#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ – Θεματική Εβδομάδα – Το Χιόνι

Φεβρουάριος 4, 2021από Το Αερόστατο

Καλή εβδομάδα λατρεμένοι μας μαθητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περάσατε ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο φοβερές ανακαλύψεις!

   

Θεματική Ενότητα: “Το χιόνι”

 

Καλή εβδομάδα στους αγαπημένους μας εξερευνητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και οι μέρες σας να είναι φανταστικές! Δυστυχώς παιδάκια μας, το πονηρό μικροβιάκι συνεχίζει τις βολτούλες του και έτσι θα πρέπει να μείνουμε λίγο στο σπίτι. Δε χάνουμε όμως το χαμόγελό μας γιατί η ομάδα του Αερόστατου έχει ετοιμάσει για όλους μοναδικές εκπλήξεις! Εξοπλιστείτε λοιπόν με χαρούμενη διάθεση και πολύ όρεξη γιατί αυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους! Και αυτό είναι φυσικά το χιόνι! Πόση μαγεία σε μια μόνο λέξη, δε νομίζετε; Ντυθείτε ζεστά και ξεκινάμε το ταξίδι!

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021:” Ο κύκλος του νερού”

Πόσο λατρεύουμε το χειμώνα και ειδικά τις μέρες που χιονίζει! Μπορεί στην πόλη μας να συμβαίνει αυτό σπάνια αλλά είμαστε τυχεροί γιατί τα βουνά γύρω μας γίνονται ολόλευκα τις κρύες μέρες του χειμώνα! Για να ανακαλύψουμε, λοιπόν, τα μυστικά που κρύβει το αγαπημένο μας χιόνι, πρώτα πρέπει να μάθουμε πως δημιουργείται, μικροί μας εξερευνητές! Ποιός γνωρίζει από τι είναι φτιαγμένο το χιόνι; Όλοι σας φυσικά! Από το νερό, ναι! Ας κάνουμε σήμερα ένα όμορφο ταξίδι για να γνωρίσουμε το σημαντικό αυτό αγαθό!

ΒΗΜΑ 1ο: Η σημασία του νερού

Το νερό είναι πηγή ζωής. Το νερό είναι ένα από τα στοιχεία της Φύσης που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να ζήσει κανένας οργανισμός. Ούτε ο άνθρωπος, ούτε τα ζωάκια, κανένα φυτό ή λουλούδι. Μάλιστα δεν θα είχε ξεκινήσει καν η ζωή στον πλανήτη μας αν δεν υπήρχε το νερό! Ελάτε τώρα μαζί μας μικροί μας εξερευνητές για να ανακαλύψουμε όμορφα πράγματα για το πολύτιμό μας νεράκι!

ΒΗΜΑ 2ο: “O Κύκλος του νερού”

Μικροί μας εξερευνητές όπως όλα στην ζωή μας είναι ένας κύκλος, έτσι και το νερό έχει το δικό του κύκλο! Αλλάζει μορφές και καταλήγει πάλι στην αρχή. Αλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το νερό περικλείει, αγκαλιάζει όλο τον πλανήτη μας, με την θάλασσα και τους ωκεανούς, εκει υπάρχει άφθονο. Το θαλασσινό νερό όμως  δεν μπορούμε να το πιούμε, ούτε να το χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας, ούτε να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Εδώ έρχεται ο Ήλιος. Ο Ήλιος στέλνει τις ζεστές του ακτίνες και ζεσταίνει το νερό της θάλασσας. Υδρατμοί αρχίζουν να ανεβαίνουν ψηλά στον ουρανό και να γίνονται Συννεφάκια. Τα συννεφάκια όλο και μεγαλώνουν, γίνονται μεγάλα σύννεφα  και γεμίζουν νερό. Όταν το σύννεφο δεν μπορεί να κρατήσει άλλο νερό, το αφήνει να πέσει. Αυτή είναι η βροχούλα, που πέφτει και γεμίζει τις λίμνες και τα ποτάμια, ποτίζει την γη και τα χωράφια μας. Από τις λίμνες και τα ποτάμια παίρνουμε και εμείς το νερό που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Τέλος όλα τα ποτάμια καταλήγουν ξανά στη θάλασσα για να κλείσει ο κύκλος.  

    

Ελάτε τώρα να ακολουθήσουμε το Σταγονούλη στο μαγικό του ταξίδι και να μάθουμε για τον κύκλο του νερού από μια γλυκιά σταγονίτσα νερού!

https://www.youtube.com/watch?v=Q2WStHr5c0U

ΒΗΜΑ 3ο: Πολύχρωμη βροχούλα

Τρέξτε γρήγορα να φορέσετε τα γυαλιά, τα γάντια και τη ρόμπα του επιστήμονα γιατί… θα κάνουμε ένα πείραμα που θα σας ξετρελάνει!! Θα δημιουργήσουμε χρωματιστή βροχή που πέφτει μέσα από τα σύννεφα!! Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :

1.         Αφρός ξυρίσματος

2.         Χρώματα ζαχαροπλαστικής

3.         Βάζο διαφανές

4.         Σύριγγα (χωρίς τη βελόνα)

5.         3 ποτήρια

6.         Νερό

Η εκτέλεση πολύ απλή! Γεμίζουμε τα 3 ποτηράκια με νερό και ρίχνουμε στο καθένα λίγες σταγόνες από τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Στο μεγάλο βάζο, ρίχνουμε νερό μέχρι τα 3/4 και συμπληρώνουμε στην κορυφή αρκετό αφρό ξυρίσματος! Στη συνέχεια, με τη σύριγγα παίρνουμε από τα χρωματιστά νεράκια και αδειάζουμε πάνω από το βάζο με τον αφρό ξυρίσματος.

 Με τον αφρό και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής (ανακατεμένα με νερό) αναπαριστούμε τις διαφορετικές μορφές του νερού (σύννεφα – σταγόνες). Μέσα από το πείραμα θέλουμε να δείξουμε τι γίνεται όταν η μάζα της σταγόνας ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο- έλκεται λόγω βαρύτητας και πέφτει στη γη!

Μαγικό αυτό το πείραμα, σωστά μικροί μας επιστήμονες;

ΒΗΜΑ 4ο:  Χρωμοσελίδες!

Πολύτιμο λοιπόν το νεράκι μας, που πρέπει να το φυλάμε και να μην το σπαταλάμε! Ακόμα πιο πολύτιμο όμως στα παιδικά μας μάτια γιατί χάρη σε αυτό δημιουργείται το αγαπημένο μας χιόνι που μας χαρίζει τόσες στιγμές παιχνιδιού! Ξεκουραστείτε τώρα αγαπημένα μας παιδιά γιατί όπως καταλάβατε, αύριο θα παίξουμε χιονοπόλεμο!!!

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021: Το χιόνι

Καλημέρα σε όλα τα παιδάκια μας!! Ξυπνήστε γρήγορα και τρέξτε στο παράθυρο! Ψάξτε να βρείτε βουνά γύρω από την πόλη μας! Μήπως διακρίνετε κάτι στις κορυφές τους; Γιατί άραγε είναι λευκές; Σωστά καταλάβατε! Είναι χιονισμένες! Πόσο θα θέλαμε να βρισκόμασταν εκεί! Το μαγικό Αερόστατο έχει όμως πάντα τη λύση! Ακολουθήστε μας γιατί μαζί θα περάσουμε την πιο φανταστική χιονισμένη μέρα!

ΒΗΜΑ 1ο:  Το αγαπημένο μας χιόνι

Όπως είδαμε και χθες, στον κύκλο του νερού, το χιόνι δημιουργείται εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, του κρύου δηλαδή! Οι υδρατμοί της ατμόσφαιρα μεταμορφώνονται μέσα στα σύννεφα με ένα μαγικό τρόπο, “κρυσταλλοποιούνται” από το κρύο, και πέφτουν στην γη με τη μορφή των μικρών, λευκών και πανάλαφρων χιονονιφάδων!  Έτσι έχουμε τη γνωστή σε όλους μας χιονόπτωση, η οποία παρατηρείται κυρίως σε ορεινά μέρη, σε μέρη με βουνά δηλαδή και σπάνια σε περιοχές κοντά στη θάλασσα! Γι’ αυτό και στην πόλη μας δε χιονίζει σχεδόν καθόλου!

Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε τα σχήματα των χιονονιφάδων που αποτελούν το χιόνι! Πόσο περίτεχνα και εντυπωσιακά σχήματα φτιάχνει η φύση! Και πόση μαγεία κρύβουν μέσα τους!! Σαν τι σαν μοιάζουν οι μικρές αυτές χιονονιφάδες; Θα μπορούσατε άραγε να τις αποτυπώσετε σε χαρτί;

ΒΗΜΑ 2ο: Συνταγή για ψεύτικο χιόνι 

Νομίζουμε πως ήρθε τώρα η ώρα να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε μόνοι μας χιόνι! Όχι βέβαια αληθινό και κρύο αλλά θα μοιάζει σίγουρα στην όψη και την υφή και θα παίζουμε ώρες ολόκληρες με αυτό! Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε μόνο δύο υλικά: μαγειρική σόδα και αφρό ξυρίσματος. Παίρνουμε μια λεκάνη και βάζουμε μέσα μια γενναία ποσότητα μαγειρικής σόδας. Προσθέτουμε σιγά σιγά αφρό ξυρίσματος, τόσο ώστε να μας ικανοποιεί η υφή του χιουνιού και έτοιμο! Ώρα για ατελείωτο παιχνίδι!!

 ΒΗΜΑ 3ο: Χρωματιστά παγάκια!

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε πως θα ζωγραφίζαμε με πάγο; Καλά ακούσατε! Υπάρχει μια διασκεδαστική τεχνική ζωγραφικής όπου ζωγραφίζουμε στο χαρτί με χρωματιστά παγάκια! Χρειαζόμαστε μια παγοθήκη όπου μέσα θα βάλουμε νερό και μια σταγόνα από χρώματα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερες και θα στερεώσουμε ένα ξυλάκι σαν λαβή. Κάθε κουτάκι θα περιέχει και ένα διαφορετικό χρώμα για να υπάρχει ποικιλία! Μόλις  παγώσουν, τα αφαιρούμε από την παγοθήκη και έτοιμα τα χρώματά μας! Τι θα δημιουργήσετε αυτή τη φορά;

 

ΒΗΜΑ 4ο:  Μαγικές χιονονιφάδες από τα χεράκια μας!

Μετά από τόσο παιχνίδι με το χιόνι, μαζέψτε απλά υλικά χειροτεχνίας και ελάτε να φτιάξουμε μοναδικές κατασκευούλες, όμοιες με χιονονιφάδες! Μα πόσο εντυπωσιακές είναι! Και τι ωραία ιδέα για να διακοσμήσουμε τα δωμάτιά μας!

 

ΒΗΜΑ 5ο:  Ξυλομπογιές.. Ετοιμαστείτε!

 Μπρρρρ, οι μυτούλες μας πάγωσαν σήμερα από τόσο χιόνι! Ήρθε η ώρα για ζεστό μπανάκι, πυτζαμούλες και μαλακά σκεπάσματα! Ήταν μια καταπληκτική ημέρα! Σας ευχαριστούμε για την παρέα μικροί μας εξερευνητές! Τα λέμε αύριο!

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021: Ο χιονάνθρωπος

“Είναι άσπρος, παγωμένος

Και από χιόνι είναι φτιαγμένος!

Σαν τον φτιάξεις θα γελάσεις

Και πολύ θα διασκεδάσεις!”

Σας στέλνουμε τις πιο όμορφες καλημέρες παρέα με ένα μικρό αινιγματάκι! Για να δούμε θα βρείτε την απάντηση; Δεν είναι δύσκολο! Ναιιι!! Είναι ο χιονάνθρωπος! Αυτή η κατασκευή από χιόνι, με τις μπάλες για σώμα και κεφάλι, τα κλαδιά για χέρια, το καρότο για μύτη, τα κουμπάκια για ματάκια! Αλλά και ποιός δεν έχει φτιάξει χιονάνθρωπο!! Τι θα λέγατε να παίξουμε σήμερα μαζί του;

ΒΗΜΑ 1ο:  Ένας φίλος φτιαγμένος από χιόνι!

Σηκώστε τα χέρια όσα παιδάκια έχουν φτιάξει αληθινό χιονάνθρωπο! Ααα είστε πολλοί βλέπουμε! Σίγουρα άρα θα ξέρετε και πως φτιάχνεται! Δύο ή τρεις μεγάλες χιονόμπαλες, δύο κλαδάκια για χέρια, ένα καροτάκι για μύτη και κουμπάκια ή πετραδάκια για μάτια! Φυσικά το κασκόλ για να μην κρυώνει  ο φίλος μας είναι απαραίτητο αξεσουάρ! Πόση χαρά παίρνουμε μόλις τον τελειώσουμε! Φαντάζει αληθινός! Αν μάλιστα κάνει κρύο, ο φίλος μας αυτός μπορεί να μείνει για μέρες ολόκληρες στη θέση του!

 Αλλά για πείτε μας, μικροί μας εξερευνητές! Με τι σχήμα μοιάζουν τα κομμάτια του χιονάνθρωπου; Θα το βρείτε; Για να δούμε! Μα είστε φανταστικοί! Μοιάζει με κύκλο! Πάρτε τώρα μολύβι και χαρτί και ελάτε να φτιάξουμε μαζί ένα χιονανθρωπούλη! Η τεχνική απλή! 3 κυκλάκια, το ένα πάνω στο άλλο!

Πανεύκολο έτσι; Έπειτα βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και ζωγραφίστε το φίλο μας όπως σας αρέσει!! Εμείς θα τον φτιάχναμε κάπως έτσι!

Μην ξεχάσετε φυσικά να του βάλετε πολλά όμορφα χρώματα και να του δώσετε και ένα όνομα!!

ΒΗΜΑ 2ο: Ο χιονάνθρωπος της αριθμητικής!

Πόσο μας έχει λείψει να μετράμε μαζί σας! Ζωάκια, μπαλάκια, παιδάκια και πόσα άλλα, μεταμορφώνονταν μαγικά σε αριθμούς και όλα έμοιαζαν τόσο εύκολα! Σήμερα θα μετρήσουμε και πάλι αλλά παρέα με ένα πανέξυπνο χιονάνθρωπο! Μαμά και μπαμπά πάρτε χαρτί, σχεδιάστε χιονάνθρωπο και πετρούλες όπου θα ζωγραφίσετε τελίτσες και αριθμούς σύμφωνα με την εικόνα! Σκοπός του παιχνιδιού είναι τα παιδάκια μας να αντιστοιχήσουν κάθε πετρούλα στο σωστό μέρος του χιονάνθρωπου, ανάλογα με τον αριθμό ή το πλήθος των κουκίδων! Έτσι θα εξασκηθούμε στους αγαπημένους μας αριθμούς παίζοντας!

ΒΗΜΑ 3ο:  Μαγικά χιονανθρωπάκια!

Πόσο έξυπνοι εξερευνητές είστε! Τα πήγατε περίφημα με το παιχνίδι των αριθμών! Ώρα να χαλαρώσουμε τώρα φτιάχνοντας κατασκευούλες με μικρά χιονανθρωπάκια!

 

ΒΗΜΑ 4ο:  Φύγαμε για ζωγραφική!

Σήμερα ήταν μια τόσο γεμάτη μέρα! Ο χιονάνθρωπος χαρίζει σε όλους τόσες στιγμές παιχνιδιού ακόμα και μέσα στο σπίτι! Λίγη υπομονή ακόμα αγαπημένοι μας μαθητές και σε λίγο καιρό, θα φτιάξουμε αληθινό χιονάνθρωπο στο χιόνι! Τρέξτε να βρείτε κουμπάκια και κασκόλ λοιπόν! Φιλάκια πολλά!!

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021: Χειμερινά αθλήματα

Καλημέραααα!! Μικροί μας εξερευνητές τρέξτε να μας βοηθήσετε! Ψάχνουμε απεγνωσμένα τα παγοπέδιλά μας! Σίγουρα είναι κρυμμένα στη ντουλάπα! Μα αναρωτιέστε τι είναι τα παγοπέδιλα και που χρησιμεύουν; Ντυθείτε ζεστά και ακολουθήστε μας γιατί σήμερα θα αθληθούμε στο χιόνι και τον πάγο!!

ΒΗΜΑ 1ο: Γνωριμία με τα χειμερινά αθλήματα

Θυμάστε άραγε κάποια εκδρομή σας στο βουνό το χειμώνα; Εκεί ψηλά στο χιονοδρομικό κέντρο, όπου τα πάντα ήταν κάτασπρα και πολλοί άνθρωποι φορούσαν στολές και κουβαλούσαν διάφορα εξαρτήματα; Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, ετοιμάζονταν για να αθληθούν! Και μάλιστα για να κάνουν χειμερινά αθλήματα, δηλαδή αθλήματα που μπορούμε να κάνουμε μόνο το χειμώνα, στο χιόνι ή τον πάγο!

Το βρήκατε! Τα παιδάκια στη φωτογραφία κάνουν σκι! Φυσικά χρειάζονται και τον κατάλληλο εξοπλισμό! Ειδικά ρούχα, μπότες, γυαλιά, πέδιλα του σκι, και μπατόν (τα ειδικά αυτά μπαστουνάκια) για να στηρίζονται!

Ο παραπάνω αθλητής κάνει σνόουμπορντ και στα πόδια του έχει μια μεγάλη σανίδα που τον βοηθά να γλιστράει πάνω στο χιόνι!

 

Πατινάζ! Ναι! Το γνωρίζετε σίγουρα! Μήπως έχετε κάνει κιόλας σε κάποιο μεγάλο παγοδρόμιο; Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι δύο παγοπέδιλα και πολλή προσοχή γιατί γλιστράει πολυυυύ!

Το συναρπαστικό αυτό άθλημα ονομάζεται χόκεϊ επί πάγου και είναι ομαδικό , χρειάζονται δηλαδή αρκετοί παίκτες! Προσπαθούν με τα μπαστούνια τους, να βάλουν μέσα στο τέρμα με τα δίχτυα ένα μικρό μαύρο δίσκο! Είναι αρκετά γρήγορο και πρέπει ο παίκτης να γνωρίζει πολύ καλό πατινάζ!

Ποιό άθλημα θα θέλατε να δοκιμάσετε μικροί μας φίλοι;

ΒΗΜΑ 2ο: Ώρα για άθληση!

Έτοιμοι να αθληθούμε μέσα στο σπίτι; Βάλτε τη φαντασία σας, απομακρύνετε τα έπιπλα και έτοιμη η πίστα για τα χειμερινά αθλήματα! Μπορείτε να πάρετε δυο μικρά πετσετάκια, να βάλετε τα πατουσάκια σας πάνω και με δύο σκουπόξυλα ή άλλα ραβδιά να γίνεται οι καλύτεροι σκιέρ! Μαμά θα μπορούσες να μας βοηθήσεις λίγο προκειμένου να αθληθούμε με ασφάλεια; Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε με απλά υλικά όλο τον εξοπλισμό για τα αγαπημένα μας χειμερινά σπορ!

Χόκεϊ

Σκι

Ελπίζουμε να διασκεδάσατε πολύ με αυτές τις κατασκευούλες έστω και μέσα στο σπίτι!

ΒΗΜΑ 3ο:  Ας ζωγραφίσουμε!

Μικροί μας μαθητές, μετά από τέτοια μέρα αξίζετε πολλά μετάλλια! Μα είστε οι καλύτεροι αθλητές χειμερινών αγώνων! Συγχαρητήρια για τις επιδόσεις σας! Πρέπει όμως και να ανταμειφθείτε με ένα τόσο δα μικρούτσικο γλυκάκι, σωστά; Τρέξτε στην κουζίνα και ύπνο μετά! Καλή ξεκούραση! Σας αγαπάμε!

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021: Παγετώνες & κλιματική αλλαγή

Καλημέρα σε όλους τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους! Έβαλε αρκετό κρύο, δε νομίζετε; Τα βουνά να είναι ακόμα χιονισμένα άραγε; Ελάτε να σας πούμε ένα μυστικό! Σκύψτε! Υπάρχουν κάποιες περιοχές στη γη, όπου το κρύο είναι τόσο τσουχτερό και παντού υπάρχει μόνο πάγος και παγόβουνα! Οι παγετώνες! Ακούγεται συναρπαστικό εε; Θα θέλατε να τους εξερευνήσουμε; Ανεβείτε στο Αερόστατο για μια ιδιαίτερη βόλτα!

ΒΗΜΑ 1ο: Οι παγετώνες

Οι παγετώνες μικροί μας μαθητές, είναι τεράστια κομμάτια πάγου που βρίσκονται σε σε πολλά μέρη της γης! Βρίσκονται κοντά σε πολύ ψηλά βουνά ή στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο! Οι μεγάλοι αυτοί πάγοι συχνά κουνιούνται μέσα στη θάλασσα ή και συγκρούονται μεταξύ τους, κάνοντας τεράστιο θόρυβο!

 

Πολλά είναι τα ζωάκια που ζουν σε αυτούς τους όμορφους τόπους και επιβιώνουν σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες! Στους παγετώνες των πόλων ζουν μοναδικά πλάσματα- πολικές αρκούδες, πιγκουίνοι, φάλαινες είναι λίγα μόνο από αυτά!

Αρκετοί μάλιστα επιλέγουν να κάνουν ένα ιδιαίτερο ταξίδι με καράβι προκειμένου να φτάσουν στα παγόβουνα αυτά και να γνωρίσουν από κοντά τους μαγευτικούς αυτούς τόπους! Εσείς θα επιλέγατε ένα τέτοιο ταξίδι άραγε;

Για να σας βοήσουμε στην απάντησή σας, τι θα λέγατε να δούμε όλοι μαζί ένα φανταστικό βίντεο με παγόβουνα που σπάνε και βυθίζονται; Μην  ξεχάσετε να δυναμώσετε τον ήχο για να ακούσετε τις πτώσεις των τεράστιων αυτών πάγων! Θα σας καταπλήξει σίγουρα!

ΒΗΜΑ 2ο: Η κλιματική αλλαγή

 Σίγουρα μικροί μας εξερευνητές απολαύσατε αρκετά τις εικόνες και το βίντεο με τους παγετώνες! Όπως ξέρετε, ζούμε σε έναν φανταστικό πλανήτη που μας προσφέρει τα πάντα για να μπορούμε να ζούμε! Μας δίνει το οξυγόνο από τα δέντρα του για να αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε από τα ποτάμια και τις λίμνες του. Όμως μερικές φορές, εμείς οι άνθρωποι δεν προσέχουμε τον πλανήτη μας και σιγά σιγά τον καταστρέφουμε καίγοντας τα δάση του, μολύνοντας τα νερά του με σκουπίδια, καθώς επίσης και τον αέρα που αναπνέουμε με τα καυσαέρια που βγάζουν τα αυτοκίνητά μας και οι μεγάλες καμινάδες των εργοστασίων. Έτσι λοιπόν, η θερμοκρασία της γης γίνεται όλο και μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι πανέμορφοι παγετώνες για λιώνουν σιγά σιγά! Με το λιώσιμο των πάγων, η θάλασσα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και όλα εκείνα τα πανέμορφα ζωάκια χάνουν το σπίτι τους και αυτό είναι τόσο λυπηρό.

 Μπορείτε να σκεφτείτε μερικές ιδέες για να το σταματήσουμε αυτό; Μήπως να μην πετάμε τα σκουπίδια μας κάτω; Ή να μην κόβουμε τα δέντρα από τα δάση; Τι άλλο θα προτείνατε για να μην καταστρέφουμε τη γη μας; Να είστε σίγουροι, πως έστω και μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες όλων μας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά!

Ελάτε τώρα να παίξουμε και να γίνουμε κάτασπρες πολικές αρκουδίτσες που ζουν στο Βόρειο Πόλο!

Θα χρειαστούμε ένα φύλλο εφημερίδας, τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά και ένα ωραίο τραγουδάκι. Όταν θα παίζει η μουσική εμείς θα γινόμαστε αρκούδες και όταν θα σταματάει η μουσική θα ανεβαίνουμε πάνω στην εφημερίδα που θα είναι ο πάγος. Σιγά σιγά όμως ο πάγος από την  ζέστη θα λιώνει και έτσι θα φεύγει και ένα κομμάτι πάγου εε  εφημερίδας! Στο τέλος θα μικρύνει τόσο πολύ που θα πρέπει να ισορροπήσουμε πάνω της. Ο μπαμπάς και η μαμά θα αναλάβουν να μικραίνουν την εφημερίδα! Θα καταφέρουμε άραγε να μη βουλιάξουμε;

ΒΗΜΑ 3ο: Πείραμα από τους καλύτερους επιστήμονες!

Οι παγετώνες όπως είπαμε, είναι μεγάλα κομμάτια πάγου που συνήθως μετακινούνται. Με την κλιματική αλλαγή όμως και την αύξηση της θερμοκρασίας της γης λιώνουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη του νερού στις θάλασσες της γης.

Ας γίνουμε τώρα επιστήμονες για να δούμε πως γίνεται αυτό! Ανοίξτε την κατάψυξη, πάρτε μερικά παγάκια και βάλτε τα σε δυο ποτήρια. Το ένα θα το βγάλετε στο μπαλκόνι και το άλλο θα το βάλετε κοντά στο καλοριφέρ ή στο τζάκι.  Παρατηρήστε σε ποιο ποτήρι θα λιώσουν πιο γρήγορα τα παγάκια. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στους παγετώνες και στα παγόβουνα της γης!

Πάμε να γίνουμε τώρα παγόβουνα που γλιστράνε πάνω στο νερό και επιπλέουν! Προσοχή όμως! Τα παγόβουνα πολλές φορές δεν φαίνονται την νύχτα και είναι η αιτία για πολλά ναυάγια πλοίων, ένα από αυτά και ο περιβόητος Τιτανικός!

Ακούστε λοιπόν πώς θα αποφύγουμε τα παγόβουνα! Βάζουμε στο πάτωμα διάφορα εμπόδια  στην σειρά. Μπορεί να είναι μαξιλαράκια, πλαστικά μπουκάλια, παιχνίδια, κώνοι ή ό,τι έχετε στο σπίτι. Στόχος μας λοιπόν είναι να πάμε ζιγκ ζαγκ στα παγόβουνα που έχουμε βάλει στο πάτωμα και να φτάσουμε στο λιμάνι χωρίς να τρακάρουμε πάνω τους. Θυμάστε πως περπατάμε ζιγκ ζαγκ υπέροχοί μας μαθητές;

 

ΒΗΜΑ 4ο: Μικρέ Πικάσο είσαι έτοιμος;

Πόσα πράγματα μάθαμε σήμερα! Καταλάβατε σίγουρα πόσο σημαντικό είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής και αυτό σας κάνει πολύ έξυπνους και μεγάλους εξερευνητές! Μπράβο σας αγαπημένοι μας μαθητές! Αύριο έρχεται το Σαββατοκύριακο όμως και είναι φορτωμένο με πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες! Θέλετε να τα ανακαλύψουμε; Καλή ξεκούραση!!

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 

Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021: Ένα χιονισμένο Σαββατοκύριακο

Καλημέρα εξερευνητές! Δε νομίζουμε να κοιμάται κάποιος ακόμα! Σηκωθείτε γρήγορα από τα κρεβάτια, φάτε ένα σούπερ δυναμωτικό πρωινό και ελάτε να περάσουμε φανταστικά και αυτό το Σαββατοκύριακο! Για να δούμε, τι καλό μας έχει ετοιμάσει πάλι το αγαπημένο μας Αερόστατο;

ΒΗΜΑ 1ο: Ένα χιονισμένο παράθυρο

Μπορεί να μην έχει ακόμα χιονίσει εδώ αλλά σας έχουμε ένα φανταστικό παιχνίδι που σίγουρα θα μπερδέψει πολλούς! Θα φτιάξουμε ένα παράθυρο γεμάτο χιόνι! Όχι αληθινό βέβαια, αλλά θα μοιάζει πολύ! Και επίσης θα διασκεδάσουμε παίζοντας! Θα χρειαστούμε διάφανο αυτοκόλλητο, χαρτοταινία για να το κολλήσουμε στο παράθυρο και διάφορα βαμβακάκια!

Φτιάξτε χιονάνθρωπους, χιονονιφάδες και ό,τι άλλο σκεφτείτε! Μοιάζει με πραγματικό χιόνι, έτσι δεν είναι;

ΒΗΜΑ 2ο: Καπκέικ– χιονάνθρωποι

Πόσο σας έλειψαν οι συνταγές μας; Εμάς πολύ! Και περισσότερο μάλιστα οι νοστιμιές που φτιάχναμε! Τι θα λέγατε να φτιάχναμε πεντανόστιμα καπκέικς που μοιάζουν με χιονανθρωπάκια;

ΥΛΙΚΑ

300 γρ βούτυρο

300 γρ ζάχαρη

300 γρ Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

6 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα μας να γίνει ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μαζί με μία κουταλιά αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με κουτάλι.

Γεμίζουμε τα 2/3 από τα χαρτάκια για καπκέικς και ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

Αφού έχουμε έτοιμα τα καπκέικς μας αλείφουμε το πάνω μέρος με κρέμα βανίλιας στιγμής ή σαντιγί. Βυθίζουμε το καπκέικς σε κρυσταλλική ζάχαρη ανακατεμένη με λίγη άχνη ή καρύδα ανάλογα τι μας αρέσει για να το κάνουμε να μοιάζει με χιόνι. Σχεδιάζουμε μικρές σταγόνες κουβερτούρας  ματάκια, μυτούλα και στόμα όπως την εικόνα παραπάνω και τα χιονανθρωπάκια μας είναι έτοιμα.

ΒΗΜΑ 3ο: Σπιτική πλαστελίνη

Ξέρουμε πόσο σας αρέσει η πλαστελίνη και γι’ αυτό σας ετοιμάσαμε μία έκπληξη! Θα δημιουργήσουμε μόνοι μας από την αρχή μια μη τοξική πλαστελίνη με πολύ γκλίτερ για να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες χιονονιφάδες! Θα χρειαστούμε 3 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, όχι που φουσκώνει μόνο του), φλιτζάνι αλάτι ψιλό, λίγο χλιαρό νερό και μπλε ή ασημί γκλίτερ. Θα ανακατέψουμε απλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να πετύχουμε τη σωστή υφή και έτοιμη η πλαστελίνη μας! Περιμένουμε να δούμε τις φανταστικές σας χιονισμένες δημιουργίες!

Βήμα 4ο: “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”

Για να κλείσει όμορφα το Σαββατοκύριακό μας, ένα όμορφο παραμυθάκι μας περιμένει! Θα ακούσουμε την ιστορία ενός χιονάνθρωπου, ο οποίος ήθελε να παραμείνει πάντα όπως είναι, κρύος και φτιαγμένος από απαλό χιόνι! Σε τι περιπέτειες θα μπει άραγε ο φίλος μας για να μην λιώσει; Θα καταφέρει μετά από ένα τεράστιο ταξίδι να γυρίσει στον τόπο του; Ας ακούσουμε!

Του Μάνου Κοντολέων

Αφήγηση Κατερίνα Χατζηγεωργίου

 Ήταν σίγουρα μια μοναδική εβδομάδα! Το θέμα που λατρεύουμε όλοι τόσο πολύ, το χιόνι, αποδείχτηκε τόσο διασκεδαστικό για να ασχοληθούμε ακόμα και μέσα από το σπίτι!  Αγαπημένα μας παιδάκια, το παιχνίδι δε σταματάει ποτέ, μην το ξεχνάτε! Βάλτε τη φαντασία σας να δουλεύει συνεχώς και όλα μπορούν να γίνουν μαγικά και.. χιονισμένα!! Μας λείπετε πολύ, φιλάκια πολλά!!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!