bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Eκπαιδευτικά projectΘεματική Εβδομάδα – Τα Έντομα

https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2021/05/02.-ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ-Τα-Έντομα-cover_SQUARE_FR.png.png

Καλή εβδομάδα λατρεμένοι μας μαθητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περάσατε ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο φοβερές ανακαλύψεις!

ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ - Τα Έντομα - cover_WIDE_FR.png

Θεματική Ενότητα: “Τα Έντομα”

Καλημέρα στην πιο αγαπημένη και κεφάτη παρέα! Ελπίζουμε να περνάτε όμορφα στον πολύχρωμο και μαγικό σας κόσμο. Άλλη μια εβδομάδα έχει φτάσει και είναι γεμάτη εκπλήξεις, παιχνίδια, ζωγραφιές και πάνω από όλα χαμόγελα. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά πάλι στο σχολείο μας, μέχρι τότε όμως συνεχίζουμε τα φανταστικά μας ταξίδια παρέα με το αγαπημένο μας Αερόστατο! Αυτή την εβδομάδα, εξερευνητές θα ασχοληθούμε με τα μικρά, τοσοδούλικα ζουζουνάκια που λέγονται ΈΝΤΟΜΑ.

Επιβιβαστείτε το ταξίδι αρχίζει…  

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021: “ Η Πασχαλίτσα”

ΒΗΜΑ 1ο:” Λίγα λογάκια για τα έντομα”

Αγαπημένα μας παιδάκια, η πανέμορφη εποχούλα της Άνοιξης έχει έρθει για τα καλά και η φύση και τα  λουλούδια με όλα τα χρώματα έχουν ανθίσει παντού! Στην παρεούλα όμως αυτή, μαζί με τα λουλούδια έχουν έρθει και μικροσκοπικά ζουζουνάκια, που λέγονται έντομα!

Τα έντομα, μικρά μας παιδιά, λέγονται έτσι γιατί το σώμα τους χωρίζεται με “εντομές” σε τρία μέρη: στο κεφάλι, στο θώρακα και την κοιλιά!!! Θυμάστε;; έτσι ακριβώς όπως χωριζόταν και το σώμα της μελισσούλας! Τα έντομα είναι μικρά ασπόνδυλα ζωάκια  , δηλαδή δεν έχουν σπονδυλική στήλη, δεν έχουν κοκκαλάκια και υπάρχουν πάρα πολλά στο ζωικό βασίλειο!

Για ελάτε να δούμε μερικά !

Ποιο από αυτά τα μικρά ζουζουνάκια αναγνωρίζετε;

Έχετε δει κάποιο από αυτά τα έντομα από κοντά; Και εάν ναι, πως σας φάνηκαν; Δεν πιστεύω να τρομάξατε;  

Τα έντομα, μικροί μας εξερευνητές, τα συναντάμε παντού στη φύση! Κάποια από αυτά μπορούν να πετούν και κάποια όχι. Επίσης κάποι  τσιμπούν και κάποια άλλα όχι ! Τα περισσότερα έντομα είναι ωφέλιμα για το περιβάλλον μας αλλά υπάρχουν  και κάποια  βλαβερά ζουζουνάκια!

Για ελάτε να δούμε πως χωρίζονται!

ΒΗΜΑ 2ο: ¨Η πασχαλίτσα ¨

“Είμαι τόσο δα μικρούλα.

Το όνομά μου βγαίνει από γιορτούλα

και το σήμα μου είναι οι  μαύρες  βούλες.”

-Ποιό έντομο είμαι…;

Πολύ σωστά! Είμαι η πασχαλίτσα!

 

Πάμε να σας πω μερικά λογάκια για τον κόσμο μου;

Με λένε πασχαλίτσα αλλά με φωνάζουν και Λαμπρίτσα ή και Κοκκινέλη.Μπορεί να είμαι ένα μικρό ζουζουνάκι αλλά η οικογένειά μου είναι τα σκαθάρια!

Έχω ένα μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται δηλαδή να μεγαλώνουν!

 Έχω έξι ποδαράκια και τα φτερά μου καλύπτονται από έλυτρα (δηλαδή από ένα εξωτερικό σκληρό περίβλημα της φτερούγας μου, το οποίο καλύπτει το κύριο μέρος της), τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρες βούλες.

Συνήθως με συναντάς κόκκινη με μαύρες βούλες αλλά υπάρχουν και πασχαλίτσες με κίτρινο, πορτοκαλί και μαύρο χρώμα.

Ζω μαζί με τις φίλες μου κάτω από κορμούς και φυλλαράκια και τρώω ζωάκια βλαβερά για τα φυτά, όπως οι μελίγκρες! Γι΄αυτό το λόγο οι γεωργοί με φωνάζουν ωφέλιμη. Όμως με την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων κινδυνεύω!

Ξέχασα να σας πω όμως το πιο σημαντικό!

Όταν έρθει το καλοκαίρι και ξυπνήσω από τον ύπνο μου γεννάω μικρούλικα αυγά πάνω στα φύλλα των δέντρων. Αυτά με την σειρά τους μεγαλώνουν και γίνονται κάμπιες που τρέφονται με φύλλα και αφου μεγαλώσουν αρκετά γίνονται χρυσαλίδες και στο τέλος μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλυκύτατες πασχαλίτσες!

Τι λέτε πάμε να τα δούμε;

Πάρτε τώρα το ψαλιδάκι σας και κόψτε με προσοχή τις πασχαλίτσες που βρίσκονται στα μικρά κουτάκια.

Μετά προσπαθήστε να τις βάλετε στο κουτάκι που πιστεύτε ότι ταιριάζει καλύτερα!

ΒΗΜΑ 3ο: ¨Από φύλλο σε φύλλο¨

Οι πασχαλίτσες είναι έντομα που την άνοιξη και το καλοκαίρι πετούν από λουλούδι σε λουλούδι!

Τι θα λέγατε να γινόμασταν και εμείς πασχαλίτσες;

Θα βάλετε στο πάτωμα ποτηράκια πλαστικά μιας χρήσης το ένα πίσω από το άλλο σε σειρά και με απόσταση μεταξύ τους.

Όταν η μουσική παίζει τότε θα πρέπει να περνάτε ανάμεσα από τα ποτηράκια με ζιγκ-ζαγκ περπατώντας στα πόδια σας και στα χέρια όπως η πασχαλίτσα.

Όταν όμως η μουσική σταματήσει τότε θα πρέπει να πηδάτε πάνω από τα ποτηράκια όπως πετάνε οι πασχαλίτσες για να πάνε από λουλούδι σε λουλούδι!

ΒΗΜΑ 4ο: ¨Παιχνίδια με τις βούλες¨

Θυμάστε πόσες βούλες είπαμε πώς έχει η πασχαλίτσας; Πολύ σωστά 7!

Όμως οι παρακάτω πασχαλίτσες έχουν λιγότερες βουλίτσες από αυτές που πρέπει.

Μπορείς να πάρεις το μολύβι σου και με την βοήθεια ενός μεγάλου να ζωγραφίσεις τόσες βουλίτσες όσες σου ζητάει ο αριθμός από κάτω της; Μετά αν θες τις ζωγραφίζεις κόκκινες!

Ωχ!   Οι βουλίτσες σε αυτές τις πασχαλίτσες μπερδεύτηκαν!  

Μπορείς να πάρεις το μολυβάκι σου και να τις βοηθήσεις να βρουν τις σωστές βούλες;

Αφού θυμηθήκαμε πολύ καλά τους αριθμούς μπορείτε στην επόμενη εικόνα να μετρήσετε πόσες βούλες έχει η κάθε πασχαλίτσα και να βρείτε τον σωστό αριθμό και να τον φωνάξετε δυνατά;

Θα καταφέρει η πασχαλίτσα να φτάσει στο λουλουδάκι της; Θα την βοηθήσεις;

 

ΒΗΜΑ 5ο: ¨Πασχαλιτσοκατασκευούλες¨

Εξοπλιστείτε τώρα μικροί μας δημιουργοί με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι και ξεκινήστε υπέροχες κατασκευές! Θα χρειαστείτε πιατάκια χάρτινα, ρολά από χαρτί υγείας, χρώματα και χαρτάκια στα χρώματα της πασχαλίτσας φυσικά! Για να δούμε τα θυμάστε; Μα ναι! Κόκκινο και μαύρο!

Σας αφήσαμε την έκπληξη για το τέλος! Το ξέρατε αγαπημένοι μας μαθητές πως μπορούμε να δημιουργήσουμε πασχαλίτσες με πατάτες; Καλά ακούσατε! Θα κάνουμε υπέροχες σφραγίδες! Ρίξτε μια ματιά!

ΒΗΜΑ 6ο: “Η ώρα της ζωγραφικής”

 Πόσο όμορφη μέρα η σημερινή! Η πασχαλίτσα μας χάρισε πολύ ευχάριστες στιγμές γεμάτες χαρά! Ξεκουραστείτε και ετοιμαστείτε γιατί αύριο μας περιμένει ένα καινούργιο ζουζουνάκι να το γνωρίσουμε! Φιλάκια πολλά!

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


Τρίτη 11 Μαΐου  2021:  “ Το κουνούπι”

Καλημερα, καλημέρα ζουζουνάκια μας ! Τι όμορφη και ηλιόλουστη μέρα έχει ξημερώσει! Για σηκωθείτε να φάτε πρωινούλι και να μας πείτε άραγε τώρα που έχει αρχίσει ο καιρός να ζεσταίνει μήπως σας επισκέφτηκε αυτό ζουζουνάκι που έρχεται τέτοιες ζεστές μέρες και κάνει αυτό το ξεχωριστό ήχο ζιιιιιιν,ζιιιιιν,ζιιιιιν! Σωστά μαντέψατε! Το κουνουπάκι ! Φύγαμε με το Αερόστατο μας, η περιπέτεια ξεκινάει….

ΒΗΜΑ 1ο:” Ένα έντομο που πετάει και μας τσιμπάει”

Είμαι έντομο μικρό,

και εάν βάλεις μια συλλαβή στο τέλος, γίνομαι λαχανικό!!!

Τι είναι;

Το κουνουπί-(δι)

Το κουνουπάκι, μικροί μας φίλοι, είναι ένα έντομο που ζει συνήθως σε βάλτους και το σώμα του είναι πολύ μικρό! Είναι ένα έντομο που πετάει κυρίως την νύχτα, για αυτό λέγεται και νυχτόβιο! Την ημέρα κρύβεται σε βαλτους ή στις γωνίες των τοίχων και τη νύχτα μας πλησιάζει και μας τσιμπάει!

Πόσες φορές δεν μας έχουν τσιμπήσει μικρούς και μεγάλους, αυτά τα σκανταλιάρικα κουνουπάκια και ύστερα η μανούλα μας βαζει κρεμούλα!!!Το κουνουπάκι είναι αρκετό σκανταλιάρικο αλλά και είναι και τροφή για τα βατραχάκια αλλά και τα χελιδόνια!

Τα κουνουπάκια, μικρούλια μας , πολλαπλασιάζονται με αυγά όπως και όλα τα έντομα! Το θηλυκό κουνούπι γεννάει πολλά αυγά μαζί σε νερά στάσιμα!

Ας δούμε τα μέρη του σώματος του κουνουπιού που δεν διαφέρει πολύ από τα έντομα που ξέρουμε!

Τώρα μικροί μας εντομολόγοι ονοματίστε δυνατά τα μέρη του σώματος του κουνουπιού και συγκρίνετε το ,με της μέλισσας! Βρείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους!    

ΒΗΜΑ 2ο: ¨Ζζζζζ το κουνούπι ¨

Είστε έτοιμοι να γίνετε και εσείς πονηρά και φασαριόζικα κουνουπάκια;

Μαμά, μπαμπά θα παίξεις μαζί μας; Χρειαζόμαστε όλη την οικογένεια γι΄αυτό το παιχνίδι! θα χρειαστούμε και άλλο ένα στοιχείο..έναν φακό!

Θα χωριστείτε  σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα θα είναι τα κουνούπια κι η άλλη ομάδα θα είναι οι άνθρωποι.

Η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι οι άνθρωποι και εσείς μικρά μου θα είστε τα κουνούπια.

Όταν τα φώτα θα είναι αναμμένα και θα είναι μέρα, τα κουνούπια θα κοιμούνται σε μια γωνιά του σαλονιού.

Όταν όμως τα φώτα σβήσουν, θα γίνει νύχτα και τότε θα ανάψουν οι φακοί, και μαζί με τους φακούς θα ξυπνήσουν και τα κουνουπάκια μας.

Τα κουνούπια λοιπόν θα κυνηγάνε την μαμά και τον μπαμπά για να τους τσιμπήσουν κάνοντας τον χαρακτηριστικό ήχο των κουνουπιών..

Ποιον άλλο;

Ζζζζζζζζζζζζ.!

Όποιον ακουμπήσουν τα κουνούπια με τα χέρια τους δηλαδή τον προβοσκίδα τους μένει ακίνητος.

Όταν όμως τα φώτα ανάψουν και σβήσουν οι φακοί  τότε τα κουνουπάκια πρέπει γρήγορα να πάνε στην φωλιά τους για να μην τα δει ο ήλιος!

Τι λέτε; Πάμε να το παίξουμε;

 Να βάλουμε και λίγη μουσικουλα;

ΒΗΜΑ 3ο: “Παίζοντας με τις προβοσκίδες μας”

Τι θα λέγατε τώρα, μικροί μας εξερευνητές να προσποιηθούμε πως είμαστε κουνουπάκια και έχουμε και εμείς προβοσκίδα; Όχι όμως για να τσιμπάμε! Αλλά για να παίζουμε! Οι κανόνες απλοί! Θα χρειαστούμε πολύχρωμα χαρτάκια που θα κόψουμε σε μικρά κομμάτια και θα τα σκορπίσουμε στο τραπέζι! Οι παίκτες, ρουφώντας αέρα με μεγάλα καλαμάκια, θα προσπαθούν να σηκώσουν με αυτόν τον τρόπο τα χαρτάκια και να τα τοποθετήσουν μέσα στο μπολάκι τους! Νικητής αυτός που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα χαρτάκια! Πόσο διασκεδαστικό παιχνίδι!!

ΒΗΜΑ 4ο:”Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια”

Τα κουνούπια όπως είπαμε μικρούλια μας, είναι έντομα που πετούν και τσιμπούν. Κάποια τσιμπιματάκια από κουνούπια μπορεί να μας προκαλέσουν φαγούρα και κοκκινίλες. Πρέπει να προσέχουμε, γιατί αν τα ξύσουμε  πολύ μπορεί να μολυνθούν! Έτσι λοιπόν πρέπει να προστατευτούμε και να πάρουμε κάποια μέτρα για να μην μας τσιμπάνε!

Πρώτα πρώτα, όταν ντύνεσαι, να προτιμάς μπλούζες με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια και κάλτσες. Τα κουνούπια δεν μπορούν να σε τσιμπήσουν εάν έχουμε καλυμμένο το δέρμα μας.  

Επίσης η μαμά ή ο μπαμπάς μπορεί να μας βάλει κάποιο παιδικό, ειδικό σπρέι ή λοσιόν για τα κουνούπια. Το σπρέι αυτό ή η λοσιόν πρέπει να απλωθεί στο δέρμα μας, αλλά όχι στα μάτια, στο στόμα ή κάτω από τα ρούχα μας.

Τέλος μια απλή  κουνουπιέρα βοηθά να προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών την ώρα κοιμόμαστε!

ΒΗΜΑ 4ο:  “ Ας ζωγραφίσουμε, μικροί μας καλλιτέχνες¨

 

Άλλη μια μέρα έφτασε στο τέλος της! Πόσες όμορφες πληροφορίες μάθαμε και πόσο ευχάριστη συντροφιά μας κράτησε το σκανταλιάρικο αυτό έντομο ! Ραντεβού αύριο! Σας αγαπάμε πολύ!  

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 
Τετάρτη 12 Μαΐου 2021: “ Η πυγολαμπίδα”

Καλημέρα , καλημέρα όλοι μαζί! Αγαπημένα μας ζουζουνάκια, πως περνάτε σπίτι; Ελπίζουμε να έχετε ξεκουραστεί, μικροί και μεγάλοι γιατί η μέρα προβλέπεται φανταστική! Σειρά στο ταξίδι εξερεύνησης των εντόμων, έχει η πυγολαμπίδα!!

ΒΗΜΑ 1ο: “ Γνωρίζοντας τη πυγολαμπίδα”

“Δεν είμαι φεγγάρι, δεν είμαι αστέρι

 και φέγγω όλο το καλοκαίρι”

Τι είναι ;

Η πυγολαμπιδα!!!

Η πυγολαμπίδα είναι ένα νυκτόβιο έντομο που εκπέμπει φως και ανήκει στην οικογένεια των ” λαμπυρίδων”. Η περίοδος που εμφανίζονται είναι οι βραδιές του Ιουνίου και Ιουλίου.

 Το σώμα της πυγολαμπίδας είναι μακρόστενο, στα αρσενικά καλύπτεται από φτερά ενώ τα θηλυκά δεν έχουν συνήθως!

Τα όργανά της από τα οποία εκπέμπεται το φως βρίσκονται στην κοιλιά και σπανιότερα στο θώρακα της! Το φως της πυγολαμπίδας ειναι κιτρινοπράσινο και άλλοτε μπορεί να φέγγει συνέχεια και άλλοτε μερικές στιγμές!!

Για να ξεχωρίσουμε τα αρσενικά από τα θηλυκά, υπάρχει ένας αρκετά απλός τρόπος!

Οι αρσενικές πυγολαμπίδες, όταν πετούν αναβοσβήνουν συνέχεια το φως τους, ενώ οι θηλυκές μόνο όταν θελήσουν να φανερώσουν τη θέση τους εκπέμπουν  φως!

Το ξέρετε, μικρά μας ζουζουνάκια ότι στην Ιαπωνία υπάρχει ένα δάσος όπου υπάρχουν πάάάάρα πολλές πυγολαμπίδες και κάθε χρόνο πηγαίνουν χιλιάδες επισκέπτες!

 

Δεν είναι μοναδικό θέαμα; Είναι πραγματικά υπέροχο!

ΒΗΜΑ 2ο:”Η ουρίτσα της πυγολαμπίδας”

Τι λέτε να γίνουμε πυγολαμπίδες που πετάνε ψηλά στον ουρανό;

Για να παίξουμε αυτό το παιχνίδι θα κρεμάσουμε πίσω μας  ένα πανάκι ή μια πετσετούλα που θα είναι η ουρά της πυγολαμπίδας. Από το πανάκι αυτό θα κρεμάσουμε ένα μικρό φακό! Θα είναι πιο εντυπωσιακό αν χαμηλώσουμε τα φώτα ώστε να φαίνεται καλύτερα ο φωτισμός του φακού και όπως σε όλα τα παιχνίδια ,όσοι περισσότεροι παίζουν ,τόσο πιό διασκεδαστικό το παιχνίδι!

Ανάβουμε λοιπόν τους φακούς στην ουρίτσα μας, βάζουμε μουσική και ξεκινούν όλες οι πυγολαμπίδες να πετάνε και να χορεύουν. Μόλις σταματήσει η μουσική τότε ο καθένας προσπαθεί να αρπάξει την φωτισμένη ουρά του άλλου. Όποιος έχει τις περισσότερες ουρές στο τέλος, δηλαδή η πυγολαμπίδα με το περισσότερο φως, κερδίζει!

ΒΗΜΑ 3ο: “Λαμπερές κατασκευές”

Ξέρουμε πόσο σας αρέσουν οι κατασκευές μικρά μας ζουζουνάκια! Γι’ αυτό κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να τις παραλείψουμε από τη σημερινή μας ημέρα! Ελάτε λοιπόν, να φτιάξουμε μαζί πρωτότυπες δημιουργίες με θέμα το μοναδικό μας εντομάκι!

Τσιροτάκια χρωματιστά, κίτρινο χαρτάκι για το φως και έτοιμη η πυγολαμπίδα μας!! Τόσο απλή και μαγική ταυτόχρονα!

Ποιος άραγε τρώει αυγά σοκολατένια που έχουν παιχνιδάκι μέσα; Ναι ναι, εκείνα τα μικρούλια, που μέσα έχουν το κίτρινο πλαστικό κουτάκι! Σας πιάσαμε χαχα! Τρέξτε γρήγορα να φέρετε τη συσκευασία εκείνη γιατί θα τη χρειαστούμε για την επόμενή μας κατασκευή! Μαμά και μπαμπά, θα χρειαστούμε επίσης, σύρμα πίπας χρωματιστό και ψεύτικο κεράκι ρεσό με φωτάκι led!

Φτιάχνουμε κεραίες, ποδαράκια και φτερά, τα κολλάμε και στη συνέχεια βάζουμε το κεράκι μέσα στην πλαστική συσκευασία! Πατάμε το διακόπτη και.. έτοιμη η γλυκιά μας πυγολαμπίδα!

 

Για την επόμενη κατασκευούλα μας θα χρειαστούμε μαύρο χαρτόνι κάνσον και ένα χρωματιστό πλαστικό κουταλάκι.

Κόβουμε πρώτα με το ψαλιδάκι μας τα πατρόν και μετά σχεδιάζουμε στο μαύρο κάνσον. Κολλάμε ,βάζουμε καιρεούλες και έτοιμη η πυγολαμπίδα μας!

ΒΗΜΑ 4ο: ¨Ξυλομπογιές, ετοιμαστείτε!¨ 

              

Υπέροχη μέρα η σημερινή! Πόσα πράγματα μάθαμε και πόσα μένουν ακόμα να ανακαλύψουμε! Οι επόμενες βέβαια θα έχουν πολλή δράση γιατί.. έκπληξη! Κάντε υπομονή μέχρι αύριο! Καλή ξεκούραση αγαπημένα μας παιδιά!              

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


Πέμπτη 13  Μαΐου 2021:  “ Η πεταλούδα”

Καλημέρα , καλημέρα στα αγαπημένα μας παιδιά! Σηκωθείτε γρήγορα, μικρά μας ζουζουνάκια, γιατί σήμερα το πολύχρωμο μας Αερόστατο έχει φέρει στην παρεούλα μας, το πιο όμορφο και ξεχωριστό έντομο της άνοιξης  που κάθε φορά που το βλέπουμε, μας μαγεύει και φωνάζουμε δυνατά το όνομα της! Αραγε καταλάβατε για ποιο μιλάμε; Μα φυσικά, την υπέροχη πεταλούδα! Πόσο έξυπνα παιδιά είστε! Ας ξεκινήσουμε την εξερευνηση μας !!!

ΒΗΜΑ 1ο:” Μια ωραία πεταλούδα”

“Όμορφη και πλουμιστή,

στα λουλούδια κατοικεί!!”

Τι είναι;

Η πεταλούδα!

Η πεταλούδα είναι λεπιδόπτερο έντομο και αυτό γιατί τα δύο ζευγάρια φτερά που έχει καλύπτονται από μικροσκοπικά λέπια! Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και ζουν σ’ όλα τα μέρη του κόσμου εκτός από τις αρκτικές περιοχές, που κάνει πάρα πολύ κρύο!!

Τι θα λέγατε να βλέπαμε τα μέρη της πεταλούδας;

Πετούν από λουλούδι σε λουλούδι και ρουφούν το νέκταρ των λουλουδιών και έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, μικρούλια μας ζουζουνάκια, παθαίνουν πλήρη μεταμόρφωση!!

Η πεταλούδα δεν γεννιέται αμέσως ως πεταλουδίτσα αλλά ακολουθεί ένα κύκλο ζωής!

Για ελάτε να δούμε μαζί αυτή τη μεταμόρφωση!

Τώρα πάρτε το ψαλιδάκι σας και κόψτε τις παρακάτω εικόνες. Τέλεια!!!

Μπορείτε τώρα να τις βάλετε στην σωστή σειρά;;;

Είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρετε!

 

ΒΗΜΑ 2ο: “Πεταλουδίτσες κατασκευούλες”

Οι ιδέες για να κατασκευάσουμε πεταλουδίτσες είναι άπειρες!

Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε υλικά που έχουμε στο σπίτι μας και πολύ,πολύ φαντασία!

ΒΗΜΑ 3ο: “Μύθι- παραμύθι”

Πόσο λατρεύουμε τα παραμύθια! Εσάς παιδάκια μας σας αρέσουν; Μα φυσικά και ναι έτσι; Τι θα λέγατε να δούμε μαζί ένα αγαπημένο μας παραμύθι; Θυμάστε την κάμπια που πείναγε πολύ και έψαχνε συνέχεια φαγητό να φάει; Το παραμυθάκι λοιπόν θα ζωντανέψει μπροστά μας μέσα από ένα όμορφο βίντεο! Καθίστε αναπαυτικά και καλή απόλαυση! (Μόλις το τελειώσετε, μην ξεχάσετε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας!)

  • Πως ξεκίνησε ο ήρωάς μας και πως κατέληξε να είναι;
  • Γιατί άραγε να πείναγε τόσο πολύ;
  • Μήπως θυμάστε μερικά από τα φαγητά που έφαγε;
  • Ήταν όλα υγιεινά;
  • Γιατί είχε στομαχόπονο;


“Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” – Eric Carle

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

ΒΗΜΑ 4ο: “ Μικροί Πικάσο, είστε έτοιμοι;”

                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                               

Μικρά μας ζουζουνάκια, μα πόσο γρήγορα κύλησε ο χρόνος συντροφιά με την αγαπημένη μας πεταλουδίτσα! Μοναδικό έντομο και αυτό, δεν πιστεύετε; Περάσαμε υπέροχα! Ελπίζουμε και εσείς! Κρατήστε όμως δυνάμεις για αύριο! Σας αγαπάμε πολύ!                                                                                           

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 
Παρασκευή 14 Μαΐου 2021: “ Η αράχνη”

Καλημέρα, καλημέρα στις γλυκές μας φατσούλες! Τι ωραία μέρα έχει φτάσει σήμερα, Παρασκευούλα έχει ξημερώσει και μας λείπετε πάρα πολύ! Είμαστε σίγουροι ότι το θέμα της εβδομάδας σας αρέσει πολύ και σήμερα ο προορισμός είναι ένα ακόμα ζουζουνάκι! Μικροί μας εξερευνητές, η φωλίτσα της έχει δίχτυα, το χρώμα της είναι μαύρο και κάθε φορά που την βλέπουν όλοι με μια φωνή το όνομά της φωνάζουν! Τι είναι; Μα φυσικά η αράχνη! Είστε καταπληκτικοί!

ΒΗΜΑ 1ο: “ Η αραχνούλα”

“Η μικρή αράχνη με κόπο ανεβαίνει ,

 πέφτει η βροχή και πάλι κατεβαίνει,

βγαίνει ο ήλιος στεγνώνει την βροχή

 και η μικρή αράχνη αρχίζει από την αρχή!!”

Θυμάστε το τραγουδάκι αυτό που λέμε στο σχολείο μας και μιλάει για το μικρό αυτό έντομο;

Η αράχνη, μικρά μας παιδιά ξεχωρίζει από τα άλλα έντομα καθώς έχει οκτώ ποδαράκια και δεν πετάει αφού δεν έχει φτερά!  Αραχνούλες συναντάμε σε όλες τις ηπείρους της Γης, εκτός από την Ανταρκτική που το κλίμα είναι πάρα πολύ ψυχρό!

 Πολλές φορές πλέκουν τον ιστό τους για να παγιδέψουν άλλα  έντομα που αποτελούν την βασική τους τροφή!

Για δείτε τον ιστό της αράχνης!

Πως σας φαίνεται; Έχετε ξαναδεί από κοντά ιστό ή αραχνούλα;

Η αράχνη κατασκευάζει με το νήμα της κουκούλια, στα οποία φυλάει τα αβγά της και μέσα σε αυτά εκκολάπτονται, δηλαδή γεννιούνται οι μικρές αράχνες!

Το ξέρετε ότι υπάρχει ένας μύθος για την αράχνη;

Για πάμε να τον διαβάσουμε!

ΒΗΜΑ 2ο:”παιχνίδια με τον ιστό της αράχνης”

Σε αυτό το παιχνίδι μικρές μας αραχνούλες, θα χρειαστεί να φτιάξετε έναν ιστό από κολλητική ταινία. Με την βοήθεια κάποιου μεγάλου μπορείτε να δώσετε στον ιστό ότι σχήμα θέλετε και να τον κάνετε όσο μεγάλο επιθυμείτε. Αφού φτιάξετε τον ιστό μπορείτε να πετάξετε πάνω σε αυτόν μπάλες πισίνας ή αυτοσχέδιες μπάλες από βαμβάκι, μαλλί, πον-πον ή και χαρτοταινία. Νικητής είναι αυτός που θα κολλήσει τις περισσότερες μπάλες στον ιστό.

Εναλλακτικά  μπορείτε να χωριστείτε σε δύο ομάδες και η κάθε ομάδα να έχει το χρώμα της. Ανάλογα με το χρώμα της ομάδας θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες μπάλες. Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα έχει τις περισσότερες μπάλες της  στον ιστό.

Επίσης μπορείτε εσείς να γίνετε μικρά εντομάκια που πρέπει να περάσετε μέσα από τον ιστό χωρίς να ακουμπήσετε πουθενά γιατί θα σας πιάσει η αραχνούλα!

ΒΗΜΑ 3ο:”ο δικός μας ιστός και αραχνούλα”

Για να φτιάξουμε μικρές μας αραχνούλες τον ιστό μας θα χρειαστούμε ένα χάρτινο πιάτο. Ένας μεγάλος θα αφαιρέσει τον εσωτερικό κύκλο και θα κάνει τρυπούλες περιμετρικά!  

Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκο ή νήμα και αρχίζουμε να πλέκουμε τον ιστό μας!

Για να φτιάξουμε την αραχνούλα μας θα χρειαστούμε αυγοθήκη ή μαύρο κάνσον για το σώμα! Σύρμα πίπας ή μαύρα καλαμάκια για τα ποδαράκια και άσπρο κάνσον για τα ματάκια!

Την αραχνούλα που θα φτιάξουμε, αν θέλουμε μπορούμε να την κολλήσουμε πάνω στον ιστό μας!

Καπελάκι αράχνη για να μεταμφιεστούμε σε αραχνούλα!

ΒΗΜΑ 4ο: “ Χρωμοσελίδες”      

Αγαπημένοι μας εξερευνητές άλλη μια μέρα έφτασε στο τέλος της! Ελπίζουμε να περάσατε φανταστικά παίζοντας και μαθαίνοντας με την αράχνη!! Ξεκουραστείτε γιατί έρχεται Σαββατοκύριακο με πολλές εκπλήξεις φοβερές! Φιλάάάκια πολλά!

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 
Σάββατο 15  & Κυριακή 16 Μαΐου  2021: 

Ήρθε το Σαββατοκύριακο καλοί μας μαθητές! Αυτό σημαίνει περισσότερο παιχνίδι και βολτίτσες αφού ο καιρός είναι τέλειος για βολτούλες! Ελάτε μαζί μας να εξερευνήσουμε και να διασκεδάσουμε παρεούλα! Φύγαμε!

Βήμα  1ο: “ Οι πεταλούδες στην πόλη μας”

Μικρά μας ζουζουνάκια, το ξέρετε ότι στο κέντρο της πόλης μας και συγκεκριμένα στην πλατεία Γεωργίου έχουν έρθει αυτά τα υπέροχα και πανέμορφα έντομα, οι πεταλουδίτσες και βρίσκονται ανάμεσα σε πάρα πολλά χρωματιστά λουλουδάκια!

Τι θα λέγατε να φορέσετε ελαφριά ρουχαλάκια μιας και καιρός είναι αρκετά ζεστός και να πάτε μια βολτούλα στο κέντρο να τις δείτε από κοντά;;; Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις εντυπώσεις σας! Μην ξεχάσετε να βγάλετε φωτογραφίες παρέα με τις πεταλούδες!!!!

ΒΗΜΑ 2ο:”βόλτα στην εξοχή”

Πλέον μικρούλια μας το καλοκαίρι πλησιάζει και είμαστε σίγουροι πως έχετε ήδη επισκεφτεί κάποια παραλία ή κάποιο δασάκι. Μέρα με την μέρα βλέπετε και παρατηρήτε την διαφορά στην φύση που πλέων είναι στα καλύτερά της. Ευκαιρία λοιπόν για λίγη ακόμα παρατήρηση! Σίγουρα θα βρεθεί μπροστά σας κάποιο έντομο! Μια πεταλουδίτσα ή ένα σκαθάρι, ένας ιστός αράχνης ή μια πασχαλίτσα! Μια μελισσούλα ή μια μυρμηγκοφωλιά! Καθίστε λίγο ήρεμοι και με προσοχή και παρατηρήστε πως εργάζεται, πώς περπατάει, πώς κινείται, πώς συνεργάζεται με άλλα έντομα, πώς πετάει! Τα χρώματά του και το σχήμα του! Είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστείτε! Καλή παρατήρηση μικροί εντομολόγοι!  

ΒΗΜΑ 3ο:”κατασκευές με πέτρες “

Τι θα λέγατε να ζωγραφίσουμε πάνω σε πέτρες;

Βγείτε μια βολτίτσα και μαζέψτε πετρούλες σε διάφορα μεγέθη. Αφού πρώτα τις πλύνετε για να φύγουν σκόνες και χώματα, αφήστε τες να στεγνώσουν και μετά είναι έτοιμες για να δημιουργίσετε!

ΒΗΜΑ 4ο: “Ένα video με διάφορα έντομα και τους ήχους τους”

 

 Πόσο όμορφα πέρασε αυτή η εβδομάδα! Τόσες χρήσιμες πληροφορίες και τόσο παιχνίδι! Ο κόσμος των εντόμων είναι πραγματικά μοναδικός και μας δείχνει πόσο χρήσιμα αλλά και σημαντικά είναι αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια !
Μετά από όλο αυτό το διάστημα μακριά μας, δίνουμε Ραντεβού την Δευτέρα και πάλι στο αγαπημένο μας σχολείο! Θα σας περιμένουμε με πολλές εκπλήξεις και απίστευτα παιχνίδια, όπως πάντα αγαπημένοι μας εξερευνητές!

Σας αγαπάμε πάρα πολύ! Φιλάκια!                                                                                       

                                                                                                                                                                                                                 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!