Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης – Ημέρα 10η

Μάρτιος 18, 2020από Το Αερόστατο

Day 10 square   final1Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης

Εκπαιδευτικό Project
για Παιδιά & Γονείς

Ημέρα 10η" Ζωάκια υπό Εξαφάνιση "

Ένας ευγενικός πειρατής πρέπει να βοηθάει, να νοιάζεται και να προστατεύει τους άλλους!

...και ειδικά τα ζωάκια!!!

 

Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

Day 10 Page cover-01

Ημέρα 10η: ” Ζωάκια υπό Εξαφάνιση “

Καλημέρα στον πιο γενναίο πειρατή και το πλήρωμά του!! Καινούργια αποστολή για εσάς σήμερα και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρετε με μεγάλη επιτυχία! ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ: είσαι μόλις λίγα βήματα από το να βρεις τον πολυτιμότερο θησαυρό! Γι’ αυτό οργάνωσε το πλήρωμά σου, συμμάζεψε το πλοίο σου και μην ξεχάσεις…. Να πλύνεις καλά καλά τα χεράκια σου!! Είπαμε ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ από κάθε μας παιχνίδι! 

 

ΒΗΜΑ 1 – Μα, που πήγαν;;;

Έτοιμος;;; Άπλωσε σε κάποιον από τους βοηθούς του πληρώματός σου τα χεράκια σου για να επιβεβαιώσει ότι μοσχοβολάνε και ζήτησε και από εκείνον να κάνει το ίδιο!! Όταν και οι δύο είστε καθαρούλιδες βρείτε μια θέση αναπαυτική στο κατάστρωμα, γιατί έχω μια μεγάλη απορία και θα ήθελα πολύ να με βοηθήσετε.

Ταξιδεύοντας μέρες ολόκληρες δεν παρατήρησα κανένα ζωάκι της θάλασσας. Λαχταρούσα τόσο να δω ένα όμορφο δελφίνι, μια χαριτωμένη φώκια ή έστω κάποια θαλάσσια χελωνίτσα. Αναρωτιέμαι αν εσύ είχες την τύχη να συναντήσεις κάποιο από αυτά τα ζωάκια; Αν και πριν λίγο με ενημέρωσε ο σοφός του πληρώματός, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συναντήσουμε κάποιο από αυτά τα ζώα γιατί είναι λέει……..χμ…..κάτσε να θυμηθώ πως το είπε….. Α! Ναι… ”Ζώα υπό εξαφάνιση”. Μήπως μπορείς να εξηγήσεις τι άραγε σημαίνει αυτό;

  • Γιατί λέγονται έτσι;
  • Πού μπορεί να πήγαν;

  • Μήπως γνωρίζεις ακόμα κάποια ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;

  • Ποια ζωάκια που ζουν στην Ελλάδα είνα υπό εξαφάνιση άραγε…;

  • Ποιος ευθύνεται για αυτό;

  • Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε… ή είναι πια αργά;

 

ΒΗΜΑ 2 – Δες και γνώρισε!

Αφού συζητήσετε με το πλήρωμά σου για τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, δες το παρακάτω βίντεο και παρατήρησε αν βρήκες όλα τα ζώα και ποιος τελικά φταίει για αυτή την πολύ στενάχωρη κατάσταση.

 

“Ζωάκια υπό Εξαφάνιση”

 

Χρήσιμα Tips:

Εδώ σου έχω ετοιμάσει μερικά ακόμα βίντεο, που έχουν να κάνουν με τα αγαπημένα μου ζώα υπό εξαφάνιση (ειδικά όσα ζουν στη θάλασσα). Αφού συζητήσετε με το πλήρωμά σου και καταλήξετε, επέλεξε το/α ζωάκι(α) εκείνο/α , για να μάθεις μερικές πληροφορίες παραπάνω για τον τρόπο ζωής τους:

Θαλάσσια Χελώνα/ Καρέτα – Καρέτα 

 

Δελφίνι

 

Φώκια

 

 

ΒΗΜΑ 3 – Πήγαινέ τα πίσω στο σπίτι τους!

Στον πίνακα αυτόν είναι μερικά από τα ζωάκια υπό εξαφάνιση που αναφέραμε αλλά έχουν χάσει το δρόμο τους. Μπορείς να τα βοηθήσεις να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους; Ζήτησε από το πλήρωμά σου να σου τυπώσει τον πίνακα* για να κόψεις ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το κάθε ζωάκι. Μέχρι να επιστρέψει ο καλός σου βοηθός με τον πίνακα, μπορείς να ζωγραφίσεις ή να σχεδιάσεις ή ακόμα και να φτιάξεις με τα παιχνίδια σου δύο ομαδούλες με το περιβάλλον που ζει κάθε ένα από τα ζωάκια αυτά. Για να σε βοηθήσω… θα χρειαστείς μία ομάδα για τα ζωάκια που ζουν στη “Στεριά” και μία ακόμα για εκείνα που ζουν στη “Θάλασσα”. Αφού τα κόψεις, προσπάθησε να τα ξεχωρίσεις στην αντίστοιχη ομάδα που εσύ δημιούργησες!

*Θα βρεις τον πίνακα →  ΕΔΩ

 

ΒΗΜΑ 4 – Οι φίλοι μου τα ζώα!

Όση ώρα προσπαθείς να φτιάξεις το φυσικό περιβάλλον για κάθε ένα από τα ζωάκια τι θα έλεγες να ακούσουμε ένα τραγούδι από άλλους φίλους μας πειρατές για τα ζωάκια;;

“Οι φίλοι μου τα ζώα” – Σπ. Λάμπρου

 

ΒΗΜΑ 5 – Στείλε το μήνυμά τους!

Ώρα να δημιουργήσεις φίλε μου και να δώσεις το δικό σου μήνυμα σε όλους τους πειρατές εκεί έξω! Άκουσε προσεκτικά… γιατί η αποστολή είναι δύσκολη και πρέπει να παραμείνεις συγκεντρωμένος! 

Ζωγράφισε με τον μοναδικό τρόπο που εσύ γνωρίζεις ένα από τα τρία ζώα υπό εξαφάνιση της θάλασσας που είδες πριν στο βίντεο. (Αν είδες παραπάνω από ένα και θες να τα ζωγραφίσεις, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ μπορείς!) Αλλά δώσε προσοχή!

Αφού τελειώσεις με τη ζωγραφιά σου, προσπάθησε να μπεις στη θέση του ζώου αυτού που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

→ Πως πιστεύεις ότι νιώθει; Είναι χαρούμενο; Είναι λυπημένο ή μήπως φοβισμένο και γιατί;

→ Αν ήταν τόσο τυχερό και μπορούσε να μιλήσει, όπως εσύ, τι πιστεύεις ότι θα έλεγε σε εμάς τους ανθρώπους;

→ Γράψε όπως μπορείς πάνω στη ζωγραφιά σου το μήνυμα που φαντάζεσαι ότι θα ήθελε να στείλει το ζωάκι αυτό στους ανθρώπους. Μπορείς να ζητήσεις, αν θες, τη βοήθεια του πληρώματος σου σε αυτό.

 

Χρήσιμα Tips:

Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε ποτέ τους μικρούς μας φίλους:

 

ΒΗΜΑ 6 – Μάντεψε ποιο…

Είσαι έτοιμος να γνωρίσεις ακόμα ένα ζωάκι που είναι υπό εξαφάνιση και ίσως να μην είχες φανταστεί ότι υπήρχε ούτε στα πιο χρωματιστά σου όνειρα;;; Προσπάθησε να μαντέψεις …..

→ Ποιο ζωάκι θα μπορούσε να είναι αυτό;

→ Που μπορεί να ζει;

→ Τι χρώμα μπορεί να έχει;

 

Αφού προσπαθήσεις να μαντέψεις άνοιξε ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ και δες ποιο ζωάκι είναι…!

 

 

Μπορείς αν θες να ζητήσεις ΕΥΓΕΝΙΚΑ από την ομάδα σου να αναζητήσετε πληροφορίες για το ροζ δελφίνι στο διαδίκτυο και να τις μοιραστείς μαζί μας!

 

ΒΗΜΑ 7 – Καρέτα – Καρέτα

Ας δημιουργήσουμε τη δική μας θαλάσσια χελωνίτσα για να στολίσουμε το κατάστρωμά μας. Που ξέρεις μπορεί με αυτόν τον τρόπο να δουν πόσο τις νοιαζόμαστε και να έχουμε τη χαρά να μας ακολουθήσουν στο ταξίδι μας για τον χαμένο θησαυρό.

 

Ορίστε μερικές ιδέες:

….για τους μικρούς μας φίλους

 

1η Ιδέα

 

…..για τους πιο μεγάλους μας φίλους…

1η Ιδέα
2η Ιδέα

 

 

Χρήσιμο Tip:

→ Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη παιδιά!!!! Και αν σας έρθουν περισσότερες ιδέες, μην ξεχνάτε να τις μοιράζεστε μαζί μας!

 

 

ΒΗΜΑ 8 – Ποτέ!…

Ήρθε η ώρα να ακούσεις ένα όμορφο ποιηματάκι που μας έμαθε ο σοφός γέρο-πειρατής του πλοίου; Ζήτησε από το πλήρωμά σου να σου το διαβάσει …όπως διαβάζουμε κάθε μας ποιηματάκι! Ξέρεις εσύ: Αργαααά…., Δυνατααά….και ….Καθαραααά!

 

“Ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα,

Μην τάχα σαν κι εμένα και εκείνα δεν πονούν;

 

Θα τα χαϊδεύω πάντα, προστάτης τους θα γίνω

Ποτέ δε θα τ’ αφήνω στους δρόμους να πεινούν.

 

Σα δε μιλούν εκείνα και ο λόγος δε τους λείπει,

Μήπως δε νιώθουν λύπη, δε νιώθουν και χαρά;

 

Μήπως καρδιά δεν έχουν στα στήθη τους κρυμμένη

Που τη χαρά προσμένει και αγάπη λαχταρά;”

Ιωάννης Πολέμης

 

 

 

ΒΗΜΑ 9 – Αγαπώ τα ζώα και με αγαπούν και εκείνα!

Τελικά τι πιστεύεις; Μπορεί να έχουν συναισθήματα και τα ζωάκια; Μπορούν να νιώσουν δηλαδή τη ΧΑΡΑ, την ΑΓΑΠΗ, τον ΘΥΜΟ, τον ΦΟΒΟ και τη ΛΥΠΗ όπως όλοι οι άνθρωποι;;

→ Πως πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να δείξουν το συναίσθημά τους;

Δες το βίντεο αυτό και προσπάθησε να αναγνωρίσεις ποιο συναίσθημα εκδηλώνεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τους φίλους μας τα ζώα!

 

 

Μην ξεχνάς να αγαπάς κάθετι που η φύση απλόχερα μας προσφέρει. Σεβόμαστε και φροντίζουμε ότι μπορεί να μας δώσει χαρά και αγάπη, γιατί ακόμα και αν ο τρόπος που το εκδηλώνει είναι διαφορετικός, …δεν παύει να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!

Τα λέμε στην αυριανή αποστολή φίλε μου … Μέχρι τότε ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ… να δείχνεις την αγάπη σου, όπως εσύ θες στα πρόσωπα εκείνα που η καρδιά σου τους ανήκει!!!

 

*ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Mοιράσου με τους υπόλοιπους πειρατές τις όμορφες δημιουργίες σου και ότι άλλο έκανε την μέρα σου διασκεδαστική! Η ομάδα μας στο Facebook ανυπομονεί να μάθει τις περιπέτειές σου!