Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης – Ημέρα 11η

Μάρτιος 19, 2020από Το Αερόστατο

Day 11 square   final-2Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης

Εκπαιδευτικό Project
για Παιδιά & Γονείς

Ημέρα 11η" Προστασία της Φύσης "

Ο πλανήτης μας κινδινεύει μικρέ πειρατή και εσύ ίσως είσαι ο μόνος που μπορεί να τον σώσει!

Βάλε τα δυνατά σου!!!

 

Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

Day 10 Page cover-03

Ημέρα 11η: ” Προστασία της Φύσης “

Καλημέρα σας παιδιά τρα λα λα , τρα λα λα ! Σηκωθείτε με χαρά τρα λα λα ,τρα λα λα!!!Εεεεεεε  ΠΕΙΡΑΤΕΣ ήθελα να πω ! Σηκωθείτε, τεντωθείτε και φύγαμε!!! Μισό λεπτό! ..πρωινό φάγαμε; Νιφτήκαμε; Πλυθήκαμε; Ντυθήκαμε; Νομίζω πως βιάζομαι λίγο σήμερα! Είμαι τόσο ενθουσιασμένος με την σημερινη μας αποστολή, που δεν ξέρω αν έφαγα το δικό μου πρωινό ! Ξεκινάμε!

 

ΒΗΜΑ 1 – Ένα βίντεο (…όχι όμως ένα απλό βίντεο!)

Η μέρα μας σήμερα θα ξεκινήσει με ένα όχι και τόσο ευχάριστο βίντεο! Αυτό το βίντεο δεν έχει σκοπό να μας μάθει την ομορφιά της φύσης, αλλά να μας δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις των ανθρώπων στον όμορφο πλανήτη μας.

Προσπάθησε να δεις το βιντεο με προσοχή μικρέ πειρατή και με την βοήθεια του πληρώματός σου, συζήτησε όλα αυτά που αισθάνθηκατε και τι πιστεύετε ότι μας διδάσκει!

 

 

 

Ludovico Einaudi – “Elegy for the Arctic”

 

 

Χρήσιμα Τips:

– Πού βρίσκεται ο πιανίστας;

– Ποιο είναι το κλίμα εκεί;

– Τι ακριβώς συμβαίνει όσο αυτός παίζει πιάνο; Τι να είναι άραγε αυτοί οι ήχοι;

Πώς πιστεύεις νιώθει ο πιανίστας;

– Η μελωδία που ακούγεται είναι χαρούμενη;
– Ποια συναισθήματα ένιωσες εσύ όση ώρα παρακολουθούσες το βίντεο;

 

 

ΒΗΜΑ 2 – Οπτικό υλικό 

Και τώρα ήρθε η ώρα να δεις κάποιες εικόνες, όχι σαν αυτές που βλέπεις στα παραμύθια… Εικόνες αληθινές, που ίσως να σε κάνουν να αναρωτηθείς ποιος ,πότε και γιατί…

Οπτικό υλικό:

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

 

Χρήσιμα Τips:

-Ποια είναι τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται βλέποντας αυτές τις εικόνες;

-Πιστεύεις πως θα μπορούσαν να αλλάξουν όλα αυτά;

-Τι θα μπορούσες να κάνεις εσύ, για να αλλάξεις αυτή την κατάσταση;

-Πως πιστεύεις πως νιώθει ο πλανήτης μας για όλα αυτά;

 

ΒΗΜΑ 3 – Παραμύθι : “H κυρα Φύση και ο κακός Ρύπος”

Το ξέρω πως η μέρα μας μπορεί να μην ξεκίνησε με τον πιο διασκεδαστικό  τρόπο, γι αυτο ας αλλάξουμε λίγο τη διάθεσή μας διαβάζοντας ένα ωραίο παραμυθάκι!  

Από όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό πάντα το ξεχωρίζω!

 

 

Προτεινόμενο βιβλίο:

Η κυρα-Φϋση και ο κακός ο Ρϋπος

 

ΒΗΜΑ 4 – Ζωγραφική: Μία πόλη με 2 όψεις!

Διάλεξε με τι θες να ζωγραφίσεις! Μαρκαδόρους; Ξυλομπογιές; Νερομπογιές; Κηρομπογιες; Επίλεξε εσύ ποια θα είναι τα εργαλεία με τα οποία θα αποτυπώσεις μέσα σε ΕΝΑ χαρτί, ΔΥΟ διαφορετικες πόλεις! Από τη μια μερια θα ζωγραφίσεις μια πόλη γεμάτη σκουπίδια, μια πόλη που την έχει κατακλήσει η ρύπανση …και από την άλλη μια όμορφη πόλη με καθαρό περιβάλλον και καθαρό ουρανό!
Τι χρώματα θα χρησιμοποιούσες  για την κάθε πόλη ξεχωριστά; Πώς θα τις ονόμαζες; Αφού ζωγραφίσεις τις δύο πόλεις, προσπάθησε να ζωγραφίσεις και το πώς θα ένιωθες αν ζουσες στην κάθε μία από αυτές!

 

 

 

ΒΗΜΑ 5 – Είναι καθαρός ο δικός σου βυθός;

 

Ο βυθός κρύβει πολλούς θησαυρούς μικρέ πειρατή, αλλά κάποιες φορές μπορεί να κρύβει και κάποια όχι και τόσο όμορφα μυστικά… όπως θα καταλάβεις από την όμορφη ιστορία της φίλης μας της φάλαινας στο παρακάτω βίντεο!


“Η Ιστορία μιας Φάλαινας”

 

Για να δω τώρα αν ο δικός σου βυθός είναι καθαρός!!! Γρήγορα όπου να ναι βραδιάζει ίσως να χρειαστείς φακό πριν βουτήξεις!! Μη  βιάζεσαι!!! Ακολούθησε τις οδηγίες που σου έχω παρακάτω και έλεγξε αν υπάρχει κάποιο σκουπιδάκι μέσα στη θάλασσα! Και που ξέρεις, ισως να βρεις και κανένα θησαυρό ……

Υλικά :

  • Ζελατίνα 

  • Μαύρο χαρτόνι

  • Άσπρο χαρτόνι 

  • Μαρκαδόροι (για καλύτερα αποτελέσματα ανεξιτηλοι μαρκαδόροι) 

 

 ΟΔΗΓΙΕΣ θα βρεις ΕΔΩ

 

ΒΗΜΑ 6Κατασκευή : Πινακίδα 

Και τώρα να μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία! Τι θα έλεγες να φτιάξεις μια πινακίδα για την προστασία της φύσης; Πριν ξεκινήσεις να δημιουργεις σκέψου και συζήτησε με το πλήρωμά σου τι σχήματα έχουν οι πινακίδες, γιατί οι περισσότερες δεν έχουν γράμματα πάνω τους, πώς μπορούν να  τις διαβάζουν όλοι οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι , από όλες τις χώρες και, γιατι έχουν διαφορετικά σχήματα και χρώματα.

 

 

→ Για να πάρεις έμπνευση, δες μερικές πινακίδες παρακάτω:

 800px COLOURBOX8360785

 

Σημειωση :

Αφού  ολοκληρώσεις την πινακίδα σου βρες ένα έξυπνο σημείο να την τοποθετήσεις, ώστε να την δουν ΟΛΟΙ!!!

 

 

ΒΗΜΑ 7 – Γαντάκια και φύγαμε για βόλτα !

 

Ετοιμάσου φύγαμε για βόλτα! Αν δεν έχεις βρει ακόμα πού μπορείς να βάλεις την πινακίδα σου πάρ`την μαζί σου! Πάρε μαζί σου μία σακούλα και οπωσδήποτε γαντάκια! Μην μπερδευτεις και φορέσεις τα γάντια που φοράς στα χιόνια!! Πάει έφυγε ο χειμώνας.. τώρα έχουμε άνοιξη!! Φόρα αυτά που τώρα τελευταία βλέπεις τη μαμα ή τον μπαμπά να φοράει συχνα τις τελευταίες μέρες και ετοιμάσου γιατί έχεις αποστολή ! Τι αποστολή; Μα τι άλλο θα μπορουσες να κάνεις μετά από όλα αυτά που μάθαμε σήμερα!!! Ώρα να πάρεις την κατάσταση (κυριολεκτικά) στα χερια σου! Βγες έξω  (αν στο επιτρέπει ο καιρός και η μαμά και ο μπαμπάς φυσικά) και προσπάθησε να δεις αν κάποιος απρόσεκτος έχει πετάξει κάποιο σκουπίδι κάτω!!! Τότε θα έρθει η στιγμή να δράσεις …ααααα και προσοχή μην απομακρυνθείς πολύ!!! Θα σoυ πρότεινα να ξεκινήσεις την αοστολή σου από το πιο κοντινό δάσος ή παραλία ή ακόμα και την γειτονιά σου! Θα εκπαλγείς…

 

Χρήσιμα Τips:
– Τελικά μαζεψες λίγα ή πολλά σκουπίδια;

– Πόση ώρα σου πήρε να γεμίσεις την σακούλα σου;

 

 

Είμαι σίγουρος πως αυτή η μέρα ήταν πολύ σημαντική για εσένα! Έβαλες και εσυ το δικό σου λιθαράκι προσπαθώντας να αλλάξεις, έστω και λίγο, όλη αυτή την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον μας και μας έκανες όλους πολύ περήφανους! Μακάρι σε λίγα χρόνια οι εικόνες αυτές που είδαμε σήμερα να μην υπάρχουν και να τις θυμόμαστε απλά σαν μια ανάμνηση, μια κακή ανάμνηση!! Μακάρι όλος ο κόσμος να σκεφτόταν και να έπραττε σαν εμας τα παιδια!!
Καληνύχτα γενναιε πειρατή …. Και πριν αποκοιμηθείς κάτσε και σκέψου πόσο πολύ βοήθησες σήμερα τη φύση και πόσο χαρούμενο θα είναι κάποιο ζωάκι εκεί έξω και ας μην το βλέπεις εσύ…. Όνειρα γλυκά….!

 

*ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Mοιράσου με τους υπόλοιπους πειρατές τις όμορφες δημιουργίες σου και ότι άλλο έκανε την μέρα σου διασκεδαστική! Η ομάδα μας στο Facebook ανυπομονεί να μάθει τις περιπέτειές σου!