Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης – Ημέρα 6η & 7η

Μάρτιος 13, 2020από Το Αερόστατο

Day 67 - Square -PSX 20200308 192053Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης

Εκπαιδευτικό Project
για Παιδιά & Γονείς

Ημέρα 6η & 7ηΏρα για Εξερεύνηση "

Το Σαββατοκύριακο έφτασε και αυτή τη φορά σε περιμένει διπλή περιπέτεια!!!

Είσαι έτοιμος μικρέ πειρατή;

 

 

  

Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

Day 67 - Final cover -PSX 20200308 192053-01

Ημέρα 6η & 7η: ” Ώρα για Εξερεύνηση “

Γλυκιά καλημέρα στον πιο γενναίο πειρατή και το πλήρωμά του!! Ο καιρός σήμερα είναι καταπληκτικός και το ίδιο ανοιξιάτικος θα συνεχίσει να είναι και αύριο. Γι’ αυτό ετοιμάσου!!! Βάλε την πειρατική σου στολή και πάρε ότι πιστεύεις ότι θα χρειαστείς. Φόρεσε το μπουφάν σου και ντύσε ζεστά και την ομάδα σου, γιατί η αποστολή είναι εξωτερική και ………διπλή!

Ετοιμάσου να ζήσεις ένα σαββατοκύριακο γεμάτο όμορφες στιγμές με γέλιο, πολύ παιχνίδι και φυσικά πολλή πολλή εξερεύνηση.

Θα τα καταφέρουμε!!!

 

 • Α’ Θεματική | 6η ΗΜΕΡΑ

Χελιδονίσματα και Τιτιβίσματα

 

Προτού ξεκινήσουμε την αποστολή μας, τι θα έλεγες να ακούσουμε ένα όμορφο ανοιξιάτικο τραγούδι; Πάτησε το PLAY και συνέχισε να διαβάζεις ανέμελος!

Τα κάλαντα της Άνοιξης

 

 

ΒΗΜΑ 1 – Αίνιγμα

Ο πειρατής Γαντζοχέρης συγκέντρωσε το πλήρωμα στο κατάρτι του και τους ανακοίνωσε κάτι πολύ σημαντικό!! Έχω ένα Α Ι Ν Ι Γ Μ Α για εσάς φίλοι μου και μόνο όποιος καταφέρει να το λύσει θα μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι μαζί μας. Γι’ αυτό τέντωσε τα αυτάκια σου και ζήτησε από τον βοηθό σου να σου διαβάσει προσεκτικά το αίνιγμα. Μόνο αν καταφέρεις και το βρεις θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις την αποστολή σου.  


“Από πάνω σαν τηγάνι, από πίσω ψαλιδάκι και από κάτω σαν βαμβάκι”

                ………..τι είναι;;;

 

Πειρατική συμβουλή:

→ Πριν απαντήσεις προσπάθησε να εξηγήσεις στο πλήρωμά σου τι είναι αυτό που σου ζητάει ο πειρατής Γαντζοχέρης να κάνεις και τι ακριβώς σημαίνει η λεξούλα “Αίνιγμα”.

 

 

 

ΒΗΜΑ 2 – Ζωγράφισε την απάντηση

 

Μπορείς τώρα και εσύ με τη σειρά σου (και ΑΝ κατάφερες να βρεις το αίνιγμα αυτό) να δώσεις την απάντησή σου μέσα από τη ζωγραφική. Ζωγράφισε όπως μπορείς την απάντηση και κόλλησε την στο παράθυρό σου για να μπορέσει ο κάπτεν Γαντζοχέρης να το δει από το πλοίο του με το πειρατικό του κυάλι.

 

Χρήσιμα Tips:

→ Μπορείς να εξηγήσεις στο πλήρωμά σου πως τελικά κατάφερες να λύσεις το αίνιγμα και ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που σε βοήθησαν να μαντέψεις την απάντηση;;;

→ Μήπως γνωρίζεις γιατί ονομάζεται διαφορετικά “αποδημητικό πουλί”;;

→ Ζήτησε από κάποιον από τους βοηθούς σου να κολλήσει κάπου ψηλά στο παράθυρο τη ζωγραφιά σου γιατί ο μικρός μας πειρατής που ανυπομονεί για την απάντησή είναι κάπως κοντούλης και το ξύλινο ποδαράκι του δεν τον βοηθάει να τεντωθεί και να πατήσει στις μύτες των ποδιών του!

→ Δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ τους μικρούς μας φίλους που εκείνοι όσο και εμείς θέλουν να γίνουμε οι καλύτεροι συνταξιδιώτες!

1 – ΕΔΩ

2 – ΕΔΩ

 

 

ΒΗΜΑ 3 – Ποιήματα

Τώρα που έκανες τον κάπτεν Γαντζοχέρη να μη χορταίνει να κοιτάζει την υπέροχη ζωγραφιά που κόλλησες στο παράθυρό σου, ήρθε η ώρα να ακούσεις μερικά μικρά ποιηματάκια για αυτό το χελιδόνι! Ζήτησε από το πλήρωμα σου να σου τα διαβάσει έτσι όπως γνωρίζεις εσύ πολύ καλά ότι πρέπει να ακούγεται ένα ποίημα: … α ρ γ ά, ….δ υ ν α τ ά…. και …κ α θ α ρ ά ! 

 

(1)

“Έρχομαι φίλε από μακριά και αν είναι ορισμός σου, 

να χτίσω το σπιτάκι μου έξω από το δικό σου;”

 

(2)

“Χωρίς πυξίδα νύχτα μέρα, ταξιδεύω στον αέρα

Δε χρειάζομαι ούτε χάρτη για να βρω της Γης την άκρη

που θα με φιλοξενήσει μέχρι η Άνοιξη ν’ ανθίσει.

 

Τότε πάλι επιστρέφω, την παλιά φωλιά γυρεύω

Νέα ζωή να ξαναρχίσω, νέες ελπίδες να χαρίσω!”

 

(3) 

“Μικρό μου χελιδόνι καλώς όρισες!

Που βρήκες το μπαλκόνι,πως μας γνώρισες;

Γνώρισα το μπαλκόνι από την πάστρα του,

Απ’ το λευκό σεντόνι και τη γλάστρα του.

Άκουσαν τα παιδιά μου τις φωνούλες σας, 

Γνωρίζει η αφεντιά μου τις μανούλες σας!”


ΧρήσιμαTips

→ Μπορείς αν θες, αφού ρωτήσεις το πλήρωμά σου αν έχει χρόνο ελεύθερο (γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζεις οι δουλειές στο αμπάρι είναι πολλές) να ψάξετε μαζί στο διαδίκτυο για κάποιο ακόμα ποιηματάκι που θα ήθελες να πειραστείς μαζί μας!

→ Το βράδυ πριν ξαπλώσεις θα μπορούσες να διαβάσεις ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία: “Το χελιδόνι και η φεγγαροσταλιά” του Κων. Αριστούλα (Εκδόσεις: Χατζηλάκος)

 

 

ΒΗΜΑ 4 – Η Φωλίτσα τους

Τι θα έλεγες να μάθουμε κάτι καινούργιο και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το όμορφο πουλάκι;; Ξέρεις άραγε πώς φτιάχνουν τη φωλιά του;; Τι υλικά πιστεύεις ότι χρησιμοποιούν και που συνηθίζουν να τη φτιάχνουν;; Έχεις δει με πόση αγάπη και αφοσίωση φροντίζει και προστατεύει η μαμά χελιδόνα τα μικρά της; 

 

Πώς φτιάχνουν τη φωλιά τους;”

 

 

 

Η μαμά χελιδόνα φροντίζει τα μικρά της!”

 

 

Χρήσιμα Tips:

→ Όση ώρα παρακολουθείς τα παραπάνω βίντεο ρώτησε το βοηθό σου αν μπορεί να δυναμώσει λίγο την ένταση γιατί έτσι θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις τα γλυκά τους χελιδονίσματα να ηχούν μελωδικά! Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ …..χρειάζεται να κάνεις και εσύ λίγη ησυχία για να μη χάσεις ούτε νότα από το τραγούδι τους!!

 

 

 

ΒΗΜΑ 5 – Τραγούδι

Και τώρα που γνώρισες και έμαθες τόσο όμορφα πράγματα για αυτό το πουλάκι τι θα έλεγες να ακούγαμε και ένα τραγούδι για τα μικρά χελιδονάκια;

Καλώς τα τα μικρά τα χελιδόνια – Σπ. Λάμπρου

 

 

ΒΗΜΑ 6 – Κατασκευή

Όση ώρα ακούς το τραγούδι που τόσο μελωδικά λένε οι φίλοι σου μπορείς να σκεφτείς τρόπους να φτιάξεις μια όμορφη κατασκευή για το χελιδόνι. 

 

Ορίστε, σου προτείνω και εγώ μερικές ιδέες!

 

Για τους μικρούς μας φίλους…..

 • (με βαμβάκι) ΕΔΩ

 

Για τους μεγάλους μας φίλους….

 

 • Χελιδόνια στη Φωλιά
  1. ΕΔΩ
  2. ΕΔΩ

 

 

 

Για τους πιοοοο μεγάλους μας φίλους (…που ευχόμαστε να παραμείνουν για πάντα μικροί!!)

 • Origami

 

 

 

BONUS ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (…για όσους πειρατές αντέχουν ακόμα!!!) 

Ένα βίντεο με πολύ διασκεδαστικά και έξυπνα παιχνίδια στο σπίτι, για γονείς και παιδιά! Δοκιμάστε τα και σίγουρα θα ξετρελαθείτε!

 

 

 

 • Β’ Θεματική | 7η ΗΜΕΡΑ

 

Πετούν τα πεταλούδια, κι ανθίζουν τα λουλουδια!…

 

Πετούν τα πεταλούδια 

  

Επειδή τα κατάφερες τόσο καλά φίλε μου και είσαι πραγματικά πολύ θαρραλέος και δυνατός πειρατής, ετοιμάσου!!!!!! Σήμερα ρίχνουμε άγκυρα και πατάμε στεριά!!! Οργάνωσε το πλήρωμά σου, ζήτησέ τους να ετοιμαστούν και έλεγξε αν είναι όλα τακτοποιημένα στο πλοίο. Αν όχι βάλε ένα χεράκι φίλε μου, να γίνουν πιο γρήγορα οι δουλειές στο κατάστρωμα! Και ξέρεις γιατί;;;
Γιατι θα έχουμε περισσότερο χρόνο να απολαύσουμε τον…………..ΗΛΙΟΟΟΟ !!!!!

 

ΒΗΜΑ 1 – ”Πιάσε τον ηλιο!”

Η πρώτη αποστολή για σήμερα είναι αφού βγεις έξω να εντοπίσεις τον ήλιο. Μην αφήσεις κανένα μέλος του πληρώματός σου να καθίσει σε σκιερό μέρος ούτε στιγμή. Μολις καταφέρεις και εντοπίσεις τον ήλιο, τότε κλείσε τα μάτια σου και γύρισε το πρόσωπό σου προς τον ουρανό. Θα έχεις την ευκαιρία να νιώσεις τις φωτεινές του ακτίνες να χαϊδεύουν απλά τα πρόσωπό σου. Είναι ο τρόπος του να μας λέει “Καλημέρα” κάθε φορά που ξυπνάει. 

 

Χρήσιμο Tip:

→ Μην ξεχάσεις να του απαντήσεις!!!

 

 

ΒΗΜΑ 2 – Νιώσε με τις 5 Αισθήσεις

Τώρα που νιώσαμε τις ζεστές ηλιαχτίδες του στο πρόσωπάκι μας και τα μάγουλά μας έγιναν πλέον ροδαλά, μπορούμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας! 

Είμαι σίγουρος ότι εκεί έξω που έχεις βγει μπορείς να νιώσεις τη φύση γύρω σου με όλες σου τις αισθήσεις:

 • ….ΔΕΣ που υπάρχει πράσινο γύρω σου.

 • ….ΑΚΟΥ το τιτίβισμα των πουλιών που πετούν τριγύρω σου. Είναι το ίδιο χαρούμενα με εσένα που μπορούν να πετούν στον καταγάλο ουρανό!

 • ….ΜΥΡΙΣΕ τα όσα διαφορετικά και χρωματιστά λουλούδια έχει αφήσει μέχρι στιγμής με το πέρασμά της η όμορφη Άνοιξη.

 • …..ΑΓΓΙΞΕ τα πέταλα ενός λουλουδιού ΑΠΑΛΑ γιατί είναι το ίδιο ευαίσθητα με έσενα και δε θέλουμε να τα πληγώσουμε.

 

Πειρατική συμβουλή:

→ Όμως έχουμε ακόμα μία αίσθηση που δεν είπαμε! Την γεύση!!!! Καλό θα ήταν να μη δοκιμάσουμε κάτι από όσα όμορφα μας προσφέρει η φύση γύρω μας γιατί σίγουρα, ότι και αν είναι αυτό θα χρειάζεται πρώτα ένα καλό πλύσιμο. Κάτι που μπορεί να μη μας αφήσει να έχουμε πολύ χρόνο στο τέλος, οπότε αν η όρεξή σου έχει ανοίξει, ρώτησε κάποιον από τους βοηθούς σου μήπως υπάρχει κανένα (υγιεινό) μπισκοτάκι στην τσάντα τους!

 

ΒΗΜΑ 3 – Γέμισε τις χουφτίτσες σου!

Ψάξε τριγύρω σου και παρατήρησε τα διαφορετικά είδη φυτών που υπάρχουν κοντά σου. Μπορείς με τρόπο ΕΥΓΕΝΙΚΟ να κόψεις λίγα φύλλα από κάθε φυτό που σου αρέσει ή σου κάνει εντύπωση και να το κρατήσεις στις χουφτίτσες σου. Μόλις συγκεντρώσεις αρκετά μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι σου ………..εεεε, στο πλοίο σου ήθελα να πω, το δικό σου φυτολόγιο!!

 

 

ΒΗΜΑ 4 – Στεριά ή Θάλασσα

Οργάνωσε το πλήρωμά σου και προετοίμασέ τους για το επόμενο αστείο παιχνίδι που ακολουθεί. Βρες κάτι που να μπορεί να διαχωρίζει τη “Στεριά” από τη “Θάλασσα” και εξήγησέ στους βοηθούς σου τους κανόνες. Μπορείς να ξεκινήσεις εσύ το παιχνίδι δίνοντας τις εντολές που θες, αλλά μην ξεχνάς…

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ,

 

Κανόνες παιχνιδιού:

Στο παιχνίδι αυτό χαράσσουμε με μία γαλάζια κιμωλία έναν κύκλο αρκετά μεγάλο, ο οποίος θα είναι η θάλασσα. Φυσικά μπορεί να κάνουμε το ίδιο με ένα μεγάλο σκοινί. Τα παιδιά (αν είναι πολλά τα χωρίζουμε σε ομάδες των 4-5 παιδιών) στέκονται έξω από το περίγραμμα του κύκλου. Όταν λέμε τη λέξη “θάλασσα” , πηδούν μέσα στον κύκλο. Όταν λέμε τη λέξη “στεριά” πηδούν, έξω από τον κύκλο. Όποιο παιδί μπερδευτεί με τα παραγγέλματα , βγαίνει από το παιχνίδι.Συνεχίζουμε μέχρι να μείνει ένα παιδί στο τέλος του παιχνιδιού. Φροντίζουμε οι λέξεις να εναλλάσονται σχετικά γρήγορα για να δημιουργούμε διασκεδαστικό κλίμα.

 

ΒΗΜΑ 5 – Δημιουργούμε το δικό μας Φυτολόγιο..

Όταν δεις ότι το πλήρωμα σου έχει αρχίσει να κουράζεται καλό θα ήταν να επιστρέψουμε όλοι στο πλοίο μας! Εξάλλου θυμήσου: η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί! Έχεις να φτιάξεις το φυτολόγιο σου με τα φύλλο που κατάφερες να συγκεντρώσεις! Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!!

 

Μερικές ιδέες για το πως μπορείς να το φτιάξεις…

 • Σε μορφή βιβλίου: ΕΔΩ

 

 • Σε μορφή αφίσας: ΕΔΩ

 

 

Χρήσιμα Tips:

→ Σε περίπτωση που κάποια φυλλαράκια σου περίσσεψαν, μην τα πετάξεις!! Μπορείς να βρεις έναν τρόπο να τα κάνεις χρήσιμα. Να δες για παράδειγμα τι έφτιαξα εγώ με τα δικά μου φυλλαράκια που περίσσεψαν. Χρησιμοποίησα μικρές σφραγίδες χαρτοκοπτικής και έκοψα διαφορετικά σχήματα από κάθε φύλλο. Τα συγκέντρωσα σε ένα σακουλάκι και……….δημιούργησα το δικό μου έργο. Το όνομα που του έδωσα είναι…….. “Το κομφετί της Φύσης!”. Μπορείς και εσύ να φτιάξεις κάτι αντίστοιχο ή ένα κάποιο άλλο δικό σου έργο.

→ Μην ξεχάσεις να του δώσεις το δικό του όνομα (αφού εσύ θα είσαι ο δημιουργός του!) αλλά να μας στείλεις φωτογραφικό υλικό για να μοιραστείς την ιδέα σου μαζί μας!

 

BHMA 6 – Δίνουμε ακόμα λίγο χρώμα στη φύση γύρω μας!

Μπορείς ακόμα, αφού γνώρισες τόσα για τα λουλούδια να προσφέρεις και εσύ στη φύση ένα ακόμα δώρο. Φύτεψε με τη βοήθεια του πληρώματός σου ένα σπόρο ή ένα λουλούδι και φρόντισε το μέχρι την ημέρα που θα σε καλημερίσει χαμογελαστό και θα σου ζητήσει να το πάρεις στο πλοίο μαζί σου.

 

ΒΗΜΑ 7 – Διακόσμησε τη γλάστρα σου

Ο σπόρος σου θα χαρεί ακόμα περισσότερο και θα αρχίσει σιγά σιγά να αναπτύσσεται, όταν δει ότι έχεις διακοσμήσει με όμορφο τρόπο τη γλαστρούλα μέσα στην οποία το έχεις φυτέψει. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και διακόσμησε όπως εσύ επιθυμείς και χρησιμοποιώντας όποια υλικά θες! 

 

ΒΗΜΑ 8 – Τραγούδια για να φέρεις την άνοιξη σπίτι σου!

Τα πήγες πολύ καλά και σήμερα μικρέ πειρατη. Χάρισε μια ζεστή αγκαλιά στο πλήρωμά σου και ακούστε παρέα όμορφες ανοιξιάτικες μελωδίες!!

 

Γεια σου κύριε Μενεξέ

 

 

Μενεξέδες και Ζουμπούλια

 

 

Η μυγδαλιά και το φεγγάρι

 

 

Οι τέσσερις εποχές

 

 

Πάντα να χαμογελάς, να ανθίζεις και να ομορφαίνεις την πλάση και η φύση θα κάνει το ίδιο και για εσένα! Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, πρόσεχε τον εαυτό σου, το πλήρωμά σου και ετοιμάσου για την επόμενη αποστολή φίλε μου, γιατί ο θησαυρός είναι ακόμα πιο κοντά σου!

 

 

 

*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Mοιράσου με τους υπόλοιπους πειρατές τις όμορφες δημιουργίες σου και ότι άλλο έκανε την μέρα σου διασκεδαστική! Η ομάδα μας στο Facebook ανυπομονεί να μάθει τις περιπετειές σου!