bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Eκπαιδευτικά projectΘεματική Εβδομάδα – Το Καρναβάλι

Μάρτιος 7, 2021από Το Αερόστατο
https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2021/03/012.-ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ-Το-Καρναβάλι-cover_SQUARE_FR.png

Καλή εβδομάδα λατρεμένοι μας μαθητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περάσατε ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο φοβερές ανακαλύψεις!

Θεματική Ενότητα: “Το Καρναβάλι”

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλα τα παιδιά του κόσμου! Είστε όλοι καλά; Μας λείπετε τόσο μα τόσο πολύ! Κανονικά θα τραγουδούσαμε το υπέροχο τραγούδι μαζί σας στο αγαπημένο μας σχολείο, δυστυχώς όμως θα πρέπει να λείψουμε λίγο ακόμα από αυτό! Δε θέλουμε όμως στενοχωρημένες φατσούλες! Το θέμα μας αυτή την εβδομάδα είναι άκρως εορταστικό, μιας και φτάνουμε στην αποκορύφωση του φανταστικού καρναβαλιού! Καλά ακούσατε! Όλη την εβδομάδα θα περάσουμε ξέφρενες στιγμές και θα διασκεδάσουμε παρέα με το αγαπημένο μας ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ! Λατρεύουμε το καρναβάλι και αυτή την θεματική εβδομάδα θα σας το αποδείξουμε!! Φύγαμε λοιπόν!!

“Καλώς το καρναβάλι,

με τους τρελούς χορούς,

που ντύνει μασκαράδες,

μεγάλους και μικρούς!

Καλώς το που σκορπάει,

κορδέλες κομφετί,

είναι για τα παιδάκια,

η πιο τρελή γιορτή!”

 

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021: “Η ιστορία του καρναβαλιού”

Ξετρελαθήκατε και μόνο στο άκουσμα της λέξης καρναβάλι, σωστά; Θα περάσουμε φανταστικά, σας το υποσχόμαστε! Πρώτα όμως, είναι μια πολύ καλή ιδέα να μάθουμε λίγα πράγματα γι’ αυτό! Θα κάνουμε λοιπόν, ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο για να δούμε από που προήλθε το καρναβάλι! Ας ξεκινήσουμε!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Η ιστορία του καρναβαλιού

Μικροί μας καρναβαλιστές, το ξέρατε πως η λέξη καρναβάλι προέρχεται από τις λατινικές λέξεις carnem και levare οι οποίες σημαίνουν αποχή από το κρέας; Ναι σωστά! Δεν τρώμε κρέας! Η ελληνική λέξη είναι αποκριά ή Απόκριες και είναι μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης, διασκέδασης και τρελού χορού!

Το χαρακτηριστικό αυτής της γιορτής είναι οι μεταμφιέσεις, όπου μικροί και μεγάλοι ντύνονται με εντυπωσιακές στολές και μάσκες.

Η περίοδος αυτή ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα, με τον τελάλη να βγαίνει στους δρόμους  της πόλης και να διαλαλεί ότι αρχίζουν οι Απόκριες.

Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται Κρεατινή γιατί μπορούμε να τρώμε κρέας, μικρά μας παιδάκια , και ιδιαίτερη θέση έχει η μέρα Πέμπτη εκείνης της εβδομάδας που τη λέμε Τσικνοπέμπτη. Λέγεται έτσι γιατί εκείνη την ημέρα όλοι οι άνθρωποι, ντύνονται με τις αποκριάτικες στολές τους και ψήνουν  στα σπίτια και έξω στους δρόμους σουβλάκια. Η μυρωδιά από τα νόστιμα κρεατάκια υπάρχει παντού, όλοι τρώνε και διασκεδάζουν!

Η τελευταία εβδομάδα παιδιά, ονομάζεται Τυρινή, επειδή τρώμε μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα. Την Κυριακή εκείνης της εβδομάδας, η γιορτή του Καρναβαλιού φτάνει στο τέλος της μέσα από ένα ξέφρενο πάρτυ σε κάθε σημείο των πόλεων. Θέλετε τώρα να μάθετε, αγαπημένοι μας καρναβαλιστές, πως γιορτάζουμε εμείς οι Πατρινοί, το Καρναβάλι;

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη και η παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση της Ελλάδας καθώς πραγματοποιείται εδώ και 190 χρόνια. Έχει δεχτεί επιρροές από την Δυτική Ευρώπη και κυρίως την Ιταλία. Είναι ένα σύνολο εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται όπως θεματικοί χοροί, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, παρελάσεις μικρών και μεγάλων αλλά και αρμάτων.

Για ελάτε να δείτε τα περίφημα άρματα που κάθε χρόνο διακωμωδούν, δηλαδή κοροιδεύουν ό,τι συμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή!

Πως σας φαίνονται;

Το καρναβάλι της Πάτρας, κάθε χρόνο δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους που συμμετέχουν στις παρελάσεις του.

Το αγαπημένο μας ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ μάλιστα, έχει βρεθεί πάρα πολλές φορές σε αυτή την χαρούμενη και πολύχρωμη γιορτή που διοργανώνεται για τους μικρούς καρναβαλιστές, στην παρέλαση των Μικρών! Για δείτε!

Πόσα χρώματα και φαντασία στις στολές! Πρέπει να είναι μοναδική εμπειρία! Να ξέρετε πως του χρόνου, που θα έχει φύγει το μικροβιάκι που μας κάνει πλάκες, θα ξεχυθούμε παρέα με το Αερόστατο στο Καρναβάλι των Μικρών και θα περάσουμε καταπληκτικά!! Σας το υποσχόμαστε!

ΒΗΜΑ 2ο:  Ο τελάλης

Ο τελάλης παιδιά, είναι αυτός που φωνάζει και ανακοινώνει την έναρξη του καρναβαλιού. Βγαίνει στους δρόμους και περνάει απ΄ όλες τις γειτονιές της πόλης μας, ώστε όλοι να ακούσουν μήνυμά του. Αλλά τι ακριβώς λέει;  

Πάμε να τον ακούσουμε;

Ακούσατε…ακούσατε…

Φίλοι και συμπολίτες,

Μικροί και μεγάλοι,

Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι

Και όλοι εσείς απ΄την Ευρώπη την μεγάλη.

Αρακάς , κουκιά, ρεβύθια

Τέλειωσαν τα παραμύθια.

Άνηθος, σπανάκι, ρύζι,

Και το καρναβάλι αρχίζει!!!

 

Μα τι ωραίο ποιηματάκι! Πάμε να το μάθουμε γιατί θα χρειαστεί να το φωνάξουμε και εμείς στην δικιά μας ντουντούκα!

Τι λέτε; Είστε έτοιμοι;

Μα τι δυνατά που φωνάζετε με αυτή την ντουντούκα!

Ελπίζω να μην κουραστήκατε γιατί σας έχουμε κι άλλες εκπλήξεις.. Πολλές καρναβαλικές εκπλήξεις δηλαδή!

Τώρα που είπαμε καρναβαλικές.. Το ξέρατε παιδάκια μας, ότι το πατρινό καρναβάλι έχει την δικιά του σημαία;

Πάμε να την δούμε;

 Μπορείτε να μας πείτε πόσα χρώματα έχει πάνω η σημαία και ποια είναι αυτά; Πολύ σωστά φίλοι μου! Είναι τα τρία βασικά χρώματα, που ο συνδυασμός αυτων μας δίνουν όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Έτσι και το καρναβάλι μας, είναι ένας συνδυασμός χρωμάτων και φαντασίας!!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Θεματικός χορός

Παιδιά τρέξτε γρήγορα! Μόλις μας ήρθε μια πρόσκληση για ένα χορό!

Κατά την διάρκεια του καρναβαλιού, διοργανώνονται πολλοί καρναβαλικοί χοροί και πάρτι, με διάφορα θέματα που επιλέγουν οι καρναβαλιστές!

Τι λέτε υπέροχοί μας μαθητές, πάμε να οργανώσουμε το δικό μας θεματικό χορό;

Το θέμα μας θα είναι οι πειρατές και οι νεράιδες!!

Μμμμμ… για να δούμε που την έχουμε τη στολή μας; ….ωχ όχι! Δεν έχουμε τέτοια στολή. Τι θα κάνουμε τώρα;

Μην απογοητεύεστε μικροί μας καρναβαλιστές! Είπαμε! Να θυμάστε ότι το καρναβάλι είναι δημιουργία και φαντασία!

Μαμά, μπαμπά θα μας βοηθήσετε να ετοιμαστούμε;

Για τους πειρατές θα χρειαστούμε:

Πρώτα πρώτα ένα καπέλο!

 Οπωσδήποτε έναν γάτζο!

  

Και τέλος… Δε γίνεται πειρατής χωρίς κάλυμμα ματιού.

   

Ένα άσπρο πουκάμισο, ένα χρωματιστό παντελόνι και έτοιμοι οι πειρατές μας!

 Ήρθε η σειρά για σας μικρές μας νεραϊδούλες!

Πρώτα θα χρειαστούμε ένα παραμυθένιο καπέλο!



Μπορείτε να το διακοσμήσετε με πολύ χρυσόσκονη και γκλίτερ!

Όμως νεράιδα χωρίς ραβδάκι γίνεται; Εεεε.. όχι δεν γίνεται!!!

Ένα όμορφο φουστανάκι, δυό αστεράκια στα μαγουλάκια και έτοιμες και οι νεραιδούλες μας… γκλιν γκλον!

Εμπρός λοιπόν, έτοιμοι όλοι για το πάρτυ μας! Μουσική δυνατά και φύγαμε όλοι για χορό!

ΒΗΜΑ 4ο: Ας ζωγραφίσουμε!

Φανταστική η πρώτη μέρα της εβδομάδας μας! Ντυθήκαμε, χορέψαμε και φωνάξαμε σε όλους πως το Καρναβάλι κατέφθασε! Πόση χαρά! Και που να δείτε τι σας ετοιμάζουμε για τις επόμενες μέρες! Ξεκουραστείτε μικροί μας καρναβαλιστές και τα λέμε αύριο! Φιλάκια!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


 


Τρίτη 9 Μαρτίου 2021: “ Ο αρλεκίνος”

Καλημέρα μικροί μας καρναβαλιστές! Ελπίζουμε να ξεκουραστήκατε αρκετά γιατί η μέρα μας θα είναι άκρως διασκεδαστική και μεγάλη! Τη νιώθετε την καρναβαλική ατμόσφαιρα, έτσι; Μήπως είναι και η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούμε με τις πολύχρωμες μάσκες και τις φανταστικές καρναβαλικές στολές; Ναιιιι! Το ξέραμε πως θα συμφωνήσετε! Στην παρέα μας θα μπει και ο Αρλεκίνος! Ποιος να είναι όμως αυτός; Πάμε να μάθουμε!!

ΒΗΜΑ 1ο: Ένα ξεχωριστό παραμύθι!

 Μια φορά και έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, την Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος.

 Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία, γιόρταζαν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονταν μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντούσαν μέχρι το πρωί. Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν σε παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του.

Θυμόταν πως ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον μπαμπά του και τη μαμά του και πήγαιναν βόλτες στην πλατεία. Όλα όμως τώρα είχαν αλλάξει γιατί η μαμά, τα χρήματα που έβγαζε, ήταν για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι ο μικρός αρλεκίνος σκούπιζε το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει και αυτός μαζί τους.

Η μαμά του μια μέρα, είδε το κρυφό δάκρυ του γιου της και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω και ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο της παιδάκι. Κάτι μικρά κουρελάκια από τα ρούχα της, της έδωσαν μια  ιδέα! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της, τα ένωσε και έφτιαξε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί.

Μ’ αυτό το πολύχρωμο πανί έραψε μια φανταχτερή στολή που όμοια της δεν υπήρχε. Ξύπνησε τότε τον Αρλεκίνο και τον έντυσε με την στολή. Στα μάτια του έδεσε μια μαύρη λωρίδα υφάσματος στην οποία άνοιξε δυο τρύπες για τα ματάκια του, για μάσκα.

Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο! Ο Αρλεκίνος τότε, ευτυχισμένος όπως ήταν, έδωσε ένα φιλάκι στη μαμά του και έτρεξε στην πλατεία.

Τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που πετούσαν  οι άνθρωποι από τα μπαλκόνια. Ο Αρλεκίνος μόλις έφτασε στην πλατεία άρχισε να χορεύει χαρούμενος που ήταν εκεί, χωρίς να φανερώνει ποιος ήταν. Πολλοί τον ρωτούσαν το όνομα του ή από πού ήταν και από που είχε αγοράσει αυτή την υπέροχη στολή. Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και δεν έλεγε το μυστικό του. Ξαφνικά ένα μικρό κοριτσάκι του άρπαξε τη μάσκα. Κάποιοι τότε φώναξαν : “ Είναι ο Αρλεκίνος!!” !

 “Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρναβαλιού!” , φώναξαν όλοι και χόρευαν μαζι του χαρούμενοι και του προσέφεραν διάφορες λιχουδιές. Ο Αρλεκίνος γύρισε το πρωί σπίτι του φορτωμένος με τόσα πολλά γλυκά. Τον επόμενο χρόνο, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου για να τους φτιάξει μια πολύχρωμη στολή αρλεκίνου, όπως και την ονόμασαν!

Πως σας φάνηκε η ιστορία του Αρλεκίνου, καλά μας παιδάκια; Πως νιώσατε στην αρχή και πως στο τέλος της ιστορίας μας; Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση και τι σας ξάφνιασε;

Θα ντυνόσασταν εσείς άραγε αρλεκίνοι;

Πάμε να ακούσουμε άλλη μια φορά αυτή την φανταστική ιστορία του Αρλεκίνου;

ΒΗΜΑ 2ο: Τα συναισθήματα του Αρλεκίνου

Ο Αρλεκίνος μικροί μας καρναβαλιστές, κατά την διάρκεια της ιστορίας μας, ένιωσε διάφορα συναισθήματα. Μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορία του και να βάλετε τις εικόνες στην σωστή σειρά;  

Τα καταφέρατε περίφημα! Για πείτε μας τώρα, ποια συναισθήματα πιστεύετε πως ένιωσε ο ήρωάς μας σε κάθε κουτάκια από το παιχνίδι μας; Εσείς έχετε νιώσει κάπως έτσι; Τι σας το προκάλεσε αυτό;

 

ΒΗΜΑ 3ο: Παιχνίδια παρατηρητικότητας

Η μαμά Φαντασία αγαπημένοι μας Αρλεκίνοι, είχε πολύ μεγάλη έμπνευση και αποφάσισε να φτιάξει μερικές στολές παραπάνω.

Αλήθεια μπορείτε να βρείτε ποιες είναι ίδιες και πόσες φορές εμφανίζεται η καθεμία;

Φανταστικά!! Τα βρήκατε όλα! Τώρα αν θέλετε, μπορείτε να κόψετε προσεκτικά με το ψαλιδάκι σας και με τη βοήθεια φυσικά ενός μεγάλου, τις εικόνες από τις δύο καρτέλες φτιάχνοντας ζευγαράκια. Τέλεια! Μόλις Φτιάξατε ένα επιτραπέζιο “παιχνίδι μνήμης” . Πώς όμως παίζεται; Εύκολο! Γυρίζουμε τις εικόνες ανάποδα και όποτε έρχεται η σειρά μας, γυρίζουμε δύο κάρτες προσπαθώντας να βρούμε τα ζευγαράκια!!  

Ελπίζω να μην κουραστήκατε γιατί η μαμά Φαντασία σας ετοίμασε κι άλλο ένα παιχνίδι. Είστε έτοιμοι να το δείτε;

Σε αυτό το παιχνίδι λοιπόν παιδιά, πρέπει να αντιστοιχίσετε τον κλόουν με τη σκιά του!  

Είστε τέλειοι! Και πάρα πολύ παρατηρητικοί! Μπράβο σε όλους σας!

ΒΗΜΑ 4ο: Κατασκευές με έμπνευση.. αρλεκίνου!


ΒΗΜΑ 5ο: Ας βάλουμε χρώμα στο Αρλεκίνο μας

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ο Αρλεκίνος μας έδωσε τόση χαρά σήμερα και έμπνευση με την όμορφη ιστορία του! Η φαντασία, υπέροχα παιδάκια μας, κάνει θαύματα και μπορεί να μετατρέψει τη ζωή μας σε ένα πολύχρωμο πάρτυ! Περάσαμε υπέροχα και σήμερα μαζί σας! Σας στέλνουμε πολλά καρναβαλικά φιλάκια! Τα λέμε αύριο!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021: “Ο Κρυμμένος Θησαυρός”

Καλημέρα στην πιο κεφάτη καρναβαλική παρέα! Ελπίζουμε να ξεκουραστήκατε μικροί και μεγάλοι γιατί η μέρα προβλέπεται φανταστική! Σειρά στο καρναβαλικό μας ταξίδι έχει ένα παιχνίδι που λατρεύουν οι παλιοί και που θα ξετρελάνει του μικρούς μας φίλους! Έτοιμοι όλοι για τον Κρυμμένο Θησαυρό;

 

ΒΗΜΑ 1ο: Τα πάντα γύρω από τον Κρυμμένο Θησαυρό

Μικροί μας καρναβαλιστές, το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα το 1966. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης μας και πήραν μέρος 94 Πατρινοί και επισκέπτες με τα αυτοκίνητά τους. Τη επόμενη χρονιά, το 1967 εμφανίστηκαν και τα πρώτα μασκαρεμένα αυτοκίνητα.

Το παιχνίδι είχε διάρκεια 3 έως 5 ώρες. Όσο ο αριθμός των καρναβαλιστών στο παιχνίδι μεγάλωνε, τα πληρώματα ήθελαν να κατέβουν από τα αυτοκίνητα και να είναι στο δρόμο. Έτσι το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού αρχίζει να αλλάζει μορφή. Οι στολές των πληρωμάτων γίνονται πιο εντυπωσιακές και ιδιαίτερες καθώς αρχίζει ένας πολύχρωμος αγώνας για το ποιο καρναβαλικό πλήρωμα θα έχει την πιο όμορφη και ξεχωριστή στολή. Τα αυτοκίνητα έδωσαν την θέση τους στα άρματα, που τότε ήταν άνθινα, κάτι φαντασμαγορικό για εκείνη την εποχή, δημιουργώντας μια άλλη ατμόσφαιρα που ακόμα και σήμερα μας κάνουν να νιώθουμε όταν τα βλέπουμε, ότι ζούμε κάτι μαγικό.              

  • Πως σας φαίνονται; Σας αρέσουν;

Ελάτε τώρα να μάθουμε πως παίζεται το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και γιατί είναι τόσο ξεχωριστό!

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού είναι ένα κλασικό προσκοπικό παιχνίδι και κάθε χρόνο έχει ένα διαφορετικό θέμα. Οι καρναβαλικές ομάδες, τα πληρώματα, είναι οι παίκτες οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τα κρυμμένα στοιχεία που οδηγουν στο θησαυρό και είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη. Απαντούν σε γρίφους, σε ερωτήσεις ιστορίας και γεωγραφίας,  παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς ζωγραφικής, σε θεατρικά παιχνίδια ή παιχνίδια παντομίμας αλλά και παιχνίδια δεξιοτήτων στην πλατεία  για να φτάσουν τέλος στον θησαυρό. Όλες οι φάσεις του παιχνιδιού βαθμολογούνται και στο τέλος αναδεικνύεται ο νικητής. Τα  καρναβαλικά βραβεία και οι έπαινοι δίνονται στους νικητές  την Καθαρά Δευτέρα.

Το παιχνίδι αυτό παιδιά, έχει πολύ σημαντική θέση στο Πατρινό Καρναβάλι γιατί είναι ένα ομαδικό παιχνίδι γεμάτο περιπέτειες, φαντασία και χρώματα που σκορπίζει κέφι και χαρά σε μικρούς και μεγάλους, είτε συμμετέχουν είτε το παρατηρούν.

Εσάς, θα σας άρεσε να παίρνατε μέρος στο παιχνίδι αυτό; Πιστεύετε θα φτάνατε μέχρι το τέλος;

 

ΒΗΜΑ 2ο: Ο δικός μας θησαυρός!

Και τώρα αγαπημένοι μας καρναβαλιστές ήρθε η σειρά μας να παίξουμε στον Κρυμμένο Θησαυρό!

Μαμά, μπαμπά θα μας βοηθήσετε να τον ετοιμάσουμε κρυφά από τους μικρούς μας φίλους;

Ας εξηγήσουμε πρώτα το παιχνίδι!

Ο θησαυρός θα έχει διάφορα κρυμμένα μηνύματα σε όλο το σπίτι και  το ένα στοιχείο (γρίφος) θα μας οδηγεί στο επόμενο, μέχρι να φτάσουμε στον θησαυρό.

Για να δούμε ένα παράδειγμα.

Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα μήνυμα-γρίφο που θα δώσουμε στα παιδιά.

“Θα περάσει κάποιος από αυτήν… μόνο αν χτυπήσει το κουδούνι” (η πόρτα του σπιτιού). Μόλις τα παιδιά καταλάβουν που πρέπει να πάνε, πάνε εκεί και βρίσκουν το επόμενο μήνυμα-γρίφο.

“Με αυτό πλένουμε τα δόντια μας” (οδοντόκρεμα). Τα παιδιά τρέχουν, βρίσκουν το επόμενο μήνυμα και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί ο θησαυρός.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γρίφοι θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στην ηλικία των παιδιών που παίζουν και να μην είναι πολύ δύσκολοι, για να κρατηθεί το ενδιαφέρον. Τα μηνύματα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ιδέες και την φαντασία μας στο κάθε σπίτι ξεχωριστά. Επίσης αν δεν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο παιδί που να ξέρει να διαβάζει, πρέπει να παίξουμε και εμείς μαζί τους ώστε να τους διαβάζουμε τα μηνύματα.

Καλό κυνήγι θησαυρού!!  

   

ΒΗΜΑ 3ο: Ώρα για παιχνίδι

Τι θα λέγατε υπέροχοί μας μαθητές να παίξουμε  μερικά παιχνίδια Πλατείας;

Έτσι ονομάζονται τα παιχνίδια που παίζονται στον Κρυμμένο Θησαυρό, αλλά εμείς θα τους δώσουμε μια άλλη μαγική ονομασία.

Θα τα πούμε παιχνίδια σαλονιού! Καλά ακούσατε! Δεν έχει πολλή πλάκα;

Μαμά, μπαμπά θα μας βοηθήσετε να τα ετοιμάσουμε;


Θα χρειαστούμε:

  • Πολλά μαξιλάρια
  • Μια καρέκλα
  • Ένα τραπέζι
  • Μια λεκάνη για τα ρούχα
  • Και φυσικά …μπόλικη καρναβαλική μουσική!

Πάμε να τα στήσουμε;

Βάζουμε το ένα μαξιλάρι μετά το άλλο σε ίση απόσταση και στη συνέχεια τοποθετούμε την καρέκλα. Κατόπιν βάζουμε την λεκάνη των ρούχων  και τελος χρησιμοποιούμε το τραπέζι της τραπεζαρίας εάν το επιθυμείτε.

Εκτέλεση:

Τα παιδιά πρέπει να πηδάνε από μαξιλάρι σε μαξιλάρι χωρίς να ακουμπήσουν καθόλου στο πάτωμα ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουν κάτω από την καρέκλα προσέχοντας να μην ακουμπήσουν πουθενά το κεφάλι τους. Αφού περάσουν κάτω από την καρέκλα, θα πρέπει να περπατήσουν 2-3 βήματα και να συναντήσουν την λεκάνη από τα ρούχα όπου θα πρέπει να κάνουν ένα γύρο περιμετρικά της λεκάνης. Κατόπιν θα πρέπει να περάσουν κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας προσεκτικά για να μην ακουμπήσουν πουθενά με το σώμα τους. Μόλις περάσουν και την δοκιμασία της τραπεζαρίας θα πρέπει γρήγορα να πάρουν φόρα και να σκαρφαλώσουν στον καναπέ.

  • Για να δούμε θα τα καταφέρετε;


Πάμε να βάλουμε και την καρναβαλική μας μουσική;

Θα περάσετε σίγουρα φανταστικά με αυτό το παιχνίδι! Μπαμπά και μαμά θα ήταν τέλεια ιδέα να πάρετε και εσείς μέρος στο παιχνίδι! Θα έχει πολύ γέλιο!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Καπέλο, καπελάκι μου!

Κάτι έχουμε ξεχάσει βρε παιδιά, αλλά δε μπορούμε να θυμηθούμε τι είναι αυτό! Κάποιο καρναβαλικό αξεσουάρ που φοριέται στο κεφάλι! Για να σκεφτούμε..! Μα ναι! Το καπέλο! Φυσικά καρναβάλι χωρίς καρναβαλικό καπέλο δεν γίνεται! Ελάτε να δημιουργήσουμε παρέα!

Και μην ξεχνατε…η Φαντασία και οι ιδέες είναι απεριόριστες…μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να  διακοσμήσουμε με οποιαδήποτε υλικά   έχουμε ή θέλουμε…καρναβάλι έχουμε!!!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Ξυλομπογιές δώστε μας τα χρώματά σας!

Είστε μοναδικοί! Συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς μας καρναβαλιστές! Φορώντας το περίτεχνο καπέλο σας, παίξατε τόσο διασκεδαστικά παιχνίδια και καταφέρατε να βρείτε τον κρυμμένο θησαυρό! Φυλάξτε τον καλά όμως για να μας τον δείξετε μόλις βρεθούμε! Ανυπομονούμε τόσο πολύ! Σας λατρεύουμε! Ραντεβού αύριο με νέες εκπλήξεις!!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021: “ Καρναβάλι στον κόσμο”

Καλημέρα σε όλα τα παιδάκια μας! Πώς είστε; Ξεκουραστήκατε; Σηκωθείτε και φάτε γρήγορα ένα πολύ δυναμωτικό πρωινούλι γιατί σήμερα το πρόγραμμα έχει ταξιδάκι! Παρέα με το Αερόστατό μας, θα γυρίσουμε τον κόσμο για να δούμε πως γιορτάζεται η ξέφρενη γιορτή του Καρναβαλιού και σε άλλα μέρη! Θα είναι τόσο ενδιαφέρον! Φύγαμε;

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ένα καρναβαλικό ταξίδι!

Μικροί μας καρναβαλιστές όπως συζητήσαμε τις προηγούμενες μέρες, εμείς εδώ στη Πάτρα γιορτάζουμε τις Απόκριες, διοργανώνοντας το μοναδικό Πατρινό Καρναβάλι!

Πάμε όμως να δούμε πως γιορτάζουν οι υπόλοιπες  χώρες τις Απόκριες; Άραγε μεταμφιέζονται; Κάνουν παρελάσεις;

Ελάτε να δούμε!

Πρώτος μας σταθμός το Καρναβάλι στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία.

Σ’ ένα τεράστιο σαμποδρόμιο, δηλαδή ένα δρόμο που χορεύουν μόνο το χορό σάμπα, γίνεται κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό  αποκριάτικο πάρτυ. Έχει χαρακτηριστεί ο βασιλιάς των Καρναβαλιών καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα. Οι στολές, τα άρματα, οι χοροί και η μουσική της σάμπα έχουν κάθε χρόνο φανατικούς θαυμαστές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Δεν είναι πραγματικά υπέροχο;

Συνεχίζουμε με το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης, στην Βενετία.

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στην πόλη της κοντινής μας Βενετίας και συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου για να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές στολές και  τις μάσκες που είναι πραγματικά έργα τέχνης.

Υπέροχο το θέαμα σωστά;

Επόμενος σταθμός είναι μια ακόμη ευρωπαϊκή πόλη, το Βέλγιο όπου ξεχωρίζει το καρναβάλι μιας μικρής μεσαιωνικής πόλης που λέγεται Μπινς.

Στο καρναβάλι που  διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολλή αγάπη από τον κόσμο, ξεφυτρώνουν αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων, ενώ το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του καρναβαλιού είναι ο “πορτοκαλοπόλεμος” που δεν έχει σταματημό!

 Άλλη μια χώρα που έχει παράδοση στο καρναβάλι, μικροί μας ταξιδιώτες, είναι η Γαλλία και το διάσημο καρναβάλι της Νίκαιας, όπου κυριαρχεί παντού το κομφετί και οι σερπαντίνες! Επίσης, οργανώνονται παρελάσεις και γιορτές στην εξοχή με μεταμφιέσεις και θεάματα, με ζογκλερ, μουσικούς και ταχυδακτυλουργούς. Κοιτάξτε πόσος κόσμος έχει μαζευτεί για να θαυμάσει το καρναβάλι αυτό!

Ελάτε τώρα εδώ κοντά να σας πούμε ένα μυστικό! Το ξέρατε πως η Γαλλία έχει τα δικα της γλυκάκια για το καρναβάλι; Καλά ακούσατε! Και είναι πεντανόστιμα!! Τα γλυκά αυτά είναι τα μπενιέ ( beignets), οι βάφλες και οι κρέπες. Τα μπενιέ, παιδιά, είναι σαν τους δικούς μας τους λουκουμάδες στην γεύση μόνο που έχουν διάφορα σχήματα. Μμμ.. Γουργουρίζει η κοιλίτσα; Κάνετε υπομονή γιατί σας έχουμε έκπληξη!

 

ΒΗΜΑ 2ο: Ένα αγαπημένο μας παιχνίδι!

Θυμάστε μικροί μας μαθητές, το παιχνίδι που παίζαμε στην τάξη με το μαγικό κοντάρι; Ναι αυτό που περνούσαμε από κάτω του! Πάμε λοιπόν να παίξουμε λίμπο;

Θα χρειαστούμε ένα κοντάρι σκούπας και μπόλικη μουσική. Μαμά, μπαμπά θα μας βοηθήσετε;

Θα κρατάτε το κοντάρι από τις δύο άκρες και οι μικροί μας καρναβαλιστες θα περνάνε από κάτω. Κάθε φορά που θα περνάνε, εσείς θα δυσκολεύετε το παιχνίδι και θα χαμηλώνετε το κοντάρι. Για να δούμε θα τα καταφέρουν μέχρι τέλους;

Μην ξεχάσετε και την υπέροχη και διασκεδαστική μουσική μας! Θα περάσουμε τέλεια!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Μοναδικές καρναβαλο- κατασκευές!

Μιας και επισκεφθήκαμε την μοναδική πόλη της Βενετίας με το υπέροχό της καρναβάλι, δε θα μπορούσαμε αγαπημένα μας ζουζούνια, να μην ασχοληθούμε με τις περίτεχνες και φανταχτερές μάσκες που όλοι φοράνε! Εξοπλιστείτε με χάρτινα πιατάκια, χρώματα, γκλίτερ, πούπουλα και πούλιες και αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει!!

Σίγουρα θα δημιουργήσετε την πιο όμορφη μάσκα! Πόσο θα θέλαμε να σας δούμε να τη φοράτε!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Η ώρα του γλυκού

Ποιος θυμάται το καρναβαλο- γλυκό της Γαλλίας; Μα είστε απίθανοι! Όλοι θυμάστε πως την περίοδο του Καρναβαλιού, οι Γάλλοι τρελαίνονται να φτιάχνουν γλυκές δημιουργίες όπως τα μπενιέ, οι βάφλες και οι κρέπες! Μιαμ μιαμ! Μας τρέχουν τα σάλια! Ήρθε λοιπόν, η ώρα που όλοι περιμέναμε! Τι θα λέγατε να φτιάξουμε πεντανόστιμες κρεπούλες;

Τρέξτε όλοι να φορέσετε το σκούφο και την ποδιά του ζαχαροπλάστη!


Υλικά συνταγής:

  • 2 αυγά θερμοκρασίας δωματίου
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. Αλάτι
  • 1¼ φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο) (40γρ)
  • λίγο βούτυρο (για το ψήσιμο)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι κοσκινισμένο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε καλά με σύρμα τον χυλό για να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 1 ώρα. Αν ο χυλός είναι παχύς, ρίχνουμε λίγο γάλα. Βουτυρώνουμε με λίγο μαλακό βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγη ποσότητα από το μείγμα και κουνάμε το τηγάνι μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα η κρέπα.

Ψήνουμε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε όταν ξεκολλάει η κρέπα. Ψήνουμε 30″ και από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε την κρέπα σε πιάτο. Προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας και φτιάχνουμε αλμυρές κρέπες (γεμίζουμε με ζαμπόν και τυρί κτλ) ή γλυκές κρέπες με σοκολάτα, ή με μέλι και φρούτα.

Μμμ μυρίζουν υπέροχα!! Μην τις φάτε όλες! Θέλουμε και εμείς να δοκιμάσουμε από τις δημιουργίες σας!

ΒΗΜΑ 5ο: Μικροί Πικάσο ήρθε η σειρά σας!

Τι θα λέγατε όση ώρα ζωγραφίζουμε να ακούσουμε την μουσική από την αγαπημένη μας ταινία κινουμένων σχεδίων το “Rio” ;

 

Μικροί μας καρναβαλιστές του κόσμου ήταν υπέροχο το σημερινό μας ταξίδι! Πόσες εικόνες και χρώματα! Μοναδική καρναβαλική διάθεση σε κάθε μέρος που επισκεφθήκαμε! Ας ξεκουραστούμε τώρα γιατί το αποκορύφωμα της εβδομάδας πλησιάζει και είναι πραγματικά άκρως εντυπωσιακό! Φιλάκια πολλά αγάπη!!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021: “Ο καρνάβαλος” 

Καλημέρα στην παρέα του Αερόστατου! Έφτασε η Παρασκευούλα μας παιδιά, φορτωμένη με πολύ μουσική, χορό και εκπλήξεις! Το Καρναβάλι είναι εδώ και μας καλεί να το γιορτάσουμε έχοντας την πιο ξέφρενη και χαρούμενη διάθεση! Ελάτε μαζί μας να ανακαλύψουμε και σήμερα τα μυστικά της πιο τρελής γιορτής και να παίξουμε μαζί!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Ένας.. διαφορετικός βασιλιάς!

Μικροί μας καρναβαλιστές, σήμερα θα μείνουμε στην πόλη μας, την Πάτρα και θα μιλήσουμε για το μοναδικό της τρόπο να γιορτάζει το Καρναβάλι! Όπως είπαμε, η γιορτή αυτή είναι μια γιορτή κεφιού, χαράς, μουσικής και χορού. Υπάρχει μάλιστα, και ένας αρχηγός, που εμφανίζεται κάθε χρόνο στις παρελάσεις και χωρίς αυτόν, δεν γίνεται καρναβάλι!

Έχετε καταλάβει ποιος είναι αυτός ο αρχηγός; Μα φυσικά, ο βασιλιάς καρνάβαλος!

Ο βασιλιάς καρνάβαλος είναι ένα τεράστιο άρμα, που με την εντυπωσιακή του παρουσία ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Βγαίνει μαζί με τα υπόλοιπα άρματα και κάθε χρόνο έχει μια διαφορετική εικόνα.

 

Εσείς έχετε δει το άρμα του βασιλιά καρνάβαλου στις παρελάσεις; Τι σας άρεσε περισσότερο; Θυμάστε τα χρώματά του;

Αυτές οι καταπληκτικές κατασκευές παιδιά, οφείλονται στους ανθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν κάθε χρόνο το καρναβάλι της πόλης μας.  Έχουν μάλιστα, δημιουργήσει ένα καρναβαλικό εργαστήρι, το οποίο λειτουργεί από το 1988 και εκεί φτιάχνουν όλα αυτά τα μαγικά άρματα.

Μικροί μας καρναβαλιστές, θέλετε να μάθετε από τι υλικό είναι κατασκευασμένα αυτά τα πελώρια άρματα;

Η απάντηση είναι πολύ απλή! Όλα αυτό, είναι ένα μεγάλο κομμάτι φελιζόλ με εφημερίδες από πάνω! Δεν το περιμένατε, σωστά; Αυτό φανερώνει το πόσο πρωτότυπες ιδέες αλλά κυρίως φαντασία έχουν οι άνθρωποι αυτής της γιορτής! Αλλά για να δούμε, τι συμβαίνει με το άρμα του καρνάβαλου;

Την τελευταία μέρα του καρναβαλιού, ο καρνάβαλος καίγεται  στην μέση του λιμανιού της πόλης μας με πάρα πάρα πολλά πυροτεχνήματα  γύρω του. Έτσι, τελειώνει αυτή η μεγάλη γιορτή και ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες!

ΒΗΜΑ 2ο:  Γαϊτανάκι

Εκτός από τις μάσκες και τις αποκριάτικες στολές στην Ελλάδα, υπέροχοί μας μαθητές, έχουμε κι άλλο ένα παραδοσιακό έθιμο, το Γαϊτανάκι! Τι λέτε πάμε να μάθουμε τι είναι και πως παίζεται;

Το γαϊτανάκι προέρχεται από μια λέξη πολύ πολύ παλιά το ¨Γαιτάν¨που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι ή λωρίδα. Πώς παίζεται όμως;

Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους και στο έθιμο. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.

Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του και έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές. Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.

Θα θέλατε τώρα να φτιάξουμε το δικό μας γαϊτανάκι;

Θα χρειαστούμε ένα κοντάρι σκούπας και τόσες κορδέλες, όσος είναι και ο αριθμός των παικτών! Αν είστε 4 άτομα στην οικογένεια, θα δέσετε 4 κορδέλες στο κοντάρι!

Και ξεκινάει ο χορός μας! Θα μπλέκεστε ο ένας μέσα στον άλλο, χορεύοντας, μέχρι να τυλίξετε το κοντάρι. Μετά θα κάνετε το αντίθετο για να το ξεμπλέξετε. Ακούγεται φανταστικό!!  Μην ξεχάσουμε και την ωραία μας μουσική όμως, όση ώρα παίζουμε..

ΒΗΜΑ 3ο: Το δικό μας άρμα!

Την τελευταία ημέρα της αποκριάς, δηλαδή την Κυριακή, γίνεται μια μεγάλη παρέλαση το πρωί, όπου βγαίνουν οι μασκαράδες παρέα με τα άρματά τους. Δεν είναι υπέροχη ιδέα να φτιάξουμε από την αρχή το δικό μας άρμα;

Θα χρειαστούμε ένα χαρτόκουτα, χρώματα, γκλίτερ, φτερά και άπειρη φαντασία! Βάλτε τέρμα την μουσική και φύυυγαμεεε!!!

https://www.youtube.com/watch?v=C8-rGldiVrA&t=490s 

 

Περιμένουμε να μας στείλετε και τις δικές σας φωτογραφίες με τα καρναβαλικά σας άρματα!! Σίγουρα θα είναι μοναδικά!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Μπαμ-μπουμ και κομφετί

Ελπίζουμε να μην κουραστήκατε μικροί μας καρναβαλιστές! Για τη συνέχεια, σας έχουμε ετοιμάσει ένα τέλειο καρναβαλικό παιχνίδι!!

Για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστούμε:

  • Ψαλίδι
  • μπαλόνια
  • χρωματιστά χαρτιά

Οδηγίες:

Πρώτα παίρνουμε το ψαλιδάκι μας και κόβουμε τα χαρτιά σε μικρά κομματάκια “κομφετί”. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομφετί που κόψαμε μέσα στα μπαλόνια και τα φουσκώνουμε. Βάζουμε τα μπαλόνια σε ένα κύκλο και βάζουμε μουσική.

Όταν παίζει η μουσική εμείς τρέχουμε και χορεύουμε γύρω-γύρω από τα μπαλόνια. Όταν όμως σταματήσει, θα πρέπει να σκάσουμε  με τον ποπό μας  όποιο μπαλόνι βρίσκεται μπροστά μας. Ακούγεται τόσο διασκεδαστικό και αστείο! Φυσικά, η μαμά και ο μπαμπάς δεν πρέπει να λείψουν από αυτό το τέλειο παιχνίδι! Ποιος θα σκάσει τα περισσότερα μπαλόνια;

Ελάτε να βάλουμε τα τραγούδια μας και ξεκινάμε!!

ΒΗΜΑ 5ο: Ας ζωγραφίσουμε!

Πόσο γελάσαμε σήμερα! Η μέρα ήταν ότι πρέπει για να γιορτάσουμε το Καρναβάλι! Το ευχαριστηθήκαμε μικροί και μεγάλοι πραγματικά! Και κάπως έτσι έρχεται το Σαββατοκύριακο! Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ αγαπημένοι μας μασκαράδες! Ξεκουραστείτε αρκετά στα κρεβατάκια σας και ξυπνήστε με όρεξη για να παίξουμε κι άλλο! Σας στέλνουμε πολλά καρναβαλικά φιλάκια!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Ντριιιιν, ντριιιιν! Ξυπνήστε παιδιά!! Το Καρναβάλι είναι ακόμα εδώ και μας καλεί να το γιορτάσουμε με τον πιο ξέφρενο τρόπο! Κεφάτη μουσική ακούγεται μέσα από τα σπίτια και όλοι διασκεδάζουν χορεύοντας και παίζοντας! Ακολουθήστε λοιπόν το μαγικό Αερόστατο για δυο μοναδικές ημέρες!

Τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε την μέρα μας με μία απίστευτη παιδική καρναβαλική εκπομπή, που δημιουργήσαμε παρέα με τους φίλους μας από την ομάδα “Του Χρόνου Μπούλες” για όλα παιδιά!!!
Καλή διασκέδαση!!!

 

Τώρα που γεμίσαμε με καρναβαλική διάθεση, πάμε να ξεκινήσουμε το παιχνίδι!!!

 

Βήμα 1ο: Έθιμα των ελληνικών πόλεων

Μικροί μας καρναβαλιστές, το ξέρατε πως πολλές πόλεις στην Ελλάδα γιορτάζουν τη φανταστική αυτή γιορτή με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο; Σίγουρα σας κινήσαμε την περιέργεια! Ελάτε μαζί μας να δούμε υπέροχες εικόνες και να μάθουμε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

Στην Ξάνθη παιδιά, υπάρχει το έθιμο της καμήλας! Τι να είναι αυτό άραγε; Οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, βγαίνουν στους δρόμους  μεταμφιεσμένοι και κουβαλώντας ένα ομοίωμα καμήλας, χορεύουν και μουτζουρώνουν ο ένας τον άλλον.

Την τελευταία Κυριακή μάλιστα, αποχαιρετούν το καρναβάλι με μια μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του άρματος, του λεγόμενου Τζάρου.

Στο νησί της Σκύρου, οι κάτοικοι του νησιού, ντύνονται με μαλλιαρά υφάσματα και γύρω από τη μέση τους φορανε μεγαλες  κουδούνες! Συγκεκριμένα, τους άντρες τους ονομάζουν Γέρους ενώ τις γυναίκες Κορέλες. Βγαίνουν βόλτα στο δρόμο και χορεύοντας προκαλούν δυνατό θόρυβο! Με αυτόν τον τρόπο, λένε πως διώχνουν μακριά την αρνητική ενέργεια και φέρνουν μόνο χαρά στο νησί τους!

 

Στη πόλη της Νάουσας, υπάρχει το έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες. Οι κάτοικοι χορεύουν  σε ομάδες, μπουλούκια όπως τα λένε, και με τη συνοδεία της μουσικής περνάνε ξέφρενες στιγμές!

Στο Γαλαξίδι, διοργανώνουν μια άκρως διασκεδαστική και χαρούμενη γιορτή, την ημέρα μετά το καρναβάλι, την Καθαρά Δευτέρα δηλαδή, το Αλευρομουτζούρωμα!

Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται πάρα πολλά χρόνια, από το 1801, όπου οι λάτρεις του καρναβαλιού ξεφαντώνουν παίζοντας αλευροπόλεμο. Σίγουρα θα θέλατε να βρίσκεστε και εσείς εκεί!!

Ποιο έθιμο σας άρεσε περισσότερο παιδάκια μας; Θα θέλατε να επισκεφθείτε αυτά τα μέρη; Γνωρίζετε εσείς άραγε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας μας, όπου γιορτάζουν το Καρναβάλι με ένα περίεργο τρόπο;

Στον παρακάτω χάρτη, θα δείτε βίντεο με έθιμα και από άλλες περιοχές της όμορφής μας χώρας! Ακούστε τη μουσική και προσέξτε τις χορευτικές κινήσεις αλλά και τις περίτεχνες στολές!

*Για να δείτε τον Χάρτη πατήστε ΕΔΩ


ΒΗΜΑ 2ο: Μάσκα από τα χεράκια μας!

Ετοιμαστείτε τώρα να λερωθούμε όλοι! Θα φτιάξουμε καταπληκτικές μάσκες με αλευρόκολλα, και συγκεκριμένα με την τεχνική παπιέ- μασέ! Έχει λίγη δουλίτσα, αλλά το αποτέλεσμα είναι φανταστικό!

Υλικά: 

  • μπαλόνι
  • χαρτί ή εφημερίδα σε λωρίδες
  • αλεύρι και νερό
  • ατλακόλ
  • τέμπερες
  • χαρτόνια
  • πούλιες
  • χρυσόσκονες
  • Φτερά

Ελάτε να ξεκινήσουμε! Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι (μικρό σε μέγεθος). Ξεκινάμε την διαδικασία παπιέ μασσέ, καλύπτοντας το μπαλόνι με λωρίδες από χαρτί με αλευρόκολλα. Τοποθετούμε τουλάχιστον 2 στρώσεις από χαρτί.

Αφήνουμε να στεγνώσει, μέχρι να σκληρύνει αρκετά το χαρτί. Όταν γίνει αυτό, τρυπάμε το μπαλόνι, ξεφουσκώνει και το βγάζουμε από το καλούπι μας.

Με το ψαλίδι, κόβουμε στη μέση το καλούπι για να δημιουργήσουμε δύο μάσκες. Περνάμε το εσωτερικό του καλουπιού με ατλακόλ για να σταθεροποιηθεί καλά.

Έπειτα, ξεκινάμε το βάψιμο με τέμπερα του εξωτερικού καλουπιού με το χρώμα του δέρματος ή ό,τι άλλο χρώμα θέλουμε. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Για να κόψουμε τα μάτια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη μάσκα που θα μας βοηθήσει ως πατρόν! Από εκεί και πέρα, στολίζουμε τις μάσκες μας με όποιο υλικό θέλουμε! Οι ιδέες αμέτρητες! Από το ζωικό βασίλειο, μέχρι τις βενετσιάνικες μάσκες, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Οι πολύχρωμοι αριθμοί!

Το Καρναβάλι είναι έμπνευση, φαντασία, στολές, μάσκες και φυσικά χρώματα!!! Χρώματα φωτεινά, χρώματα του ουράνιου τόξου! Ελάτε να παίξουμε ένα μοναδικό παιχνίδι με χρώματα και αριθμούς, που όμοιό του δεν υπάρχει! Θα χρειαστούμε ρύζι, σακουλάκια, τέμπερες και ένα δίσκο! Για αρχή, θα χρωματίσουμε το ρύζι μας μέσα στα σακουλάκια! Μια μικρή σταγόνα τέμπερας, καλό ανακάτεμα και έτοιμο!

Το αφήνουμε να στεγνώσει και ύστερα το βάζουμε σε ένα δίσκο! Μπορούμε να μπλέξουμε πολλά χρώματα μεταξύ τους! Ζητάμε από τη μαμά και το μπαμπά να μας σχεδιάσουν τους αριθμούς σε ένα χαρτάκι για να τους βλέπουμε καιιιι…. με το δάχτυλό μας ή με ένα πινέλο προσπαθούμε να φτιάξουμε τον αριθμό που βλέπουμε! Να κάπως έτσι!

Μα πόσα χρώματα! Θυμίζει Καρναβάλι σίγουρα!! Πολύ καλή προσπάθεια! Αν δεν τα καταφέρουμε με κάποιον αριθμό δεν απογοητευόμαστε φυσικά! Τα πήγατε ήδη εξαιρετικά μικροί μας μαθητές!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Οι μπάλες του κλόουν

Μιας και τρελαίνεστε τόσο πολύ για τους αριθμούς, λατρεμένοι μας μαθητές, σας έχουμε τη λύση! Ο αγαπημένος μας κλόουν αναζητά τα μπαλάκια τους για να κάνει το μαγικό του κόλπο! Ποιος θα τον βοηθήσει να τις εμφανίσει; Μα φυσικά εσείς! Ο μπαμπάς ή η μαμά θα γράφουν ένα αριθμό και εσείς θα πρέπει να κολλάτε τόσα πονπόν, κουμπάκια ή να κάνετε τόσες δαχτυλομπογιές με τέμπερες! Δείτε πως!

Φανταστική ενασχόληση σωστά; Να και ο μικρός μας κλόουν, έτοιμος να τον εκτυπώσετε και να παίξετε μαζί του!!

Τα καταφέρατε περίφημα! Μπράβο σας και πάλι μικρές μας διάνοιες!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Ζαχαροπλάστες έτοιμοι για δράση!

Ποιος από εσάς γνωρίζει ποιο είναι το παραδοσιακό γλυκό που όλοι μας φτιάχνουμε αυτές τις μέρες; Σωστά! Το γλυκάκι του Καρναβαλιού παιδιά, είναι το γαλακτομπούρεκο! Μιαμ μιαμ! Θέλετε να το φτιάξουμε; Για δείτε την συνταγή! Μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς τη μαμά και το μπαμπά στην κουζίνα!

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι
  • 2 βανίλιες (μέσα στο γάλα)
  • 200 γραμμ.βούτυρο νωπό
  • 500 γραμμ. φύλλα κρούστας
  • 6 αυγά (κροκοι και ασπράδια μαζί)
  • Για το σιρόπι:
  • 2 ποτήρια νερό
  • 3,5 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα από λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας


Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και τη φλούδα από το λεμόνι, όχι το λευκό μέρος, ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να δούμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη, γιατί το μείγμα πρέπει να είναι διαφανες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη κρέμα:

Χτυπάμε σε μια κατσαρόλα με το μίξερ χειρός, τα 6 αυγά και το 1 ποτήρι  ζάχαρη. Αφού χτυπηθούν πολύ καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα το οποίο είναι χλιαρό και το σιμιγδάλι, λίγο από το ένα λίγο από το άλλο.

Μόλις χτυπηθούν, βάζουμε το μείγμα στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας το μέχρι να βράσει (κοχλάσει). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, βουτυρώνουμε τα φύλλα.

Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα κάτω, βάζουμε τη κρέμα και από πάνω 6 φύλλα για να το σφραγίσουμε καλά. Έπειτα, κλείνουμε τα φύλλα κρούστας προς τα μέσα. Τα χαρακώνουμε, τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε το γλυκάκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1-1,5 ώρα μέχρι να δούμε τα φύλλα να χρυσαφίζουν.

Μόλις βγει από το φούρνο το γλυκό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω, που είχαμε ετοιμάσει στην αρχή. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιροπάκι. Έχει γίνει πεντανόστιμο!! Καλή απόλαυση!

 

ΒΗΜΑ 6ο: Το μαγικό ξόρκι της Αποκριάς

Μετά το ωραίο μας γλυκό και με την κοιλίτσα φουσκωμένη, ελάτε να καθίσουμε αναπαυτικά στον καναπέ και να ακούσουμε ένα υπέροχο παραμύθι! Θα μεταφερθούμε στη χώρα του ΖήσεΓέλα! Τι θα συμβεί άραγε εκεί; Ελάτε να μάθουμε!

*Της Μάρως Θεοδωράκη


-Σας άρεσε το παραμύθι; Τι σας έκανε εντύπωση; Εσείς γνωρίζετε τη γκρίνια; Τι θα κάνατε στη θέση των παιδιών της ιστορίας για να διώξετε τη γκρίνια;

 

Ήταν μια μαγική εβδομάδα αγαπημένοι μας μαθητές! Το Καρναβάλι μας θυμίζει κάθε χρόνο την ξεγνοιασιά και τη διασκέδαση που όλοι έχουμε ανάγκη να απολαμβάνουμε! Το Αερόστατό μας, έδωσε μία πολύχρωμη νότα σε αυτές τις μέρες και μας έκανε να νιώσουμε κοντά ο ένας στον άλλον! Η επιθυμία όλων μας φυσικά ήταν να είμαστε στο σχολείο μας και να ξεφαντώνουμε παρέα! Κάνουμε όμως υπομονή για τα επόμενα Καρναβάλια που θα μας βρουν μαζί και θα τα γιορτάσουμε με γέλια, κέφι και χαρά! Σας στέλνουμε όλη μας την αγάπη, μικροί μας καρναβαλιστές! Απολαύστε τις ημέρες αυτές! Φιλάκια!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!