bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Eκπαιδευτικά projectΘεματική Εβδομάδα – Οι Ήπειροι της Γης

Φεβρουάριος 28, 2021από Το Αερόστατο
https://toaerostato.gr/wp-content/uploads/2021/02/02.-ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ-Οι-Ήπειροι-της-Γης-SQUARE_WEB.png

Καλή εβδομάδα στην πιο κεφάτη παρέα! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά! Η αλήθεια είναι πως μας λείπετε πολύ καλά μας παιδάκια!

Θεματική Ενότητα: ”Οι Ήπειροι της Γης”

 

Καλή εβδομάδα στην πιο κεφάτη παρέα! Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά! Η αλήθεια είναι πως μας λείπετε πολύ καλά μας παιδάκια! Πρέπει όμως να κάνουμε  λίγη υπομονή ακόμα! Τα μάθατε όμως τα νέα; Χθες αποχαιρετήσαμε το χειμώνα και υποδεχόμαστε την άνοιξη, με το μήνα Μάρτιο, γεμάτοι με ενέργεια, θετική διάθεση και πολλά πολλά χαμόγελα! Η εβδομάδα αυτή μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις φυσικά! Παρέα με το αγαπημένο μας Αερόστατο, θα κάνουμε ένα τεράστιο ταξίδι σε όλο τον κόσμο για να τον γνωρίσουμε! Πιο συγκεκριμένα, θα ασχοληθούμε με τις 6 ηπείρους, τα μεγάλα δηλαδή κομμάτια  γης από τα οποία αποτελείται ο μαγικός μας πλανήτης! Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα ταξίδι γεμάτο μοναδικές εικόνες, παιχνίδια, χρώματα, ήχους, γεύσεις και πολλά άλλα!! Φύγαμεεεε!

 

 

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021: “Η Ευρώπη”

Υπέροχη μέρα η σημερινή! Η αλήθεια είναι πως το ταξίδι μας σήμερα δεν θα είναι πολύ μακρινό! Θα πετάξουμε κοντά στη χώρα μας! Πριν από αυτό όμως, μικροί μας ταξιδιώτες ελάτε να απαντήσουμε σε μερικές ερωτησούλες!

-Που μένετε;

-Πώς λέγεται η πόλη στην οποία μένετε;

-Σε ποιά χώρα ανήκει ο νομός που μένετε;

-Η χώρας σας σε ποιά ήπειρο βρίσκεται;

Μήπως σας γεννήθηκαν ερωτήματα; Εμείς είμαστε εδώ γι’ αυτό! Ελάτε μαζί μας να ξεκινήσουμε ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης και παιχνιδιού!

 

ΒΗΜΑ 1ο:   Ταξίδι στην Ευρώπη

Η Γη μας, μικροί μας ταξιδιώτες, έχει 6 ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, την Αφρική, την Ωκεανία και την Ανταρκτική.

 

 

 

Η Ευρώπη είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος και έχει περίπου 750.000.000 εκατομμύρια κατοίκους. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή, έχει δηλαδή πολλά βουνά, ποτάμια αλλά και λίμνες. Το κλίμα της ανάλογα την περιοχή αλλάζει, αλλά θεωρείται από τα πιο ευνοϊκά  στο κόσμο καθώς οι χειμώνες είναι βροχεροί και κρύοι και τα καλοκαίρια ζεστά χωρίς όμως να υπάρχουν ακραία φαινόμενα.

 

   

Μέσα στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές χώρες συγκεκριμένα 27 και κάποιες απ’ αυτές τις έχετε ακούσει και εσείς μικρά μας παιδάκια, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία ,η Ισπανία, η Σουηδία, η  Αυστρία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Λετονία, η Βουλγαρία και φυσικά η Ελλάδα μας!

Κάθε χώρα έχει τη δική της πρωτεύουσα, δηλαδή την πιο μεγάλη πόλη της χώρας, για παράδειγμα: η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το Παρίσι, της Ιταλίας είναι η Ρώμη, της Γερμανίας είναι το Βερολίνο και της Ισπανίας είναι η Μαδρίτη και τη δική της σημαία.

   

 

 

 

Μερικές χώρες από την Ευρώπη έχουν και το ίδιο νόμισμα, το ευρώ.

 

Μάλιστα, πίσω από το νόμισμα των 2 ευρώ, υπάρχει χαραγμένη μια πολύ όμορφη εικόνα! Η εικόνα αυτή, παιδάκια μας, είναι από ένα μύθο και δείχνει την Ευρώπη πάνω σε ένα ταύρο! Ελάτε να τον δούμε!

Σύμφωνα με την μυθολογία, η ήπειρος της Ευρώπης, πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά Αγήνορα. Η ευρώπη, ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα την οποία, μόλις την είδε ο Δίας, να κόβει λουλούδια σε ένα λιβάδι, την ερωτεύτηκε αμέσως. Ο ισχυρός αυτός θεός τότε αποφάσισε να μεταμορφωθεί σε ένα κατάλευκο ταύρο για να την πλησιάσει. Εκείνη, γοητευμένη από την παρουσία του, θέλησε να τον χαϊδέψει και εντελώς μαγεμένη κάθισε στην πλάτη του. Τότε αυτός, άρχισε να τρέχει πάνω από θάλασσες και στεριές και τελικά κατέληξε στην Κρήτη. Εκεί ο Δίας και η Ευρώπη παντρευτήκαν και γεννήθηκε ο Μίνωας, ο μετέπειτα βασιλιάς της Κρήτης. Όλες οι περιοχές απ΄όπου πέρασε ο Ταύρος, πήραν το όνομα της “Ευρώπης”.  Δεν είναι φανταστική η ιστορία αυτή μικροί μας εξερευνητές;

ΒΗΜΑ 2ο:  Η σημαία της Ευρώπης

Ελπίζουμε να σας άρεσε ο μύθος της Ευρώπης, μικροί μας εξερευνητές! Υπάρχουν όμως και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να μάθουμε για την ήπειρο που ζούμε!

Η Ευρώπη παιδιά, είναι η τέταρτη σε μέγεθος ήπειρος και έχει το παρατσούκλι ¨Γηραιά Ήπειρος¨,γιατί είναι η πιό παλιά ήπειρος και όχι “γιαγιά” Δεν είναι όμως μόνο αυτά που έχουμε να ανακαλύψουμε.

Πάμε να μάθουμε περισσότερα;

Το ξέρατε άραγε ότι η ήπειρος της Ευρώπης έχει την δική της σημαία;

 

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να μας πείτε τι χρώματα και τι σχήματα είναι αυτά που έχει πάνω της;

Σωστά!! Είναι αστέρια!! Μπορείτε να τα μετρήσετε; Μήπως μπορείτε να μας πείτε και τι σχήμα δημιουργούν τα αστέρια αυτα;

Πάμε τώρα να την ζωγραφίσουμε και εμείς! Όχι με όλα τα χρώματα όμως.. Μόνο με αυτά που έχει η σημαία.

 

Τι θα λέγατε όση ώρα ζωγραφίζουμε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης γενικότερα να ακούγαμε και τον εθνικό της ύμνο;

 

Και αφού μάθαμε αυτά τα υπέροχα πραγματάκια ας ξεκινήσουμε τα ταξίδια μας! Είστε έτοιμοι;  Φύγαμε λοιπόν!!!                  

 

ΒΗΜΑ 3ο : Γνωρίζοντας τις χώρες!

 

1ος προορισμός

Οι βαλίτσες έτοιμες, τα εισιτήρια έτοιμα και.. η περιπέτεια ξεκινάει! Από που αλλού; Μα  φυσικά από την Ελλάδα μας! Ναι… καλά καταλάβατε μικροί μας ταξιδιώτες. Η Ελλάδα, η χώρα που ζούμε βρίσκεται στην Ευρώπη. Ας προσπαθήσουμε τώρα να την ανακαλύψουμε στην υδρόγειο σφαίρα.

 

   

Τέλεια! Τωρα για να δούμε αν θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την σημαία μας!

 

 

 

Για κοιτάξτε πολύ προσεκτικά αυτόν τον χάρτη της Ευρώπης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε την σημαία μας και την χώρα μας; Θυμηθείτε τον λευκό σταυρό και τις λευκές και γαλάζιες ρίγες!

 

 

Είστε πολύ παρατηρητικοί,τέλεια!

 

2ος προορισμός

“Buongiorno” μικροί μας ταξιδιώτες! Ναι!! καλά καταλάβατε, θα ταξιδέψουμε στην γειτονική Ιταλία, τη χώρα με την καλύτερη πίτσα και την καλύτερη μακαρονάδα στον κόσμο. Πάμε στη Ρώμη με τα αρχαία μνημεία της, στον πύργο της Πίζας και στα φανταστικά κανάλια της Βενετίας! Πάρτε λοιπόν τη βαλίτσα σας. Πάμε στο λιμάνι, μπείτε στο καράβι καιαιαιαιαι….φτάσαμε στην Ιταλία!

 

 

Τι λέτε να επισκεφτούμε τον Πύργο της Πίζας;

Ο Πύργος της Πίζας είναι ένας πύργος που φτιάχτηκε για να τοποθετηθεί η καμπάνα του καθεδρικού ναού της Πίζας. Δηλαδή αποτελεί το καμπαναριό μιας εκκλησίας. Την ώρα που το χτίζανε όμως αυτός έγειρε, επειδή το έδαφος ήταν πολύ μαλακό.

 

 

Πάμε να φτιάξουμε μικροί μας αρχιτέκτονες το δικό μας πύργο και να δουμε αν θα γέρνει και αυτός; Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένα ρολό από χαρτί υγείας, νερομπογιές ή μαρκαδόρους και κόλλα.  

Πρώτα με το πινέλο μας βάφουμε άσπρο το ρολό. Αφού στεγνώσει με το πινέλο ή τον μαύρο μαρκαδόρο φτιάχνουμε τις κολώνες. Παίρνουμε ένα χαρτί ή ένα κομμάτι χαρτόνι και αφού το βάψουμε πράσινο, κολλάμε τον πύργο μας  πάνω. Αν θέλουμε να γέρνει κόβουμε λίγο λοξά το κάτω μέρος και μετά κολλάμε. Επίσης, αν θέλουμε ο πύργος μας να γίνει πιό ψηλός, μπορούμε να κολλήσουμε δύο ή τρία ρολά το ένα πάνω από το άλλο. Τέλος, τοποθετούμε και τη σημαία της Ιταλίας αφού τη ζωγραφίσουμε με τα σωστά χρώματα. Καταπληκτικοί αρχιτέκτονες! Ετοιμαστείτε τώρα για τον νέο προορισμό!!

 

Πριν φύγουμε όμως ας χορέψουμε μια “ταραντέλα”!

 

 

3ος προορισμός

Μακριά στην Ισπανία, όοοολε

Που ‘χει ψηλά βουνά

και θάλασσα πλατιά,

ο ήλιος λαμπερός

και το κρασί γλυκό,

κιθάρες τραγουδούν

και τα πουλιά πετούν

Μακριά στην Ισπανία, όοοολε!

 

Buenos días δηλαδή καλημέρα στα ισπανικά! Ναι, καλά ακούσατε!

 

Η επόμενη στάση που θα κάνουμε θα είναι στο αεροδρόμιο της Ισπανίας.

 

Στην Ισπανία των διάσημων ζωγράφων Pablo Picasso και Salvador Dali, στα ιστορικά κτίρια της Γρανάδας καθώς και στη χώρα του φλαμένκο και των ταυρομαχιών!

Τι θα λέγατε να παίζαμε τώρα ταυρομαχίες; Ενδιαφέρον δεν ακούγεται;

 

Μαμά, μπαμπά θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας!

Εσεις θα είστε ο ταυρομάχος που θα κουνάει ένα σεντόνι ή ένα τραπεζομάντηλο και οι μικροί μας ταξιδιώτες θα είναι ο ταύρος! Ο ταυρομάχος θα κουνάει το μαντήλι του και εσείς παιδιά, θα πηγαίνετε σαν ταύροι με τα κέρατά σας να του το πάρετε! Αλλά ο ταυρομάχος θα είναι πιο γρήγορος και την  ώρα που θα ορμάτε.. θα το σηκώνει! Για να δούμε είστε αρκετά γρήγοροι ταύροι;

Μήπως χρειάζεστε λίγη δύναμη ακόμα; Για ακούστε και αυτό το τραγουδάκι όση ώρα παίζετε το παιχνίδι!

 

 

ΒΗΜΑ 4ο: Η ώρα της ζωγραφικής

 

 

 

 

   

 

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα αγαπημένα μας “μαρτάκια” παιδιά! Τα βραχιολάκια που φοράμε όταν έρχεται ο μήνας Μάρτης για να μη “μας κάψει ο ήλιος” , όπως έλεγαν παλιά! Έχουμε να κάνουμε και τόσο μεγάλο ταξίδι, οπότε πάρτε τα υλικά να φτιάξουμε τα μαρτάκια γιατί ο ήλιος γίνεται όλο και πιο ζεστός! Θα χρειαστούμε κόκκινη και άσπρη κλωστούλα και χαντρούλες ή άλλα διακοσμητικά!

 

 

 

Και κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι μας στην Ευρώπη! Η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό! Πραγματικά το απολαύσαμε! Όμως ταξιδιώτες μας αύριο ξεκινάει ένα ακόμα φανταστικό ταξίδι σε προορισμό έκπληξη! Ξεκουραστείτε λοιπόν, και πάρτε δυνάμεις! Φιλάκια πολλά!

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                     

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

 

Τρίτη 2 Μαρτίου 2020: “Η Ασία”

Καλημέρα καλημέρα! Ξυπνήσατε αγαπημένοι μας μαθητές; Το πρωινό σας είναι έτοιμο και ελπίζουμε να έχετε ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες! Αναρωτιέστε γιατί; Μα γιατί το ταξίδι μας στις ηπείρους της γης συνεχίζεται! Επόμενη στάση μια ήπειρος με μοναδική ομορφιά, τόσο στα τοπία όσο και στους ανθρώπους! Φυσικά αναφερόμαστε στη μαγευτική Ασία! Ετοιμαστείτε να ανεβούμε και πάλι στο Αερόστατό μας λοιπόν, μικροί μας εξερευνητές! Η θέα θα είναι μαγική!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Πληροφορίες για την Ασία

 Ελάτε πρώτα να γνωρίσουμε την ήπειρο αυτή! Το ξέρατε πως η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις 6 ηπείρους και ότι καλύπτει ένα τεράστιο κομμάτι επιφάνειας της γης; Να, κοιτάξτε!

 

 

 

Είναι η ήπειρος με τους περισσότερους κατοίκους καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια. Απίστευτο έτσι; Μάλιστα, συνορεύει, δηλαδή βρίσκεται δίπλα στην Ευρώπη και την Αφρική.

 

 

Την Ασία, παιδιά, την χωρίζουμε σε έξι περιοχές, όπως δείχνει και ο χάρτης μας:

Έχει πανύψηλες οροσειρές, βουνά δηλαδή το ένα δίπλα στο άλλο, όπως τα Ιμαλάια στα οποία βρίσκεται το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, το Έβερεστ. Περνάνε από μέσα της πολλοί ποταμοί όπως είναι ο Γιανγκ-Τσε-Γιανγκ, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο και έχει πολλές λίμνες όπως η Αράλη και η Βαϊκάλη.

Το κλίμα,δηλαδή ο καιρός, που θα συναντήσουμε μόλις φτάσουμε στην Ασία, παρουσιάζει ποικιλία εξαιτίας της τεράστιας έκτασης της και κάνει συνέχεια τρέλες. Αλλού κάνει πολύ κρύο με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το 0, αλλού πάλι κάνει πολύ ζέστη, με τη  θερμοκρασία να ανεβαίνει πολύ ψηλά ενώ παράλληλα βρέχει. Έτσι εκεί ο χρόνος δεν χωρίζεται σε εποχές αλλά σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας και περιόδους βροχών.

Η Ασία, μικροί μας ταξιδιώτες έχει πάρα πολλά κράτη, μερικά απ’ αυτά είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ινδία,η Ιαπωνία,  η Βόρεια και η Νότια Κορέα,το Βιετνάμ,οι Φιλιππίνες και πολλά άλλα.Ελάτε να δούμε μερικές σημαίες!

 

Το ξέρατε παιδιά, ότι στην Ασία, και συγκεκριμένα στην Ανατολική Ασία οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί από εμάς; Για δείτε!

Το δερματάκι τους δεν είναι τόσο άσπρο όπως το δικό μας αλλά κιτρινίζει λίγο και τα ματάκια τους είναι σκιστά!

 

 

Έχετε ξαναδεί ανθρώπους που έρχονται από την Ασία; Τι σας έκανε εντύπωση;

Φυσικά πρέπει παιδιά να πούμε, πως η Ασία έχει τεράστια ιστορία, παράδοση, ήθη και έθιμα. Στις χώρες της Ανατολής και κυρίως στην Κίνα οι άνθρωποι λατρεύουν τους δράκους. Ο κινεζικός δράκος συμβολίζει τη δύναμη και τη χάρη, το θάρρος και την ανδρεία ,την υπομονή, την ευγένεια και το θεϊκό στοιχείο. Αντιπροσωπεύει την ομορφιά, την καλοσύνη και τη σοφία. Γίνονται μάλιστα φεστιβάλ και χοροί δράκων  για να έχουν οι άνθρωποι καλή τύχη.

 

 

 

 

Σίγουρα θα περνάνε φανταστικά σε αυτές τις γιορτές, τι λέτε; Σας άρεσαν οι πληροφορίες για την Ασία ταξιδιώτες μας;

 

ΒΗΜΑ 2ο: Σημαίες παντού!

Τι θα λέγατε τώρα που βρεθήκαμε στην Ασία, να παίξουμε ένα παιχνίδι με τις σημαίες των χωρών της; Αλήθεια μπορείτε να βρείτε τα σχήματα που έχουν πάνω τους;

 

1. Μπαγκλαντές              

 

 

5. Ιαπωνία                      

 

10.Κίνα                          

   

 

 3. Λάος                      

 

6.Μαλαισία                    

 

8. Κράτος της Παλαιστίνης

4. Μπουτάν                

 

5. Γεωργία    

6. Λίβανος  

 

7. Καζακστάν  

   Αφού λοιπόν βρήκατε τα σχήματα που απεικονίζονται στις σημαίες, μπορείτε τώρα να τις βάλετε και με την σωστή σειρά ανάλογα με τον αριθμό που έχουν; Θα τα καταφέρετε σίγουρα!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ας αθληθούμε!

 

Ένα από τα αγαπημένα αθλήματα που παίζουν οι Ασιάτες είναι το σούμο παιδιά! Θέλετε να μάθουμε πως παίζεται;

Το σούμο (ιαπωνικά: 相撲‎) είναι μια μορφή πάλης στην οποία ο ένας παλαιστής (ρικίσι) προσπαθεί να σπρώξει τον άλλο παλαιστή έξω από ένα κύκλο (ντόχιο) ή να τον αναγκάσει να ακουμπήσει το έδαφος με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός του πέρα από τα πέλματα των ποδιών. Δύσκολο;

Πάμε λοιπόν!

Μαμά, μπαμπά θα μας βοηθήσετε;

Θα φτιάξουμε ένα κύκλο από μαξιλάρια και θα γίνουμε παλαιστές σούμο. Ο μπαμπάς ή η μαμά, θα μπει στον κύκλο μαζί με τους μικρούς μας αθλητές και θα προσπαθεί ο ένας να βγάλει τον άλλο απ’ έξω γαργαλώντας τον και πειράζοντάς τον! Θα γελάσετε τόσο πολύ!! Ποιος θα νικήσει άραγε;

Κρατήστε δυνάμεις όμως, γιατί στο τέλος αυτού του ταξιδιού στην Ασία θα έχουμε μια έκπληξη!

Ας ξεκουραστούμε όμως για λίγο, ακούγοντας αυτή την υπέροχη μουσική από την Ιαπωνία! Σας αρέσει; Ποια μουσικά όργανα άραγε να χρησιμοποιούν;

 

 

ΒΗΜΑ 4ο: Μμμ ποιος πείνασε;

Εξερευνητές μας φανταστικοί ήρθε η ώρα της έκπληξης! Το ξέρατε πως στην Κίνα και την Ιαπωνία όταν τρώνε, δε χρησιμοποιούν πιρούνια αλλά  2 μακριά ξυλάκια που τα λένε chopsticks;

Θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς; Πάρτε 2 καλαμάκια ή  και chopsticks αν έχετε στο σπίτι, κόψτε μια φέτα ψωμί, ή  ένα μπισκότο σε κομματάκια σε ένα μπολάκι! Τώρα προσπαθήστε με τα καλαμάκια  να μεταφέρετε τα κομματάκια από το ένα μπολάκι σε ένα άλλο! Πως τα πάτε; Λίγο δύσκολο εε; Για δοκιμάστε να φέρετε και ένα κομματάκι στο στόμα! Ουφ.. μάλλον θα πάρω πιρούνι εγώ!  Χαχα!!

Μήπως πεινάσατε; Γιατί νομίζουμε πως ήρθε η ώρα για φαγητό. Τι θα λέγατε να μαγειρέψουμε μια κινέζικη συνταγή; Ίσως αν ακούγαμε και μουσική από την Ασία ενώ μαγειρεύουμε  να γινότανε ακόμα πιο νόστιμο!

 

 

Τηγανητό ρύζι με λαχανικά και αυγό

Υλικά:

1 αυγό

2 κ.γ. ασιατικό σησαμέλαιο

2 κ.σ. φυτικό λάδι

3 φλ. βρασμένο ρύζι (250 γρ. ξηρό)

100 γρ. μπιζέλι (αποψυγμένο)

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ολόκληρα, ψιλοκομμένα

100 γρ. φύτρα φασολιών σόγιας

1-2 κ.γ. σόγια σος

Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε το αυγό με το σησαμέλαιο. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ. Μόλις το λάδι σιγοβράσει και σχεδόν καπνίσει, ρίχνετε το ρύζι και τηγανίζετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.

Προσθέτετε τα μπιζέλια, τα κρεμμυδάκια και τα φύτρα σόγιας. Τηγανίζετε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας το ρύζι συνεχώς. Νοστιμίζετε με τη σόγια σος και το πιπέρι και το σπρώχνετε προς τη μια μεριά του τηγανιού. Χύνετε το χτυπημένο αυγό στο άλλο μέρος και το αφήνετε να πήξει για 10 δευτερόλεπτα.

Με ένα ξυλάκι ή ξύλινη σπάτουλα σπάζετε το αυγό και το γυρίζετε για να αναμιχθεί με το ρύζι. Τηγανίζετε για 1 λεπτό ακόμη και σερβίρετε, φυσικά σε μπολάκια και όχι πιρούνια.. chopsticks!!

Καλή σας όρεξη μικροί μας Ασιάτες! Γιαμ γιαμ φαίνεται υπέροχο!!

 

ΒΗΜΑ 5ο: Κατασκευούλες, ήρθε η σειρά σας!

Τι λέτε να φτιάξουμε τον δικό μας κινέζικο δράκο; Ζωγραφίστε τα κομμάτια του δράκου με τα χρώματα που θέλετε και με την βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς, κόψτε τα  προσεκτικά με το ψαλιδάκι σας! Στη συνέχεια ενώστε τα με ένα χρωματιστό χαρτί αφού το διπλώσετε σαν βεντάλια. Τέλος κολλήστε δυο καλαμάκια στα δυο κομμάτια και ο δράκος μας είναι έτοιμος. Εμπρός πάμε να τον πετάξουμε ψηλά στον ουρανό!

Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε φανταστικές Κινέζικες βεντάλιες από απλά υλικά που έχετε στο σπίτι!

Μικροί μας Ασιάτες, το ταξίδι στην υπέροχη αυτή ήπειρο μόλις έλαβε τέλος! Περάσαμε όλοι καταπληκτικά και μάθαμε τόσα πολλά! Πόσο θέλουμε να επισκεφτούμε τα μέρη αυτά και να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους τους! Θα ήταν τόσο ενδιαφέρον! Ταξιδιώτες, το ταξίδι μας συνεχίζεται αύριο γι ‘αυτό πάρτε δυνάμεις! Καλή ξεκούραση!

 

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

 

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021: “Η Ωκεανία”

Καλημέρα αγαπημένα μας παιδιά! Σηκωθείτε γρήγορα από το κρεβάτι! Φάτε το νόστιμο πρωινό σας και ετοιμαστείτε γιατί σήμερα καθυστερήσαμε! Το σημερινό μας ταξίδι είναι λίιιγο μακρινό αλλά μόλις φτάσουμε θα δείτε και εσείς πως άξιζε τόσος δρόμος! Να σας αποκαλύψουμε το μέρος; Φωνάξτε δυνατά να σας ακούσουμε! Ναιιιι!! Φύγαμε για την Ωκεανία!!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Η ήπειρος της Ωκεανίας

Ταξιδιώτες μας υπέροχοι, επόμενος σταθμός λοιπόν είναι η Ωκεανία, που είναι η μικρότερη ήπειρος της Γης και αποτελεί μια ομάδα νησιών που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στην Ωκεανία περιλαμβάνονται η Μικρονησία, η Πολυνησία, η Μελανησία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

 

Η Αυστραλία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου,μικροί μας ταξιδιώτες και έχει πρωτεύουσα την Καμπέρα και η μεγαλύτερη πόλη της είναι το Σίδνεϊ. Παρόλο που είναι το πιο μεγάλο νησί του κόσμου, θεωρείται η πιο ξηρή ήπειρος της Γης γιατί δέχεται πολύ λίγες βροχές επειδή φυσούν ξηροί άνεμοι. Είναι μια ήπειρος, που ζουν πολύ αστεία αλλα και επικίνδυνα ζωάκια που δεν θα τα βρούμε πουθενά αλλου σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

 

Τι να είναι άραγε αυτο το μεγάλο κτίριο με το παράξενο σχήμα; Μπορείτε να μαντέψετε; Αυτό το διάσημο αξιοθέατο παιδιά είναι η Όπερα του Σίδνεϊ. Μέσα σε αυτό το πανέμορφο κτίριο υπάρχουν θέατρα και αίθουσες συναυλιών όπου ο κόσμος απολαμβάνει υπέροχες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις!  Ελάτε τώρα να περιηγηθούμε σε αυτό το υπέροχο μέρος!

 

Μοναδική εμπειρία, σωστά;

 

ΒΗΜΑ 2ο: Γνωριμία με τους Αβορίγινες

Σε αυτό το ταξίδι στην Αυστραλία σας έχουμε μια έκπληξη καλοί μας ταξιδιώτες! Θα συναντήσουμε τους ιθαγενείς αυτής της ηπείρου που λέγονται Αβορίγινες.

 

Οι αβορίγινες έχουν ένα  διάσημο μουσικό όργανο το ντιτζεριντού, Το μουσικό αυτό όργανο είναι ένας μεγάλος ξύλινος σωλήνας από τον οποίο με ένα φύσημα παράγεται ένας ήχος σαν βούισμα. Πρόκειται για ένα απλό κούφιο κλαδί από ευκάλυπτο, το οποίο λειτουργεί ως αντηχείο, ενισχύοντας τους ήχους που παράγει ο μουσικός με το στόμα του.  Τι θα λέγατε να πάμε να το ακούσουμε ή ακόμα καλύτερα να το δούμε κιόλας; Στο βίντεο που ακολουθεί είναι ένας αβορίγινας ο οποίος παίζει το ντιτζεριντού. Ακουστε τι περίεργο ήχο κάνει!!

 

 

Σας άρεσε; Ελπίζουμε να μην κουραστήκατε γιατι σας έχουμε άλλη μια έκπληξη! Θα σας πούμε για ένα όπλο που είχαν οι Αβορίγινες! Αυτό είναι το μπούμερανγκ, που έχει την ιδιότητα να το πετάς στον αέρα και αυτό να επιστρέφει!

 

Τι λέτε θα γίνουμε και εμείς Αβορίγινες;

Αρχικά πάμε να φτιάξουμε ένα ντιτζεριντού!

 

Θα χρειαστούμε:

Ένα μεγάλο ρόλο από αυτό που τυλίγεται το χαρτί περιτυλίγματος αλλιώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέντε ρολά χαρτιού υγείας.

Ταινία κολλητική

Μπόλικα χρώματα και φυσικά φαντασία!

 

Οδηγίες:

Ενώνετε τα ρολά υγείας μεταξύ τους με την ταινία και στην συνέχεια τα ζωγραφίζετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ζωγραφική μπατονέτες ή μικρά σφουγγαράκια που θα τα έχετε βουτήξει στο χρώμα για να κάνετε διάφορα σχέδια. Στο τέλος, στην μια άκρη μπορείτε να βάλετε, για καλύτερο ήχο, ένα μπαλόνι, καλά τεντωμένο και να κάνετε μια μικρή τρύπα στην μέση για να μπορεί να περνάει ο αέρας.

 

Αφού φτιάξαμε και το ντιτζεριντού, το μόνο που μας μένει είναι να βάψουμε το πρόσωπό μας με γραμμές όπως εκείνες των αβορίγινων και να αρχίσουμε να χορεύουμε φυσώντας αυτό το μαγικό μουσικό όργανο. Μαμά, μπαμπά θα μας βοηθήσετε; Και μην ξεχάσετε να μας βγάλετε και μια φωτογραφία, έτσι όπως θα είμαστε ζωγραφισμένοι! Τι λέτε; Πάμε;

                                                   

 

ΒΗΜΑ 3ο: Το αυστραλιανό ζωάκι!

Ελπίζω να μην κουραστήκατε υπέροχοι εξερευνητές μας, γιατί το ταξίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Υπάρχει ένα ζωάκι που ζει στην Αυστραλία, τρώει χορταράκι και πηδάει πάνω κάτω! Είναι πάρα πολύ δυνατό και μερικές μάλιστα φορές στηρίζεται ακόμα και στην ουρά του! Στην κοιλίτσα του επίσης, έχει μια θηκούλα που λέγεται μάρσιπος για να μπορεί να κουβαλάει το μικρό του παιδάκι. Καταλάβατε μήπως ποιο ζωάκι είναι αυτό;

Μπράβο!! Πολύ σωστά!! Είναι το καγκουρό που στην γλώσσα των ιθαγενών αβορίγινων σημαίνει πάνω-κάτω!

 

 

Πάμε να γίνουμε και εμείς καγκουρό;

Μάμα , μπαμπά θα χρειαστούμε για άλλη μια φορά την βοήθεια σας.  Παιδιά εσείς θα είστε τα μικρά καγκουρό και η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι οι γονείς των καγκουρό. Όταν θα παίζει το τραγούδι, μικρούλια μας θα χοροπηδάτε με τα δυο σας πόδια πάνω κάτω! Όταν όμως σταματήσει η μουσική, θα πρέπει γρήγορα να πιαστείτε με τα χέρια σας και τα πόδια σας από τα πόδια του μπαμπά και της μαμάς, σαν να μπαίνετε στο μάρσιπο τους! Τι λέτε πάμε να παίξουμε; Θα έχει σίγουρα πολλή πλάκα!!

 

Ας ακούσουμε και τα υπέροχα τραγουδάκια μας!

 

 

 

ΒΗΜΑ 4ο: Μικρέ Πικάσο έλα να ζωγραφίσεις!!

Μα πόσα μυστικά κρύβει η Ωκεανία! Μεταμφιεστήκαμε και παίξαμε δίχως τελειωμό! Πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε!! Ήρθε η ώρα του γυρισμού όμως για να προλάβουμε να ξεκουραστούμε! Τι θα κάνουμε άραγε αύριο; Μα θα ταξιδέψουμε και πάλι! Τώρα όμως γρήγορα ύπνο! Σας αγαπάμε πολύ!!

 

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

 

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021: “ Η Αμερική”

Καλημέρα παιδάκια μας! Goodmorning! Ουψ παρασυρθήκαμε λίγο! Και αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα το ταξίδι μας είναι απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ! Φτιάχνουμε βαλίτσες για την ήπειρο της Αμερικής! So, let’s go! Λοιπόν, φύγαμε!  

 

ΒΗΜΑ 1ο: Η ιστορία της Αμερικής

Μικροί μας εξερευνητές, πριν από πολλά χρόνια ένας μεγάλος και διάσημος θαλασσοπόρος, ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε μια τεράστια ανακάλυψη.

 

Σ΄ένα από τα ταξίδια του, ψάχνοντας να βρει ένα καινούριο θαλάσσιο δρόμο για τις Ινδίες, κατάφερε να ανακαλύψει μια νέα ήπειρο χωρίς να το έχει καταλάβει. Ποια ήπειρος ήταν αυτή; Θέλετε να μάθουμε;

Ήταν η γνωστή σε όλους μας Αμερική, μια ήπειρος που μέχρι τότε ήταν άγνωστη και πήρε το όνομα της από τον άνθρωπο που έφτιαξε πρώτος το χάρτη της, τον Αμέρικο Βεσπούκι.

 

Θέλετε τώρα να μάθουμε κάποια πράγματα γι’ αυτή την ήπειρο;

 

Η Αμερική βρίσκεται ανάμεσα στον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό και χωρίζεται σε Βόρεια και Νότια Αμερική. Η Σημαία των Η.Π.Α. Αποτελείται από   50 πολιτείες και αυτό μας το φανερώνουν και τα αστεράκια που υπάρχουν στη σημαία της.

 

Η Βόρεια Αμερική είναι τεράστια σε έκταση και έχει ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά. Έχει ορεινά και πετρώδη εδάφη, εύφορες πεδιάδες και τους διάσημους καταρράκτες του Νιαγάρα,που είναι μικροί μας ταξιδιώτες, ένα φοβερό θέαμα!

 

Η Νότια Αμερική, μικροί μας εξερευνητές, ονομάζεται και Λατινική Αμερική και είναι σχεδόν διπλάσια από την Ευρώπη.Έχει μεγάλες οροσειρές με πολύ ψηλά βουνά, πολλές λίμνες και ποταμούς όπως ο Αμαζόνιος!

Ο Αμαζόνιος είναι ο  δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Γης και είναι γνωστός για τη τεράστια ζούγκλα του! Φαντάζεστε τι μπορεί να κρύβεται μέσα σε αυτό το  τεράστιο τροπικό δάσος;

 

Ελάτε να δείτε, μικροί μας εξερευνητές τι ανακάλυψαν οι άνθρωποι!

Μια ολόκληρη πόλη, που λέγεται Μάτσου Πίτσου και σημαίνει αρχαίο βουνό. Εκεί παιδιά, έμεναν άνθρωποι πριν ακόμα ανακαλυφθεί η Αμερική. Είναι ένα μέρος που επισκέπτονται πάρα πολλοί ταξιδιώτες. Εσείς θα πηγαίνατε άραγε;

 

ΒΗΜΑ 2ο: Οι αγαπημένοι μας Ινδιάνοι!

Ήταν ένας.. ήταν δύο.. ήταν τρεις..

Πολυ σωστά!! Ινδιάνοι!! Δεν θα μπορούσαμε στο ταξίδι μας στην Αμερική να μην τους επισκεφτούμε! Πάμε να μάθουμε κι άλλα πράγματα για αυτούς;

 

 

 

Οι Ινδιάνοι είναι οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής και χωρίζονται σε διάφορες φυλές όπως, οι Τσερόκι, οι Μοϊκανοί, οι Τσεγιέν,οι Σίου, οι Απάτσοι, οι Ναβάχο και πολλοί άλλοι. Σίγουρα έχετε ακούσει κάποια από αυτά τα ονόματα. Όμως όλες οι φυλέ, παρόλες τις διαφορές τους, είχαν κάτι κοινό.

Οι Ινδιάνοι πίστευαν ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε παιδιά της φύσης και πρέπει να την σεβόμαστε. Ηταν κυνηγοί αλλά ποτέ δεν σκότωναν  παραπάνω ζώα από όσα χρειάζονταν για να τραφούν. Πριν το κυνήγι προσεύχονταν στο Μεγάλο Πνεύμα. Το μεγάλο Πνεύμα ή αλλιώς ο Μεγάλος Μανιντού ήταν υπεύθυνος για το καλό και το κακό καθώς και για όλα τα καιρικά φαινόμενα.

Κάθε βράδυ οι Ινδιάνοι έστηναν τρελούς χορούς γύρω από την φωτιά. Πρώτος ο Σαμάνος Μάγος και Σόφός του χωριού.Μετά ο Αρχηγός και πίσω όλη η φυλή χόρευαν υπό των ήχο των τυμπάνων. Θα έχετε ακούσει για τον “χορό της βροχής” . 

Πάμε όμως τώρα να γίνουμε και εμείς Ινδιάνοι; Να φτιάξουμε τα τοτέμ και τα καπέλα μας και να ξεκινήσουμε τον χορό μας; Ελάτε θα έχει πολλή πλάκα!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το τοτέμ είναι ένα ρολό από χαρτί κουζίνας, μπόλικα χρώματα και άπειρη φαντασία!

Και τώρα ήρθε η σειρά για τα ινδιάνικα καπέλα! Προμηθευτείτε με χαρτόνια, πούπουλα και χρώματα και θα είναι έτοιμα για να τα φορέσετε!

 

Όλα έτοιμα λοιπόν! Φορέστε τα ινδιάνικα καπέλα σας και βάλτε το τοτέμ που φτιάξατε στην μέση του σαλονιού και δίπλα του δύο μαξιλάρια. Τώρα βάλτε το χέρι σας μπροστά στο στόμα σας, κάνοντας την κραυγή των ινδιάνων. Μόλις αρχίσει το τραγούδι μας, θα αρχίσετε να τρέχετε γύρω γύρω από το τοτέμ. Όταν σταματήσει η μουσική, θα πρέπει να πηδήξετε πάνω από τα μαξιλάρια όπως οι Ινδιάνοι πηδάνε πάνω από την φωτιά.  Μόλις ξεκινήσει και πάλι η μουσική θα πρέπει να τρέξετε γύρω- γύρω από το τοτέμ βγάζοντας την κραυγή των αγαπημένων μας Ινδιάνων! Μην ξεχάσετε να βάψετε τα μάγουλά σας με τα αγαπημένα σας χρώματα και προσοχή μην φέρεται πολύ βροχή και πλημμυρίσουμε.

Πώς σας φαίνεται; Δεν έχει πολλή πλάκα; Θα περάσουμε υπέροχα μικροί μας Απάτσι.

ΒΗΜΑ 3ο: Παίζοντας με τους ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής!

  

Το ταξίδι μας δεν έχει τελειώσει ακόμα.. ελπίζω να είστε ξεκούραστοι γιατί ήρθε η ώρα να μάθουμε για τους ιθαγενείς που ζούσαν στην Νότια και Λατινική Αμερική. Τι λέτε, πάμε;

ΟΙ φυλές των ιθαγενών που ζούσαν στην Νότια Αμερική ήταν τρεις.

 

1η) Οι Ίνκας,

2η) Οι Μάγια,

3η) Οι Αζτέκοι.

 

 

Σύμφωνα με τον μύθο, οι Ίνκας γεννήθηκαν στο Τιουανάκου από τον Ίντι, το θεό του Ήλιου και γι’ αυτό θεωρούνταν οι εκλεκτοί, τα «παιδιά του ήλιου.  

Οι Μάγια σύμφωνα με τους μύθους μελετούσαν τα άστρα, ήταν εξαιρετικοί αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, έμποροι, καλλιεργητές της γης και καλοί πολεμιστές, ενώ έδειχναν πολύ μεγάλο σεβασμό στην φύση και στον πλανήτη μας. 

 

Οι Αζτέκοι ήταν μια φυλή που είχε προχωρήσει πολύ στις τέχνες και στην παιδεία, αφού έστελναν τα παιδιά τους υποχρεωτικά στο σχολείο! Μάλιστα ήταν πολύ καλοί και στον αθλητισμό! Πιο συγκεκριμένα, εφηύραν ένα άθλημα το Ullamaliztli. Το άθλημα αυτό περιλάμβανε μια ελαστική μπάλα και παιζόταν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο, το Tlachtli. Ο σκοπός του παιχνιδιού ήταν να περάσει η μπάλα μέσα από ένα μικρό πέτρινο «δαχτυλίδι», ήταν ωστόσο ιδιαίτερα δύσκολο, μιας και η μπάλα δεν έπρεπε να αγγίξει το έδαφος. Επίσης, οι παίκτες μπορούσαν να την ακουμπήσουν μόνο με τα κεφάλια, τους αγκώνες, τα γόνατα και τους μηρούς τους!

 

Ελάτε να γίνουμε και εμείς τώρα Αζτέκοι και να παίξουμε το παιχνίδι αυτό!

Θα χρειαστούμε μια λεκάνη που βάζουμε τα ρούχα, μια μπάλα και φυσικά την μαμά και τον μπαμπά. Το παιχνίδι θα είναι παρόμοιο με το Ullamaliztli, μόνο που αντί για πέτρινο δαχτυλίδι θα προσπαθήσετε να βάλετε την μπάλα μέσα στην λεκάνη. Για να δούμε θα τα καταφέρετε;

 

Το παιχνίδι όμως, δεν τελείωσε εδω.. Έχουμε άλλο ένα να παίξουμε! Σε αυτό θα χρειαστούμε μπόλικα τουβλάκια ή εναλλακτικά μπόλικη πλαστελίνη γιατί θα φτιάξουμε μια πυραμίδα σαν αυτές που έφτιαχναν οι Μάγια.

Πάμε;

 

Πόσο ψηλή άραγε να την κατασκευάσατε; Μοιάζει με τα τεράστια αυτά κτίσματα των Μάγια; Προσοχή, μην γκρεμιστεί γιατί θέλουμε πολύ να τη δούμε και εμείς!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Ας μαγειρέψουμε!

Ξέρετε μικροί μας μαθητές, τι ιδιαίτερο έχει αυτή η μέρα πέρα από το φανταστικό μας ταξίδι στην Αμερική; Σήμερα η μέρα αποκαλείται Τσικνοπέμπτη και όλοι γιορτάζουμε σε καρναβαλικούς ρυθμούς ψήνοντας και τρώγοντας σουβλάκια! Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τη σημερινή ημέρα αλλά με το δικό μας τρόπο! Μιας και είμαστε λοιπόν στην Αμερική ελάτε να μαγειρέψουμε μια κλασσική αμερικάνικη συνταγη, το μπέργκερ! Σας τρέχουν τα σάλια εε; Μπείτε γρήγορα στην κουζίνα λοιπόν!

 

Υλικά:

Για τα μπιφτέκια:

  • 6 φέτες μπέικον
  • 800 γρ.κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1-2 κ. Σ.ελαιόλαδο
  • 6 φέτες τυρί τσένταρ

Για την σύνθεση:

  • 4 ψωμάκια για μπέργκερ
  • 4 φέτες ντομάτα
  • 30 γρ. Κετσαπ
  • 4 φύλλα μαρουλιού

Για το σερβίρισμα:

  • 500 γρ.πατάτες τηγανητές

Εκτέλεση:

Σ’ ένα άλλο τηγάνι ψήνουμε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά. Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και σχηματίζουμε τα μπιφτέκια μας πολύ απαλά χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου.Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό.ΔΕΝ αλατίζουμε μέσα τον κιμά.Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι και αυτό είναι!!

Στο τηγάνι που έχουμε ψήσει το μπεικον,ψήνουμε τα 4 μπιφτέκια.Μόλις τα βάλουμε στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά απαλά με μια σπάτουλα ίσα ίσα για να πάρουν σχήμα και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.Μόλις πάρουν χρώμα,γυρνάμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά.

Βάζουμε 11/2  φέτα τυρί τσένταρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι και 11/2 φέτα μπέικον πάνω από κάθε φέτα τυρί.

Βγάζουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε το τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια μας με λίγο ελαιόλαδο.

Στήνουμε το μπέργκερ βάζοντας στη βάση το ψωμάκι μας, τη μαγιονέζα,την κέτσαπ, το μπιφτέκι,τη ντομάτα και το μαρούλι.

Σερβίρουμε φυσικά με πατάτες τηγανητές και…καλή μας όρεξη!!

 

 

 

ΒΗΜΑ 5ο: Πιάστε τις ξυλομπογιές!

Τι θα λέγατε όση ώρα ζωγραφίζουμε Ινδιάνους, Μάγια και Αζτέκους να βάζαμε και ένα τραγουδάκι από την αγαπημένη μας Ποκαχόντας, την γνωστή Ινδιάνα της Disney;

 

 

 

 

 

 

Ήσασταν υπέροχοι μικροί μας ταξιδιώτες! Κάνατε το τεράστιο αυτό ταξίδι να μοιάζει παιχνιδάκι! Και πόσα πράγματα μάθαμε! Ανυπομονούμε για την επόμενη περιπέτεια μαζί σας! Αντίο Αμερική! Ελπίζουμε να σε ξαναδούμε! Τώρα θα ξεκουραστούμε όμως για να πάρουμε δυνάμεις για την επόμενή μας στάση! Γεια σας παιδάκια μας!

 

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

 

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021: “Η Αφρική” 

Καλημέρα αγαπημένοι μαθητές! Πόσο μαγική φαίνεται η μέρα σήμερα! Και που να ακούσετε το σημερινό μας προορισμό! Θα ξετρελαθείτε! Το Αερόστατο μας περιμένει για να μας ταξιδέψει εκεί ψηλά και να γνωρίσουμε τη μαγευτική και πολύχρωμη ήπειρο της Αφρικής! Ας τρέξουμε λοιπόν να ανέβουμε όλοι! Ξεκινάμεεε!!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Μια πανέμορφη ήπειρος

Ας γνωρίσουμε τώρα το μέρος αυτό, καλοί μας εξερευνητές! Η Αφρική είναι μια από τις 6 ηπείρους της Γης και θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει μ’ ένα τεράστιο νησί.

 

 

Παρόλο που είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, η Αφρική είναι αραιοκατοικημένη γιατί σε ορισμένα μέρη το κλίμα της δεν είναι κατάλληλο για να ζήσουν οι άνθρωποι.

Έχει πανύψηλα βουνά όπως το Κιλιμάντζαρο, λίμνες και πολλά ποτάμια.

 

 

Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της είναι ο Νείλος και είναι ο μακρύτερος ποταμός στον κόσμο!

 

Στην  Αφρική, μικροί μας ταξιδιώτες, αυτό που την χαρακτηρίζει είναι οι αχανείς, δηλαδή οι τεράστιες έρημοί της, με πιο γνωστή την έρημο Σαχάρα, που είναι η πιο μεγάλη του κόσμου.

 

 

 

Για  δείτε πόσο μεγάλη είναι! Πώς σας φαίνεται; Είναι ένα φοβερό θέαμα!

Το κλίμα της Αφρικής ,δηλαδή ο καιρός, παρουσιάζει και εδώ μεγάλη ποικιλία. Και εδώ δηλαδη,πάλι κανει τις τρέλες του.  Στις περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο, το κλίμα είναι θερμό και οι βροχές δυνατές. Στις ερήμους επικρατεί το κλίμα των ερήμων, δηλαδή κάνει πάρα πολύ ζέστη, οι βροχούλες είναι σπάνιες και τη νύχτα κάνει πολύ κρύο.

Στις περιοχές που βρέχει πολύ, υπάρχουν ζούγκλες, τεράστια δάση και λιβάδια με ψηλά χόρτα. Ρίξτε μια ματιά!

 

 

 

Φαντάζεστε καλά μας παιδάκια, πόσα ζώα ζουν εκεί;

Στην Αφρική, ζουν πάρα πολλά άγρια ζώα, πολλά είδη πτηνών και πουλιών , γι’ αυτό και διοργανώνονται εκεί από τους ανθρώπους, σαφάρι. Ταξίδια δηλαδή με τζιπ στα όμορφα αυτά μέρη για να παρατηρήσουμε και να θαυμάσουμε όλα αυτα τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκεί που είναι το σπίτι τους.

 

 

 

Τέλος, αγαπημένοι μας ταξιδιώτες, η Αφρική ονομάζεται και Μαύρη Ήπειρος.

Θέλετε να μάθουμε το λόγο;

 

Οι κάτοικοι της Αφρικής έχουν σκούρο δέρμα, σχεδόν μαύρο για να προστατεύονται από τις ζεστές, υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και να μην καίγονται, καθώς όπως αναφέραμε στην Αφρική κάνει πάρα πολύ ζέστη και έχει συνέχεια ήλιο.

 

Δεν είναι πραγματικά ξεχωριστοί; Εσείς έχετε συναντήσει ανθρώπους από την Αφρική;

 

ΒΗΜΑ 2ο: Τα ζωάκια της Αφρικής

Σε αυτό το ταξίδι μας στην ήπειρο της Αφρικής, μικροί μας μαθητές, θα συναντήσουμε πολλά άγρια ζώα που ταυτόχρονα είναι γλυκά και χαριτωμένα. Πάμε να τα δούμε;

Αναγνωρίζετε κάποιο;

 

1.Γορίλας        

 

 

3.Λιοντάρι

 

 

8.Ελέφαντας

 

4.Καμηλοπάρδαλη  

                               

2.Τίγρης

5.Σουρικάτα              

7.Λεμούριος

9.Ιπποπόταμος

 

6.Ρινόκερος    

12.Γαζέλα

 

10.Ζέβρα

 

Είδατε όλα τα ζωάκια; Μπορείτε τώρα να τα βάλετε στη σωστή σειρά ανάλογα με το νούμερό τους; Είστε φανταστικοί!

Ήρθε η ώρα για παιχνίδι!

Στην σαβάνα, που τρώει το χορταράκι της η γαζελα, παραμονεύει και μια πολύ πεινασμένη και άγρια τίγρης.

Η μαμά ή ο μπαμπάς θα είναι η πεινασμένη τίγρης και εσείς θα είστε η γαζέλα που θα τρώει το χορταράκι της. Η τίγρης θα πλησιάσει σιγά σιγά για να μην τρομάξει την γαζέλα. Μόλις βγάλει την τρομερή κραυγή της, τότε η γαζέλα αρχίζει να τρέχει γρήγορα για να μην την πιάσει η φοβερή τίγρης. Προσοχή παιδιά! Η γαζέλα θα είναι ασφαλής μόνο όταν φτάσει στη φωλιά της, δηλαδή στον καναπέ. Αφού το παίξετε μια φορά, μπορείτε να το παίξετε και αντίστροφα. Να γίνετε εσείς η πεινασμένη τίγρης, μικρά μας παιδάκια και ο μπαμπάς ή μαμα θα γίνουν η γαζελα.. Τι λετε; Ακούγεται πολύ διασκεδαστικό! Να βάλουμε όμως και ένα τραγουδάκι να το κάνουμε ακόμα πιο τέλειο;

Τι καλύτερο από τον Βασιλιά των Λιονταριών, το αγαπημένο μας παιδικό της Disney;

 

 

ΒΗΜΑ 3ο: Οι ιθαγενείς της Αφρικής

Στην Αφρική, αυτήν την όμορφη ήπειρο, δε ζουν μόνο καμηλοπαρδάλεις και λιοντάρια, αλλά ζουν και μερικές φυλές ιθαγενών. Οι φυλές της Αφρικής είναι πάρα πολλές και με περίεργα ονόματα. Πάμε να δούμε μερικές από ατές και να προσπαθήσουμε να πούμε τα ονόματά τους.

 

1η) Μασάι

2η) Μπαντού

3η) Βεδουίνοι

4η) Πυγμαίοι

5η) Βέρβεροι

6η) Τουαρέγκ

8η) Βουσμάνοι

 

Οι παραπάνω φυλές ασχολούνται με την καλλιέργεια της γής καθώς και με την εκτροφή ζώων. Θέλετε να μάθουμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα γι’ αυτούς;

Χαρακτηριστικό της φυλής των Μασάι είναι οι πολλές τρύπες στα αυτιά τους καθώς και το ότι οι πολεμιστές της φυλής αυτής βάφουν τα μαλλιά τους κόκκινα!!  

Οι Βεδουίνοι φτιάχνουν τους καταυλισμούς τους μέσα στην έρημο και μετακινούνται πάνω σε καμήλες.

Τα ρούχα που φοράνε οι περισσότερες  φυλές  έχουν έντονα χρώματα και τα μαλλιά τους έχουν περίεργα  και όμορφα χτενίσματα. Τα κοσμήματα που φορούν στο λαιμό τους είναι υπέροχα. Μα το πιο σπουδαίο είναι η μουσική που παίζουν με τα τύμπανά τους στις ιερές τελετές, βάφοντας το πρόσωπό τους και χορεύοντας.

Τι λέτε πάμε να δούμε από κοντά τις φυλές αυτές;        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

Είδατε τι ωραία κοσμήματα και τι ωραίες μάσκες φοράνε; Θέλετε να φτιάξουμε και εμείς;

Πριν ξεκινήσουμε όμως τις κατασκευούλες μας θα βάλουμε να ακούσουμε μουσική με αφρικάνικα τύμπανα.

 

 

Για τα πανέμορφα κολιέ θα χρειαστούμε:

 

  1. Κλωστή, σπάγκο ή πετονιά
  2. Χρώματα
  3. Μακαρόνια πένες

 

Βάφουμε τα μακαρόνια με ό,τι χρώματα θέλουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Μόλις στεγνώσουν τα περνάμε ένα ένα στην κλωστή και μετά δένουμε την κλωστή. Έτοιμο το κολιέ μας!

Ας φτιάξουμε μερικά κοσμήματα ακόμα!

 

Για το δεύτερο κολιέ θα χρειαστούμε πιατάκια μιας χρήσης, μπόλικη φαντασία και χρώματα!

Έγιναν καταπληκτικά τα κοσμήματα! Πόσο όμορφα χρώματα! Ανυπομονούμε να σας δούμε να τα φοράτε!

Και τώρα σειρά έχει η αφρικανική μας μάσκα! Φτερά, πολύχρωμα χαρτόνια, χαντρούλες και σχοινάκια πρωταγωνιστούν για να δημιουργήσουμε μια μοναδική μάσκα!

 

ΒΗΜΑ 4ο: Ας ζωγραφίσουμε!

Αφρική σε ευχαριστούμε για όσα μας έμαθες! Όλες οι όμορφες εικόνες και οι γνώσεις θα μείνουν μέσα μας μέχρι να σε επισκεφτούμε πραγματικά! Κάπου εδώ ταξιδιώτες μας, τελειώνει το μαγικό μας ταξίδι την Αφρική. Έρχεται όμως το Σαββατοκύριακο που μας επιφυλάσσει πολλές ακόμα εκπλήξεις! Φιλάκια πολλά!!  

 

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


 

 

Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Μαρτίου 2021: “ Σαββατοκύριακο στον κόσμο!”

Καλημέρα υπέροχα παιδιά μας! Το αγαπημένο μας Σαββατοκύριακο μόλις έφτασε και μας έφερε τόσες εκπλήξεις και δραστηριότητες για να περάσουμε καταπληκτικά! Ελάτε να τις δούμε παρέα!

 

Βήμα 1ο: Η 6η ήπειρος

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την όμορφη μέρα μας χωρίς να κάνουμε ακόμα ένα ταξίδι στις ηπείρους! Όπως είπαμε, η γη μας έχει 6 ηπείρους! Εμείς αφήσαμε για το τέλος την ήπειρο της Ανταρκτικής! Ελάτε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν! Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης, στην οποία βρίσκεται και ο Νότιος Πόλος. Είναι σχεδόν διπλάσια από την Αυστραλία και προέρχεται από  ελληνικές λέξεις που σημαίνουν αντίθετα από τον Αρκτικό.

 

Η Ανταρκτική παιδιά, είναι η πιο κρύα και η πιο ανεμώδης ήπειρος, η θερμοκρασία της έχει φτάσει μέχρι και -93 βαθμούς Κελσίου και είναι καλυμμένη παντού με πάγο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει  μόνιμους κατοίκους, γιατί δεν γίνεται να αντέξουν σε τόσο ψυχρές θερμοκρασίες.

Τα βλέπετε μικροί μας εξερευνητές αυτά τα τεράστια βουνά; Τα έχουμε ξανασυναντήσει όταν μιλούσαμε για το χιόνι! Σωστά! Είναι οι παγετώνες, οι μεγάλες αυτές μάζες πάγου και αποθήκες γλυκού νερού. Μαγικές οι εικόνες, έτσι; Μπρρρ!! Κρυώσαμε!

 

ΒΗΜΑ 2ο: Ο χάρτης των ζώων

Θυμάστε τον τεράστιο χάρτη που μελετούσαμε στο σχολείο με τις πολλές πόλεις, τα νησάκια και τα βουνά; Πόσο μας άρεσε να τον ψάχνουμε και να ασχολούμαστε με αυτόν! Σήμερα σας έχουμε έναν διαφορετικό χάρτη! Ο χάρτης αυτός έχει τόσο ενδιαφέρον, που θα θέλετε να τον χαζεύετε για πολλή ώρα! Πάνω του έχει ζωγραφισμένες τις ηπείρους αλλά και τα ζώα που κυρίως συναντάμε σε αυτές! Ας τον δούμε!

Πόσο χρώματα και πόσα διαφορετικά ζώα! Τα γνωρίζετε όλα; Ποιο μέρος θα θέλατε να επισκεφθείτε για να συναντήσετε και το αντίστοιχο ζωάκι; Θέλετε να μας ζωγραφίσετε το αγαπημένο σας ζώο! Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Άνθρωποι του κόσμου

Όλη τη βδομάδα, μικροί μας ταξιδιώτες, επισκεφθήκαμε τόσα μέρη και γνωρίσαμε τόσους ανθρώπους! Πρόσωπα διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει, τόσο όμορφα όμως ταυτόχρονα!

Σκεφτήκαμε λοιπόν, πως θα ήταν υπέροχο να βλέπαμε παρέα ακόμα περισσότερους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο! Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά μοναδικές!

 

Ξεχωρίσατε κάποια φυλή ή εθνικότητα; Τι σας έκανε εντύπωση;

 

ΒΗΜΑ 4ο: Τα μπισκότα του Πουέρτο Ρίκο

Έφτασε η ώρα που όλοι μας περιμέναμε! Θα φτιάξουμε λαχταριστά μικρά μπισκοτάκια! Τι το ιδιαίτερο όμως έχουν αυτά τα γλυκίσματα παιδάκια μας; Η συνταγή μας έρχεται κατευθείαν από το Πουέρτο Ρίκο, ένα εξωτικό νησί της Αμερικής! Είναι πεντανόστιμα και ονομάζονται Polvorones! Πάμε να τα φτιάξουμε;

Υλικά:

260 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

130 γρ. άχνη ζάχαρη

100 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο ή σπορέλαιο

1 αυγό

20 γρ. βούτυρο αγελάδας (περίπου 1 κ.σ.)

1 πρέζα αλάτι

μαύρη ζάχαρη για επικάλυψη

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από τη μαύρη ζάχαρη. Ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε με τις παλάμες μας μικρές μπάλες και τις ρολάρουμε μέσα στη μαύρη ζάχαρη, έτσι ώστε να καλυφθούν σφαιρικά. Ακουμπάμε τα μπισκότα πάνω σε μια λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 12-15 λεπτά.

Μμμμ! Μυρίζουν υπέροχα! Νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε στην Αμερική! Εσείς καλοί μας ζαχαροπλάστες;

Κάπου εδώ η εβδομάδα μας φτάνει στο τέλος της αγαπημένοι μας μαθητές! Το θέμα ήταν μοναδικό! Τόσο όμορφα τοπία και τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι! Ήταν πραγματικά μαγευτικά! Ελπίζουμε βέβαια να μην είναι μόνο η ομορφιά που ενώνει όλα αυτά, αλλά και η ειρήνη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους όλων των ηπείρων και χωρών! Ο κόσμος μας πρέπει να είναι ένας πολύχρωμος χάρτης από αγαπημένους και χαμογελαστούς ανθρώπους! Σε αυτό θα βοηθήσουμε όλοι μας! Σας αγαπάμε πολύ παιδάκια μας και ανυπομονούμε να σας δούμε! Φιλάκια πολλά!

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!