#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ – Θεματική Εβδομάδα – Το Πάσχα

Απρίλιος 11, 2020από Το Αερόστατο

Όπως λέει και το τραγουδάκι μας …το Πάσχα έφτασε!!! Αυτή λοιπόν την εβδομάδα, θα αναφερθούμε στα ήθη και στα έθιμα της χώρας και όχι μόνο!

 

#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

cover - wide - WEB

Θεματική Εβδομάδα: ” Το Πάσχα “

“Ήρθε πάλι η Πασχαλιά”

 

Πασχαλιά Πασχαλιά

με αγάπη με φιλιά

Πασχαλιά Πασχαλιά

Με αυγό και με αρνί

Πασχαλιά Πασχαλιά

με αυγό και με αρνί

χαίρονται οι Χριστιανοί

Τι φορέματα καλά

Πασχαλιά Πασχαλιά

τι γλυκίσματα πολλά

Πασχαλιά Πασχαλιά

Τι τραγούδι και φωνή

Πασχαλιά Πασχαλιά

τι τραγούδι και φωνή

χαίρονται οι Χριστιανοί

Μουσική/Στίχοι: Μαρκόπουλος Γιάννης/Παπαδόπουλος Λευτέρης

Όπως λέει και το τραγουδάκι μας …το Πάσχα έφτασε!!! Αυτή λοιπόν την εβδομάδα, θα αναφερθούμε στα ήθη και στα έθιμα της χώρας και όχι μόνο! Καθώς θα ταξιδέψουμε και σε άλλες χώρες του κόσμου, ώστε να γνωρίσουμε τις δικές τους παραδόσεις!
Σκοπός αυτής της εβδομάδας είναι να μεταφέρει στα παιδιά έννοιες όπως η αγάπη, η πίστη, η αλληλοβοήθεια μέσα από  μηνύματα και αξίες που “κυοφορούν” οι μέρες του Πάσχα!Επίσης,θα αφιερώσουμε αρκετό από το χρόνο μας όχι μονο στο παιχνίδι αλλά και στη μαγειρική, συγκεκριμένα στη ζαχαροπλαστική μιας και η Μεγάλη εβδομάδα περιλαμβάνει πολλά παραδοσιακά γλυκίσματα!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα λειψουν οι πασχαλινές μας κατασκευές! Αντιθέτως, αυτη η εβδομάδα μας επιφυλάσσει πολλές δημιουργικές κατασκευές, οι οποίες θα αποτελέσουν και τη διακόσμηση του σπιτιού μας αλλα και του κυριακάτικου τραπεζιού μας !!!


Καλή διασκέδαση….!!!

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 → “Το Πάσχα”

Πρώτη μέρα της εβδομάδα και σήμερα θα μιλήσουμε για το Πάσχα! Ας κλείσουμε για λίγο τα ματάκια μας και ας σκεφτούμε τι μας έρχεται στο μυαλουδάκι μας όταν ακούμε τη λέξη ”Πάσχα”! Ποιες είναι οι εικόνες που μας έρχονται; Τι το διαφορετικό γίνεται τις μέρες του αυτές; 

 

ΒΗΜΑ 1ο: Συζήτηση

 

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

-Τι γιορτάζουμε το Πάσχα;

-Γιατί την εβδομάδα αυτή την ονομάζουμε Μεγάλη Εβδομάδα;

-Γιατί μας φέρνει ο νονός μας λαμπάδα;Τι συμβολίζει η λαμπάδα;

-Τι είναι το Άγιο Φως;

-Γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα;

-Ποιο είναι το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού;

ΒΗΜΑ 2ο: Το δικό σου ποιηματάκι για το Πάσχα  

Πασχαλιάτικη Χαρά

Κόκκινο μεγάλο αυγό

έπεσε απ΄τον ουρανό

κι ως το χώμα κάτω αγγίζει

τσακ, το τσόφλι του τσακίζει

και ξεχύνονται από μέσα

σαν μπαλίτσες με φτερά

κιτρινούλικα πουλάκια

πασχαλιάτικη χαρά

και τσίου-τσίου λεπτές φωνούλες μας μηνούνε:

“Χριστιανοί αναστήθηκε ο Χριστός μας κι έχει η άνοιξη φανεί”

Ρένα Καρθαίου

Νομίζω πως ακούγοντας αυτό το ωραίο ποιηματάκι  ήρθε και η δική σου ώρα για να φτιάξεις το δικό σου ποιηματάκι! Αρχικά, σκέψου και κάνε μια λίστα με λέξεις σχετικές με το Πάσχα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά βρες ομοιοκατάληκτες λέξεις (λέξεις δηλαδή που τελειώνουν με την ίδια φωνούλα π.χ πετάς-τραγουδάς, τρέχεις-παίζεις, παπούτσι-κουκούτσι) με αυτές. Αφού συγκεντρώσεις  όλες τις λέξεις, δημιούργησε το δικό σου ποιηματάκι. Μια πολύ καλή ιδέα για το τέλος είναι να το εικονογραφήσεις!

ΒΗΜΑ 3ο:Μια αφίσα για το Πάσχα

Υλικά:
Χαρτόνι κάνσον

Μπογιές ή μαρκαδόροι

Ψαλίδι και κόλλα

Φωτογραφίες του τόπου μας το Πάσχα

 

Ξεκίνα να συγκεντρώνεις φωτογραφίες του τόπου μας την περίοδο του Πάσχα. Οι φωτογραφίες μπορούν να αναφέρονται σε διάφορα ήθη και έθιμα ή να είναι η φύση την εποχή του Πάσχα. Σκέψου πως στόχος σου είναι να φτιάξεις μια αφίσα που να «διαφημίζει» τα καλά του τόπου μας και τις ομορφιές του την περίοδο του Πάσχα. Στη συνέχεια  ζωγράφισε πάνω στην αφίσα, και γράψε μηνύματα που να προσκαλούν τους ξένους να επισκεφτούν (όχι φέτος) τον τόπο μας το Πάσχα.

ΒΗΜΑ 4ο:Η Πασχαλιά


Η ιστορία της Πασχαλιάς:

Η Πασχαλιά είναι δέντρο ευλογημένο από την Παναγία! Ο λαός λέει ότι όταν σταύρωσαν τον Χριστό, η Παναγία ήταν πολύ στεναχωρημένη, ταλαιπωρημένη. Περπάτησε λίγο και κάθισε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο που ήταν γεμάτο φύλλα, αλλά όχι άνθη. Δεν άνθιζε ποτέ. Κουρασμένη καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε. Το δέντρο τότε, άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει όλα του τα φύλλα και να σκεπάζει απαλά τη Παναγία για να τη ζεστάνει. Όταν η Παναγία ξύπνησε, πρόσεξε τα γυμνά κλαδιά του δέντρου και προς στιγμήν απόρησε. Μα σαν είδε όλα εκείνα τα φύλλα που τη σκέπαζαν και τη ζέσταναν, ευλόγησε το δέντρο λέγοντας: «Να είσαι πάντα ευλογημένο και μοσχοβολημένο». Με την ευλογία της Παναγίας, το δέντρο γέμισε με καταπράσινα φύλλα και άνθισε για πρώτη φορά. Ονομάστηκε Πασχαλιά. Είναι η ευλογημένη Πασχαλιά με τα μυρωδάτα εκείνα λουλούδια που ανθίζουν το Πάσχα…

 

Χαρακτηριστικά της Πασχαλιάς:

Η πασχαλιά, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι το καλλωπιστικό φυτό(είναι τόσο όμορφο δηλαδή που χρησιμοποιείται για να στολιστεί να ομορφύνει ο χώρος) που έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα. Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φτάνει μέχρι τα τέσσερα μέτρα, η πασχαλιά δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία της για 20-30 μέρες, στα τέλη της άνοιξης, κοντά στην περίοδο του Πάσχα. Η πασχαλιά ξεχωρίζει τόσο για τα καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα, αλλά κυρίως για τα πολύ αρωματικά άνθη της, σε αποχρώσεις από λευκό και απαλό κίτρινο μέχρι βαθύ μωβ. Με καταγωγή από την περιοχή των Βαλκανίων, η πασχαλιά έχει εγκλιματιστεί και διαδοθεί τόσο στην βόρεια και δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια Αμερική.


Προτεινόμενες κατασκευές:

 

 

ΒΗΜΑ 5ο: Η πασχαλίτσα


Η θρύλος της Πασχαλίτσας:

Ο θρύλος λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου (Πάσχα), οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία να σώσει τις καλλιέργειές τους από επιδρομή παράσιτων εντόμων. Σύντομα, κατέφθασαν σμήνη από πασχαλίτσες και εξολόθρευσαν τα παράσιτα, σώζοντας τις καλλιέργειες. Έκτοτε, η πασχαλίτσα έγινε γνωστή ως «σκαθάρι της Παναγίας». Μάλιστα λέγεται πως τα χρώματά της εκδηλώνουν τα συναισθήματα της Παναγίας, άλλοτε χαρούμενα (κόκκινο ή πορτοκαλί) κι άλλοτε πένθιμα για το θάνατο του Ιησού (μαύρες βούλες).

 

Χαρακτηριστικά της Πασχαλίτσας:

Η πασχαλίτσα είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελίδες. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλη. Φτάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά.Τρέφεται με βλαβερά έντομα και για το λόγο αυτό θεωρείται ωφέλιμη, κυρίως γιατί μας απαλλάσσει από την ενοχλητική μελίγκρα. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως στη διάρκεια τής ζωής της, μία πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 5.000 έντομα μελίγκρας! Γι’ αυτό και προνύμφες ή αυγά πωλούνται στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται στην οικολογική κηποτεχνία και γεωργία.Η πασχαλίτσα γεννά πολλά αυγά. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία.

 

Προτεινόμενες κατασκευές:

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες λεπτομέρειες

 

ΒΗΜΑ 6ο:Παραμύθι: To Πάσχα του Πασχάλη

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη δώσ`της κλώτσο να κυλήσει παραμύθι για να αρχίσει…


ΒΗΜΑ 7ο:
Ήρθε πάλι πασχαλιά

Ώρα για τραγούδι μαζί με την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου!


Και για τους μικρούς μας φίλους…

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η :

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK   για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

Τρίτη  14 Απριλίου 2020 → “Πασχαλινά γλυκίσματα”

 

Σήμερα η μέρα μας έχει μαγειρική! Όχι… σήμερα έχει ποοοοοοοολλή μαγειρική και για την ακρίβεια ζαχαροπλαστική!ωΣε ποιον δεν αρεσουν τα γλυκά; Μα φυσικά σε όλους αρέσουν τα γλυκά! Τι θα έλεγες όμως να φτιάξεις τα πιο νόστιμα αλλα και πιο υγιεινά γλυκά;

 

ΒΗΜΑ 1ο:Συζήτηση

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

-Ποια είναι τα γλυκά που φτιάχνουμε το Πάσχα;

-Συνήθως τι σχήματα δίνουμε σε αυτα τα γλυκάκια για να θυμίζουν Πάσχα;

-Ποιο είναι το πιο γνωστό γλύκισμα το Πάσχα;

ΒΗΜΑ 2ο: Ζαχαροπλάστη οργανώσου!

Ως ζαχαροπλάστης θα πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη ενδυμασία!Ετοιμάσου σκούφος, ποδιά,γάντια και φύγαμε για να δημιουργήσουμε στην κουζίνα!!!

Σκούφος:

Ποδιά:


ΒΗΜΑ 3ο:
Πρωτότυπα σοκολατένια- υγιεινά   αυγουλάκια

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με μια συνταγή που είμαι σίγουρος πως σκέφτεσαι με το που ακούς πως πλησιάζει Πάσχα!!! Μα φυσικά τα σοκολατένια αυγά! Πάμε όμως σήμερα να φτιάξουμε υγιεινά σοκολατένια αυγά που δεν χρειαζονται ουτε σιλικόνες ζαχαροπλαστικής για να δώσεις το σχήμα του αυγού που θές! Πως γίνεται αυτό; Για σκέψου πιο φρούτο έχει σχήμα αυγού και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δώσεις στη σοκολάτα σου το σχήμα του αυγού; Μα φυσικά το αβοκάντο!!! 


ΒΗΜΑ 4ο:
Το πιο αφράτο τσουρεκάκι

Ααααααααχ πόσο όμορφα μυρίζει η κουζίνα κάθε φορά που φτιάχνουμε τσουρεκάκι!!!! Φτιάξε το πιο νόστιμο τσουρέκι και σκέψου στη συνεχεία με τι θέλεις να κάνεις την γέμιση! Θες να βάλεις μερέντα, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς; Ότι σου αρέσει!!!


ΒΗΜΑ 5ο:
Μυρωδάτα κουλουράκια

Με τα δυο χεράκια φτιάχνω κουλουράκια !!! Κου -λου- ρα -κια ,κου -λου- ρά- α- κια!!! Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει κου-λου-ρά-κια ,κου-λου-ρά-α-κια!!! Βάλε την φαντασία σου να δουλέψει και διακόσμησε όπως εσύ θέλεις τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια!!!!


ΒΗΜΑ 6ο:
Πασχαλινά τραγανιστά μπισκοτάκια

Ναι… αλλά δεν γίνεται να λείπουν τα πασχαλινά μπισκοτάκια από το πασχαλινό μας τραπέζι!!! Γι αυτό πάμε τσάκα -τσάκα να φτιάξουμε τη ζύμη για τα πιο τραγάνα μπισκοτάκια!!!


ΒΗΜΑ 7ο:
Πασχαλινό καλαθάκι(που τρώγεται!)

Και πού θα βάλουμε όλα αυτά τα πεντανόστιμα γλυκίσματα που φτιάξαμε ; Σε  ένα καλαθάκι που εσύ θα φτιάξεις ! Αλλά δεν θα είναι από χαρτί αυτή τη φορά αλλά από ζύμη ! Έτσι όταν αυτό το καλαθάκι αδειάσει θα μπορείς στο τέλος να το φας!!!


Πρόταση για δώρο:

Αυτό το καλάθάκι μπορείς να το γεμίσεις με γλυκίσματα και να το πας στη γιαγιά και στον πάππου που έχεις καιρό να τους δεις (ελπίζω) ως δωράκι για το πάσχα !!! Πιστεψε με θα ξετρελαθούν από τη χαρά τους!

ΒΗΜΑ 8ο: Με τα δυο χεράκια πλάθω κουλουράκια

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το τραγούδι σε όλη τη διάρκεια της μαγειρικής, ώστε να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας! Γιατί όσο μαγειρεύουμε με χαρά και αγάπη, τόσο πιο νόστιμο βγαίνει το φαγητό μας!


Και για τους μικρούς μας φίλους…

Πρόταση 1η :

Πρόταση 2η :

 

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK   για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 → ”Έθιμα από όλο τον κόσμο”

 

Το βάψιμο των αυγών , το αρνάκι που σουβλίζουμε, η λαμπάδα που ανάβουμε στην Ανάσταση,  είναι μερικά από τα έθιμα της χώρας μας! Τι θα έλεγες σήμερα να ρίξουμε και μια ματιά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλες χώρες του κόσμου; Για να δούμε ποια είναι τα έθιμα άλλων περιοχών και χωρών!

ΒΗΜΑ 1ο:Συζήτηση

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

-Τι εννοούμε με τον όρο έθιμα;

-Ποια έθιμα του Πάσχα γνωρίζεις εσύ;

-Τι συμβολίζει το κάθε έθιμο;

ΒΗΜΑ 2ο: Πάσχα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας!

 

Σίγουρα γνωρίζεις αρκετά από τα έθιμα που κάνουμε το Πάσχα εδώ στην πόλη μας. Γι’ αυτό ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να γνωρίσεις και άλλα έθιμα που υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας! Μπορείς να έχεις και έναν χάρτη της Ελλάδας δίπλα σου, ώστε να μπορείς να εντοπίσεις πού βρίσκεται το έθιμο που αναφέρουμε κάθε φορά!


1. Ρουκετοπόλεμος, Χίος

Το έθιμο αυτό είναι ένα παλιό βρονταδούτσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στη Χίο, και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.

 

2. Μπότηδες, Κέρκυρα

Πρόκειται για τα πήλινα κανάτια που σκάνε στα πόδια όσων περπατούν στα καντούνια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το έθιμο αυτό σηματοδοτεί την Πρώτη Ανάσταση, στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων, όπου αναπαριστώντας τον σεισμό που έγινε σύμφωνα με την Βίβλο στον τάφο του Ιησού γίνεται τεχνητός σεισμός. Έπειτα οι Κερκυραίοι γεμίζουν τους μπότηδες με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών. Στη συνέχεια οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.

 

3. Τα αερόστατα της Ανάστασης, Λεωνίδιο

Ένα εντυπωσιακό έθιμο λαμβάνει χώρα στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας αμέσως μετά την Ανάσταση. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν μικρά, πολύχρωμα αερόστατα τα οποία αφήνουν στον ουρανό αμέσως μετά την Ανάσταση. Η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση του εθίμου αναφέρει ότι προήλθε από ναυτικούς της περιοχής, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από αντίστοιχο έθιμο που είδαν σε ασιατική χώρα και στη συνέχεια το μετέφεραν στην πατρίδα τους. Η πρώτη μαρτυρία για την τέλεση του εθίμου έρχεται από το 1910. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και σήμερα, περισσότερο από ένα αιώνα μετά, τα αερόστατα της Ανάστασης συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναστάσιμα έθιμα στην Ελλάδα.

 


ΒΗΜΑ 3ο:
Πάσχα σε άλλες χώρες του κόσμου!

Φεύγουμε τώρα από την Ελλάδα και πάμε σε άλλες χώρες του κόσμου για να ανακαλύψεις και εκεί ποια είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις τους! Κάποια μάλιστα είναι λίγο αστειούτσικα! Ξεκινάμε λοιπόν!

 

1. Γαλλία

Ομελέτα να φάνε και οι κότες! Το έθιμο αυτό  τελείται στην πόλη Χοξ της Γαλλίας. Περισσότερα από 4.500 αβγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας, η οποία προορίζεται να σιτίσει 1.000 άτομα. Το ψήσιμο γίνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και το γιορτινό κλίμα είναι μοναδικό…


2. Πολωνία

Νερό περιλαμβάνει το έθιμο αυτής της χώρας. Τη Δευτέρα του Πάσχα στη Πολωνία, έχει καθιερωθεί τα αγόρια να μπουγελώνουν τα κορίτσια, το έθιμο αυτό έχει την ονομασία Smingus-dyngus  και έχει καθιερωθεί ήδη από το 15ο αιώνα.


3. Βερμούδες

Τη Μεγάλη Παρασκευή στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος των Βερμούδων οι κάτοικοι πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς, συμβολίζοντας την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό. Η ιστορία λέει ότι ο «δάσκαλος» χρειαζόταν ένα απλό αλλά διαρκές σύμβολο για να βοηθήσει τους μαθητές του να κατανοήσουν την Ανάληψη. Έτσι, έφτιαξε έναν χαρταετό, τον διακόσμησε με την εικόνα του Χριστού και τον πέταξε στον ουρανό.


4. Ελβετία

Σε πασχαλινά πηγάδια μετατρέπουν τις βρύσες τους οι Ελβετοί, βάφοντας τις όψεις των πηγών και στολίζοντάς τες με λουλούδια. Στόχος αυτού του εθίμου είναι να αναδειχθεί η σημασία του νερού, κυρίως στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.


ΒΗΜΑ 4ο:
Φτιάξε το δικό σου αυτοσχέδιο αερόστατο!

Τι θα έλεγες να φτιάξεις και εσύ το δικό σου αερόστατο; Το παρακάτω βίντεο θα σε βοηθήσει πολύ!


ΒΗΜΑ 5ο:
Ρουκετοπόλεμος στο σπίτι!

Ώρα για τον πιο διασκεδαστικό ρουκετοπόλεμο!!!!Ένα παιχνίδι που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι !!!!

 

Υλικά:
2 μεσαίες σακούλες

πολλά μπαλάκια

ποοοοολλή όρεξη για παιχνίδι


ΒΗΜΑ 6ο:
Πρωτότυπο βάψιμο αυγών 

Όλοι τρελαινόμαστε όταν ξέρουμε πως είναι η ώρα για να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά! Ας βάψουμε όμως αυτή την φορά τα αυγουλάκια μας με ένα πιο φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας!

Προτεινόμενη ιδέα:

Προτεινόμενο βίντεο:


Και για τους μικρούς μας φίλους…

Πρόταση 1η :

 

Πρόταση 2η :

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK   για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

Πέμπτη 16  Απριλίου 2020 →”Μυστικός Δείπνος”

Μπορεί οι συνθήκες να μη μας επιτρέπουν να προσκυνήσουμε εικόνες σαν και αυτή, όμως είναι μια καλή μέρα η σημερινή για να γνωρίσουμε και να παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα ποια είναι αυτή η εικόνα, ποια άτομα απεικονίζονται σε αυτή και τι ακριβώς κάνουν!

ΒΗΜΑ 1ο: Ο Μυστικός Δείπνος

Παρατήρησε τις παρακάτω εικόνες, πολύ προσεκτικά!

 

Προτεινόμενες Ερωτήσεις:

 • Πόσοι είναι οι άνθρωποι που κάθονται στο δείπνο αυτό;

 • Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;

 • Μπορείς να εντοπίσεις που κάθεται ο Χριστός; Από που το κατάλαβες;

 • Τι κάνουν στην εικόνα αυτή;

 • Τι περιλαμβάνει το δείπνο τους;


ΒΗΜΑ 2ο:
Μέσα από τα μάτια ενός ζωγράφου..

Ο κύριος αυτός ΕΔΩ:

όπως θα σου εξηγήσουν και οι γονείς σου ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος από την Ιταλία και το όνομά του είναι Leonardo Da Vinci. Έχει ζωγραφίσει πίνακες πανέμορφους γεμάτους χρώματα (όχι και τόσο φωτεινά, βέβαια), αλλά ένας από τους αγαπημένους μου είναι αυτός: 

 • Μπορείς να μαντέψεις τι έχει ζωγραφίσει;

 • Από που το κατάλαβες;

 • Μέτρησε να δεις αν είναι όλοι οι μαθητές μαζί με το Χριστό στον πίνακα αυτό. 

 • Τα χρώματα του πίνακα, είναι φωτεινά ή σκούρα;

Ήρθε η δική σου σειρά να ζωγραφίσεις το “Μυστικό Δείπνο” μέσα από τα δικά σου ματάκια! 

ΒΗΜΑ 3ο: Οι δώδεκα μαθητές του Χριστού

Ζήτησε από τη μαμά ή τον μπαμπά σου να σου τυπώσουν τις παρακάτω σελίδες. Μέτρησε τους μαθητές του Χριστού, ζωγράφισέ τους και κόψε τις εικόνες τους περιμετρικά.

 

 

 ΒΗΜΑ 4ο:
Βρες το όνομά τους!

Αφού ολοκληρώσεις με τη ζωγραφική, ήρθε η ώρα να αντιστοιχίσεις τους μαθητές με τα ονόματά τους. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα γράμματα με τις εικόνες. Σε κάθε μία εικόνα, όπως θα έχεις παρατηρήσει, είναι ήδη γραμμένο το όνομα του κάθε μαθητή. Προσπάθησε να τα ταιριάξεις.


ΒΗΜΑ 5ο:
Οι αριθμοί μπερδεύτηκαν!

Τύπωσε, χρωμάτισε και κόψε τους αριθμούς. Μπορείς να τους βάλεις στη σειρά;


ΒΗΜΑ 6ο:
Πάμε για ψάρεμα;

Σχεδίασε 12 ψαράκια ή τύπωσε 12 φορές το ψαράκι ΑΥΤΟ:

Γράψε σε κάθε ένα από αυτά το όνομα για κάθε μαθητή. Κάνε μία τρυπούλα για ματάκι και πέρασε τους ένα συνδετήρα. Με ένα δικό σου αυτοσχέδιο καλάμι ψαρέματος (ξυλομπογιά-σχοινάκι-μαγνήτης) άπλωσε στη δική σου λίμνη τα ψαράκια και φρόντισε να ταΐσεις τον κάθε μαθητή με το δικό του ψαράκι. 

Δες παρακάτω τα δικά μου ψαράκια και το καλάμι ψαρέματος που επινόησα να χρησιμοποιήσω:


ΒΗΜΑ 7ο:
Αναδιπλούμενη Κάρτα

Δες, παρατήρησε τα ρούχα και τα αντικείμενα που κρατούν. Μπορείς να μαντέψεις ποιο ήταν το επάγγελμά τους. Στη συνέχεια, ζωγράφισε, κόψε  και ένωσε την κάρτα φυσαρμόνικα. Όταν ολοκληρώσεις την κατασκευή σου, ζήτησε από τη μαμά ή τον μπαμπά σου να σου διαβάσουν τα ονόματά τους.

 

Πρόταση Βιβλίου: Ο Μυστικός δείπνος Sully Katherine, Εκδ. Πατάκη, 2015


Για τους μικρούς μας φίλους:

Πρόταση 1η :

Πρόταση 2η :

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK   για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!Παρασκευή 17 Απριλίου 2020 → “Επιτάφιος”

Μια μέρα σαν την σημερινή, αυτό που επιθυμούμε είναι σαφώς η αναφορά στο γεγονότα της ιστορίας του Χριστού, αλλά επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στο βασικό συναίσθημα που “σημαδεύει” την ημέρα αυτή. Για το λόγο αυτό, η αναφορά των συμβάντων θα γίνει με ένα συνδυασμό της τέχνης με τα θρησκευτικά γεγονότα, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό στα παιδιά και να αντιληφθούν ευκολότερα τη σημασία της ημέρα αυτής. 

ΒΗΜΑ 1ο: Το συναίσθημα της …λύπης

 • Ποιο συναίσθημα αναγνωρίζεις στον πίνακα αυτό;

 • Από που το κατάλαβες;

Η ημέρα σήμερα είναι λυπητερή όλους μας, όμως εκείνο το πρόσωπο που πόνεσε περισσότερο από όλους μας τέτοια μέρα σαν σήμερα, γνωρίζεις ποιο είναι; Δες ΕΔΩ

 • Γνωρίζεις το λόγο για τον οποίο είναι λυπημένη;

 • Τι συνέβη εκείνη την εποχή;

 • Εσένα αυτή η ιστορία όταν την ακούς, τι συναισθήματα σου προκαλεί;


ΒΗΜΑ 2ο:
Τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το μοιρολόι της Παναγίας… 

“Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα

σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται…”

 • Μπορεί ένα τοπίο να έχει συναισθήματα;

 • Μπορείς να φανταστείς το τοπίο που περιγράφει το παραπάνω ποιηματάκι;

 • Ποιο συναίσθημα δημιουργείται στην καρδούλα μας όταν το φαντάζεσαι;

 • Γιατί; 

 • Εσένα, τι σε κάνει να νιώθεις λύπη;


ΒΗΜΑ 3ο:
Η Χαρά και η Λύπη μέσα από τα έργα τέχνης

Παρατήρησε τα δύο τοπία εδώ:

Προτεινόμενες Ερωτήσεις:

 • Τι συναισθήματα σου προκαλεί ο κάθε πίνακας και γιατί;

 • Ποιος πίνακες είναι εκείνος με τα φωτεινά και ποιος εκείνος με τα σκούρα χρώματα;

 • Μπορείς να εξηγήσεις τι το διαφορετικό έχουν;

 • Ποιος είναι ο καιρός; 

 • Ποια εποχή απεικονίζεται σε κάθε πίνακα;

 • Αν μπορούσες να δώσεις ένα όνομα στον κάθε ένα πίνακα ξεχωριστά, ποιο θα ήταν;

Ήρθε η σειρά σου να δημιουργήσεις!!!! Ζωγράφισε δύο δικούς σου πίνακες ζωγραφικής πάνω στους οποίους θα μπορείς να εκφράζεις όπως εσύ μπορείς το συναίσθημα της Χαράς και της Λύπης αντίστοιχα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι χρώματα θες εσύ και μην ξεχάσεις να ονομάσεις τα έργα τέχνης που έχεις δημιουργήσει!


ΒΗΜΑ 4ο:
Ο Σταυρός 

Παρατήρησε τον πίνακα ζωγραφικής και περιέγραψε τι βλέπεις. Μίλησε για τα συναισθήματα που σου προκαλεί η εικόνα αυτή. Μπορείς να αναγνωρίσεις ποιο είναι το πρόσωπο που κρατάει το μεγάλο αυτό Σταυρό και πώς αισθάνεται ο Ίδιος για αυτό;


“Ο Σταυρός” ~
Ελ Γκρέκο (El Greco)

Κατασκεύασε όπως εσύ θες ένα δικό σου σταυρουδάκι. Σου προτείνω μερικές ιδέες μαζί με διάφορα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και που σίγουρα έχεις στο σπίτι! 

 • Αποτύπωμα Φελλού:

 • Πούλιες και Χρωματιστό χαρτί:

 • Ξύλα Κανέλας:

 • Πηλός:

 • Ζυμαρικά:

 • Χρωματιστή Κλωστή:

 • Πέτρες:

ΒΗΜΑ 5ο: Η Σταύρωση

Ο ίδιος ζωγράφος δημιούργησε ακόμα έναν πίνακα, που αναφέρεται σε μία ακόμα λυπητερή στιγμή τόσο για το Χριστούλη, όσο και για εμάς. Αναγνωρίζεις ποια είναι;

 

“Η Σταύρωση” ~ Ελ Γκρέκο (El Greco)

Μπορείς να ζωγραφίσεις και εσύ μια τέτοια εικόνα; 

Δες τι έφτιαξα εγώ:

ΒΗΜΑ 6ο: Ο Επιτάφιος Θρήνος

Στον πίνακα αυτό απεικονίζεται η θλίψη σε όλο της το μεγαλείο. Μπορείς να μπεις στη θέση του ζωγράφου και να σκεφτείς πως μπορεί να ένιωθε ο ίδιος τη στιγμή εκείνη που δημιουργούσε το έργο αυτό;

 

“Ο Επιτάφιος Θρήνος” ~ Σάντρο Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli)


ΒΗΜΑ 7ο:
“Ω, Γλυκιά μου Άνοιξη!”

Μια μέρα σαν και αυτοί που φέρνουμε όλοι στο μυαλουδάκι μας τις δύσκολες εκείνες στιγμές που πέρασε ο Χριστούλης για όλους εμάς, δε θα μπορούσαμε παρά να ακούσουμε αυτό το αγαπημένο άσμα, που άλλες χρονιές είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε με την οικογένειά μας στην εκκλησία. 

Ζήτησε από τη μανούλα και τον πατερούλη να σου βάλουν να ακούσεις το παρακάτω τραγουδάκι. Μπορεί τα στιχάκια του να είναι λίγο δύσκολο να ερμηνευθούν από εμάς τους μικρούλιδες, όμως μπορώ να σου πω ότι μιλάει για εκείνη τη λυπητερή ημέρα που ο Χριστούλης “έφυγε” από τη μαμά του, για να χαρίσει σε όλους μας γαλήνη και αγάπη στις καρδιές μας.

Ίσως να μην καταφέρεις να το μάθεις, αλλά είμαι σίγουρος ότι η μελωδία του θα αγγίξει και θα φωτίσει και τη δική σου την καρδούλα!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK   για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


Σάββατο 18 Κυριακή 19 Απριλίου 2020 →”Η Ημέρα της Λαμπρής”


Ημέρα
Λαμπρής………………

………Ημέρα Χαράς…………

……Ημέρα Γιορτής…!! 

ΒΗΜΑ 1ο: Η Ανάσταση Κυρίου

Έτσι, μετά από τη Σταύρωση και τον Επιτάφιο, ακολουθούν οι ημέρες χαράς! Ο πίνακας ζωγραφικής παρακάτω απεικονίζει το λόγο που οι λυπητερές μέρες έχουν πια φύγει, δίνοντας τη θέση τους στην αγάπη, τη γαλήνη και την ηρεμία. Ζήτησε από τη μαμά ή/και τον μπαμπά να σου εξηγήσουν τι ακριβώς φαίνεται στον πίνακα αυτό και ποιος είναι ο λόγος που όλοι πλέον είμαστε και πάλι χαρούμενοι και χαμογελαστοί.

“Η Ανάσταση Κυρίου” ~ Πάολο Βερονέζε

ΒΗΜΑ 2ο: Ποιηματάκι

“ Να την η Λαμπρή με τα λουλούδια.

Κόψετε παιδιά την πασχαλιά

και όλοι με χαρές και με τραγούδια 

τρέξετε να αλλάξουμε φιλιά.

Σήμαντρα γλυκά βαρούν ακόμα

Και μοσχοβολούν οι εκκλησιές. 

Μόσχοι τα φιλιά σε κάθε στόμα

Τα φιλιά, της άνοιξης δροσιές.

Πάμε να στρωθούμε στο χορτάρι 

και τ’ αρνί μας ψήνετε σιγά

Και με της Ανάστασης τη χάρη

Φέρ’ τε να τσουγκρίσουμε τα αυγά”.

                                      Σ. Σπεράντζας

ΒΗΜΑ 3ο: Πασχαλινές Λαμπάδες

Ακόμα και αν η νονά ή ο νονός σου έχουν ήδη έτοιμη την λαμπάδα σου, αυτό δε σε εμποδίζει να φτιάξεις ακόμα μία. Μπορείς να τη χαρίσεις σε κάποιον που αγαπάς! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν… Πάρε το κεράκι σου και ότι διαθέσιμο υλικό υπάρχει στο σπίτι σου. Άφησε την φαντασία σου ελεύθερη και….. ξεκινάμε!

 • Βάψ’ την όπως θες!

Διακόσμησέ την με τα υλικά που έχεις διαθέσιμα!

 

 • Φτερά

 • Κουμπιά

 • Κορδέλες

 • Ρύζι


ΒΗΜΑ 4ο:
Πασχαλινά Φαναράκια

Δεν ξεχνάμε φυσικά τους φίλους/-ες μας που την Ανάσταση προτιμούν να κρατούν το φαναράκι τους, παρά τη λαμπάδα τους. Δες μια φοβερή ιδέα και κατασκεύασε και εσύ το δικό σου φαναράκι εύκολα!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Πασχαλινά Παιχνίδια

Ώρα για παιχνίδι!!!!!!

 • Γραφής:

 • Αριθμητική:

 • Βρες τις διαφορές

Οδηγίες: Βρες τις 7 διαφορές στις παρακάτω εικόνες!

Οδηγίες: Βρες τις 5 διαφορές στις παρακάτω εικόνες!

 • Παζλ

Και ένα τελευταίο παιχνίδι, αρκετά γαργαλιστικό!!!…..

 • “Το Φτερό της Κότας!!”

Χρειάζεστε  μόνο ένα φτερό. Νικητές θα είναι όσοι καταφέρουν να μην γελάσουν καθόλου όταν τους αγγίζετε το πρόσωπο και το λαιμό με το φτερό!!!

ΒΗΜΑ 6ο: Το φιλί της Αγάπης

Η ημέρα της Λαμπρής είναι ημέρα αγάπης και χαράς! Όλοι μας, μικροί μεγάλοι είμαστε χαρούμενοι και η καρδιές όλων μας είναι πλημμυρισμένες με αγάπη! 

Μην ξεχάσεις λοιπόν μια μέρα σαν και τη σημερινή να ανταλλάξεις με όλα τα μέλη της οικογένειάς σου το “Φιλί της Αγάπης”! 

Μόνο έτσι θα γεμίσουν και πάλι οι καρδούλες μας χαρά, πίστη και ελπίδα!

Από όλους εμάς εδώ στο ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ , μία μεγάλη αγκαλιά σε εσένα και ένα πολύ μεγάλο φιλί για να σκέφτεσαι πόσο μας λείπεις και πόσο σε σκεφτόμαστε! Ευχόμαστε να περάσεις το Πάσχα μαζί με την οικογένειά σου με όμορφες στιγμές, τεράστια χαμόγελα και πάρα πολύ παιχνίδι!

Το Άγιο Φως να φέρει υγεία και χαρά σε όλους!
Καλή Ανάσταση!!

Καλό Πάσχα !!

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK   για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!