bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Νέα & ΕκδηλώσειςΑερόστατο | 21.11.2016 | Βραβεία UNICEF 2016

Νοέμβριος 22, 2016από Το Αερόστατο
https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2016/11/Παιδικός_σταθμός_Πάτρα_-_UNICEF-cover.jpg

Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF-coverUNICEF - Βραβεία & Απονομή
Καλύτερης Αφίσας

Τάξεις:  Νηπιαγωγείο

            

  Μία εικόνα είναι 1000 λέξεις! ...ελάτε μαζί μας στη μαγική διαδρομή αυτής της ξεχωριστής εικόνας, που χώρεσε τις 1000 δικές μας λέξεις και δείτε το ταξίδι, των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας, από την ημέρα της πρώτης έμπνευσης, έως και την απονομή του βραβείου μας, στην Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. 

Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--39

“Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους” . Μα ποια είναι αυτά τα δικαιώματα και με ποιον τρόπο μπορεί ένα παιδί, όχι μόνο να τα μάθει, αλλά να αντιληφθεί τη σημασία τους και να βιώσει την ύπαρξη( ή την απουσία) τους, στον τρόπο ζωής του…

  Η Unicef, στο τεράστιο έργο της, είχε εξαρχής συμπεριλάβει στις βασικές προτεραιότητές της, την προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την οποία σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, το 1989, κατάφερε να καθιερώσει ως τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό κώδικα, για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. 

  Με αφετηρία την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου 1989, η UnicefGreece αγωνίζεται και συνεχίζει το έργο της, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τον μαγικό κόσμο των παιδιών, με τις προτεραιότητες και την οπτική των “μεγάλων”, με στόχο να μπορεί κάθε παιδί να έχει τα βασικά αγαθά που του χαρίζουν χαμόγελο, αγάπη, εκπαίδευση. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να γίνεται το μέλλον του κόσμου μας  όλο και πιο χρωματιστό..!

  Στη μεγάλη αυτή διαδρομή της, η Unicef Greece, έδωσε σε εμάς τους εκπαιδευτικούς την σκυτάλη, να μεταφέρουμε το μήνυμά της σε κάθε σχολείο και κάθε παιδί της χώρας μας. Από την ευαίσθητη προσχολική ηλικία, έως και τις μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει το περιβάλλον του σχολείου, η γέφυρα μεταξύ των παιδιών και του κόσμου!

  Αυτή την αποστολή αναλάβαμε και εμείς εδώ στο ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, να μεταφέρουμε το μήνυμα της συνεργασίας, της ισότητας και της ειρήνης, στην ομάδα των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας. Μέσα από το μαγικό εκπαιδευτικό project “Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους”, που με πρωτοβουλία της Unicef Greece μας εμπνέει τα τελευταία 7 χρόνια, να δούμε από τα παράθυρα του σχολείου μας τις μακρινές χώρες, που ζουν στη φτώχια και τον πόλεμο και να πάρουμε από τα μάτια όλων αυτών των παιδιών τα δάκρυα της λύπης, με στόχο να τα αντικαταστήσουμε με χαμόγελα, όμορφες αναμνήσεις και μαγεία!
Χρησιμοποιώντας την ικανότητα που μόνο εμείς τα παιδιά έχουμε, θελήσαμε να μεταφέρουμε την αισιοδοξία και τη χαρά μας, σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκονται!

   Ξεκινώντας το διδακτικό μας ταξίδι, τα παιδιά έμαθαν την ιστορία της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και με βάση τα 54 άρθρα της, ξεχώρισαν και διάλεξαν με ποια από αυτά θα δουλέψουν. Ήταν εντυπωσιακό από τη πρώτη κιόλας στιγμή, η τάση των παιδιών να συσχετίσουν αυτά τα δικαιώματα με τα συναισθήματα που τους δημιουργούν. (Ειρήνη = Χαρά, Φιλία | Πόλεμος = Λύπη, Φόβος). Χωριστήκαμε και δουλέψαμε σε ομάδες, ώστε να γίνει το ερέθισμα της συνεργασίας πιο έντονο και να δώσει στα παιδιά το κίνητρο να αλληλεπιδράσουν ακόμα περισσότερο. Δουλέψαμε με λέξεις, αριθμούς, μουσική, κίνηση και κάθε είδους ερέθισμα, με στόχο να ανακαλύψουμε την ύπαρξη των αυτονόητων αυτών δικαιωμάτων, μέσα στη δική μας καθημερινή ζωή. Στη συνέχεια, κινηθήκαμε στην αντίθετη κατεύθυνση, να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν μπορούσαμε να πάμε στο σχολείο μας, αν δεν επιτρεπόταν να έχουμε φίλους που μας αγαπούν, αν δεν μπορούσαμε να νοιώθουμε ασφάλεια, αν δεν είχαμε σπίτι… Η ατμόσφαιρα τις τάξης άλλαξε, γεμίζοντας με λέξεις που έδειχναν ξεκάθαρα, πως τα παιδιά κάθε ηλικίας έχουν απόλυτη αντίληψη της σημασίας όλων αυτών στη ζωή μας.

  Στο δεύτερο επίπεδο του εκπαιδευτικού μας project, περάσαμε στον τελευταίο μας στόχο. Να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε όλα όσα μάθαμε και αισθανθήκαμε, σε μία ομαδική κατασκευή, μία αφίσα. Να μπορέσουμε να κάνουμε εικόνα όλα όσα πέρασαν από το μυαλό μας και να τη στείλουμε στην Unicef , στην Αθήνα, όπου μαζί με σχεδόν 800 σχολεία από όλη την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε μία τεράστια έκθεση γεμάτη χρώματα και σκέψεις!


Η αφίσα μας, είχε δύο ξεκάθαρους στόχους
:

  • Μέσα από την ΑΝΤΙΘΕΣΗ, να παρουσιάσουμε τον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα βασικότερα δικαιώματά τους.
  • Με κέντρο το ΣΧΟΛΕΙΟ, να τονίσουμε τον σημαντικό ρόλο του στη ζωή μας και την αναμφισβήτητη προσφορά του στην κοινωνία, που είτε στο καλύτερο σενάριο, είτε στο δυσκολότερο, έχει χρέος να φέρνει ισορροπία και να συντηρεί τις αρχές και το δικαίωμα των λαών να ζουν σε ένα κόσμο γεμάτο με σεβασμό και ευτυχία.

  Για ακόμα μία φορά, τα παιδιά με την αγνότητα και την ειλικρίνεια τους, ήταν πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που κατάφεραν, μέσα σε ένα κομμάτι χαρτόνι,  ναχωρέσουν τόσες αλήθειες, τόσα συναισθήματα, τόσα χρώματα και τόση αισιοδοξία…!

  Τέλος, είχαμε την τιμή, αυτός ο τόσο ιδιαίτερος κύκλος, να κλείσει με τον πιο συγκινητικό τρόπο. Με την απονομή του βραβείου μας, από την ίδια την επιτροπή της Unicef, στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, μέσα σε μία ατμόσφαιρα χαράς και ενθουσιασμού, μαζί με τους αγαπημένους γονείς και φίλους μας!

Υ.Γ.
Σας ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη τις καρδιάς μας, σαν εκπαιδευτικοί, αλλά και σαν πολίτες αυτού του κόσμου, για την ευκαιρία που μας δώσατε και για την τιμή που μας κάνατε, να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην μετάδοση αυτού του μηνύματος που τόσα χρόνια, έχετε αναλάβει να μεταφέρετε σε όλη τη γη.

Με εκτίμηση,

Τα παιδιά και οι παιδαγωγοί του,

toaerostato logo classes

Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--32Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--1Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--6Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--4Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--3Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--7Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--8Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--9Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--10Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--11Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--12Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--13Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--14Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--21Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--16Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--19Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--18Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--20Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--22
Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--23Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--26Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--24Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--27Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--30

Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--29

Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--31
Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--39Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--33Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--34Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--35Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--36Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--37Αερόστατο - Παιδικός σταθμός Πάτρα - UNICEF--38