Αερόστατο | Από το Σιτάρι στο Ψωμί

Μάρτιος 14, 2019από Το Αερόστατο

Ξεκινώντας από την καλλιέργεια και τον θερισμό, μέχρι την επεξεργασία και τελικά την παραγωγή του αλευριού, το σιτάρι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της ελληνικής γης και μία από τις βασικότερες τροφές της μεσογειακής (και όχι μόνο) διατροφής.

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-cover-4-1

  Ξεκινώντας από την καλλιέργεια και τον θερισμό, μέχρι την επεξεργασία και τελικά την παραγωγή του αλευριού, το σιτάρι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της ελληνικής γης και μία από τις βασικότερες τροφές της μεσογειακής (και όχι μόνο) διατροφής. Σήμερα, είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλευριού της χώρας μας και να μάθουμε την τέχνη και τα μυστικά της παραγωγής του.

  Οι Μύλοι Κεπενού, έχοντας συνδέσει το όνομά τους με το αλεύρι από το 1952, μας έδωσαν την χαρά να δούμε μέσα στην τάξη του Προ-προνηπίου μας, την διαδικασία παραγωγής του αλευριού, που ξεκινά από έναν μικρό σπόρο σιταριού και καταλήγει στην τελική μορφή του, σαν ζεστό ψωμάκι στο τραπέζι μας! Αυτό ακριβώς θέλαμε να ζήσουν τα παιδιά μέσα από αυτήν την τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα πολύ εντυπωσιακή διαδικασία.

  Από νωρίς το πρωί, η μέρα μας ξεκίνησε με μία δυνατή καλημέρα και με την γνωριμία μας με τον μύλο, τα μέρη του και τον τρόπο που λειτουργεί. Αμέσως μετά, τα παιδιά έμαθαν για το σιτάρι, το παρατήρησαν, το άγγιξαν, το μύρισαν και άρχισαν να το αλέθουν! Το αλεύρι μας, όπως μας επιβεβαίωσε και ο χημικός που ήρθε από τους Μύλους Κεπενού, ήταν πραγματικά τέλειο! Έτσι, όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουμε το ζύμωμα του ψωμιού μας!

  Με καθαρά χεράκια, ανακατέψαμε το αλεύρι, το νερό, το αλάτι και την μαγιά, μέχρι που ο καθένας μας είχε ένα όμορφο ζυμάρι και σχηματίσαμε μικρά ψωμάκια και μία απίστευτη κυρά Σαρακοστή. Με αρκετή υπομονή, περιμέναμε μέχρι τα λαχταριστά ψωμάκια μας να ψηθούν και με χαρά απολαύσαμε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας!!!

  Ήταν μία υπέροχη εμπειρία για τους μικρούς και τους μεγάλους, που μας έκανε να γνωρίσουμε καλύτερα την φύση, την ελληνική παράδοση, αλλά και την αξία της σωστής διατροφής, ακολουθώντας το ταξίδι του αλευριού …από το σιτάρι στο ψωμί!

Υ.Γ.
Ένα τεράστιο “ευχαριστώ”, στους Μύλους Κεπενού, που μας χάρισαν αυτή την μοναδική εμπειρία !!!

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-15

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-16

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-13

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-17

2019.03.14 - Από Σιτάρι σε Ψωμί-8

2019.03.14 - Από Σιτάρι σε Ψωμί-7

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-12

2019.03.14 - Από Σιτάρι σε Ψωμί-24-2

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-11

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-10

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-9

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-8

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-7

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-6

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-5

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-4

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-3

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-2

2019.03.14---Από-Σιτάρι-σε-Ψωμί-1