Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης – Ημέρα 12η

Μάρτιος 20, 2020από Το Αερόστατο

Day 12 square   final2Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης

Εκπαιδευτικό Project
για Παιδιά & Γονείς

Ημέρα 12η" Ανακύκλωση "

Ένα βήμα πριν ανακαλύψεις τον θησαυρό, έφτασε η πιο σημαντική στιγμή του ταξιδιού μας μικρέ πειρατή!

Είναι ώρα για Ανακύκλωση!

 

Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

Day 12 Page cover-02

Ημέρα 12η: ” Ανακύκλωση “

Γλυκιά και χαρούμενη καλημέρα στον γενναίο μας πειρατή και το πλήρωμά του!!! Ετοιμάσου φίλε μου, γιατί σήμερα είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ αποστολή, λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας! Αν καταφέρεις να ολοκληρώσεις και αυτή την αποστολή, θα είσαι ένα βήμα πριν το θησαυρό! 

Το σεντούκι του θησαυρού βρίσκεται πολύ κοντά σου, είσαι έτοιμος να το αγγίξεις;;;

Γρήηηηηηγορα μια ζεστή αγκαλίτσα σε όλους τους βοηθούς σου για να έχουν και εκείνοι την πιο γλυκιά καλημέρα και …….φύγαμε!!!  

*Πριν ξεκινήσουμε αποφάσισα να σου πω ένα μυστικό μικρέ πειρατή! Μην ξεχάσεις το ΒΗΜΑ 9 …θα το χρειαστούμε για αύριο!

 

 

ΒΗΜΑ 1 – “Παίζοντας με τα γράμματα!”

Βγες στο μπαλκόνι/κήπο σου ή άνοιξε το παράθυρό σου. Παρατήρησε τη φύση γύρω σου και θυμήσου όλο όσα έμαθες για εκείνη εχθές. Πλησίασε κάποιο λουλούδι ή φυτό που βρίσκεται εκεί κοντά σου…. χαμογέλασέ του, ….χάιδεψε απαλά τα φύλλα του και ευχήσου του να έχει μια όμορφη μέρα!!! Να ξέρεις πως σίγουρα θα νιώσει το χάδι σου και θα ακούσει την καλημέρα σου και αυτό με τη σειρά του θα προσπαθήσει να βγάλει ακόμα πιο έντονα τη φρεσκάδα του και η μυρωδιά του θα έρθει τόσο κοντά σου, που θα τη νιώθεις σα να σου γαργαλάει τα ρουθούνια σου!!! 

Τα φυτά και γενικότερα, ότι υπάρχει γύρω μας στη φύση μας νιώθει, μας ακούει και μας βλέπει …κάτι που σημαίνει πως όσο της χαμογελάμε, τόσο θα μας χαμογελάει! Μιας και έμαθες εχθές λίγα χρήσιμα πράγματα για το πως να την προστατεύουμε, ήρθε η ώρα φίλε μου να γνωρίσεις λίγο καλύτερα έναν ακόμα υπέροχο και μοναδικό τρόπο προστασίας της φύσης που δεν είναι άλλος από την ……..Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η !!

 

→ Μπορείς να ζητήσεις από το πλήρωμά σου να σου γράψει κάπου τη λεξούλα αυτή;

→ Αφού ευχαριστήσεις το βοηθό σου, προσπάθησε να κάνεις με το δαχτυλάκι σου (ή και με το γάντζο σου φυσικά!) την αστεία διαδρομή που ακολούθησε το μολύβι του βοηθού σου την ώρα που έγραφε τη λεξη αυτή!

→ Μπορείς μέσα σε αυτή τη λέξη να εντοπίσεις το Α, α;; Αν ναι, πόσες φορές το συναντάς;

→ Χρωμάτισε όποιο/α γραμματάκια θες από αυτά που σου σχεδίασε το πλήρωμά σου και ρώτησε ΑΑΑΑΝ ΘΕΣ πως φωνάζει το κάθε ένα από αυτά!

 

ΒΗΜΑ 2: “Κάθισε και άσε εμένα να σου εξηγήσω….”

Ενώ παίζουμε και εμείς εδώ στο πλοίο μας το παιχνίδι αυτό με τις φωνούλες, κάποιος από τα μέλη του πληρώματός μας αναρωτήθηκε κοιτώντας μας γεμάτος απορία και είπε: 

“τι σημαίνει άραγε η λέξη Ανακύκλωση;”

Τότε σηκώθηκε ο σοφός γέρο-πειρατής του πλοίου μας και ακουμπώντας τον απαλά στον ώμο του είπε ….. “Κάθισε και άσε εμένα να σου εξηγήσω…..”. Όλοι τότε σταματήσαμε τις δουλειές στο κατάστρωμα και καθίσαμε να ακούσουμε το γέρο-πειρατή, ο οποίος χάρηκε πολύ που κάποιος βρήκε το θάρρος να ρωτήσει για κάτι που δε γνώριζε. Είπε μάλιστα πως όσοι μεγαλοι και αν είμαστε, ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος πράγματα που μπορούμε να μαθαίνουμε και να γνωρίζουμε ακόμα και αν φτάσουμε στα 100 χρόνια του γερο-σοφού πειρατή. 

Επομένως, εάν κάποιος από το πλήρωμά σου δε γνωρίζει τι είναι η ανακύκλωση, μπορείς και εσύ να χρησιμοποιήσεις τη φράση του γέρο πειρατή και να του πεις με τρόπο ευγενικό, γλυκό και ήρεμο… “Κάθισε και άσε εμένα να σου εξηγήσω…”.

Μπορείς λοιπόν να εξηγήσεις: 

→ Τι είναι η Ανακύκλωση;

→ Ποια υλικά ανακυκλώνουμε;

→ Πού τα τοποθετούμε;

→ Πού πάνε μετά; Ποιο ταξίδι ακολουθούν;
Τα παιχνίδια σου έχεις παρατηρήσει άν έχουν το σήμα της ανακύκλωσής;

→ Με ποιο τρόπο μπορεί και κάνει τη φύση μας να είναι χαμογελαστή η Ανακύκλωση;

 

Πειρατική Συμβουλή:

→ Αν κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις δε γνωρίζεις την απάντηση, μπορείς να μαντέψεις ποια θα ήταν αυτή ή ακόμα καλύτερα να ρωτήσεις ευγενικά το πλήρωμά σου όπως θα έκανε και ο σοφός γέρο-πειρατής: 

“Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ…..;”

ΒΗΜΑ 3 – “Ανακυκλώσιμα Υλικά”
 

Είμαι πολύ χαρούμενος που μοιράστηκες με το πλήρωμά σου τις γνώσεις σου για την ανακύκλωση. Όμως τι θα έλεγες αν μαθαίναμε λίγα ακόμα πράγματα; Μήπως γνωρίζεις ποια είναι εκείνα τα ΥΛΙΚΑ που επιτρέπεται να ανακύκλωσουμε; Ζήτησε από το πλήρωμά σου να καταγράψετε σε ένα χαρτί τα 4 υλικά που μπορούμε να ανακυκλώσουμε. 

 

Χρήσιμα Tips:

→ Αν δεν τα βρεις όλα, μην ανησυχείς καθόλου. Δες το παρακάτω βίντεο και συμπλήρωσε στη λίστα σου όποιο υλικό ξέχασες να βάλεις! 

 

→ Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να βρεις ορισμένα από τα ανακυκλώσιμα υλικά κάπου μέσα στο σπίτι σου. Μπορείς να τα ξεχωρίσεις στις τέσσερις ομάδες ανάλογα με το υλικό τους; (1. Χαρτί, 2. Πλαστικό, 3. Αλουμίνιο, 4. Γυαλί)

 

ΒΗΜΑ 4 – “Ας παίξουμε!…..”

Και τώρα δες πόσα υλικά έχεις συγκεντρώσει μπροστά σου!! Τι θα έλεγες να παίξουμε με αυτά; Μην αναρωτιέσαι τι θα μπορούσαμε να παίξουμε με αυτά τα ανακυκλωσιμα υλικά που είναι μπροστά σου! Μόνο ένας μπαμπάς ή μια μαμά θα μπορούσαν να ρωτήσουν κάτι τέτοιο! Ευτυχώς εμείς οι μικροί έχουμε τόσο μέγαλη ΦΑΝΤΑΣΙΑ, που μπορεί να κάνει τα πάντα γύρω μας ΠΑΙΧΝΙΔΙ! ! !

Σκέψου τι θα μπορούσες να παίξεις μαζί με το πλήρωμά σου με αυτά τα υλικά. Μην ξεχάσεις να θέσεις τους κανόνες του παιχνιδιού σου και να δώσεις τις κατάλληλες οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να γίνει νικητής στο παιχνίδι αυτό.

 

Για να σου δώσω μια ιδέα…..

…το παιχνίδι που παίξαμε εμείς στο πειρατικό μου πλοίο ήταν τόσο ξεκαρδιστικό που όλοι κρατούσαμε τις κοιλιές μας από τα γέλια!! Ζήτησα από κάποιο από το πλήρωμα να μου κλείσει τα μάτια με ένα μαντίλι (προσέχωντας πάντα την καλύπτρα που φοράω στο δεξί μου μάτι!) και κάθε φορά ένας από τους βοηθούς μου έφερνε στα χεράκια μου και κάποιο από τα ανακυκλώσιμα υλικά που έχουμε συγκεντρώσει εκεί. Έπρεπε να το αγγίξουμε απαλά και να καταλάβουμε ποιο υλικό ήταν αυτό. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην μπερδευτείς!!! Δεν μαντεύουμε το αντικείμενο, αλλά το υλικό του!!!

 

Χρήσιμα Tips:

→ Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις άλλες σου αισθήσεις! …εκτός από την ΌΡΑΣΗ (γιατί έτσι θα παραβιάσεις τον κανόνα που λέει ότι δεν βγάζουμε το μαντήλι από τα ματάκια μας, εάν δε μαντέψουμε πρώτα το υλικό) και τη ΓΕΥΣΗ φυσικά!!

Μπορείς όμως να το ΜΥΡΙΣΕΙΣ, αν μυρίζει κάπως ιδιαίτερα και μοναδικά (όπως για παράδειγμα μία εφημερίδα) ή να το ΑΚΟΥΣΕΙΣ αν το χτυπήσεις α π α λ ά κάπου για να καταλάβεις από τον ξεχωριστό ήχο του το υλικό του. Μπορείς ακόμα, όταν θα το ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙΣ να δεις αν μπορείς να το πιέσεις (για να δεις αν το σχήμα του παραμένει ίδιο ή όχι) και αν μπορείς να το τσαλακώσεις.

→ Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις και το πλήρωμά σου αν έχει κάποιο ιδέα να σου προτείνει για να παίξετε. Εκτός από τις γνώσεις μας, μοιραζόμαστε και τις ιδέες μας!!!!! 

→ Σε περίπτωση που βρεις κάποιο ακόμα πιο ευφάνταστο παιχνίδι, μην ξεχάσεις να το μοιραστείς μαζί μας!!!

 

ΒΗΜΑ 5 – “ Ας δημιουργήσουμε…”

Ελπίζω το παιχνίδι σας να ήταν τόσο απολαυστικό όσο και το δικό μας! Τώρα που μοιράστηκες όμορφες στιγμές με αυτά τα ανακυκλωσιμα υλικά που έχεις μπροστά σου, είμαι σίγουρος ότι ούτε και εσύ μπορείς να τα αποχωριστείς!! Οπότε άκουσα μια ωραία ιδέα που είχε ένας από τα μέλη του πληρώματός μου και αποφάσισα, πως θα ήταν ευγενικό αν την μοιραζόμουν μαζί σου. 

Πρότεινε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια όμορφη κατασκευή για το δωμάτιό μας (εεεεε… το πλοίο ήθελα να πω!) και έτσι θα έχουμε για πολύ καιρό κοντά μας να μας θυμίζει τα όσα γνωρίσαμε για την ανακύκλωση.

 

Ορίστε μερικές από τις προτάσεις μας……

Ιδέα 1
1

Ιδέα 2
4 2

Ιδέα 3
3

 

Ιδέα 4

4

 

 

 

Πειρατική συμβουλή:

→ Όπως σου λέω πάντα… Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και κατασκεύασε ότι εσύ επιθυμείς. Πιστεύω ότι μπορείς να φτιάξεις κάτι πραγματικά μοναδικό, όπως εσύ!

 

ΒΗΜΑ 6 –  “Ανακυκλώνουμε στο πλοίο μας!”
 

Τώρα που έμαθες πόσο χρήσιμο και σημαντικό είναι να ανακυκλώνει κανείς, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το δικό μας κάδο ανακύκλωσης! Υπάρχει κάτι που θα μπορούσες εσύ και το πλήρωμά σου να χρησιμοποιείται για να τοποθετείτε τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στο σπίτι; Θα μπορούσε να είναι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, όπως μία μεγάλη μεγάλη σακούλα, ένα κουτί ή και κάποιο καλάθι. Δώστε με το πλήρωμα τα χέρια και κάνετε μια συμφωνία που θα την τηρείται ΟΛΟΙ καθημερινά: 

“ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ 

ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΝΑ ΜΑΣ…… ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ!!”

 

Χρήσιμα Tips:

→ Μπορείς να διακοσμήσεις το αντικείμενο αυτό που αποφασίσατε πως θα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα ανακυκλώσιμα υλικά! Δώσ’ του χρώμα και μην παραλείψεις να βάλεις το σύμβολο της ανακύκλωσης.

→ Αν δε θυμάσαι ή δε γνωρίζεις ποιο είναι αυτό, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά ΕΔΩ

→ Θυμήσου!! Όπως και στον μπλε κάδο ανακύκλωσης, έτσι και εδώ πρέπει να τοποθετούμε Κ Α Θ Α Ρ Α και Σ Τ Ε Γ Ν Α τα ανακυκλώσιμα υλικά!!

 

 

ΒΗΜΑ 7 – “Αγαπώ και Σέβομαι τη φύση γύρω μου!”

Εμείς βρήκαμε και δώσαμε το δικό μας σύνθημα σε μια προσπάθεια να κάνουμε όσους περισσότερους φίλους μπορούμε να αγαπήσουν και αυτή το φυσικό μας περιβάλλον και να το προστατεύουν διαρκώς. Έτσι καταγράψαμε σε ένα μεγάλο χαρτί το σύνθημά μας:

 

“Αγαπώ και Σέβομαι τη Φύση!!” 

 

…δώσαμε ζωντάνια σε αυτό με χρώματα και σχέδια που θυμίζουν τα  στοιχεία της φύσης. Φορέσαμε τις πειρατικές μας στολές και πήγαμε κάπου στη γειτονιά μας και κολλήσαμε το χαρτί – αφίσα για να το δουν οι γείτονες μας και να αρχίσουν να νοιάζονται ακόμα περισσότερο για το περιβάλλον μας που κινδυνεύει.

 

Πειρατική Συμβουλή:

→ Μόλις ολοκληρώσεις την αφισοκόλληση μην ξεχάσεις να μας στείλεις μία φωτογραφία από το σημείο που την τοποθέτησες!

 

ΒΗΜΑ 8 – “Ο χορός της Ανακύκλωσης!”

Τα κατάφερες για ακόμα μια φορά μικρέ μου πειρατή! Συγχαρητήρια σε σένα και το πλήρωμά σου!! Αφού πλύνεις καλά καλά τα χεράκια σου μετά από τη βόλτα σου στη γειτονιά, ζήτησε από το βοηθό σου να σου βάλει το τραγούδι για να μπορέσετε να χορέψετε όλοι μαζί το χορό της Ανακύκλωσης!

 

 

ΒΗΜΑ 9 – “Το Σεντούκι του Θησαυρού”

Γλυκέ μου πειρατή η αποστολή έφτασε στο τέλος της!! Όμως πριν χαιρετηθούμε θα χρειαστώ κάτι ακόμα από εσένα. Αύριο είναι η μέρα του Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Υ που τόσο λαχταράς! Ρώτησε τη μαμά ή τον μπαμπά σου αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο αντικείμενο μέσα στο σπίτι και να το μεταμορφώσεις σε σεντούκι του θησαυρού. Μπορεί να είναι ίσως και κάποιο ανακυκλώσιμο υλικό …όπως ένα παλιό κουτί από παπούτσια!! Χρωμάτισέ το, διακόσμησέ το και πριν ξαπλώσεις φύλαξέ το σε ένα δικό σου μυστικό μέρος! Μόλις ξυπνήσεις το επόμενο πρωί, θα το χρειαστείς για να βάλεις μέσα τον κρυμμένο θησαυρό!!!! 

 

Μέχρι τότε, ….ξεκουράσου και το βράδυ που θα ξαπλώσεις, ….κλείσε τα ματάκια σου και ονειρέψου έναν κόσμο ….ΌΜΟΡΦΟ, ….ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΟ και ….ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ ! !  ! 

Η κυρία Φύση σε ευχαριστεί για το καλό που της έκανες όλες αυτές της ημέρες και θα φροντίσει να στο ανταποδώσει στέλνοντας κοντά σου όλα τα αστέρια του ουρανού, για να φωτίσουν τα όνειρά σου!

 

ΕΙΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Mοιράσου με τους υπόλοιπους πειρατές τις όμορφες δημιουργίες σου και ότι άλλο έκανε την μέρα σου διασκεδαστική! Η ομάδα μας στοFacebook ανυπομονεί να μάθει τις περιπέτειές σου!