bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Νέα & ΕκδηλώσειςΑερόστατο | Φεστιβάλ Γρίφων 2022

Οκτώβριος 21, 2022από Το Αερόστατο
https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2022/10/IG_20221021_ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ_Φεστιβάλ_Γρίφων_2022_cover.png

Γρίφοι, μαθηματικά και παιχνίδι, σε ένα φεστιβάλ γεμάτο γνώση!

https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2022/10/FB_20221021_ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ_Φεστιβάλ_Γρίφων_2022_cover.png

Η σχολική χρονιά είναι ακόμα στην αρχή και το “ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ” μας έχει ανοίξει ένα χάρτη γεμάτο όμορφους προορισμούς, με μοναδικούς θησαυρούς να μας περιμένουν σε κάθε μας σταθμό! 

Μια εκπαιδευτική εμπειρία που ανυπομονούσαμε να ζήσουμε παρέα με τα παιδιά ταξίδεψε από το άκρο της Ελλάδας, το Καστελλόριζο,  και κατάφερε να μεταφέρει στην Πάτρα ολόκληρη την μαγεία, το όνειρο και το μεράκι ενός μοναδικού ανθρώπου! Σήμερα λοιπόν άνοιξαν οι πύλες του Φεστιβάλ Γρίφων 2022!
Ο εμπνευστής αυτού του μοναδικού θεσμού, Πανταζής Χούλης, κάνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα και έχοντας την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων από το Πλήρωμα 94, που “κυνηγούν” κάθε ευκαιρία να ζήσουν και να μοιραστούν με την πόλη μας μοναδικές εμπειρίες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Πάτρα το Φεστιβάλ Γρίφων! …μια πραγματική γιορτή γνώσης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους, που αναδεικνύει την αξία των γρίφων και των μαθηματικών!

Έτσι σήμερα, το ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και το ΠΡΟΝΗΠΙΟ βρέθηκαν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας και πέρασαν μια υπέροχη μέρα συμμετέχοντας σε διασκεδαστικά και ευφάνταστα παιχνίδια, μπαίνοντας στον ρόλο του εξερευνητή! Υπέροχοι άνθρωποι μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα και ενθουσιασμό, κάνοντας μας να νιώσουμε από το πρώτο κιόλας βήμα την αγάπη με την οποία σχεδίασαν κάθε δρώμενο! Χρώματα, περίεργα puzzle, κινητικά παιχνίδια και μουσική, μάγεψαν τα παιδιά και τα ενθάρρυναν να συμμετέχουν με χαρά!

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντας αυτού του μοναδικού φεστιβάλ! Ευχόμαστε καλή επιτυχία και ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε και πάλι εδώ, την επόμενη χρονιά!

-Λίγα λόγια το Φεστιβάλ Γρίφων και το ταξίδι που το οδήγησε μέχρι την πόλη μας:

Τον Σεπτέμβριο του 2021 και του 2022, με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το 1o και 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου. Αποδείχτηκε ένα εθνικής σημασίας επιστημονικό γεγονός το οποίο ξεπέρασε και με τις δύο διοργανώσεις κατά πολύ τον στόχο και τις προσδοκίες όλων μας, διοργανωτών, συμμετεχόντων και χορηγών.
Κάποιος ευλόγως θα αναρωτηθεί: Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου; Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και για τους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το Μουσείο Γρίφων, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Η διοργάνωση έγινε από το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης (Καστελλόριζου), κύρια δράση του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ ( Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών ) ύστερα από πρόταση και σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, με πολυετή πείρα, σημαντικές επιτυχίες και μεγάλες διοργανώσεις στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης.

Πενήντα και πλέον επιστήμονες/ερευνητές/εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες στάθηκαν στο πλευρό των διοργανωτών και μέσα από ποικίλες επιστημονικές δράσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές από το νησί, αλλά και από τη Ρόδο και στους ενήλικες ντόπιους και επισκέπτες να δουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Το Καστελλόριζο μπορεί πλέον να είναι και για ακόμη έναν λόγο υπερήφανο: γιατί εξάγει πολιτισμό. Και ευχή όλων το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να ξεκινήσει το ταξίδι του και πέρα από τα όρια του νησιού.
Θέλοντας, λοιπόν, η ευχή αυτή να γίνει πραγματικότητα και στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η επικοινωνία της επιστήμης και η προσφορά νέας γνώσης, πέρα από τα καθιερωμένα πρότυπα, είναι πάντα μέσα στους στόχους μιας ευνομούμενης κοινωνίας, οδηγηθήκαμε στην Πάτρα!
Το φεστιβάλ θα έχει δύο κεντρικούς θεματικούς άξονες: τους Γρίφους και τα Μαθηματικά. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια συναρπαστική διοργάνωση καθώς η ξεχωριστή θεματολογία του και η παρουσίαση δράσεων μέσα από ανατρεπτικούς τρόπους μάθησης πιθανόν να οδηγήσει στην αναθεώρηση κάποιων μεθόδων διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.
Από το πρωί της Παρασκευής 21 έως και το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων θα γεμίσει με γρίφους, μαθηματικά, γνώση, χαμόγελα, μουσική, τέχνη, παραστάσεις, παραμύθια, παιγνίδια πλοήγησης κ.α. Μικροί, μικρότεροι, έφηβοι και ενήλικες όλοι καλοδεχούμενοι στο ταξίδι του Φεστιβάλ Γρίφων, στο ταξίδι της γνώσης!