Αερόστατο | ΘΕΑΤΡΟ | Μία γιορτή στου Νουριάν

Μάρτιος 30, 2023από Το Αερόστατο

Μία πολύ όμορφη και ιδιαίτερη παιδική παράσταση στο θέατρο Επίκεντρο+

https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2023/04/20230330_ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ_ΘΕΑΤΡΟ_Γιορτή_του_Νουριάν_Επίκεντρο__WEB-FR.png

Μια γιορτή στου Νουριάν είναι ο τίτλος της υπέροχης παράστασης που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσαουν σήμερα τα παιδιά του ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ και του ΠΡΟΝΗΠΙΟΥ μας, η οποία αγγίζει με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο την απόσταση που υπάρχει μερικές φορές ανάμεσα στους ανθρώπους, λόγω της διαφορετικότητας.  Ο πολυχώρος πολιτισμού Επίκεντρο+ μας υποδέχθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο και χάρισε στα παιδιά του σχολείου μας μία ιδιαίτερη εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα και μηνύματα αγάπης, ηθικής και αλληλεγγύης.

Αν και οι ήρωες της παράστασης χάνουν την αισιοδοξία και την χαρά τους, τα παιδιά καταφέρνουν για ακόμα μια φορά να φέρουν κοντά δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους, χρησιμοποιώντας τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά τους!

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές για αυτή την ιδιαίτερη παιδική παράσταση! Ελπίζουμε να σας επισκεφτούμε και πάλι σύντομα!

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Το έργο γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου (δημιουργοί του πρωτοποριακού παιδικού έργου “Ο Μορμόλης”). Μάλιστα στη Γερμανική εκδοχή που είχε τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες!

Κάθε Σάββατο ο εργαζόμενος πατέρας Μπάμπης Παπαδάκης με τα παιδιά του Δώρα και Γιάννη πηγαίνουν για κάμπινγκ. Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως του έχουν πάρει την συνηθισμένη του θέση κάποιοι άλλοι: ο μετανάστης / πρόσφυγας Νουριάν με το γιο του Πιρούζ. Το Σαββατοκύριακο μοιάζει να πηγαίνει κατά διαόλου για τον Παπαδάκη.

Το έργο πραγματεύεται τις προσπάθειες του Παπαδάκη να διώξει τους Ιρανούς από την  συνηθισμένη του θέση στο κάμπινγκ. Ο γιος Γιάννης υιοθετεί αρχικά απόλυτα τις προκαταλήψεις του πατέρα του. Η Δώρα που γνωρίζει τον Πιρούζ από το σχολείο μοιάζει να μην επηρεάζεται  τόσο και να έχει μια πιο ώριμη και αυθόρμητη στάση.

Στο παράδειγμα της δωδεκάχρονης Πακιστανής καθαρίστριας του κάμπινγκ, Αμπίρα, φαίνεται πως και μεταξύ των μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων υπάρχει ταξική ιεραρχία. Τα Ελληνάκια παίρνουν 4 ευρώ απ’ τον πατέρα τους για να πλύνουν το αυτοκίνητό του, αλλά καταφέρνουν τον Πιρούζ  να το κάνει για τρία ευρώ, ο οποίος βάζει τελικά την Αμπίρα να του κάνει τη δουλειά με δύο ευρώ.

Όταν οι Νουριάν μαθαίνουν από την Δώρα και τον Γιάννη ότι ο Παπαδάκης είναι δυσαρεστημένος επειδή έχουν κατασκηνώσει στη δική του θέση, αλλάζουν τις σκηνές τους με των Παπαδάκηδων με μεγάλη προθυμία, για να κάνουν στον Μπάμπη μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Παπαδάκης όμως, που η αλλαγή έχει γίνει εν αγνοία του, γυρνώντας τη νύχτα μεθυσμένος, μπαίνει στην λάθος σκηνή.

Όσο τα παιδιά γίνονται φίλοι και αναπτύσσουν έναν δικό τους κώδικα πέραν των προκαταλήψεων των μεγάλων, ο Μπάμπης Παπαδάκης παραμένει αμετακίνητος. Ώσπου θα υποστεί ένα σοκ, απαραίτητο για να αναθεωρήσει κάπως τις προκαταλήψεις του.

Όταν ο Παπαδάκης μαθαίνει ότι ο Νουριάν έχει πληρώσει διπλό ενοίκιο για το κάμπινγκ, απλώς και μόνο επειδή είναι ξένος, συμμαχεί μαζί του. Παπαδάκης και Νουριάν πηγαίνουν μαζί στον διαχειριστή για να του κάνουν παράπονα και να τον πιέσουν. Με τα λεφτά του ενοικίου που επιστρέφονται στον Νουριάν στήνεται μια γιορτή. Η επικοινωνία μεταξύ του Παπαδάκη και των μεταναστών έχει μόλις αρχίσει.