Θεματική Εβδομάδα – Η Μουσική

Ιανουάριος 4, 2021από Το Αερόστατο

Καλή εβδομάδα στην πιο κεφάτη παρέα! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά! Η αλήθεια είναι πως μας λείπετε πολύ καλά μας παιδάκια!

07. Η Μουσική - Cover - Wide WEB

Θεματική Ενότητα: Η Μουσική

Αγαπημένοι μας εξερευνητές του Αερόστατου Καλή Χρονιά με υγεία και πολλή αγάπη! Μας λείψατε τόσο πολύ! Ελπίζουμε να ξεκουραστήκατε και να γεμίσατε δυνάμεις γιατί κάτι φαντασμαγορικό σας περιμένει! Όπως σας υποσχεθήκαμε, όλες αυτές τις μέρες, η ομάδας μας οργάνωνε μαγικά ταξίδια που εσείς και εμείς πρόκειται να κάνουμε παρέα, που αλλού; Πάνω στο αγαπημένο μας Αερόστατο! Πρώτος μας σταθμός για αυτή τη χρονιά είναι ένα θέμα που κατακλύζει τις ζωές μας και τις κάνει πιο όμορφες, πολύχρωμες, αισιόδοξες και λαμπερές! Η ΜΟΥΣΙΚΗ! Ανεβείτε όλοι πάνω και ξεκινάμεεεε!!!

 

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021: Όλα είναι μουσική!

Όταν σφυράς, και όταν γελάς,

Όταν τα χέρια ενώνεις και τα χτυπάς

Όλα είναι ΜΙ, ΦΑ ΣΟΛ ΛΑ ΣΙ, όλα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ!

Ψάξε στους δρόμους στις πλατείες, στους σταθμούς,

Νότες υπάρχουνε παντού!

 

Με αυτό το υπέροχο τραγούδι της ομάδας “Κοπέρνικος” ξεκινάμε την ημέρα μας φωνάζοντας πως όλα στη ζωή μας είναι ΜΟΥΣΙΚΗ! Ελάτε τώρα μαζί μας για να εξερευνήσουμε αυτήν την τόσο μαγική έννοια!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Η μουσική βρίσκεται παντού!

Μικρά μας παιδάκια, ζούμε σε έναν μοναδικό κόσμο που τα πάντα γύρω μας περιτριγυρίζονται από μουσική!! Από το βήμα που θα κάνουμε μέχρι και την ανάσα που θα πάρουμε όλα έχουν ρυθμό, όλα έχουν μουσική. Όμως η μουσική δεν είναι απλώς “ένας ήχος” , δεν είναι απλά ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε.. Μπορεί ακόμα να είναι δυο παλαμάκια που θα χτυπήσουμε.. Ή ένα φιλάκι που θα στείλουμε! Ας το παρατηρήσουμε όλοι μαζί παρέα αυτό! Κρατήστε ένα μολύβι στα χέρια σας και αρχίστε να ακουμπάτε διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, δημιουργώντας διάφορους ήχους! Τώρα κρατήστε δύο μολύβια στα χεράκια σας και κάντε τις ίδιες κινήσεις πιο γρήγορα! Ακουμπήστε διάφορα υλικά συγχρόνως! Μπορείτε να κάνετε και ήχους με τα χείλη σας ή χτυπώντας τα πέλματά σας στο πάτωμα! Ή να τραγουδήσετε διάφορες λεξούλες! Το ακούτε; Τόσο απλά, μόνοι μας φτιάξαμε ήχους! Ήχους από απλά αντικείμενα και χρησιμοποιώντας το σώμα μας! Θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένα τραγούδι! Φανταστείτε και άλλους τρόπους να δημιουργήσετε μοναδικούς ήχους μέσα στο σπίτι! Να είστε σίγουροι πως οι επιλογές είναι αμέτρητες!

 

ΒΗΜΑ 2ο: Μια μοναδική γλώσσα!

Η μουσική, είναι μια γλώσσα μαγική! Και όπως κάθε γλώσσα έτσι κι αυτή έχει τα δικά της γράμματα και τους δικούς της κανόνες! Η κυρία μουσική για να υπάρξει και να την ακούμε, πρέπει να τη συνοδεύσουν τα μικρά της παιδάκια, που δεν είναι άλλα από τις νότες, τα οποία ξετρελαίνονται να παίζουν όλη μέρα! Ελάτε να γνωρίσουμε αυτά τα σύμβολα μέσα από ένα τραγουδάκι!

Ντο, ρε , μι, φα, σολ, λα, σι, ντο! Πανεύκολο έτσι; Το ξέρατε ότι στα παιδάκια της μουσικής αρέσει πολύ να παίζουν πάνω σε ένα τετράδιο με πέντε γραμμούλες, που ονομάζεται πεντάγραμμο;

Να το! Οι νότες έχουν “ποδαράκια” και μπορούν να είναι και κολλημένες η μία με την άλλη!

Ανάλογα της θεσούλα κάθε νότας, βγαίνει και ο αντίστοιχος ήχος! Τα τραγούδια λοιπόν και οι μελωδίες γράφονται πάνω σε αυτές τις γραμμούλες, που έχουν πάνω τους πολλές πολλές νότες γραμμένες! Ο μουσικός, αυτός δηλαδή που παίζει κάποιο μουσικό όργανο ή ο τραγουδιστής, μαθαίνουν να διαβάζουν τις νότες και με αυτόν τον τρόπο να παράγουν μουσική! Θέλετε να δείτε τώρα μερικές νότες από το πεντάγραμμο μιας μελωδίας που παίζουν αληθινοί μουσικοί; Τη μουσική αυτή έχει γράψει ο Μπετόβεν, ένας διάσημος συνθέτης και πιανίστας, που μάλιστα ήταν κωφός!

 

Ακούστε τη μελωδία εδώ:

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ο μαγικός ρυθμός!

 

Η μουσική δεν θα μπορούσε να ακουστεί, αν δεν υπήρχε ο ρυθμός! Τι είναι όμως ρυθμός; Πολύ απλά είναι το πόσο γρήγορα ή αργά, έντονα ή χαμηλά ακούγεται μια μελωδία, ένα τραγούδι! Βλέπετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η έννοια του ρυθμού στον κόσμο της μουσικής! Και για να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τι είναι ο ρυθμός θα παίξουμε ένα παιχνίδι! Μαμά και μπαμπά θα μας βοηθήσετε; Απλά κρατήστε στα χέρια σας ένα μουσικό όργανο για να δώσετε το ρυθμό. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή μπορείτε να χτυπήσετε τις παλάμες σας, δύο μολύβια μεταξύ τους κα. Μικροί μας εξερευνητές εσείς θα στέκεστε ακίνητοι στο χώρο και με το σύνθημα της μαμάς και του μπαμπά θα κινείστε σύμφωνα με τον εκάστοτε ρυθμό προς κάθε κατεύθυνση και με όποιο τρόπο επιθυμείτε. Δηλαδή όταν η μαμά θα χτυπάει αργά τα χέρια της  θα προχωράτε αργά. Όταν όμως θα τα χτυπάει γρήγορα, θα προχωράτε γρήγορα. Έτσι, κάθε φορά που θα αλλάζει ο ρυθμός, εμείς παιδάκια θα αλλάζουμε τον βηματισμό μας. Οι ρυθμοί που δίνονται στην αρχή είναι απλοί (τέταρτα, μισά, όγδοα) ενώ στη συνέχεια μπορεί να γίνουν πιο σύνθετοι. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και κινήσεις με τα χέρια ή ακόμα και με το κεφάλι.

 

ΒΗΜΑ 4ο: Ένα διαφορετικό πεντάγραμμο!

 

Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το δικό μας ξεχωριστό πεντάγραμμο με τον πιο τρελό τρόπο! Νότες θα γίνουν τα κουμπάκια και οι δαχτυλομπογιές! Ζητήστε από τη μαμά ή το μπαμπά να σας σχεδιάσουν τις πέντε γραμμούλες και μετά αναλάβετε εσείς το ρόλο του συνθέτη! Φτιάξτε την πιο πολύχρωμη και μοναδική μουσική κολλώντας κουμπάκια ή βάφοντας με τα δαχτυλάκια σας μικρά κυκλάκια!

 

ΒΗΜΑ 5ο: ‘Ωρα για ζωγραφική!

Τεράστιος και μαγικός ο κόσμος της μουσικής, σωστά μικροί μας εξερευνητές; Ξεκουραστείτε τώρα γιατί αύριο θα ασχοληθούμε με τα μουσικά όργανα! Ναιιιι!! Καλά ακούσατε! Ύπνο τώρα μικρά ζουζουνάκια και υπομονή μέχρι το πρωί!!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021: “Έγχορδα μουσικά όργανα”

 

Καλημέρα στους μικρούς και μεγάλους φίλους μας! Υπέροχη μέρα σήμερα! Τι θα λέγατε να ανοίξουμε το ραδιόφωνο; Ξέρετε, αν ξυπνάμε με τραγούδια και μελωδίες, είναι σίγουρο πως η μέρα θα κυλήσει γεμάτη ηρεμία και χαμόγελα! Ποιός είναι όμως αυτός ο υπέροχος ήχος που ακούγεται; Ποιό μουσικό όργανο τον δημιουργεί; Για να λύσουμε την απορία αυτή, ακολουθήστε μας στο μαγικό κόσμο των μουσικών οργάνων!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Γνωριμία με τα έγχορδα μουσικά όργανα!

 

Τα μουσικά όργανα μικροί μας εξερευνητές είναι αμέτρητα! Μάλιστα, για να τα ξεχωρίζουμε, τα έχουμε χωρίσει σε κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που δημιουργούν τον ήχο! Έτσι έχουμε, τα έγχορδα, τα κρουστά και τα πνευστά μουσικά όργανα! Σήμερα θα μάθουμε για τα έγχορδα μουσικά όργανα! Σας θυμίζει κάτι αυτή η λεξούλα; Μήπως τη λέξη χορδή; Σωστά! Έτσι λοιπόν, έγχορδα ονομάζονται τα μουσικά όργανα τα οποία διαθέτουν χορδές για την παραγωγή του ήχου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα έγχορδα νυκτά, τα έγχορδα μουσικά όργανα δηλαδή από τα οποία ο ήχος παράγεται με τη νύξη των χορδών του (δηλ. το τράβηγμά τους) που γίνεται είτε με τα δάχτυλα είτε με πένα ( ένα μικρό κομμάτι πλαστικού) . Τέτοια όργανα είναι η κιθάρα, το μπουζούκι, η λύρα κα. Υπάρχουν όμως και τα έγχορδα τοξωτά ονομάζονται τα έγχορδα μουσικά όργανα από τα οποία ο ήχος παράγεται με τη χρήση δοξαριού (ενός κονταριού), το οποίο κουνάει τις χορδές. Τέτοια όργανα είναι: το βιολί, η άρπα, το κοντραμπάσο κα. Υπάρχει φυσικά και το αγαπημένο μας πιάνο, που ενώ έχει πλήκτρα, ανήκει στα έγχορδα μουσικά όργανα γιατί ο ήχος παράγεται από τις χορδές που βρίσκονται στο εσωτερικό του! Πόσο μαγικό!

 

ΒΗΜΑ 2ο: Έγχορδα μουσικά όργανα από τα χεράκια μας!

Πόσο φανταστικό θα ήταν να είχαμε μια κιθάρα στο σπίτι; Μην απογοητεύεστε αγαπημένα μας παιδάκια γιατί σας έχουμε τη λύση! Πάρτε λαστιχάκια, κουτιά, χάρτινα ή πλαστικά πιατάκια και δημιουργήστε τις δικές σας κιθάρες! Ο ήχος που θα βγάζουν, απλά μοναδικός!

 

Αν θέλετε βέβαια να εξασκήσετε τα δαχτυλάκια σας για να γίνετε και οι πρώτοι πιανίστες, μπορείτε να φτιάξετε χάρτινα πιανάκια ή χρησιμοποιώντας γλωσσοπίεστρα και αυγοθήκες πολύ εύκολα! Τι χρώμα άραγε έχουν τα πλήκτρα του;

 

ΒΗΜΑ 3ο: Η συναυλία μας

Έχετε ποτέ παρακολουθήσει συναυλία; Τη μουσική αυτή διοργάνωση όπου πολλοί μουσικοί παίζουν μουσική και τραγουδούν! Παρακολουθήστε στη συνέχεια μια συναυλία έγχορδων μουσικών οργάνων; Μα ποιος είναι ο όρθιος κύριος μπροστά που κουνάει κάτι στα χέρια του;

Ο κύριος αυτός ονομάζεται μαέστρος, και κουνάει ένα ραβδάκι, τη μπαγκέτα, προκειμένου να οδηγεί τους μουσικούς, να τους δίνει το σωστό ρυθμό και έτσι να εκτελούν σωστά το κάθε μουσικό κομμάτι!

Ήρθε η ώρα να οργανώσετε τη δική μας συναυλία στο σπίτι! Φωνάξτε το μπαμπά και τη μαμά, πάρτε τα μουσικά όργανα που κατασκευάσατε, ένα μολύβι για μπαγκέτα, μοιράστε τους ρόλους (ποιός θα γίνει μαέστρος, ποιός κιθαρίστας, ποιός πιανίστας κτλ) και ξεκινήστε! Οι πιο τολμηροί μπορούν να τραγουδήσουν στη συναυλία και το αγαπημένο μας τραγούδι “ Ο κιθαρίστας” !

ΒΗΜΑ 4ο: Μαγικές ξυλομπογιές ήρθε η σειρά σας!

 

Αγαπημένοι μας μουσικοί τα καταφέρατε περίφημα! Οι γνώσεις σας, η δημιουργικότητά σας και η φαντασία σας μας βοήθησαν να φτάσουμε πολύ μακριά σε αυτό το μουσικό ταξίδι! Οι εξερευνήσεις μας συνεχίζονται αύριο! Καλή ξεκούραση!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021:  “Κρουστά μουσικά όργανα”

 

Καλημέρα μικροί μας εξερευνητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περνάτε όμορφα στο σπίτι! Κάτι μας λέει πως σας αρέσει τόσο πολύ το θέμα της εβδομάδας και το διασκεδάζετε πολύ στο σπίτι! Για μαντέψτε όμως! Μας έχουν μείνει και άλλα μουσικά όργανα για να μελετήσουμε, τα οποία ονομάζονται κρουστά! Σας μπερδέψαμε λίγο; Ανεβείτε γρήγορα λοιπόν στο Αερόστατο για μια εξερεύνηση όλο μουσική!

 

ΒΗΜΑ 1ο:Γνωριμία με τα κρουστά μουσικά όργανα

Κρουστά.. μμ περίεργη λέξη, από που να βγαίνει άραγε; Βγαίνει από το κρούω που σημαίνει χτυπάω. Άρα τα κρουστά μουσικά όργανα είναι αυτά που για να βγάλουν ήχο πρέπει να τα χτυπήσεις. Ξέρετε κανένα;

Τα ντραμς πολύ σωστά! Άλλο ένα είναι το ντέφι ή το τουμπερλέκι! Κοιτάξτε την εικόνα πιο κάτω για να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα όργανα που ανήκουν στην οικογένεια των κρουστών! Σίγουρα τα γνωρίζετε όλα, γιατί έχουμε παίξει στο σχολείο με αυτά! Μπορείτε να φέρετε στο μυαλουδάκι σας τους ήχους που κάνουν;

 

Τρέξτε τώρα όλοι στην κουζίνα, πάρτε κατσαρόλες, μπρίκια, πιάτα, πλαστικά τάπερ, κουτάλες και κουταλάκια και αρχίστε να τα χτυπάτε! Ακούτε τους διαφορετικούς ήχους; Μαγικό εε; Τώρα μπορείτε επάξια να ονομάζεστε “Μουσικοί της Κουζίνας” !

 

ΒΗΜΑ 2ο:Τα δικά μας κρουστά!

Ας αφήσουμε τώρα τις κατσαρόλες και ας κατασκευάσουμε τα δικά μας κρουστά μουσικά όργανα από απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι! Θα χρειαστούμε ένα σπάγκο, μερικά ρολά από το χαρτί της κουζίνας, ένα ψαλίδι για να μπορέσουμε να τα κόψουμε και ένα ξυλάκι για να χτυπάμε τα ρολά και να φτιάξουμε μουσική! H κατασκευή είναι πολύ απλή και ο ήχος που βγάζει μαγικός! Πάρτε μια ιδέα!

Και τώρα μια πιο φαντασμαγορική κατασκευή! Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι 6 γυάλινα ποτήρια η αλλιώς 6 γυάλινα βαζάκια όλα στο ίδιο μέγεθος, 6 διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής, νερό και μια ξύλινη κουτάλα. Βάζετε το νερό στα ποτήρια όπως δείχνει η εικόνα, ρίχνετε το χρώμα και η διασκέδασή ξεκινάει! Με την κουτάλα θα χτυπάτε τα ποτήρια διαδοχικά ή με όποιο συνδυασμό εσείς θέλετε! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπουκαλάκια! Ο ήχος βέβαια δεν θα είναι ο ίδιος! Υπέροχο εε;

 

Προμηθευτείτε κυπελάκια, πλαστικά αυγά, ρύζι, φακές και άλλα όσπρια από το συρτάρι της κουζίνας και φτιάξτε τα πιο όμορφα μουσικά όργανα!

 

Ορίστε και άλλες κατασκευές κρουστών οργάνων για τη συλλογή σας!

 

ΒΗΜΑ 3ο:  Έτοιμοι για χορό;

Ας σκεφτούμε πώς είμαστε νότες που βγαίνουν από ένα ταμπούρλο. Πώς θα χορεύαμε αν η μουσική πήγαινε γρήγορα και πως αν πήγαινε αργά; Μπορείτε να χορέψετε στο ρυθμό του παρακάτω τραγουδιού; Έχει μόνο κρουστά όργανα. Μπορείτε να μαντέψετε κάποιο; Ξεκινήστε λοιπόν το στροβίλισμα!!

Όμως σας έχουμε και μια αποστολή! Η μαμά και ο μπαμπάς, που θα είναι οι βοηθοί μας για σήμερα, θα πάρουν μερικές εικόνες από τα κρουστά μουσικά όργανα που είδαμε πιο πάνω και θα τις κρύψουν μέσα στο σπίτι.. Κάθε φορά που θα πλησιάζετε σε μια κρυμμένη εικόνα, θα χτυπούν ένα κρουστό όργανο γρήγορα! Κάθε φορά όμως που θα απομακρύνεστε από αυτή, θα το χτυπούν πιο αργά! Θα καταφέρετε να τις βρείτε όλες τις εικόνες μικροί μας εξερευνητές;

ΒΗΜΑ 4ο: “Σήμερα τα Φώτα”

 

Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή, τα “Θεοφάνεια” . Οταν ο Χριστός μεγάλωσε και έγινε 30 χρονών, πήγε στον Ιορδάνη τον ποταμό για να τον βαπτίσει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Τη στιγμή που βαπτιζόταν ο Χριστός,μια φωνή ακούστηκε να λέει… ”Αυτός είναι ο Υιός μου..” και ένα περιστέρι πέταξε πάνω από το κεφάλι του Χριστού. Ήταν η μέρα που φανερώθηκε ο Θεός και γι’ αυτό και ονομάσαμε την ημέρα αυτή “Θεοφάνεια” . Σήμερα αγιάζονται οι βρύσες και τα νερά, τα ποτάμια, οι πηγές και οι θάλασσες με τον Σταυρό. Σήμερα επίσης, φεύγουν οι μικροί καλικάντζαροι από την Γη και γυρίζουν στη σπηλιά τους. Το ξέρατε πως και σήμερα τα παιδάκια τραγουδάνε κάλαντα; Ναι, σωστά ακούσατε! Σήμερα τραγουδάμε τα “κάλαντα των Φώτων” !

Πάρτε τώρα λοιπόν ένα κρουστό όργανο..το “τρίγωνο σας” και πάμε να πούμε τα κάλαντα όλοι μαζί!!

     

ΒΗΜΑ 5ο: Και μερικές ζωγραφιές!

Περάσαμε φανταστικά σήμερα! Τα κρουστά μουσικά όργανα είναι άκρως διασκεδαστικά λόγω της κίνησης που απαιτούν αλλά παράλληλα έχουν και ένα μαγικό ήχο! Ας κλείσουμε τη μέρα μας λοιπόν με μια συναυλία κρουστών και έτοιμοι για ξεκούραση μετά! Φιλάκια αγαπημένοι μας μουσικοί!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021:“Πνευστά μουσικά όργανα”

 

Ξυπνήστε αγαπημένοι μας μαθητές! Γρήγορα δοντάκια και πρωινό για πολλή ενέργεια γιατί σήμερα θα φυσήξουμε πολύ! Τι εννοούμε; Χαχα έκπληξη! Το μόνο που μπορούμε να αποκαλύψουμε είναι πως θα φυσήξουμε σε μουσικά όργανα! Ελάτε να δείτε!!

ΒΗΜΑ 1ο: Γνωριμία με τα πνευστά μουσικά όργανα

Η τελευταία κατηγορία των μουσικών οργάνων που μελετάμε, μικροί μας εξερευνητές είναι τα πνευστά! Πνευστά ονομάζονται τα όργανα εκείνα που χρειάζεται να τα φυσήξουμε για να βγάλουν ήχο. Χρειάζονται δηλαδή την πνοή μας! Σας έρχεται κάποιο πνευστό στο μυαλό σας; Για σκεφτείτε… Ναι! Η φλογέρα που τόσο μας αρέσει, το κλαρίνο, η τρομπέτα κα!

Πάρτε τώρα μπουκάλια πλαστικά, μπουκάλια γυάλινα και αρχίστε να φυσάτε μέσα τους δυνατά και χαμηλά, από πιο μακριά από πιο κοντά. Διαφορετικοί ήχοι έτσι; Πόσο όμως όμορφοι!!

ΒΗΜΑ 2ο: Κατασκευαστές πνευστών!

Και επειδή σας άρεσαν τόσο πολύ τα μουσικά όργανα που φτιάξαμε τις προηγούμενες μέρες, δε θα μπορούσαμε να σας χαλάσουμε χατίρι και γι’ αυτό.. Ας ριχτούμε στη δουλειά! Πάρτε ένα κομμάτι λάστιχο ή πλαστικό σωλήνα, ένα χωνί και μια σφυρίχτρα και έτοιμη η τρομπέτα!

 

Για να φτιάξουμε ένα πολύχρωμο φλάουτο, ενώνουμε τα καλαμάκια και κόβουμε στο κάτω μέρος. Έπειτα κλείνουμε τις κομμένες άκρες με πλαστελίνη και τα διακοσμούμε με την φαντασία μας!

 

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε πανεύκολες τρομπέτες και κόρνα από χαρτί!

Πάρτε όλοι τα μουσικά σας όργανα και η διασκέδαση ξεκινάει! Πόσο δυνατά μπορείτε να φυσήξετε;

Παρακολουθήστε τώρα μια μαγική ορχήστρα με πνευστά! Ποια όργανα διακρίνετε; Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά υπέροχο!!

ΒΗΜΑ 3ο: Παίζουμε.. φυσώντας!

Πάμε να κάνουμε αγώνες; Μαμά και μπαμπά θα παίξετε; Θα χρειαστούμε το πνευστό μουσικό όργανο που κατασκευάσαμε και πον πον ή χαρτάκια και χαρτοπετσέτες που θα τα κάνουμε μπαλίτσες. Αφού τοποθετήσουμε τα μπαλάκια στην ίδια ευθεία ξεκινάμε να φυσάμε δυνατά με την τρομπέτα μας, έτσι ώστε το χαρτάκι μας να περάσει πρώτο. Ποιός θα κερδίσει άραγε; Η αγωνία τεράστια!!

Και αφού φυσήξαμε δυνατά, τι θα λέγατε να παίξουμε ένα παιχνιδάκι που παίζουμε στο σχολείο; Θυμάστε το “ Φύγε φύγε ποντικάκι” ;

Εσείς παιδάκια θα έχετε το ρόλο του γάτου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα υποδυθούν τα ποντικάκια! Ο γατούλης λοιπόν, θα παίζει την τρομπέτα του και θα τραγουδά δυνατά:

«Φύγε φύγε ποντικάκι

μη σε πιάσει το γατάκι

κι αν σε πιάσει πεινασμένο

θα σε φάει το καημένο».

Τα ποντικάκια τότε τρέχουν διάσπαρτα έως ότου τα πιάσει όλα. Μα πόσο ξεκαρδιστικό είναι αυτό το παιχνίδι!!

ΒΗΜΑ 4ο:Μικρέ Πικάσο, σήκωσε τα πινέλα σου!

Δεν πιστεύουμε να κουραστήκαμε από τόσο φύσημα; Η μέρα πέρασε πολύ γρήγορα με πολύ γέλιο και όμορφες κατασκευές! Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι ιδέες με τα μουσικά όργανα και να βοήθησαμε λίγο στο να σας φέρουμε κοντά με τη μουσική και τη μαγεία της! Ελάτε τώρα κοντά για ένα μικρό μυστικό.. Σσσσ “Μας λείπετε πολύ!”.  Καλή ξεκούραση αγαπημένα μας παιδιά!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021: “Μουσικές του κόσμου”

 

“Η μουσική είναι χαρά, δημιουργία, έκφραση, συναίσθημα και φαντασία. Είναι πανανθρώπινη. Η μουσική είναι «η γλώσσα που δε γνωρίζει σύνορα» και που «ενώνει τους ανθρώπους». Η μουσική ενώνει τους λαούς της Γης, είναι η γέφυρα που ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικά ήθη και έθιμα…”

Παγκόσμια γλώσσα λοιπόν η μουσική που τη μιλούν όλοι! Είναι όμως και διαφορετική! Διαφορετικοί ήχοι για τον καθένα, διαφορετικά μουσικά όργανα, διαφορετικά συναισθήματα για τους ανθρώπους! Ας ανέβουμε όλοι τώρα στο πολύχρονο μας Αερόστατο και να ετοιμαστούμε για απογείωση σε ένα παγκόσμιο μουσικό ταξίδι!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ένα ταξίδι γεμάτο μουσική!

 

Ξεκινάμε το ταξίδι μας αυτό φυσικά από τη χώρα μας την Ελλάδα, στην οποία κυριαρχούν ήχοι παραδοσιακης μουσικής με συγκεκριμένα όργανα να παίζουν μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των όμορφων αυτών ήχων!

Η κάθε περιοχή επίσης της Ελλάδας έχει και τους δικούς της μοναδικούς ήχους! Έτσι άλλα τραγούδια θα ακούσουμε στην πόλη μας την Πάτρα και άλλα στο νησί της Κρήτης!

 

Ας πετάξουμε τώρα στις υπόλοιπες χώρες, βλέποντας όμορφες εικόνες και ακούγοντας τις μουσικές τους!

 

Ιταλία

 

 

Ισπανία

 

 

Γαλλία

 

 

Γερμανία

 

 

Ιρλανδία

 

 

Ρωσία

 

Τουρκία

 

 

Ινδία

 

 

Κίνα

 

 

Ιαπωνία

 

 

Χώρες της Αφρικής

 

 

Βραζιλία

 

 

Μεξικό

 

 

 

Βόρεια Αμερική

 

 

 

Σας άρεσε το ταξίδι μας στον κόσμο; Πόσες εικόνες, πόσες μελωδίες!! Ξεχωρίσατε κάποια χώρα της οποίας σας άρεσε περισσότερο η παραδοσιακή της μουσική; Ποιά μουσικά όργανα πιστεύετε πως χρησιμοποίησαν;

 

ΒΗΜΑ 2ο:Άρχισε να βρέχει;

 

Ακούμε ψιχάλες; Μήπως έπιασε βροχή; Πολύ όμορφος αυτός ο ήχος δε νομίζετε; Ένα τραγουδάκι της φύσης! Έχουμε μια καταπληκτική ιδέα! Θα κατασκευάσουμε ένα μουσικό όργανο που θα μας θυμίζει αυτόν τον υπέροχο ήχο! Θα χρειαστούμε ένα μακρύ ρολό, οδοντογλυφίδες ή καρφάκια, ρύζι και φακές και πολλή φαντασία για να το διακοσμήσουμε!! Απλά καρφώνουμε τα ξυλάκια σε όλο το μήκος του ρολού, το γεμίζουμε με τα όσπρια, κλείνουμε καλά τις άκρες και διακοσμούμε όπως επιθυμούμε! Με την κίνησή μας, τα όσπρια θα κουνιούνται και θα ακούγεται ένας μαγικός ήχος που θυμίζει την αγαπημένη μας βροχούλα! Πόσο υπέροχο!!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Οι αγαπημένοι μας ήρωες!

 

Και σε ποιον δεν αρέσουν οι ταινίες της Disney  με τις πριγκίπισσες και του ήρωές τους; Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε μικρά μας παιδάκια, τα πρόσωπα κάθε ιστορίας προέρχονται και από κάποια χώρα! Ο Ηρακλής από την Ελλάδα, ο Αλαντίν από το Ιράκ, η Χιονάτη από τη Γερμανία κα. Δεν θα ήταν υπέροχο αν τους ακούγαμε να τραγουδάνε στη γλώσσα της χώρας τους; Τα τόσο διαφορετικά τραγούδια θα σας καταπλήξουν!

 

ΒΗΜΑ 4ο:Ας δημιουργήσουμε!

Το ταξίδι στις χώρες του κόσμου έλαβε τέλος! Πόσα μάθαμε, είδαμε και ακούσαμε! Ίσως και να κουραστήκαμε λίγο εε; Έρχεται όμως το αγαπημένο μας Σαββατοκύριακο που μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις! Ετοιμαστείτε μικροί μας εξερευνητές! Φιλάκια πολλά!!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021: Ένα μουσικό Σαββατοκύριακο!

 

Ξυπνήστε μουσικοί της καρδιάς μας! Ήρθε το Σαββατοκύριακο! Ας βγούμε έξω στη φύση για πολύ παιχνίδι και ξεγνοιασιά! Η μουσική φυσικά θα μας συντροφεύει σε κάθε μας στιγμή! Πρώτα όμως, ρίξτε μια μικρή ματιά στις παρακάτω δραστηριότητες που σίγουρα θα σας συνεπάρουν!!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Είδη μουσικής

 

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το υπέροχο αυτό θέμα της μουσικής αν δε μιλούσαμε για τα διάφορα είδη της! Η μουσική μικροί μας εξερευνητές χωρίζεται σε διάφορα είδη, μικρές ομαδούλες που χρησιμοποιούμε για να ξεχωρίσουμε τις μελωδίες και τα τραγούδια, ανάλογα το άκουσμά τους, το ύφος τους, τη σύνθεση των μουσικών οργάνων κτλ. Έχουμε λοιπόν διάφορες κατηγορίες:

τη κλασική

 τη τζαζ

 τη χιπ χοπ

τη ροκ

την ποπ

και πολλές πολλές άλλες κατηγορίες μουσικής. Όλες είναι διαφορετικές μεταξύ τους αλλά συνάμα τόσο ενδιαφέρουσες! Όπως καταλαβαίνετε, οι άνθρωποι επιλέγουν το μουσικό είδος που τους ταιριάζει και που τους αρέσει να ακούνε! Εσείς ποιο διαλέγετε άραγε;

 

ΒΗΜΑ 2ο: 10 παράξενα μουσικά όργανα!

 

Καλά ακούσατε! Η φαντασία και η δημιουργικότητα των ανθρώπων είναι τόσο μεγάλες που μπορούν να εφεύρουν τα πάντα! Ελάτε να παρακολουθήσουμε μαζί μία παρουσίαση διαφόρων μουσικών οργάνων που πραγματικά δε θα πιστεύετε πως υπάρχουν! Τόσο περίεργα και τόσο μοναδικά!

 

ΒΗΜΑ 3ο: “Η Παραμυθάδα με τις νότες”

 

Παιδιά τα μάθατε; Οι νότες έχουν τη δική τους ιστορία! Καλά ακούσατε! Κάθε νότα μας συστήνεται, μας μιλάει για τη ζωή της με λογάκια και τραγουδάκια! Θέλετε να μάθουμε για τη ντο, τη ρε, τη μι, τη φα, τη σολ, τη λα και τη σι;

Της Μάρως Θεοδωράκη

 

ΒΗΜΑ 4ο:”Ο Μουσικούλης”

 

Παιδιά ήρθε ο Μουσικούλης στην παρέα μας; Τον γνωρίζετε; Ο Μουσικούλης λατρεύει να τραγουδάει διάφορα τραγούδια,με διαφορετικούς τρόπους. Προσπαθήστε και εσείς να τραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι με διαφορετικούς τρόπους! Ας τραγουδήσουμε σαν ρομπότ, αργά, γρήγορα, χαρούμενα ,λυπημένα, θυμωμένα, νυσταγμένα, ψιθυριστά, δυνατά ή όπως αλλιώς θέλουμε! Μήπως να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο όργανο που θα μας δίνει το ρυθμό; Ποιό τραγούδι άραγε θα διαλέξετε; Είμαστε περίεργοι!!  

 

Βήμα 5ο: Μουσικό παραμύθι

 

Μετά από τόσο τραγούδι ώρα για χαλάρωση! Ξαπλώστε στο μαλακό κρεβατάκι σας και ετοιμαστείτε γιατί άλλο ένα μουσικό παραμυθάκι έρχεται να ζωντανέψει μπροστά μας! Μιλάει για τους ήχους και έχει πρωταγωνιστή τον Τάκη τον Τεταρτάκη και τον Τάσο τον Μπάσο! Αναρωτιέστε γιατί ονομάζονται έτσι; Ακούστε!!

Της Κατερίνας Βασδέκη

Βήμα 6ο: Συναυλίες.. Μέσα από το σπίτι μας!

Αυτό το άτακτο μικροβιάκι δε μας αφήνει δυστυχώς να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε! Δεν στενοχωριόμαστε όμως γιατί με τη βοήθεια του υπολογιστή όλα είναι εφικτά! Τι θα λέγατε να παρακολουθούσαμε συναυλίες από την άνεση του καναπέ μας και να νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε εκεί; Το αρχείο της κρατικής μας τηλεόρασης είναι μεγάλο και μπορούμε να βρούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα! Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούμε να παρακολουθήσουμε πολύ αξιόλογες συναυλίες με μουσικές διαφόρων ειδών! Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το είδος της μουσικής αλλά και του ήχους οργάνων που γνωρίζετε! Θα σας αρέσουν σίγουρα πολύ! Καλή διασκέδαση!

-ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Άλλη μια εβδομάδα έφτασε στο τέλος της! Μουσική εβδομάδα δηλαδή! Περάσαμε καταπληκτικά και μάθαμε τόσο πολλά! Και εσείς μικροί μας εξερευνητές ήσασταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ! Μας λείπετε τόσο μα τόσο πολύ και ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε! Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα! Μέχρι τότε.. “ Όλα είναι μι, φα σολ λα σι, όλα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ!!!!”

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!