bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Eκπαιδευτικά projectΤο Χαμένο Βιβλίο της Φύσης – Ημέρα 9η

Μάρτιος 17, 2020από Το Αερόστατο
https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2020/03/Day_9_square___final1-1280x1115.jpg

Day 9 square  final1Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης

Εκπαιδευτικό Project
για Παιδιά & Γονείς

Ημέρα 9η" Τα 4 Στοιχεία της Φύσης "

ΝΕΡΟ, ΦΩΤΙΑ, ΑΕΡΑΣ, ΓΗ

Τα 4 στοιχεία της φύσης έτοιμα να σου μάθουν τα μυστικά του κόσμου γύρω σου!!!

 

Το Χαμένο Βιβλίο της Φύσης
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

Day 9 Page cover-01

Ημέρα 9η: ” Τα 4 Στοιχεία της Φύσης “

Καλημερούδια!!! Το ξέρω πως εχθές ο καιρός δεν ήταν ιδανικός για ταξίδι … Όμως χάρης το πολύτιμο εργαλείο που έφτιαξες (τροχός του καιρού) τα είχες προβλέψει όλα! Σήμερα  ετοιμάσου γιατι η ημερα σου επιφυλάσσει πολύ ιδιαίτερες δημιουργιες και παρα πολυ χρήσιμες για όλο το πληρωμα και κυρίως για τον καπετάνιο σου! Α! Ελπίζω εχθές να μην άπλωσες μπουγάδα γιατί στο δικό μου καράβι προσγειώθηκε ένα πειρατικό παντελόνι ενός άλλου πειρατη!  Λοιπόν! Είμαι σίγουρος πως νίφτηκες, έφαγες το πρωινό σου και το κεκάκι που έφτιαξες με τη βοήθεια του πληρώματός σου και ξεκινάμε!!! Είσαι έτοιμος ; Τιιιιιι δεν άκουσα; Είσαι έτοιμος ;;;;; Tιιιιιιι;;;; Καλά μην φωνάζεις!!!

 

ΒΗΜΑ 1 – Συζήτηση

Aπό την αρχή του ταξιδιού  όπως έχεις καταλάβει, προσπαθούμε  να γνωρίσουμε και να μάθουμε διάφορα πράγματα για τη φύση. Άλλωστε τόσες μέρες (αλλα και νύχτες) ταξιδεύουμε έχοντας ως  στόχο το χαμένο βιβλίο της φύσης!!! Ηρθε λοιπον η στιγμη να ανακαλύψουμε τα 4 στοιχεία της Φύσης που είμαι σίγουρος πως τα γνωρίζεις, απλά ίσως να μην ξέρεις πως και τα τεσσερα αυτα μαζι, αποτελούν τα στοιχεια της φυσης! Σε αυτή τη περιπέτεια θα έχεις βοηθό και τις   αισθήσεις σου!! Ελπίζω να γνωρίζεις ποιες είναι οι αισθήσεις σου; E; Αν επειδη είναι ακόμα πρωι τις έχεις ξεχάσει, ζήτησε από το πλήρωμα σου να σου τις θυμίσει! Άλλωστε για αυτο ειμαστε όλοι μαζι, για να βοηθάει ο ένας τον άλλον!

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 2 – Νερό

 • Συζήτηση 

Ας ξεκινήσουμε με ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της φύσης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σου! Το ΝΕΡΟ! Εχεις αναρωτηθει ποτε πως καταλήγει το νερό στη θάλασσα ή από που έρχεται όλο αυτό το νερό ή αν υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή το νερο της θάλασσας να τελειώσει ;Όλα αυτά τα ερωτήματα θα λυθούν αμέσως τώρα! Ετοιμάσου να γνωρίσεις τον κύκλο του νερού!!!!

 

  • Βιντεάκι: Ο κύκλος του νερού 

 

  

 • Πείραμα : 

Ώρα να πάμε στη κουζίνα!!! Ωπα ώπα!! Μην μπερδεύεσαι δεν έχει φαγητο ακόμα! Πριν απο λίγο έφαγες πρωινο! Ετοιμάσου για πείραμα! Σιγουρα θα χρειαστεις πάλι τη βοήθεια του πληρώματός !!!

1)Εξάτμιση

Οδηγίες:

Ζήτα από ένα βοηθό (ο οποιος φτάνει το πάγκο της κουζίνας) να βάλει μια κατσαρόλα στο μάτι (της κουζινας πάντα)  να το αναψει και να προσθέσει μέσα νερο. Αφου το νερό θα αρχίσει να ζεσταίνεται τότε κάτι θα αρχίζει να ανεβαίνει προς τα επάνω . Τι να είναι άραγε; Πως ονομάζεται αυτό που μόλις παρατηρήσαμε; 

 

2)Βουλιάζει ή επιπλέει  

Και τώρα ένα ακόμα πιο διασκεδαστικό πείραμα για μικρούς και μεγάλους πειρατές!!

Οδηγίες: 

Γέμισε μια βαθια λεκανίτσα με νερό και ψάξε να βρεις μέσα στο καράβι αντικείμενα που αν βραχουν δεν θα χαλάσουν. Συγκεντρωσε τα όλα και όταν είσαι ετοιμος ξεκιναμε! Ωραια! Τώρα θα πρέπει να βάζεις ένα αντικείμενο κάθε φορα στη λεκανιτσα με το νερό και θα πρέπει να παρατηρήσεις αν το αντικείμενο αυτο βουλιάζει ή επιπλέει στο νερό! Μπορεις πρώτα να κάνεις μια πρόβλεψη πριν βάλεις το αντικείμενο μέσα στη λεκανίτσα. 

Σου έχω και ένα πίνακα για να κρατάς σημειώσεις!!! – Για τον ΠΙΝΑΚΑΣ πάτησε ΕΔΩ!

 

 • Παραμύθι:  Πέφτει, πέφτει η σταγόνα

Μετά από τόσα πειράματα με νερό νομίζω πως θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για παραμυθάκι τι θα έλεγες  για το “ Πέφτει, πέφτει η σταγόνα”;

 

 

 • Κατασκευή:Το σύννεφο 

Και τώρα τρέξε στο μπάνιο και πάρε όσο πιο πολύ βαμβάκι μπορείς ή καλύτερα πάρε όλο το βαμβάκι ή καλύτερα ζήτα ευγενικά να σου πάρουν και άλλο βαμβάκι ( θα το χρειαστείς)  γιατί ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το πιο σουπερ ντουπερ ουάου συννεφάκι!!! Κι όμως φίλε μου δεν υπερβάλλω! Μόλις φτιάξεις αυτή την κατασκευή θα ενθουσιαστεις από το αποτέλεσμα και όχι μόνο εσύ βέβαια!! 


Υλικά για το φωτεινό συννεφάκι : 

 • Βαμβακι( αρκετό όπως προαναφέραμε)

 • Χαρτινο φαναράκι (οχι φεγγαρακι)

 • Φωτάκια 

 • Κόλλα 

1e20719a46516c75f3b177da67a63f1e

 

 • Τραγούδι :

Μην ξεχάσεις να βάλεις και αυτά τα ωραία τραγουδάκια όση ώρα δημιουργεις αυτό το όμορφο συννεφάκι !!!

 

Θα Διώξω τα Σύννεφα” – Κ. Χωματά

 

Η Βροχούλα

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 3 – Φωτιά

 • Συζήτηση

Ας προχωρήσουμε τώρα σε ένα άλλο στοιχείο!!! Πάμε να μελετήσουμε ανακαλύψουμε το πιο τσουχτερό στοιχείο της φύσης! Ποιο είναι άραγε; Μα φυσικά η ΦΩΤΙΑ! Νομίζω πως ήρθε η ώρα για συζήτηση…..

-Ποια είναι η συμβολή της φωτιάς για τον άνθρωπο;

-Πως χρησιμοποιούν οι άνθρωποι την φωτιά;

-Πως συμβάλλει  η φωτιά στο περιβάλλον;
-Από πότε υπάρχει;

-Ποιος την ανακάλυψε;

 

 • Μύθος του Προμηθέα 

 Και τώρα ένας μύθος για τη φωτιά : “Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
…. Μην ξεχνάς πως όταν μιλάμε για έναν μύθο εννοούμε μια ψεύτικη ιστορία, μια ιστορία που δεν έχει συμβεί ποτέ!!!

 

  • Πείραμα με ρεσώ

Ώρα για πείραμα !!!Το ξέρω πως τα πειράματα σου αρέσουν πολύ για αυτό σκέφτηκα πως ένα πείραμα με φωτιά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, όμως Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η !!! Στο συγκεκριμένο πείραμα θα χρειαστείς Ο Π Ω Σ Δ Η Π Ο Τ Ε έναν τουλάχιστον Μ Ε Γ Α Λ Ο ( σε ηλικία και όχι σε ύψος) βοηθό από το πλήρωμά σου για να μην κάψεις κανένα μουστάκι!  

 

 

ΒΗΜΑ 4 –  Αέρας

 • Συζήτηση

Ελπίζω να πήγαν όλα καλά με το πείραμα και να μην είχαμε κανένα ατύχημα!! Ας αφήσουμε τότε τις φωτιές και ας προχωρήσουμε στο επόμενο στοιχείο της φύσης που είναι λιγότερο επικίνδυνο! Τώρα ήρθε η σειρά του ΑΕΡΑ! Για βγες για λίγο έξω στο κατάρτι σου και προσπάθησε να καταλάβεις! …για  μια στιγμή γιατί να βγεις έξω; Μέσα στο καράβι δεν υπάρχει αέρας;;; Mμμμμμ….. Ένα ακόμα μυστηριο βρίσκεται μπροστά μας, ….ας ξεκινήσουμε λοιπόν ! Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα!!!!

 

-Μπορούμε να δούμε τον αέρα ; 

-Μπορούμε να τον νιώσουμε;

-Πού υπάρχει αέρας;

-Υπάρχει αέρας στο διάστημα;

-Μπορούμε να τον ακούσουμε;

-Ο αέρας έχει βάρος:

-Πως καταλαβαίνουμε τον αέρα;

 

 

 • Κατασκευή : Όργανα μέτρησης του αέρα

Είμαι σίγουρος πως μετά τον χθεσινό καιρό θα χρειαστείς (και κυρίως ο καπετάνιος σου) ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ή μάλλον εργαλεία. Ηρθε η στιγμη να φτιάξεις  τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βλέπεις πόσο δυνατός είναι ο αέρας και προς ποια κατεύθυνση φυσάει, ώστε να ξέρεις αν θα ταξιδέψεις ή οχι και προς ποια μεριά να πλεύσεις! Μην ξεχνάς πως έχεις πλάι σου τους καλύτερους βοηθήσους!!! Όταν τελειώσεις, βάλε τα όργανα μέτρησης στο σωστό σημείου του καραβιού και να κοιτάξεις αν λειτουργούν! Είμαι σίγουρος πως ολα θα πάνε τέλεια… σου έχω εμπιστοσύνη! 

 

1)Ανεμούριο:

1ο βήμα , 2ο βήμα

 

2)Ανεμόμετρο

 

3)Ανεμοδείκτης

 

4)Και για τους μικρούς μας φίλους  ….ανεμόμυλος ή αλλιώς φουρφουράκι :

 

  

 • Παιχνίδια με τον αέρα : 

Και μετά την εργασία τι έρχεται;;; Μα φυσικά ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!! Ετοιμάσου λοιπόν να παίξεις τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια με όλο το πλήρωμά σου …. Θα σου αρέσουν πάρα πολύ!! Θυμήσου πως σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες, για να περνάνε όλοι οι παίκτες όμορφα… Αααα και το πιο βασικό, σημασία δεν έχει ποιος είναι νικητής αλλα ποιος  διασκεδασε πιο πολυ ….. Καλή απόλαυσ!!!

 

1) Αγώνας καραβιών

 

 

2) Καλαμάκι και βαμβάκι 

 

 

3) Διαδρομή με πλαστελίνη 

 

4)Τρέχει, τρέχει το μπαλάκι 

 

 

 • Ζωγραφική: με καλαμάκι 

Πάρε μια ανάσα γιατι στη συνέχεια μπορεί να κουραστείς ακόμα πιο πολύ! Τωρα θα μου πεις πόσο να κουραστω στη ζωγραφική! Ελα όμως που δεν θα ζωγραφίσεις με τα χερια! Για να σε δω!!! Τρέξε γρήγορα στο ντουλάπι της κουζίνας, άνοιξε το (αν φτανεις), και πάρε ένα καλαμάκι ή μαλλον δυο ή μάλλον τρια ή μαλλον παρε πεντε με εξι να έχουμε και ετοιμάσου να ζωγραφίσεις με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! Ζωγραφίζοντας με τον αέρα, φυσώντας με καλαμάκια!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Πριν ξεκινησεις τη ζωγραφική κάνε μια πρόβα! Προσπάθησε να ξεχωρίσεις πως θα πρέπει να φυσάς και οχι να ρουφας τον αέρα που βρίσκεται στο καλαμάκι! Για να σε βοηθήσω σκέψου πως θα πρέπει να κάνεις όπως φυσάς το κεράκι στην τούρτα σου και όχι όπως όταν πίνεις το γάλα σου ή τον χυμο σου !!!! Ξεκινάμε!!!

 

Πάτησε ΕΔΩ!

 

 

 

ΒΗΜΑ 5 – Γη & Χώμα

 

 • Συζήτηση

 

Την Γη γύρω σου ίσως την ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά, μα τα μυστικά που κρύβει και τις μαγικές ικανότητες που έχει το χώμα, σίγουρα αξίζει να τις εξερευνήσεις! Όπως ανακάλυψες και τις προηγούμενες μέρες, το χώμα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά όπως φαντάζεσαι έχει ακόμα πολλά να μας διδάξει! Πάμε λοιπόν να παίξουμε με το χώμα… κι αν λερωθούμε λιγο δεν πειράζει!

 

 

Χρήσιμα Tips:

-Τι χρώμα έχει το χώμα; 

 

-Πώς μυρίζει;

 

-Είναι βαρύ ή ελάφρύ;

 

-Τι από όσα απάντησες μέχρι τώρα, αλλάζει όταν βραχεί;

 

-Υπάρχει μόνο στη στεριά;

 

-Γίνεται το χώμα να πετάξει:

 

-Υπάρχει μόνο στον πλανήτη μας ή ίσως υπάρχει και στους υπόλοιπους;

 

 

 • Ζωγραφική :  με χώμα

Ελπίζω να σου άρεσε πολύ η ζωγραφική με τη βοήθεια του αέρα (ζωγραφική με καλαμάκι).Το ήξερες όμως, πως μπορείς να ζωγραφίσεις και με τη βοήθεια του τελευταίου στοιχειου της φύσης; Ποιο στοιχείο μας έμεινε; Μα ναι το ΧΩΜΑ! Κοιτα πόσές όμορφες ζωγραφιές μπορείς να δημιουργήσεις …. Παρακάτω έχω κάποιες φωτογραφίες από ένα ξαδελφλάκι μου που ζωγραφίζει στο σπίτι … Για ρίξε μια ματιά !

 

Μπορείς και εσύ να φτιάξεις ένα τέτοιο τραπέζι ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο λευκό πανί που από κάτω του έχεις τοποθετήσει λαμπάκια.. Πού θα βρεις λαμπάκια; Από το χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχεις φυλάξει στο αμπάρι σου! Ένας έξυπνος πειρατής σαν εσένα, βρίσκει πάντα λύση!!!

c3febb75036c8028fc0f9dc4ed031fd9

 

 • Δημιουργία πηλού με χώμα 

Να και ένα υλικό που δεν έχουμε χρησιμοποιήσεις αρκετά στη διάρκεια του ταξιδιού μας. Για να δω αν θα το βρεις ! Είναι κάτι που μοιαζει με πλαστελίνη αλλα αν το αφήσεις αρκετη ώρα στεγνωνει και γίνεται σκληρο!!! ΝΑΙ ! Είναι ο πηλός! Τώρα όμως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις και να μάθεις για έναν  πηλό που φτιάχνεται μόνο δύο βασικά υλικά ΝΕΡΟ και ΧΩΜΑ!!Παρακάτω σου έχω το βίντεο με τον Κυρ. Μιχάλη, που φτιάχνει απίστευτα κεραμικά έργα με τη βοήθεια του πηλού από χωμα!

 

 • Κομποστοποίηση 

Ας βγω λίγο έξω στο κατάρτι να δει λίγο ο ήλιος το προσωπάκι μου!!!! Εεεεεε! Μα τι ειναι αυτο το σκουπίδι που προσγειώθηκε πάνω στη μουσούδα μου! Ωχ! Οχι δεν ειναι χαρτί είναι μια αφίσα! Για να δω τι λεει: :” ΚΟ-ΜΠΟ-ΣΤΟ-ΠΟΙ-Η-ΣΗ !ΚΑ-ΝΤΕ   Α-ΝΑ-ΚΥ-ΚΛΩ-ΣΗ ΤΩ-ΡΑ !!! ”;;;;;;; Μα για μια στιγμή, τι είναι αυτό! Τι είναι αυτή η κομποστοποίηση; Νομίζω πως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε τι σημαίνει αυτή η μυστηριώδης λέξη!!! 

 

Ένα βιντεάκι ίσως να βοηθούσε ….Αφου ανακαλύψεις τι σημαίνει αυτή η περίεργη λέξη, για σκέψου αν εσύ κάνεις κομποστοποίηση; Γινεται να κάνεις στο καράβι σου;

 

 Χρήσιμα Tips:

-Τι είναι κομποστοποίηση ;

            -Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;

            -Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε και ποια όχι;

            -Πως λειτουργεί η κομποστοποίηση ;

 

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 6 – Τα 4 Στοιχεία της Φύσης – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 • Συζήτηση

Τελικά σήμερα η μέρα μας ήταν γεμάτη γνώση μικρέ πειρατή! Πάμε να θυμηθούμε όσα μάθαμε απαντώντας στις παρακάτω αστείες ερωτήσεις και να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στον θησαυρό!!!

 

 

Χρήσιμα Tips:

-Ποιο από τα 4 στοιχεία της φύσης σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί; 

-Τα 4 στοιχεία έχουν κοινά ή δεν μοιάζουν σε τίποτα;

-Ποιο πιστεύεις πως είναι το πιο δυνατό από τα 4;

-Τα 4 στοιχεία μπορούν να ενωθούν άραγε;

-Στη φύση, μπορείς να σκεφτείς παραδείγματα που τα 4 στοιχεία συνδυάζονται;

 

 

Καληνύχτα ατρόμητε πειρατή !!! Ελπίζω μετά από μια τόσο γεμάτη ημέρα να ξεκουραστείς και να μην αργήσεις να ξυπνήσεις αύριο το πρωί, γιατι σε περιμένει μια ακόμα πιο δημιουργική ημέρα!!! Μάζεψε δυνάμεις εσύ και το πλήρωμά σου!!! Αααα και δεν πιστεύω στο κρεβάτι σου να κοιμάται κανένας άλλος πειρατής έκτος από εσένα !!! Οι γενναίοι πειρατές δεν φοβούνται και κοιμούνται πάντα μόνοι τους  και έχουν όλο το κρεβάτι για τον εαυτό τους !!!!
Καληνύχτααααα Ααααααψου!!!! Την άρπαξα από εχθες  …εμ με τόσο αέρα!Ήθελα βραδινή βόλτα στο κατάρτι…..

 

*ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Mοιράσου με τους υπόλοιπους πειρατές τις όμορφες δημιουργίες σου και ότι άλλο έκανε την μέρα σου διασκεδαστική! Η ομάδα μας στο Facebook ανυπομονεί να μάθει τις περιπέειές σου!