bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Eκπαιδευτικά projectΘεματική Εβδομάδα – Η Πρωτομαγιά (Λουλούδια & Μέλισσες)

https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2021/05/01.-ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ-Πρωτομαγιά-Cover_SQUARE_FR.png

Καλή εβδομάδα λατρεμένοι μας μαθητές! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και να περάσατε ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο φοβερές ανακαλύψεις!

02. ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ - Πρωτομαγιά - Cover_WIDE_FR

Θεματική Ενότητα: “Η Πρωτομαγιά” (Λουλούδια & Μέλισσες)

Καλημέρα, καλημέρα μικροί μας εξερευνητές! Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!

Ελπίζουμε να περάσετε τέλεια την εβδομάδα που μας πέρασε και ένα τέλειο Πάσχα! Εμάς μας λείψατε πάρα πολύ και ανυπομονούμε να σας δούμε από κοντά στο αγαπημένο μας σχολείο! Η ώρα αυτή πλησιάζει! Μέχρι τότε όμως κάνουμε λίγη υπομονή και συνεχίζουμε τα μοναδικά μαγικά μας ταξίδια! Αυτή την εβδομάδα, συντροφιά με το πολύχρωμο Αερόστατο μας, ξεκινάει το ταξίδι σε μια γιορτή της Άνοιξης γεμάτη χρώματα, λουλούδια, αρώματα και μια μικρή κιτρινόμαυρη χαριτωμένη “βασίλισσα” που πετάει! Δεν μαρτυρούμε άλλα, επιβιβαστείτε και φύγαμε….!!!!  

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021: “Η γιορτή της Πρωτομαγιάς”

Αγαπημένα μας παιδάκια, πριν δύο μερούλες καλωσορίσαμε το τρίτο παιδάκι της Άνοιξης! Θυμάστε ποιο είναι άραγε;

Πολύ σωστά! Ο Μάιος!

Ο Μάιος είναι ο τρίτος μήνας αυτής της υπέροχης εποχούλας!

ΒΗΜΑ 1ο:” Η Πρωτομαγιά”

Κάθε χρόνο , την πρώτη μέρα του Μαγιού, αγαπημένα μας παιδιά γιορτάζουμε  την Πρωτομαγιά!

Αυτή την ημέρα γιορτάζει η άνοιξη της φύσης και όλοι μας  βγαίνουμε και πηγαίνουμε βόλτα στους αγρούς για να μαζέψουμε λουλούδια για την κατασκευή στεφανιών!

Το έθιμο αυτό κρατάει από τα αρχαία χρόνια! Για τους αρχαίους Έλληνες ο Μάιος ήταν αφιερωμένος στη θεά της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας και στην κόρη της την Περσεφόνη, που ερχόταν αυτό το μήνα από τον κάτω κόσμο!

Κατά την λαϊκή αντίληψη η άνοιξη συμβολίζει την ελπίδα και την αναγέννηση, κάτι που θέλουν και οι άνθρωποι στα σπίτια τους! Έτσι σε όλα τα σπίτια μικρούλια μας, φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι, για προστασία, υγεία, και ευτυχία και το κρεμάμε έξω από το σπίτι μας!

Πως σας φαίνεται; Δεν είναι πολύ όμορφο θέαμα;

Εσείς έχετε στολίσει την πόρτα του σπιτιού σας με πρωτομαγιάτικο στεφάνι;

Στην πόλη μας, την Πάτρα εκείνη την ημέρα, στην πλατεία στα Υψηλά Αλώνια διοργανώνεται μια πολύ όμορφη γιορτούλα με πρωταγωνιστές τι άλλο;;; Τα πανέμορφα λουλούδια!!!

Για ελάτε να δούμε!

Μικροί και μεγάλοι μαζεύονται εκείνη την ημέρα στην πλατεία και παρατηρούν τους  γεμάτους πάγκους με  λουλούδια. Λουλούδια μικρά και μεγάλα, μονόχρωμα ή πολύχρωμα κάθε χρόνο μας περιμένουν να τα θαυμάσουμε και να τα αποκτήσουμε εάν θέλουμε!

 Ελπίζουμε φέτος αυτό το μικροβιάκι, να μας επιτρέψει να χαρούμε αυτή την υπέροχη και αγαπημένη μας γιορτή στην πλατεία στα Υψηλά Αλώνια!

Έχετε μικρούλια μας πάει στην γιορτή της Πρωτομαγιάς;

Πώς σας φάνηκε; Πήρατε άραγε λουλουδάκια για το σπίτι;

ΒΗΜΑ 2ο:” Παιχνιδάκια με στεφανάκια”

Ξέρουμε μικροί μας φίλοι, οτι σας αρέσουν πάρα πολύ τα  παιχνιδάκια με τα αγαπημένα μας στεφανάκια! Πάρτε λοιπόν ένα στεφανάκι και φύγαμε για παιχνίδι!

Αν δεν έχουμε στεφάνι δεν πειράζει ,μπορούμε απλά να δέσουμε τις δύο άκρες ενός σχοινιού και να παίξουμε κανονικά!

Πρώτα τα εύκολα! Βάζουμε το στεφάνι μας κάτω στο πάτωμα. Η μουσική ξεκινάει και εμείς χορεύουμε γύρω από το στεφάνι. Μόλις η μουσική σταματήσει, πηδάμε μέσα χωρίς να το ακουμπήσουμε. Μόλις ξαναρχίσει, πηδάμε έξω και συνεχίζουμε τον χορό! Μπορούμε να το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο κρατώντας το στεφάνι, η μαμά ή ο μπαμπάς λίγο πιό ψηλά από το έδαφος!

Τώρα στερεώνουμε ή κρατάει κάποιος μεγάλος το στεφάνι όρθιο. Εμείς χορεύουμε και μόλις η μουσική σταματήσει θα πρέπει να περάσουμε μέσα από το στεφάνι χωρίς να το ακουμπήσουμε καθόλου! Και πάλι μπορούμε να δυσκολέψουμε λίγο την κατάσταση, κρατώντας το στεφάνι λίγο ψηλότερα από το έδαφος!

Πάμε να κάνουμε και λίγο “χούλα χουπ”, βάζοντας το στεφάνι στην μέση μας και προσπαθώντας να το κρατήσουμε εκεί χορεύοντας και χωρίς να το κρατάμε με τα χέρια μας! Χαχαχα…πολύ αστείο!

Σκεφτείτε και εσείς ένα δικό σας παιχνίδι με στεφάνι και να μας το πείτε για να το παίξουμε και εμείς!

ΒΗΜΑ 3ο: “Κατασκευή μαγιάτικου στεφανιού”

Κατασκευή στεφανιού μικροί μου καλλιτέχνες, εκτός από φυσικά λουλούδια μπορούμε να φτιάξουμε και με δικά μας ψεύτικα, χάρτινα ή πλαστικά υλικά!

Όπως πάντα ,το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη για δημιουργία!

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το πρώτο μαγιάτικο στεφανάκι μας!

Για το στεφάνι αυτό θα χρησιμοποιήσουμε μία χάρτινη αυγοθήκη, ένα χάρτινο πιάτο και πράσινο κάνσον για τα φύλλα!

Μαμά και μπαμπά, χρειαζόμαστε την βοήθειά σας στην αρχή κόβοντας κομματάκια την αυγοθήκη, για να φτιάξουμε τα λουλουδάκια. Κόψτε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, όπως στις εικόνες για να έχετε ποικιλία στα λουλούδια!  

 

Μετά μικροί μας φίλοι, πιάνετε τα πινέλα σας  και ζωντανεύετε με ωραία χρώματα όλα τα λουλούδια!

Κόβουμε στην συνέχεια τον εσωτερικό κύκλο του πιάτου σχηματίζοντας ένα στεφάνι και αν θέλουμε το ζωγραφίζουμε πράσινο!

Τέλος κολλάμε τα λουλούδια και τα πράσινα φιλαράκια που έχουμε κόψει πάνω στο πιατάκι και το στεφάνι μας είναι έτοιμο!

 

Οι ιδέες βέβαια μικροί μου φίλοι για μαγιάτικα στεφάνια είναι ατελείωτες! Ορίστε μερικές ακόμα για να διαλέξετε!

Κρατάμε μόνο την βάση ίδια με ένα χάρτινο πιάτο ή κόβουμε ένα στεφάνι από χαρτόνι και το ντύνουμε ή το ζωγραφίζουμε πράσινο!

Λουλούδια με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πάτοι από πλαστικά μπουκάλια!

Πλαστικά και χάρτινα ποτηράκια!

Από χάρτινα λουλουδάκια που θα σχεδιάσουμε ,θα ζωγραφίσουμε και θα  κόψουμε μόνοι μας!

 

ΒΗΜΑ 4ο: “Η ώρα της ζωγραφικής”

Πόσο μαγική και ξεχωριστή μέρα  είναι η Πρωτομαγιά που κάθε χρόνο γιορτάζουμε και πόσο όμορφα περάσαμε παίζοντας μαζί της! Ξεκουραστείτε γιατι το συναρπαστικό μας ταξίδι συνεχίζεται! Σας αγαπάμε πολύ και σας στέλνουμε πολλά φιλάκια!!!

 

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες.


Τρίτη 4 Μαΐου 2021:” Τα λουλούδια “

Καλημέρα λατρεμένα μας παιδάκια! Πως περνάτε; Ποιος χουζουρεύει ακόμα στο κρεβατάκι; Σηκωθείτε γρήγορα και φάτε το δυναμωτικό σας πρωινούλι γιατί ο σημερινός προορισμός μας είναι συναρπαστικός.  Ο θαυμαστός κόσμος των λουλουδιών μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν….!!

 

ΒΗΜΑ 1ο: “ Γνωρίζοντας τα λουλούδια”

Αγαπημένες μας φατσούλες, την εποχή της άνοιξης η φύση γεμίζει από χρώματα και αρώματα που κρύβονται μέσα στα υπέροχα λουλουδάκια!

Που βρίσκονται όμως τα λουλούδια ;

Πόσα χρώματα έχουν;

Εσείς ποια λουλούδια γνωρίζετε;

Παρατηρήστε και ψάξτε να τα βρείτε γύρω σας!

Τα λουλούδια υπάρχουν παντού γύρω μας! Στην αυλή της γιαγιάς , στον κήπο μας, στο μπαλκόνι του σπιτιού μας ή σε ένα βάζο μέσα στο σπίτι μας!

Τα λουλούδια δίνουν χαρά και ομορφαίνουν έναν χώρο. Δίνουν χαρά ,χρώμα και αλλάζουν την διάθεση όλων, μικρών και μεγάλων!  Πολλοί ήταν οι ζωγράφοι αλλά και  οι ποιητές που δημιούργησαν πολύ σπουδαία έργα με θέμα τα λουλούδια!

Για πάμε να δούμε μερικά!

Καλάθι με λουλούδια 1881 (Ρενουαρ)

Λίλιουμ κοντά  σε παράθυρο ( Mary Cassatt)

 

Μπουκέτο με ηλιοτρόπια 1881 ( Claude Monet)

Μπουκέτο λουλουδιών (Pablo Picasso)

Για ακούστε τώρα τον κύριο Μενεξέ, σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και ζωγραφίστε τον δικό σας πίνακα λουλουδιών!

ΒΗΜΑ 2ο: ¨Τα μέρη του λουλουδιού¨

Τα λουλουδάκια όμως μικροί μας φίλοι για να φτάσουν να ανοίξουν τα μπουμπούκια τους και τα πέταλά τους περνάνε από πολλά στάδια! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Όλα ξεκινούν από ένα τόσο δα μικρό σποράκι,  το οποίο θα βρεθεί με κάποιο τρόπο στο χώμα. Εκεί, μικρά μας σποράκια με τις σωστές συνθήκες, δηλαδή καλό χώμα, νερό και ήλιο, θα βλαστήσει, θα μεγαλώσει και θα ανθίσει!

Στην αρχή ο σπόρος θα βγάλει μια πολύ μικρή ριζούλα και στην συνέχεια ένα μικρό βλασταράκι! Όσο μεγαλώνει ο βλαστός ή το κοτσάνι όπως λέμε , τόσο μεγαλώνει και η ρίζα του! Στην αρχή ο βλαστός έχει μόνο φύλλα! Αργότερα βγάζει ένα μπουμπούκι το οποίο στο τέλος ανοίγει και εμφανίζεται ένα υπέροχο χρωματιστό άνθος!    

Η ρίζα είναι το μέρος του φυτού που βρίσκεται κάτω από το χώμα και στηρίζει το φυτό! Με  την ρίζα τα φυτά απορροφούν από το έδαφος το νερό και ότι άλλα συστατικά χρειάζονται από το χώμα για να μεγαλώσουν!

Ο βλαστός είναι το μέρος του φυτού που βρίσκεται πάνω από το έδαφος! Είναι ο κορμός του φυτού και από αυτόν βγαίνουν τα φύλλα και τα άνθη!

Τα φύλλα είναι σημαντικό μέρος των φυτών αφού εκεί γίνεται η φωτοσύνθεση, δηλαδή ρουφάει τις ακτίνες του ήλιου και τρέφεται το φυτό!

Το άνθος είναι το πιο όμορφο και ευωδιαστό μέρος του φυτού! Αποτελείται από τα πέταλα και την γύρη που βρίσκεται στο εσωτερικό του άνθους! Κύρια λειτουργία του είναι η αναπαραγωγή, δηλαδή η παραγωγή καινούργιων σπόρων!

Τέλεια! Τώρα μικρά μας λουλουδάκια πάρτε το ψαλιδάκι σας και κόψτε την παρακάτω εικόνα σε τέσσερα μέρη όπως είναι χωρισμένη! Στην συνέχεια βάλτε τα μέρη του λουλουδιού στην σωστή σειρά ονοματίζοντας  το κάθε μέρος!  

Φανταστικοί! Τώρα κόψτε τις παρακάτω έξι εικονίτσες με την ανάπτυξη ενός φυτού! Ανακατέψτε τες και με την βοήθεια των αριθμών βάλτε τις στην σωστή σειρά!

 

Είστε καταπληκτικοί!

ΒΗΜΑ 3ο:”Λουλουδοπαίχνιδα”

Μικρά μας ζουζουνάκια ήρθε η ώρα να χορέψουμε και παίξουμε με τα λουλουδάκια και τα μέρη του!

Θα βάλουμε μουσικούλα και θα χορεύουμε τρελά σαν να είμαστε λουλουδάκια που μας φυσάει ο άνεμος! Κάθε φορά που θα σταματάει η μουσική ένας μεγάλος θα μας λέει και ένα  μέρος του λουλουδιού!

Αν μας πει την λέξη “ρίζα”, τότε θα ξαπλώσουμε στο πάτωμα και θα απλώσουμε χεράκια και ποδαράκι ,όπως απλώνει τις ριζες του  και το λουλούδι μας !

Αν μας πει την λέξη “βλαστός” ,τοτε θα μείνουμε ακίνητοι με τα χεράκια μας σηκωμένα ψηλά σαν κορμοί φυτών!

Αν μας πει την λέξη “φύλλα” ,τότε θα  ενώσουμε ψηλά τα χεράκια μας σχηματίζοντας ένα φυλλαράκι και θα  κουνιόμαστε απαλά σαν να μας φυσάει ένα μικρό αεράκι!

Τέλος αν μας πει την λέξη “άνθος”, τότε μένουμε ακίνητοι και με τα χέρια κάνουμε κινήσεις σαν να σκορπάμε το άρωμά μας ,την γύρη μας και τα σποράκια μας!

Όταν η μουσική ξεκινά ξανά, χορεύουμε όπως θέλουμε!

ΒΗΜΑ 4ο:  “ Ας ζωγραφίσουμε, μικροί μας καλλιτέχνες¨       

       

             

                                                                                   

 Μικρά μας μπουμπουκάκια, ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε  το σημερινό ταξίδι στα λουλούδια και στις ομορφιές τους. Πάρτε δυνάμεις και τα λέμε αύριο! Φιλάκια πολλά!

 

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες.


Τετάρτη 5 Μαΐου 2021: “ Οι Μέλισσες”

Καλημέρα, καλημέρα λατρεμένα μας ζουζουνάκια! Είστε καλά; Σίγουρα ανυπομονείτε να μάθετε ποιος είναι ο επόμενος προορισμός του ταξιδιού μας!

Ας μην σας  κρατήσουμε άλλο σε αγωνία και ας ξεκινήσουμε το μαγικό μας ταξίδι με το υπεροχή μας  Αερόστατο! Ανεβείτε όλοι και φύγαμε!!

ΒΗΜΑ 1ο: “Μελισσούλα, μελισσάκι”

Η μέλισσα, αγαπημένα μας παιδάκια, είναι ένα έντομο και θεωρείται από όλα τα έντομα το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση!

Η μέλισσα ζει το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια στη Γη! Είναι πολύς καιρός ζουζουνάκια μας, γι’ αυτό και θεωρείται από τους πιό παλιούς κατοίκους της Γης, που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

-Εσείς έχετε δει άραγε μελισσούλα από κοντά;

-Θυμάστε τι χρώματα έχει και τον ήχο που κάνει;

Στο κεφάλι της έχει 2 μεγάλα μάτια με τα οποία αντιλαμβάνεται και τη θέση του ήλιου όταν αυτός είναι κρυμμένος.

Η μέλισσα, ξεχωρίζει 4 χρώματα, το μπλε, το πρασινομπλέ, το κίτρινο και το υπεριώδες δηλαδή το μωβ. Δεν βλέπει καθόλου το κόκκινο χρώμα!

Διαθέτει δύο κεραίες ανάμεσα στα μάτια, οι οποίες  είναι τα όργανα της όσφρησης, της γεύσης και της ακοής!

Το στόμα της είναι ένα πολύπλοκο όργανο καθώς με την προβοσκίδα της “μαζεύει” την τροφή της.

Στο θώρακά της, διαθέτει δύο ζευγάρια φτερά που είναι πολύ λεπτά αλλά πολύ δυνατά. Το γρήγορο κούνημα των φτερών της προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας “ζουζούνισμα”!  

Έχει 6 ποδαράκια…όπως όλα τα έντομα! Με τα 2 μπροστινά ποδαράκια της καθαρίζει τα μάτια της αλλά και τις κεραίες της από την τροφή που συλλέγει!

 Στην κοιλιά της, στο πίσω μέρος υπάρχει το κεντρί, το οποίο συνδέεται με έναν αδένα που έχει το δηλητήριο!

Το κεντρί είναι ένα μικρό καρφάκι με το οποίο η μέλισσα προστατεύεται όταν νιώσει πως κινδυνεύει! Γι’ αυτό μικρούλια μας, την παρατηρούμε από μακριά και δεν την πειράζουμε γιατι αν φοβηθεί ίσως μας τσιμπήσει!

Είναι κίτρινο με μαύρο,

είναι μικρό και πετάει,

και αν με τσιμπήσει πονάει!”


-Τι είναι;;;

-Η μελισσούλα!!!

Το ξέρατε ότι η μελισσούλα έχει δική της ημέρα που γιορτάζει;

Και όμως, μικρούλια μας, στις 20 Μαϊου κάθε χρόνου είναι η Παγκόσμια ημέρα Μέλισσας καθώς η μέλισσα είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο!

Τι θα λέγατε να ακούσουμε ένα τραγουδάκι για αυτό το μικρό έντομο;

ΒΗΜΑ 2ο:”περνά -περνά η μέλισσα”

Το παραδοσιακό αυτό παιχνίδι θέλει τουλάχιστον τρεις παίκτες, οπότε μαμά, μπαμπά ώρα να θυμηθείς και εσύ τα παιδικά σου χρόνια!

Για να παιχτεί το παιχνίδι, η μαμά και ο μπαμπάς θα φτιάξουν με τα χέρια τους μία γέφυρα και εσείς παιδάκια μου θα περνάτε κάτω από αυτή! Αυτοί που έφτιαξαν τη γέφυρα διαλέγουν δύο λέξεις ,μία για τον καθένα. Ας πούμε δύο φρούτα ή δύο φαγητά ή ότι άλλο θέλουν.

Μετά το τραγουδάκι “περνά-περνά η μέλισσα……”. Όταν τελειώσει το τραγουδάκι ,όποιος βρίσκεται κάτω από την γέφυρα, πιάνεται ,του λένε τις δύο λέξεις που διάλεξαν και το παιδί πρέπει να επιλέξει μία από τις δύο! Όποια λέξη διαλέξει, πάει με αυτόν που την είπε.

Στο τέλος οι δύο ομάδες τραβούν η μία την άλλη σαν “διελκυστίνδα” και όποια κερδίσει ,είναι και νικήτρια ομάδα!  

Πάμε μελισσούλες ,βάλτε δύο λέξεις και ξεκινάμε!

ΒΗΜΑ 3ο:” μελισσοκατασκευούλες”

Για να κατασκευάσουμε τις μελισσούλες μας, μελισσάκια μας, θα χρειαστούμε ένα ρολό από χαρτί υγείας, κίτρινο χαρτόνι ή κίτρινο χρώμα για το σώμα. Μαύρο χαρτόνι ή μαύρο χρώμα για τις ρίγες και λευκό κάνσον ή λευκό χαρτί για τα φτερά!

Για την επόμενη κατασκευούλα μας θα χρειαστούμε κίτρινο, μαύρο και άσπρο κάνσον! Κόβουμε με το ψαλιδάκι μας τρεις κίτρινους κύκλους, δύο μαύρους και έναν άσπρο που τον κόβουμε στην μέση.

Κολλάμε με την σωστή σειρά βάζοντας και τα φτερά στην θέση που πρέπει, ματάκια, κεραιούλες και έτοιμη η μελισσούλα μας!

Και μία ακόμα για ζωγραφική και συναρμολόγηση! Μικρούλια μας, πιάστε πινέλα, ψαλιδάκια , κόλλες και φύγαμε!

ΒΗΜΑ 4ο: ¨Ξυλομπογιές, ετοιμαστείτε!¨    

   

Σήμερα ήταν μια τόσο γεμάτη μέρα! Η μέλισσα μας χάρισε στιγμές παιχνιδιού και διασκέδασης! Ξεκουραστείτε γιατί η μελισσούλα αύριο μας έχει ετοιμάσει και άλλες εκπλήξεις! Σας αγαπάμε!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες.


Πέμπτη 6 Μαΐου 2021: “ Το σπιτάκι της μελισσούλας”

Καλημέρα σε όλους τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους! Είμαστε σίγουροι ότι το θέμα της εβδομάδας σας αρέσει πολύ, γι’ αυτο στο σημερινό μας ταξίδι,   μικρά μας ζουζουνιάρικα κιτρινόμαυρα μελισσάκια θα εξερευνήσουμε και άλλο τη μελισσούλα! Αγαπημένο μας Αερόστατο, είμαστε έτοιμοι για επιβίβαση…. ξεκινάμε!

ΒΗΜΑ 1ο: “Το μελίσσι”

Αγαπημένοι μας εξερευνητές, οι μέλισσες ζουν σε μεγάλες ομάδες δημιουργώντας έτσι μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνία γι’ αυτό και ανήκουν στα κοινωνικά έντομα!

Για ελάτε να την  παρατηρήσουμε!

Κάθε κοινωνία, δηλαδή ομαδούλα μελισσών αποτελείται από:

 α)  μια θηλυκή μέλισσα τη βασίλισσα, που μπορεί να γεννήσει αυγά και να βγουν και άλλες μελισσούλες,

β) τις αρσενικές μέλισσες, τους κηφήνες

γ) και τις εργάτριες μέλισσες που δεν μπορούν να κάνουν άλλες μελισσούλες!

Η βασίλισσα είναι η αρχηγός στην κυψέλη και ξεπερνά  σε μέγεθος τους κυφίνε αλλά και τις εργάτριες! Γεννά μέσα στην κερήθρα 2.000 έως 3000 αυγά τη μέρα την άνοιξη και η διάρκεια της ζωής της δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια! Επίσης τρέφεται με βασιλικό πολτό και δεν έχει κεντρί!

Για ελάτε να δούμε τη μέλισσα- βασίλισσα!

Παρατηρείτε πόσο μεγάλη είναι και πως ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες!

Οι κηφήνες  είναι χνουδωτοί , πιο μικροί από τη βασίλισσα αλλά πιο μεγάλοι από τις εργάτριες. Δεν συλλέγουν τροφή καθώς διαθέτουν μικρή προβοσκίδα! Γονιμοποιούν, δηλαδή έρχονται πιο κοντά  με την βασίλισσα καθώς πετούν, για να κάνουν και άλλες μελισσούλες! Τρώνε γύρη και δεν έχουν κεντρί!

Οι εργάτριες είναι οι μικρότερες μέλισσες και εργάζονται ασταμάτητα για να διατηρήσουν την κοινωνία τους! Πετούν έξω για να βρουν γύρη και νέκταρ καθώς ταΐζουν τη βασίλισσα αλλά και τα μικρά μελισσάκια της κυψέλης! Δεν μπορούν να κάνουν αυγά αλλά παράγουν κερί και κατασκευάζουν τις κηρήθρες! Έχουν κεντρί και προστατεύουν την κυψέλη! Γενικός είναι οι μελισσούλες για όλες τις δουλειές!

Που υπάρχουν όμως όλες αυτές οι μέλισσες;

Που είναι το σπιτάκι τους;

Οι μέλισσες ζουν μέσα σε κυψέλες!

Υπάρχουν οι φυσικές κυψέλες και οι τεχνητές, δηλαδή τις έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος!

Για ελάτε να δούμε τις κυψέλες!!

Οι τεχνητες κυψέλες  μοιάζουν με ξύλινα κουτάκια, αλλά τα τελευταία χρόνια φτιάχνονται και από πλαστικό!

Έχετε δει άραγε αυτά τα κουτάκια σε κάποια βόλτα σας στην εξοχή;

Τώρα γνωρίζετε τι είναι! Τα σπιτάκια των μελισσών, οι κυψέλες!!!

Να θυμάστε ότι τις κυψέλες δεν τις πειράζουμε γιατί τις φυλάνε οι εργάτριες φρουροί…….και αν μας καταλάβουν…ωχωχ…!

ΒΗΜΑ 2ο: ¨ Κυψελοπαίχνιδα¨

Πάμε να γίνουμε μελισσούλες που μαζεύουν την γύρη και την πηγαίνουν πίσω στην κυψέλη τους για να γίνει μελάκι;

Θα βάλετε στο σαλόνι μερικά μαξιλαράκια. Όσοι παίκτες συμμετέχουν στο παιχνίδι, τόσες κυψέλες μαξιλαράκια θα βάλετε.

Θα σκορπίσετε στο πάτωμα τσαλακωμένες μπαλίτσες από χαρτί ή από εφημερίδα. Αυτές θα είναι γύρη των λουλουδιών που μαζεύουν οι μελισσούλες!

Θα βάλετε την μουσικούλα μας να παίζει και εσείς μικρές μου μελισσούλες θα πρέπει να πετάτε γύρω γύρω από τις τσαλακωμένες μπαλίτσες! Όταν η μουσικούλα σταματήσει τότε θα πρέπει να μαζέψετε όσες περισσότερες μπαλίτσες μπορείτε! Όταν όμως η μουσικούλα ξαναρχίσει τότε θα πρέπει να πετάξετε  πίσω στην κυψέλη σας και να τις αφήσετε!

Στο τέλος θα πρέπει να τις μετρήσετε! Όποια μελισσούλα έχει μαζέψει τις περισσότερες μπαλίτσες με γύρη.. Αυτή θα φτιάξει και το περισσότερο μέλι!

Τι λέτε; Πάμε να ξεκινήσουμε το πέταγμά μας  ανάμεσα από τα λουλούδια;

Να μην ξεχάσουμε και την μουσικούλα μας!

ΒΗΜΑ 3ο: ¨Κυψελοκατασκευούλες ¨

Πάμε να φτιάξουμε την δική μας κυψέλη;

Για αυτή την κατασκευούλα θα χρειαστούμε:

  • Μακαρόνια κοφτά
  • Μπατονέτες
  • Χαρτόνι ή ένα κομμάτι σκληρό από χαρτόκουτα
  • Κόλλα
  • Πράσινο χαρτόνι

Σχεδιάσετε στο χαρτόνι πολλά εξάγωνα, ενωμένα το ένα με το άλλο.

Βάζετε κόλλα σε όποια κυψέλη θέλετε και μαζί με τα παιδιά αρχίζετε και κολλάτε τα μακαρόνια επάνω. Προσοχή φροντίστε να τα κολλάτε κοντά-κοντά!

Ζωγραφίστε ένα λουλουδάκι με το πράσινο χρώμα και στην γύρη του κολλήστε μακαρονάκια.

Μόλις στεγνώσει βάλτε κόλλα και κολλήστε τις μπατονέτες στις τρυπούλες! Μπορείτε αν θέλετε να κολλήσετε και τις μελισσούλες που είχατε σχεδιάσει στις προηγούμενες κατασκευές!

Για αυτήν την κατασκευούλα θα χρειαστούμε

  • Φελιζόλ ποτηράκι
  • Κίτρινο χρώμα
  • Σύρμα πίπας ή νήμα ή κορδελίτσα γκρί
  • Άσπρο ,κίτρινο χαρτόνι και μαύρο μαρκαδόρο για τις μέλισσες

Οδηγίες:

Πρώτα θα ζωγραφίσετε το ποτηράκι κίτρινο και θα το αφήσετε να στεγνώσει. Όση ώρα στεγνώνει το ποτηράκι θα σχεδιάσετε και θα κόψετε τις μελισσούλες.

Θα τυλίξετε το σύρμα πίπας γύρω γύρω από το ποτηράκι και θα το κολλήστε καλά. Τέλος θα κολλήσετε τις μελισσούλες πάνω στο σύρμα και θα τις καρφώσετε πάνω στον πάτο του ποτηριού!

Τι ωραία που φαίνεται!

Ας δοκιμάσουμε ακόμα μία μικροί καλλιτέχνες μας!

Για αυτήν την κατασκευούλα θα χρειαστούμε

  • χαρτί περιτυλίγματος με φουσκαλίτσες
  •  ένα ρολό από χαρτί υγείας
  • Χρώματα κίτρινο και πορτοκαλί

Οδηγίες:

Πρώτα θα σχεδιάσουμε και θα κόψουμε ένα εξάγωνο με το χαρτί περιτυλίγματος. Στην συνέχεια θα το κολλήσετε πάνω στο ρολό από το χαρτί υγείας που θα το χρησιμοποιήσουμε σαν χερούλι πινέλου.

Μόλις στεγνώσει θα βουτήξετε το αυτοσχέδιο πινελάκι μας στο χρώμα και θα το αποτυπώσετε στο χαρτί!

Κόβουμε με το ψαλιδάκι μας τα εξάγωνα και τα κολλάμε σε ένα χαρτί με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται μια κυψέλη. Κολλάμε τις μελισσούλες μας και έτοιμη η κυψέλη μας!

ΒΗΜΑ 4ο: “ Μικροί Πικάσο, είστε έτοιμοι;”

Ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε τη σημερινή ημέρα! Εμείς πάντως περάσαμε φανταστικά μαζί σας! Τα λέμε αύριο, μικροί μας εξερευνητές! Σας στέλνουμε φιλάκια πολλά!

                                                                                                                                                                                                                               

           

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες.


Παρασκευή  7 Μαΐου 2021: “ Τα προϊόντα της μέλισσας  και ο μελισσοκόμος”

Καλημέρα , καλημέρα σε όλους τους μικρούς μας εξερευνητές εκεί έξω! Σηκωθείτε γρήγορα και τρέξτε στο κουζίνα γιατί η μικρή μας μελισσούλα, μας  έχει φέρει ένα πολύ θρεπτικό προϊόν της! Το τρώμε κάθε μέρα στο πρωινούλι μας στο σπίτι αλλά και στο σχολείο μας και βρίσκεται πάνω στο ψωμάκι μας! Πήγε κάπου το μυαλουδάκι σας ;;; Μα φυσικά, το υπέροχο και ξεχωριστό μας μέλι! Συντροφιά με το αγαπημένο μας Αερόστατο,  ξεκινάει άλλο ένα μοναδικό ταξίδι…!!!

“Έχει χρώμα χρυσαφί

και είναι γλυκό πολύ…!”

-Τι είναι;

-Μα  φυσικά, το μέλι!!!

ΒΗΜΑ 1ο: “ Μια λιχουδιά τόσο υγιεινή και θρεπτική”

Οι μελισσούλες, μικροί μας μαθητες, όπως είπαμε μαζεύουν από τα λουλουδάκια το νέκταρ τους , το χυμό τους δηλαδή και φτιάχνουν  ένα γλυκό προϊόν που είναι πυκνόρρευστο. Είναι το αγαπημένο μας μέλι!

Οι μέλισσες το τοποθετούν στις κηρήθρες! Αρκετό από το μέλι χρησιμοποιείται από τις ίδιες τις μέλισσες που αποτελεί την τροφή τους και το υπόλοιπο το παίρνει ο μελισσοκόμος !

Ο μελισσοκόμος είναι ο άνθρωπος που φροντίζει το μελίσσι! Προσέχει να μην αρρωστήσουν οι μέλισσες, καθαρίζει την κυψέλη και την επιδιορθώνει αν πάθει κάποια ζημιά! Επίσης μετακινεί την κυψέλη ανάλογα με την εποχή, αλλα και ανάλογα με το μέλι που θέλει να παράγουν οι μέλισσες!

Κοιτάξτε την στολή που φοράει!

Η στολή του αποτελείται από μία άσπρη φόρμα, γάντια και από μία κάσκα, δηλαδή ένα καπέλο που έχει ένα δίχτυ μπροστά από τα μάτια και φτάνει ως τον λαιμό!

Την στολή αυτή ο μελισσοκόμος την φοράει για να προστατεύεται από τις μέλισσες, όμως μετά από καιρό οι μέλισσες τον αναγνωρίζουν και δεν τον τσιμπάνε!

 

Για ελάτε να δούμε τις κηρήθρες γεμάτες με το μέλι, τις οποίες μπορούμε να τις φάμε όταν βεβαια τις πάρουμε από την κυψέλη!

Είναι ένα πεντανόστιμο γλυκάκι που κάνει πολύ καλό σε έναν αδύναμο οργανισμό, στην καρδιά του ανθρώπου αλλά και στο συκώτι του!

Οι μέλισσες μας χαρίζουν και άλλα πολύ σημαντικά προϊόντα για την υγεία μας!

ΒΗΜΑ 2ο: ¨Το ταξίδι του μελιού¨

Το ταξίδι του μελιού ξεκίνησε όταν μια μικρή και δραστήρια εργάτρια μέλισσα έφυγε από την κυψέλη της και πιο συγκεκριμένα από το μελίσσι της και ξεκίνησε το ταξίδι στα ανθισμένα άνθη θέλοντας να ρουφήξει την γύρη τους και το γλυκό τους νέκταρ. Γυρνώντας έτσι στην κυψέλη της για να το κάνει αυτό το γλυκό και χρυσαφένιο μέλι που σε όλους μας αρέσει!

Όμως.. Αυτό το ταξίδι είναι λίγο μπερδεμένο..

Θα μας βοηθήσεις να το βάλουμε στην σωστή σειρά βάζοντας τους αριθμούς και τις εικόνες με την σειρά;

4.

2.

6.

3.

1.

7.

5.

Τι ωραίο που ήταν το ταξίδι μας! Πάμε όμως να συνεχίσουμε γιατί σας έχουμε κι άλλες εκπλήξεις!

 

ΒΗΜΑ 3ο: ¨Παιχνίδια με τον μελισσοκόμο ¨

Η δουλειά του μελισσοκόμου είναι να παίρνει το μέλι από τα μελίσσια του!

Όπως είπαμε τα ρούχα του είναι άσπρα! Ξέρετε γιατί;

Γιατί το άσπρο είναι ένα απαλό χρώμα και ηρεμεί τις μέλισσες!

Πάμε τώρα να γίνουμε και εμείς μελισσοκόμοι και να παίξουμε το παιχνίδι μας;

 Η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι οι μελισσοκόμοι και εσείς μικρά μου παιδάκια θα είστε οι μελισσούλες.

Οι μέλισσες θα είναι κρυμμένες κάτω από τα τραπέζι όπου θα είναι το μελίσσι τους. Μόλις ο μελισσοκόμος πεί μέλι τότε θα πρέπει να βγείτε από το μελίσσι και να αρχίσετε να πετάτε γύρω κουνώντας τα χέρια σας.

Μόλις όμως φωνάξει την λέξη κερήθρα τότε θα πρέπει γρήγορα να τρέξετε και να ξαναμπείτε πάλι πίσω στο μελίσσι σας!

Στον επόμενο γύρο μπορείτε μικρά μου μελισσάκια να πάτε να πειράξετε τον μελισσοκόμο και να προσπαθήσετε να τον τσιμπήσετε. Όταν όμως πει πάλι την λέξη κερήθρα τότε θα πρέπει γρήγορα πάλι να πάτε στο μελίσσι σας!

Πάμε να βάλουμε και ένα μελισσοτραγουδάκι για να είναι πιο ωραίο το παιχνιδάκι μας;

ΒΗΜΑ 4ο:”ειδικές αποστολές”

Πάρτε τα μολυβάκια σας και και πατώντας πάνω στις διακεκομμένες γραμμούλες βοηθείστε τις μελισσούλες να ακολουθήσουν σωστά την διαδρομή!  

ΒΗΜΑ 5ο¨ Τηγανίτες με μέλι¨

Έχετε φάει ποτέ τηγανίτες;

Τι νόστιμες που είναι! Ξέρετε ποιο είναι όμως το μυστικό τους συστατικό;    Το μέλι που του ρίχνεις από πάνω!                      

Πάμε να τις φτιάξουμε και εμείς να μοσχομυρίσει το σπίτι;

Μαμά , μπαμπά θα μας βοηθήσεις να τις φτιάξουμε μαζί;

Θα περάσουμε τέλεια!

 

Για τη ζύμη:

  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2 κούπες αλεύρι φαρινάπ για να έχει μορφή σφιχτού χυλού
  • 2 αυγά
  • 1 φακελάκι μαγιά

Για πασπάλισμα:

  • μέλι (όσο θέλετε)
  • κανέλα (όσο θέλετε)
  • ζάχαρη (όσο θέλετε)

Μμμμμ… τι ωραία που μυρίζει! Φαίνονται πεντανόστιμες!

Καλή όρεξη!

 

ΒΗΜΑ 4ο: “ Χρωμοσελίδες”               

       

   

       

                                                                                                                                                                                   

Περάσαμε φανταστικά μικρά ζουζουνάκια και ελπίζουμε να είχατε και εσείς μια πολύ όμορφη μέρη γεμάτη με πολλά πολλά παιχνίδια και γνώση! Καλή  ξεκούραση!  

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες.


Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Μαΐου  2021: “Ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο!”

Ακούσατε, ακούσατε… Ήρθε το Σαββατοκύριακο!!! Γιούυυπι! Μα πόση ξεγνοιασιά μας προσφέρουν αυτές οι δυο μερούλες! Ειδικά σήμερα που γιορτάζει το πιο τρυφερό και γλυκό πρόσωπο! Το πρόσωπο που κάθε φορά που το βλέπετε, τρέχετε  γρήγορα αμέσως να την πάρετε αγκαλίτσα! Μικρά μας, χαμογελαστά φατσουλίνια μας παρέα με το πολύχρωμο Αερόστατο μας  λέμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΑΣ!

Βήμα 1ο: “η γιορτή της μαμάς ”

Μικρούλια μας , έχουμε μπει για τα καλά στην πανέμορφη εποχή της Άνοιξης και τι πιο όμορφο να βγούμε έξω να πάμε μια βόλτα και να παρατηρήσουμε τα πολύχρωμα λουλούδια, τις μελισσούλες που πετάνε ακούραστα για να μαζέψουν την γύρη, αλλά και να μαζέψουμε λουλούδια ;

Θα μαζέψουμε ένα μεγάλο, πανέμορφο ,χρωματιστό και μοσχοβολιστό μπουκέτο και θα το χαρίσουμε, με μια σφιχτή αγκαλιά και ένα ή και περισσότερα φιλάκια, σε ποια άλλη; Στην καλύτερη μανούλα του κόσμου! Στην μαμά σας!!!

 

ΒΗΜΑ 2ο:” μπουκετάκια για την μαμάκα”

Για τα μπουκετάκια μας θα χρειαστούμε απλά υλικά!

Χρωματιστά και λευκά Α4, χρωματιστά κάνσον και φυσικά φαντασία και αγάπη!

Μια καρτούλα για την μαμά!

Κόψτε με την βοήθεια του μπαμπά το πατρόν και σχεδιάστε σε ένα κόκκινο κάνσον. Κολλήστε με προσοχή στη σωστή θέση τις μικρές καρδούλες και με τσάκιση η μεγάλη. Γράψτε ότι θέλετε στην μαμά και δώστε την με ένα φιλάκι!  

ΒΗΜΑ 3ο:”ποιηματάκια για την μαμά”

 

ΒΗΜΑ 4ο: ¨Παστέλι¨

Το παστέλι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό γλυκό αφού τα μόνα συστατικά που έχει είναι το μέλι και το σουσάμι! Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια.

Τι θα λέγατε να φτιάχνατε και εσείς ένα στο σπίτι;

Μπορείτε να του βάλετε και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλο ή φιστίκι! Μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό όμως.. Το μέλι!

Ορίστε και η συνταγή μας!

Σίγουρα θα βγει πολύ νόστιμο!

 

  • Για να βρείτε την συνταγή πατήστε ΕΔΩ

ΒΗΜΑ 5ο:”τραγουδάκια για την μαμά” 

                                                                                  

  Η εβδομάδα αυτή ήταν πραγματικά γεμάτη! Γεμάτη χαμόγελα και υπέροχη διάθεση χάρη στις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί σας! Το πολύχρωμο Αερόστατο μας ταξίδεψε και πάλι στο μαγικό ουρανό του παιχνιδιού αλλά και της γνώσης! Ανυπομονούμε να συναντηθούμε πάλι στο αγαπημένο μας σχολείο γιατί μας έχετε λείψει πολύ! Σας αγαπάμε παααάρα πολύ!!!!   

                                 

                                                                                                                                                                             

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!