#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

Απρίλιος 1, 2020από Το Αερόστατο

Square Cover - WEB#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ

Εκπαιδευτικό Project
για Παιδιά & Γονείς

Θέμα" Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020 "

Μία μέρα αφιερωμένη στην ομορφιά των παιδικών βιβλίων, που πάντα κρύβουν μέσα τους έναν κόσμο γεμάτο αθωότητα, φαντασία και τα μεγαλύτερα ηθικά διδάγματα!

 

 

 

#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

cover wide - WEB

Θέμα: ” Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020 “

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου είναι η ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν ‘Άντερσεν, ενός από τους πιο αγαπημένους μας παραμυθάδες. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο Δανό αυτό συγγραφέα, ο οποίος μέσα από το συλλογικό έργο, που μας έχει αφήσει ως πολύτιμη κληρονομιά, μας δίνει την ευκαιρία να τονώσουμε την αγάπη μας για το διάβασμα και να στρέψουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων μας στα παιδικά βιβλία….


Γιατί τα βιβλία αυτά, μπορεί να είναι για τα παιδιά μας,

…αλλά αναφέρονται κυρίως σε εμάς τους μεγάλους !!!

 

Πάμε, λοιπόν, να εμπλουτίσουμε το παιχνίδι μας λίγο περισσότερο και σε συνδυασμό με τη γνωριμία των «Υποχρεώσεών Μου ως Μέλος της Οικογενείας Μου» (που είναι το θέμα της σημερινής μας ημέρας), καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε μια μέρα σαν και τη σημερινή, να δείξουμε την αγάπη μας σε κάθε ένα βιβλίο που υπάρχει στο σπίτι μας!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Τι είναι τα βιβλία;

 

Ελάτε να γνωρίσουμε τι είναι πραγματικά τα βιβλία και σε ποιους τόπους μαγικούς μας ταξιδεύουν κάθε φορά που χανόμαστε στις σελίδες αυτών..

 

 

Τι είναι τα βιβλία;”

«Μήπως παλάτια φωτεινά να είναι τα βιβλία, 

με ανοιχτά παράθυρα στη γνώση, στη σοφία

Μήπως να είναι πήγασοι  που πάνω τους πετάμε;

Μήπως καθρέφτες μαγικοί που μέσα τους κοιτάμε;

 

Κάθε βιβλίο όμορφο φίλος μου και το ξέρει, 

πως με κρατά και το κρατώ σφιχτά από το χέρι.

 

Μήπως παλάτια φωτεινά να είναι τα βιβλία, 

με ανοιχτά παράθυρα στη γνώση, στη σοφία

Μήπως να είναι ουρανοί μ’ αστέρια σα στολίδια 

ή φαντασίας θάλασσες για παιδικά ταξίδια;

 

Κάθε βιβλίο όμορφο φίλος μου και το ξέρει, 

πως με κρατά και το κρατώ σφιχτά από το χέρι».

του Λεωνίδα Σακελλαρίδη

ΒΗΜΑ 2ο: «….τον κόσμο αλλάζω!!»

 

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος είναι συγγραφέας που δείχνει την αγάπη του προς τα παιδιά συγγράφοντας ιστορίες, βιβλία και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους… Με αφορμή τη σημερινή ημέρα μας καλεί να βγούμε στο μπαλκόνι μας να φωνάξουμε δυνατά το σύνθημα για τα βιβλία δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη μας προς αυτά, αλλά καλώντας τον κόσμο να αφιερώσουν λίγο περισσότερο από το χρόνο τους διαβάζοντας…

 

 

«Με ένα βιβλίο γιορτάζω,

τον κόσμο αλλάζω!

Δ Ι Α Β Α Ζ Ω !!»

ΒΗΜΑ 3ο: Διάβασε ένα παραμύθι….

 

Διάλεξε από τη βιβλιοθήκη σου το αγαπημένο σου παραμύθι και διάβασέ το ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ στη μαμά και στον μπαμπά σου… Εξήγησέ τους μόνο ότι δε θα ήθελες να σε διακόψουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης…

 

ΒΗΜΑ 4ο: Άκουσε ένα παραμύθι…

 

Μιας και γνώρισες τον κύριο Ηλιόπουλο, τι θα έλεγες να τον ακούσεις να σου διαβάζει ένα από τα αγαπημένα του παραμύθια;;

 

 • «Ο Βιβλιοπόντικας»

 

 


Για τους πιο μεγάλους: 

 

 • «Το μαγικό πινέλο» (της Ξένιας Καλογεροπούλου)

 

ΒΗΜΑ 5ο: Τραγούδησε ένα παραμύθι….

 

«Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω» 

 

ΒΗΜΑ 6ο: Φτιάξε ένα παραμύθι…

 

Διαβάσαμε, ακούσαμε, τραγουδήσαμε ένα παραμύθι… Τι θα λέγατε τώρα να φτιάξουμε και το δικό μας παραμύθι; Τι πιο όμορφο άλλωστε από το να περάσουμε όμορφο χρόνο, εξασκώντας το λεξιλόγιο μας και την φαντασίας μας δημιουργώντας παραμύθια!

Σου έχουμε ετοιμάσει μερικές ιδέες που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις!
-Πάτησε ΕΔΩ για να τις δεις!!!

Οι καρτέλες αναπαριστούν ήρωες, τοπία και στοιχεία που μπορεί να συναντήσετε στην ιστορία σας. Ξεκινήστε την ιστορία σας με βασικούς ήρωες ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι (την πρώτη εικόνα). Θέλοντας να εγείρουμε την φαντασία των παιδιών και να τα ενθαρρύνουμε να αυτοσχεδιάσουν, οι ήρωες δεν έχουν ακόμα όνομα, όπως επίσης τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι ευδιάκριτα! Αφήστε τα παιδιά να δώσουν ονόματα, χαρακτηριστικά, καθώς και αλλά στοιχεία στους μικρούς τους πρωταγωνιστές.

 

Αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας…

 

Προτεινόμενες Ερωτήσεις:

 

 • Ποια είναι τα παιδιά αυτά;

 • Πως τα λένε;

 • τι ήθελαν να κάνουν;

 • Υπήρξαν εμπόδια στο δρόμο τους;

 • Πως τα ξεπέρασαν; 

 • Τι έκαναν μετά; 

 • Τελικά, τα κατάφεραν; 

 

Με αυτές τις ερωτήσεις μπορείτε να ξεκινήσετε και να δημιουργήσετε μια ιστορία από την αρχή με τις εικόνες που σας παραθέτουμε. Στην συνέχεια μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία σας, μέχρι να φτάσετε στο αποτέλεσμα που αρέσει σε εσάς και στα παιδιά. Αφού την αφηγηθείτε, μπορείτε να την εικονογραφήσετε μόνοι σας με ζωγραφική ή χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε στο σπίτι!

 

Μην ξεχνάτε: Σκοπός μας είναι να αυτοσχεδιάσουμε και να γελάσουμε!!! 

ΒΗΜΑ 7ο: ….παραμύθι της επικαιρότητας μόνο για παιδιά!

 

Η Ιταλίδα συγγραφέας Manuela Molina, διαθέτει δωρεάν σε όλους online το βιβλίο που έφτιαξε για να εξηγήσει στα παιδιά τον περίφημο Κορονοϊό. Παρουσιάζει τον Κορονοϊό αρκετά κάτω από αυτό που συμβαίνει, ως έναν ξάδερφο της γρίπης, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα παιδιά από την παράνοια των μεγάλων! 

Για να το διαβάσεις, πάτησε ΕΔΩ

 

 • Κάτι για τους μικρούς μας φίλους που …δεν ξεχνάμε ποτέ:

 1. 

2. 

 

3.

 • Κάτι για τους πιο μεγάλους μας φίλους που …ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάνε ΠΟΤΕ:

   

“Μήνυμα της Διεθμούς Οργάνωσης Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY)”

 

 

 

…επίλογος!

 

 

Μόλις και η μέρα αυτή φτάσει στο τέλος της και ξαπλώσουμε στο ζεστό μας κρεβατάκι, λίγο πριν κλείσουμε τα μάτια μας …ας φέρουμε όλοι στο νου μας και ας αναλογιστούμε τα λόγια του αγαπημένου μας Χ. Κ. Άντερσεν:

 

«Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. 

Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι»

 

Είμαστε υπεύθυνοι ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί, να προσφέρουμε στις μικρές μας πεταλούδες που χρωματίζουν την καθημερινότητα μας όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να πετάξουν όσο πιο ψηλά μπορούν! Ας μην παραλείψουμε την ανάγκη τους να ταξιδέψουν μαζί σας με συντροφιά ένα βιβλίο, γιατί μέσα από αυτό θα καταλάβουν τη σημασία της λιακάδας, θα νιώσουν τη φρεσκάδα ενός λουλουδιού και θα μάθουν να ζουν… ελεύθερα!!!

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:
Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!