολογία σήμερα τεράστιο και οι περιπέτειες πολλές! Θα γνωρίσουμε τον ξακουστό Οδυσσέα! Πάμεεε!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ο “πολυμήχανος” Οδυσσέας

Η ιστορία μας αρχίζει κάπως έτσι.. Όταν τελείωσε ο  πόλεμος Ελλήνων και Τρώων μετά από δέκα χρόνια τα πλοία των Αχαιών ξεκίνησαν για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.  Όμως οι θεοί του Ολύμπου ήταν θυμωμένοι γιατί μέσα στην Τροία οι Αχαιοί έκαψαν τους ναούς τους. Γι’ αυτό τους έστειλαν ανέμους δυνατούς και άγρια θαλασσοταραχή, για να δυσκολέψουν το ταξίδι τους .Όλοι γύρισαν γρήγορα στα σπίτια τους.

 Μόνο ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς από την Ιθάκη, περιπλανήθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια  σε θάλασσες και σε χώρες μακρινές και πέρασε πολλές ταλαιπωρίες, ώσπου να φτάσει στην Ιθάκη, την πατρίδα του.

Τις περιπέτειες του Οδυσσέα μέχρι την επιστροφή του στην πατρίδα του, την Ιθάκη, μας  τις περιγράφει ο Όμηρος στο έργο του « Οδύσσεια» .

Κίκονες, Λωτοφάγοι  και  Κύκλωπες είναι οι πρώτοι σταθμοί  του ταξιδιού  του.

Ο Οδυσσέας έφυγε με δώδεκα καράβια από την Τροία. Όταν όμως ξανοίχτηκαν τα πλοία του στο Αιγαίο, οι  θεοί έστειλαν άγριους ανέμους που τα έσπρωξαν, στη χώρα των Κικόνων. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του άρπαξαν απ’ τους Κίκονες  ζώα και γλυκό κρασί, τότε όμως τους επιτέθηκαν όλοι οι Κίκονες μαζί κι έγινε άγρια μάχη και κάποια έφυγαν με τα καράβια. Έτσι έφτασαν στη χώρα των Λωτοφάγων. Οι σύντροφοί του συνάντησαν τους Λωτοφάγους, εκείνοι τους έδωσαν να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα μαγεμένα! Αμέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους και δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί.

Μόνο ο Οδυσσέας δεν είχε φάει και κατάφερε να τους σώσει.

Μέρες πολλές ταξίδευαν, ώσπου οι άνεμοι τους έφεραν στο νησί των Κυκλώπων. Εκεί είδαν μια τεράστια σπηλιά που έμενε ,ένας  πανύψηλος  γίγαντας όπου  είχε ένα μονάχα μάτι στο μέτωπο. Ήταν ο Κύκλωπας  Πολύφημος, ο γιος του Ποσειδώνα, τον οποίο ο Οδυσσέας κατάφερε με την εξυπνάδα του να τον ξεγελάσει και τελικά να τον νικήσει, τυφλώνοντας τον μ’ ένα μυτερό ξύλο.

Αυτή η κίνηση θύμωσε τον Ποσειδώνα, ο οποίος έβαλε πολλά εμπόδια στο ταξίδι της επιστροφής.

Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης είναι τα επόμενα μέρη που πηγαίνει ο Οδυσσέας.

Ταξιδεύοντας ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του έφτασαν στο νησί του Αιόλου, που ήταν ο θεός των ανέμων.. Ο Αίολος τους φρόντισε και όταν αποφάσισαν να φύγουν, τους έδωσε ένα ασκί που μέσα είχε κλείσει όλους τους άγριους ανέμους. Ο Οδυσσέας κρέμασε το ασκί στου πλοίου του το κατάρτι. Εννιά μερόνυχτα ταξίδευαν και κόντευαν να φτάσουν στην Ιθάκη. Τότε ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε και οι σύντροφοί του, νομίζοντας πως το ασκί ήταν γεμάτο ασήμι και χρυσάφι, το άνοιξαν.  

Αμέσως όρμησαν έξω όλοι οι άνεμοι κι έσπρωξαν τα καράβια μακριά στη γη των Λαιστρυγόνων, που ήταν άγριοι και ψηλοί σαν γίγαντες και άρπαζαν βράχια και τα έριχναν στα πλοία και τα κατέστρεφαν .

Μόνο ο  Οδυσσέας και  το καράβι του γλίτωσε. Κι ο ίδιος και οι σύντροφοί του έφυγαν γρήγορα από τη γη των άγριων Λαιστρυγόνων.

Οι άνεμοι τους έριξαν μετά στο νησί της μάγισσας Κίρκης, η οποία μεταμόρφωσε τους  συντρόφους σε γουρούνια και ο Οδυσσέας έτρεξε να τους σώσει και τελικά τους ξανά  έκανε ανθρώπους. Εκεί ο Οδυσσέας έμεινε για πολύ καιρό.

Επόμενος σταθμός  είναι το νησί των Σειρήνων, η Σκύλλα και η Χάρυβδη.

Οι Σειρήνες ήταν γυναικείες  θεότητες που μάγευαν τους ναυτικούς με το γλυκό τραγούδι τους  για να τους πιάσουν. Για να σωθούν οι σύντροφοι του, τους έβαλε κερί στα αυτιά για να μην ακούνε το τραγούδι και ο ίδιος δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου μέχρι να απομακρυνθούν. Στη συνέχεια, πλησίασαν  στο στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης, δυο τρομερά τέρατα που βούλιαζαν τα πλοία.

Μετά από μέρες στη θάλασσα έφτασαν στο νησί του Ήλιου. Επειδή πείναγαν πολύ, έφαγαν τα βόδια του Ήλιου, ενώ  δεν έπρεπε και έτσι ο Δίας θύμωσε. Αφού πήραν το δρόμο της επιστροφής, ο Δίας τους έστειλε μια άγρια καταιγίδα.

Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν οι σύντροφοι και να σωθεί μόνο ο Οδυσσέας, φτάνοντας στο νησί της Καλυψούς.  Η Καλυψώ τον αγάπησε και τον κράτησε στο νησί της 7 χρόνια, μέχρι που οι θεοί αποφάσισαν ότι πρέπει να φύγει.

Τότε ο Οδυσσέας  κατασκεύασε μια σχεδία για να συνεχίσει το ταξίδι του, όμως λίγο πριν φτάσει στην Ιθάκη, τον είδε ο Ποσειδώνας και σήκωσε με τη τρίαινα του μεγάλα κύματα που τον οδήγησαν στο νησί των Φαιάκων.

Εκεί, συνάντησε την πριγκίπισσα Ναυσικά η οποία τον λυπήθηκε, του έδωσε φαγητό και ρούχα και ένα καράβι για να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη.

Όταν έφτασε στην πατρίδα του κανείς  δεν τον αναγνώρισε, καθώς η θεά Αθηνά τον είχε μεταμορφώσει σε ζητιάνο  για να μην τον  αναγνωρίσει  κανείς. Ο γιος του, ο Τηλέμαχος και η γυναίκα του, η Πηνελόπη δεν ήξεραν ότι ο βασιλιάς της Ιθάκης  είχε επιστρέψει καθώς αργότερα κατάλαβαν ποιος ήταν και τον βοήθησαν να πάρει πίσω τον θρόνο του.

 

ΒΗΜΑ 2ο: Μία μαγική σχεδία!

Σύμφωνα με τον Ομηρο ο Οδυσσέας έμεινε 7 χρόνια στο νησί της Καλυψούς ώσπου αποφάσισε να τον αφήσει να φύγει και να γυρίσει πίσω στην Ιθάκη φτιάχνοντας  μια σχεδία. Όμως, λίγο πριν φτάσει στο νησί του, τον είδε ο Ποσειδώνας και σήκωσε με τη τρίαινα του μεγάλα κύματα που τον οδήγησαν στο νησί των Φαιάκων. Δεν θα ήταν ωραία ιδέα να φτιάξουμε την δική μας σχεδία;

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

Μερικά γλωσσοπίεστρα

Αρκετή κόλλα

Μπόλικα χρώματα

Και ένα χαρτόνι ή υφασματάκι για το πανί της σχεδίας

Και φυσικά μια λεκάνη με νερό για να βάλουμε μέσα τη σχεδία μας αλλά και το χέρι μας για να ταράξουμε την  ησυχία της θάλασσας και να δημιουργήσουμε κύματα, σαν αυτά που σήκωσε με την τρίαινά του ο θεός Ποσειδώνας.

 

ΒΗΜΑ 3ο:

Ο Πολύφημος, γιός του θεού Ποσειδώνα, κατοικούσε στο νησί των Κυκλώπων μέσα σε μια σπηλιά γεμάτη ζώα και κρασί. Ο Πολύφημος ήταν ο πιο άγριος και ο πιο δυνατός από όλους τους κυκλωπες του νησιού. Ο Οδυσσέας κατάφερε να τον ξεγελάσει ποτίζοντας τον με γλυκό κρασί και τυφλώνοντάς τον με ένα καυτό ξύλο.  Όταν ο Πολύφημος ρώτησε τον Οδυσσέα πώς τον λένε, εκείνος απάντησε “Κανένας” . Έτσι, όταν τον τύφλωσε ο ήρωάς μας, ο Πολύφημος φώναζε ότι τον τύφλωσε ο κανένας. Φυσικά κανένας άλλος Κύκλωπας δεν τον πήρε στα σοβαρά.

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του για να γλιτώσουν από τον Πολύφημο, που καθόταν στην είσοδο της σπηλιάς του, δεθηκαν με σχοινιά στη κοιλιά των προβάτων που έβγαιναν για να βοσκήσουν.. Με αυτόν τον τρόπο, βγήκαν

έξω ασφαλείς και χωρίς να τους καταλάβει ο πελώριος γίγαντας!

Ας παίξουμε ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι τώρα! Θα γίνουμε εμείς ο Κύκλωπας Πολύφημος και η μαμά με τον μπαμπά ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του!

Θα χρειαστούμε ένα μαντήλι για να δέσουμε τα μάτια του γίγαντα και φυσικά έναν Οδυσσέα.

Θα φωνάζει λοιπόν ο Πολύφημος έχοντας δεμένα τα μάτια του “Ποιος με τύφλωσε;” και τότε ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του θα φωνάζουν “Ο κανένας” ! Ο Κύκλωπας τότε, θα προσπαθεί να πιάσει τον “ κανένα” ακούγοντας μόνο την φωνή του.. Κάτι δηλαδή σαν τυφλόμυγα! Είστε έτοιμοι; Ελπίζουμε να έχετε καλά τεντωμένα τα αυτιά σας!!

 

ΒΗΜΑ 4ο:Μικρέ Πικάσο, ετοιμάσου!

Υπέροχο και το σημερινό μας ταξίδι δίπλα στον Οδυσσέα! Σίγουρα θα ήταν τρομερή μια συζήτηση μαζί του για τα όσα έχει δει! Γρήγορα όμως τώρα για ξεκούραση γιατί καταφθάνει το αγαπημένο μας Σαββατοκύριακο, φορτωμένο με εκπλήξεις! Καληνύχτα παιδάκια μας!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

 

Ήρθε το Σαββατοκύριακο καλοί μας μαθητές! Αυτό σημαίνει περισσότερο παιχνίδι και βολτίτσες αν μας το επιτρέπει φυσικά ο καιρός! Ελάτε μαζί μας να εξερευνήσουμε και να διασκεδάσουμε παρεούλα! Φύγαμεεε!

Βήμα 1ο: Μια ξεχωριστή βόλτα!

Η πόλη μας ήταν μια σημαντική πόλη ήδη από την Αρχαιότητα! Έχει τεράστια ιστορία, που μάλιστα μπορούμε να τη δούμε και μέσα από το υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο της αλλά και από τα “κομμάτια” που μας ενώνουν με εκείνα τα χρόνια! Το Κάστρο, το Υδραγωγείο, το Ρωμαϊκό Ωδείο και πολλά άλλα μέρη μέσα στην πόλη μας, διατηρούνται ώστε να μας θυμίζουν την υπέροχη ιστορία της Πάτρας! Δεν θα ήταν πολύ όμορφο να κάνουμε όλοι μια βόλτα σε αυτά τα μέρη και να θαυμάσουμε από κοντά την ομορφιά τους; Πριν όμως από τη βολτίτσα αυτή, ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι από ψηλά!

 

ΒΗΜΑ 2ο: Περίτεχνοι αμφορείς

Στην Αρχαία Ελλάδα, μικροί μας εξερευνητές, οι άνθρωποι κατασκεύαζαν διάφορα δοχεία/ αγγεία προκειμένου να αποθηκεύουν μέσα τους λάδι, κρασί, δημητριακά, ψάρια κα. Μάλιστα τα ζωγράφιζαν με όμορφα σχέδια αλλά και σκηνές εμπνευσμένες από τους θεούς του Ολύμπου, τους μύθους αλλά και την καθημερινότητά τους! Τα σχήματα των αγγείων αυτών αλλά και τα σχέδια που φέρουν πάνω τους είναι πραγματικά πάρα πολλά και έχουμε την τύχη να τα θαυμάζουμε σε διάφορα μουσεία της χώρας μας, μιας και έχουν σωθεί ολόκληρα ή και σπασμένα!

Τι θα λέγατε να δημιουργήσουμε και εμείς μοναδικούς αμφορείς; Μπορείτε να χρωματίσετε τα σχέδια αλλά και να φτιάξετε τα δικά σας!

ΒΗΜΑ 3ο: Ταξίδι στο χρόνο

Οι υπολογιστές και η τεχνολογία, μικροί μας μαθητές, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ταξίδια σε άλλες εποχές και να βλέπουμε πως ήταν ο κόσμος τότε! Το Υπουργείο Πολιτισμού, μας έχει ετοιμάσει ένα βίντεο, όπου παρουσιάζεται η Αθήνα της Αρχαίας Ελλάδας, με ένα τρόπο μαγικό και όπως δεν την έχουμε ξαναδεί! Μάλιστα οι πληροφορίες που θα ακούσουμε είναι τόσο ενδιαφέρουσες! Έτοιμοι; Ξεκινάμε!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Οι άθλοι του Ηρακλή μέσα από τραγούδια

Οι άθλοι του Ηρακλή ήταν τόσο μαγευτικοί και αποτύπωναν σε κάθε λέξη τη δύναμη αυτού του γενναίου ήρωα! Δεν θα ήταν όμως ακόμα πιο ωραίο να ακούγαμε για αυτούς μέσα από υπέροχα τραγούδια; Ο αγαπημένος μας Τάσος Ιωαννίδης, μας παρουσιάζει μια σειρά μοναδικών παιδικών τραγουδιών με τους άθλους του Ηρακλή! Δεν είναι μοναδικά και πολύ αστεία; Ποιό σας άρεσε περισσότερο;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόσο όμορφα πέρασε αυτή η εβδομάδα! Τόσες χρήσιμες πληροφορίες και τόσο παιχνίδι! Δε χορταίνουμε να μαθαίνουμε για την χώρα μας πραγματικά! Το ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα και τη Μυθολογία ήταν μοναδικό! Ραντεβού τη Δευτέρα αγαπημένοι μας εξερευνητές για νέες περιπέτειες! Μας λείπετε πολύ! Φιλάκια!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!