#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ – Θεματική Εβδομάδα – Το Βιβλίο

Απρίλιος 16, 2020από Το Αερόστατο

Σε έναν κόσμο κατακλυσμένο από τις οθόνες, το διαδίκτυο και οι εύπεπτες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όλο και λιγότεροι άνθρωποι επενδύουν στην ανάγνωση βιβλίων, θεωρώντας την ίσως μια παρωχημένη ασχολία.

 

#παίζουμε_ΣΠΙΤΙ
Εκπαιδευτικό Project για Παιδιά & Γονείς

Cover - WEB - Wide

Θεματική Εβδομάδα: “Το Βιβλίο”

Σαν διαβάζω ένα βιβλίο, 

Λες και μπαίνω σ`ένα πλοίο για ταξίδι μακρινό

 

Μαγεμένος αντικρίζω 

Κάθε τι που δεν γνωρίζω 

Και που τόσο λαχταρώ!

 

Σαν διαβάζω ένα βιβλίο, 

Οι φτερούγες μου είναι δύο 

Και πετώ ψηλά ψηλά,

 

Πιο ψηλά κι από τον Άρη 

Απ`τον ήλιο, απ`το φεγγάρι, 

Απ`τ`αστέρια τα πολλά.

 

Δύτης γίνομαι και πάω 

Μες τις θάλασσες βουτάω 

Στο γαλάζιο το βυθό,

 

Αχ ,βιβλίο αγαπημένο 

Είσαι η πόρτα συ που μπαίνω

 Σ`ένα κόσμο μαγικό!

Μαρία Γουμενοπούλου 

  Σε έναν κόσμο κατακλυσμένο από τις  οθόνες, το διαδίκτυο και οι εύπεπτες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όλο και λιγότεροι άνθρωποι επενδύουν στην ανάγνωση  βιβλίων, θεωρώντας την ίσως μια παρωχημένη ασχολία.Πόσα όμως είναι τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει ένα και μόνο βιβλίο; Ένα απλό  βιβλίο μπορεί να είναι ο φίλος μας , η συντροφιά μας , το ταξίδι μας πόσο μάλλον αυτές τις μέρες!

    Η συμβολή του βιβλίου στη ζωή μας είναι  τεράστια! Όπως αναφέρει και το παραπάνω ποιηματάκι μας είναι η πόρτα σε ένα κόσμο μαγικό! Αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο θα ανακαλύψουμε αυτή την εβδομάδα!Τον κόσμο του βιβλίου! 

    Ξεκινώντας με τα διάφορα είδη βιβλίων που υπάρχουν , θα προχωρήσουμε στον τρόπο παραγωγής του βιβλίου ,πως δηλαδή φτιάχνεται ένα βιβλίο , δίνοντας περισσότερη  έμφαση σε ένα από τα είδη βιβλίων που είναι το παραμύθι , μιας και οι αναγνώστες μας είναι παιδιά!Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στα στοιχεία ενός καλό αναγνώστη ενώ  παράλληλα θα αναπτύξουμε και τον ρόλο της δανειστικής βιβλιοθήκης!Τέλος, θα δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο γράφοντας  τη δική τους ιστορία φαντασίας!

 

Καλό  ταξίδι λοιπόν…

 

ΥΓ. Αφήστε τη φαντασία σας να σας ταξιδέψει!

 

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 → “Το Βιβλίο”

 

Ο κόσμος του βιβλίου είναι μαγικός! Η ανάγνωση κάθε σελίδας είναι ένας τρόπος χαράς και γνώσης. Άραγε έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα εκατομμύρια βιβλία υπάρχουν στον κόσμο;Πόσα διαφορετικά είδη βιβλίων υπάρχουν;Έλα λοιπόν να ανακαλύψουμε μαζί!!!Ξεκινάμε!!!

 

ΒΗΜΑ 1ο: Συζήτηση

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

-Τι σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη “βιβλίο”;

-Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που σου διάβασαν οι γονείς όταν ήσουν μωράκι;

-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο βιβλίο;

ΒΗΜΑ 2ο: Το βιβλίο

Παρατήρησε τις παρακάτω εικόνες και συζήτησε με την μαμά ή τον μπαμπά σου! Σου έχω ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις!

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

-Πως πιστεύεις πως νιώθουν τα πρόσωπα διαβάζοντας βιβλία;
-Με τι χρώματα έχει ζωγραφίσει ο  κάθε ζωγράφος; Φωτεινά; Ζωηρά; Σκούρα;

-Μπορείς να ζωγραφίσεις και εσύ κάτι παρόμοιο;

-Ποια χρώματα θα χρησιμοποιήσεις για τον δικό σου πίνακα;

 

ΕΙΚΟΝΑ 1

ΕΙΚΟΝΑ 2


ΕΙΚΟΝΑ 3

ΕΙΚΟΝΑ 4

ΕΙΚΟΝΑ 5

ΕΙΚΟΝΑ 6

ΕΙΚΟΝΑ 7

ΒΗΜΑ 3ο: Είδη βιβλίων

Δεν είναι όλα τα βιβλία σαν τα παραμύθια που έχεις σπίτι σου ή στο σχολείο! Αντιθέτως υπάρχουν πολλά είδη βιβλίων τα οποία κατηγοριοποιούνται με βάση το περιεχόμενό τους! Με βάση δηλαδή το τι λένε μέσα! Πάμε  λοιπόν να τα εξερευνήσουμε!!!

 • Παραμύθια

 • Εικονογραφημένες ιστορίες

 • Μυθιστορήματα

 • Διηγήματα

 • Ποίηση

 • Βιβλία γνώσεων

 • Βιογραφίες

 • Κόμικς

 • Εικονοβιβλία

…όπως και άλλα πάρα πολλά που μπορεις να ανακαλύψεις και εσύ με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά! Σίγουρα η μαμά θα έχει κάποιο βιβλίο μαγειρικής ή ο μπαμπάς κάποιο βιβλίο ιστορίας! Για ξεκινα την εξερεύνηση σου και προσπάθησε να ανακαλύψεις όσο πιο πολλά μπορείς!!! Μετά από αυτή την ωραία εξερεύνηση θα μπορούσες να πάρεις κάποια από τα βιβλία σου και να τα ομαδοποιήσεις με βάση την κατηγορία που ανήκουν!!!

ΒΗΜΑ 4ο: Aν το βιβλίο μιλούσε…

Τι πιστεύεις πως θα έλεγε ένα βιβλίο αν μπορούσε να μιλήσει; Σε ποιον πιστεύεις πως θα απευθυνόταν; Αν εσύ ήσουν βιβλίο τι θα έλεγες στους αναγνώστες σου;

ΒΗΜΑ 5ο: Το αγαπημένο μου βιβλίο

Διάλεξε το αγαπημένο σου βιβλίο και σε μια κόλλα χαρτί προσπάθησε να γράψεις τα στοιχεία του βιβλίου σου! Να… δες εδώ! Η παρακάτω εικόνα ίσως να σε βοηθήσει:

ΒΗΜΑ 6ο: Λουλούδια από σελίδες ενός παλιού βιβλίου 

Ώρα να δημιουργήσεις!!! Τι θα έλεγες να φτιάξεις μια πολύ όμορφη ανθοδέσμη χρησιμοποιώντας τις σελίδες ενός παλιού βιβλίου; Σε ποιον σκέφτεσαι να κάνεις δώρο αυτή την ιδιαίτερη ανθοδέσμη; 

 

ΒΗΜΑ 7ο: Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί!


Kαι όμως υπάρχει ένα βιβλίο το οποίο δεν ήθελε να διαβαστεί… Γιατί άραγε; Για πάμε να το γνωρίσουμε!

 

 

ΒΗΜΑ 8ο: Τραγουδάκι

Τι είναι τα βιβλία; H απάντηση βρίσκεται σε αυτο το όμορφο  τραγουδάκι ! Καλή διασκέδαση!!!!

Και για τους μικρους μας φίλους……

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


Τρίτη 21 Απριλίου 2020 →“ Πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο”

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πώς φτιάχνονται τα βιβλία; Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει να κατασκευαστεί ένα βιβλίο; Ποιός είναι ο ρόλος του επιμελητή, του εικονογράφου, του σκιτσογράφου, του εκδότη; Πού τυπώνεται ένα βιβλίο; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν αμέσως τώρα!!!

ΒΗΜΑ 1ο: Συζήτηση

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

-Από τι υλικο είναι φτιαχμένα τα βιβλία;

-Που πρέπει να  πάμε για να φτιάξουμε ένα βιβλίο;

-Πως λέγεται αυτός που γράφει ένα βιβλίο;

-Πως λέγεται αυτός που ζωγραφίζει ένα βιβλίο;

-Ποιος τυπώνει ένα βιβλίο;

ΒΗΜΑ 2ο:Πως φτιάχνεται ένα βιβλίο λοιπόν;

Για πάμε τώρα να ανακαλύψουμε πως φτιάχνονται  τα βιβλία!!! Για να δούμε πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι διαδικασία παραγωγής βιβλίων!!! Εσύ μπορείς να φανταστείς τι χρειάζεται για τη δημιουργία ενός βιβλίου;
Πάτησε ΕΔΩ και ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς!

 

ΒΗΜΑ 3ο: Φτιάξε τη δική σου γωνιά ανάγνωσης

Ίσως μια γωνιά ανάγνωσης που θα φτιάξεις εσύ ο ίδιος με τη βοήθεια της μαμας ή του μπαμπά σου θα ήταν πολύ καλή ιδέα!Σίγουρα μια γωνιά ανάγνωσης είναι πολύ ελκυστική για την ανάγνωση παραμυθιών!!!Για να δω εσύ τι πρόκειται να φτιάξεις!!!

Πρόταση 1η:

Κάτι που θυμίζει ινδιάνικη σκηνή:

Πρόταση 2η:

Από χάρτινο κουτί:

ΒΗΜΑ 4ο:Στόλισε το δωμάτιό σου !

Μήπως η διακόσμηση σου του δωματίου σου χρειάζεται κάποια αλλαγή;Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να φτιάξεις μια όμορφη κατασκευή στη γωνιά που έχεις τα βιβλία σου ! Για δες εδώ!

ΒΗΜΑ 5ο:Παίζοντας με τις σελίδες παλιών βιβλίων

Ξέρεις πόσα ωραία πράγματα μπορείς να δημιουργήσεις χρησιμοποιώντας μόνο μερικες σελίδες ενός βιβλίου; Για ρίξε μία ματιά!!!

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

Πρόταση 3η:

Πρόταση 4η:

ΒΗΜΑ 6ο: Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο βιβλίο;

Τι θα έλεγες να ζωγραφίσεις το εξώφυλλο του αγαπημένου σου παραμυθιού και τον εαυτο σου που διαβάζεις παραμύθι;

ΒΗΜΑ 7ο: Αφιέρωση στα βιβλία…

Φτιάξε μια όμορφη ζωγραφιά για το πως νιώθεις κάθε φορά που διαβάζεις ένα βιβλίο και στη συνέχεια σκέψου μια μικρή αφιέρωση – στιχάκι για τα βιβλία! Καλή σου επιτυχία!!!

Προτεινόμενες ιδέες:

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

ΒΗΜΑ 8ο:Τραγουδάκι

Το τραγουδάκι αυτό λέει πως το βιβλίο είναι ο πιο καλός μου φίλος….για να δούμε γιατί!

Και για τους μικρους μας φίλους……

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

 

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

 

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στοFACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!

 


Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 →“To παραμύθι”

Σήμερα η μέρα μας είναι αφιερωμένη στα πολύ αγαπημένα μας παραμύθια!!! Ο κόσμος των παραμυθιών είναι τεράστιος, γεμάτος όμορφες εικόνες και παιχνίδια φαντασίας! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν παραμύθια; 

ΒΗΜΑ 1ο: Συζήτηση

Προτεινόμενες ερωτήσεις:

-Τι εννοούμε όταν λέμε παραμύθι;  Σε τι διαφέρει από τα άλλα είδη βιβλίων;

-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο παραμύθι;

-Πως ονομάζεται αυτός που έχει γράψει το παραμύθι;

-Πως ονομάζεται αυτός που έχει κάνει τις ζωγραφιές στο παραμύθι;

ΒΗΜΑ 2ο: Από τι αποτελείται ένα παραμύθι;

Για αρχή θα ήταν καλό να διαλέξεις το αγαπημένο σου παραμύθι, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα! Ίσως αν το διάβαζες μια ακόμη φορά, θα ήταν το ιδανικό πίστεψέ με !!!

ΒΗΜΑ 3ο: To ζάρι της ιστορίας

Αφού λοιπόν διάβασες το αγαπημένο σου παραμυθάκι νομίζω πως ήρθε η ώρα για να παίξουμε! Φτιάξε το δικό σου “ζάρι ιστορίας” και το παιχνίδι ξεκινά!! Μην ξεχάσεις μόλις τελειώσεις το παιχνίδι να φυλλάξεις το ζάρι για να ξαναπαίξεις!!!!

ΒΗΜΑ 4ο:Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν…ένας σπουδαίος παραμυθάς!

Ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1985 στη Δανία. Ο Χανς ήταν ένα παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα.Όταν τελείωσε το σχολείο το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης  δεν τον δέχτηκαν.Ευτυχώς είχε ωραία φωνή κι άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης. Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα. Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απέκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Οντένσε, που τον κάλεσε στα 1867.Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. Στα έργα του απεικονίζει τη ρεαλιστική και σύγχρονη  ζωή της μικροαστικής τάξης των πόλεων και χαρακτηρίζονται από δράση, χιούμορ και λεπτή σάτιρα.

Μερικά από τα πολύ γνωστά παραμύθια του είναι:

 • Η μικρή γοργόνα

 • Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα

 • Οι αγριόκυκνοι

 • Η Βασίλισσα του χιονιού

 • Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι

 • Η Τοσοδούλα

 • Το ασχημόπαπο

 • Τα κόκκινα παπούτσια

 • Χόλγκερ ο Δανός

 • Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

 • Το μολυβένιο στρατιωτάκι

 • Η δύναμη της αγάπης

-Ποιά από όλα αυτα τα παραμύθια έχεις διαβάσει;

ΒΗΜΑ 5ο: Φτιάξε το δικό σου σελιδοδείκτη

Τι θα έλεγες να φτιάξεις ένα σελιδοδείκτη, ώστε κάθε φορά που σταματάς την ανάγνωση του παραμυθιού σου να ξέρεις πού έχεις σταματήσει την ανάγνωση;

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

Πρόταση 3η:

ΒΗΜΑ 6ο:Κοσμήματα από σελίδες παλιών βιβλίων 

Σίγουρα υπάρχουν κάποια βιβλία στην βιβλιοθήκη σου που ίσως να έχουν χαλάσει ή δεν τα χρησιμοποιείς! Τι θα έλεγες λοιπόν να τα μεταμορφώσουμε σε πανέμορφα βραχιόλια;

ΒΗΜΑ 7ο:Μόνο για γονείς!

Γονείς…. Ακούσατε ακούσατε!!!! Μερικά χρήσιμα tips  για την ανάγνωση παραμυθιών!!!

Και για τους μικρους μας φίλους……

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 →“Ο καλός αναγνώστης ”

Ένα καλό βιβλίο για να γίνει ακόμα καλύτερο χρειάζεται και έναν πραγματικά καλό αναγνώστη. Μπορούμε άραγε όλοι να γίνουμε καλοί αναγνώστες; Τι χρειάζεται κάποιος να έχει, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί “καλός αναγνώστης”; Γνώριζες ότι ακόμα και ο αναγνώστης έχει τα δικά του δικαιώματα;  

ΒΗΜΑ 1ο: Συζήτηση

Προτεινόμενες Ερωτήσεις:

 • Τι σημαίνει “αναγνώστης”;

 • Γνωρίζεις μήπως από ποια φωνούλα ξεκινάει αυτή η λέξη;

 • Τι διαβάζει ένας αναγνώστης;

 • Ποιος μπορεί να είναι ο “καλός αναγνώστης”;

 • Εσύ έχεις υπάρξει ποτέ σου “αναγνώστης”;

 

ΒΗΜΑ 2ο:Τα στοιχεία ενός καλού αναγνώστη

Τελικά; Τι χρειάζεται κανείς για να γίνει “Καλός Αναγνώστης”; Μπορούμε άραγε όλοι μας να είμαστε αναγνώστες; Δες την εικόνα και προσπάθησε να τη διαβάσεις, όπως εσύ μπορείς. Μπορείς να καταλάβεις πού δείχνουν τα βελάκια; Για κάθε ένα βελάκι προσπάθησε να απαντήσεις στην ερώτηση “για ποιο λόγο χρειάζεται ένας αναγνώστης να έχει αυτό το στοιχείο”

ΒΗΜΑ 3ο:Τα δικαιώματα του αναγνώστη

Ζήτησε από τη μαμά ή τον μπαμπά σου να σου διαβάσουν δυνατά, για να γνωρίσεις ποια είναι τα δέκα δικαιώματα που έχει κάθε ΜΙΚΡΟΣ αναγνώστης!

ΒΗΜΑ 4ο: Κάνε εσύ την ανάγνωση!

Όλοι μας μπορούμε να διαβάσουμε με τον δικό μας τρόπο. Διαβάζουμε βιβλία, παραμύθια, περιοδικά….. Γνώριζες όμως, ότι ακόμα και μία εικόνα μπορούμε να τη διαβάσουμε; Δες τις παρακάτω εικόνες και κάνε εσύ την ανάγνωση αυτή τη φορά. 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ:

-Να δώσεις ονόματα στους ήρωες
-Να προσδιορίσεις το χρόνο και τον τόπο και να αφηγηθείς με τη σειρά που βλέπεις τις εικόνες τα γεγονότα.

-Μπορείς να γράψεις ακόμα και τον τίτλο που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε ιστορία.

α’ ανάγνωση

β’ ανάγνωση

γ’ ανάγνωση

δ’ ανάγνωση

ε’ ανάγνωση

στ’ ανάγνωση

ΒΗΜΑ 5ο: Ο Αίσωπος

Τώρα που έχεις γνωρίσει το σπουδαίο μας παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ας γνωρίσουμε ακόμα έναν σπουδαίο συγγραφέα που διαφέρει λίγο από τον Άντερσεν. Αυτός ο κύριος είναι Έλληνας και το όνομά του είναι ΑΙΣΩΠΟΣ! Είμαι σίγουρος ότι θα έχεις ακούσει τόσο το όνομά του, όσο και κάποιο έργο του. 

……Γνωρίζεις όμως ποια είναι η βασική διαφορά του από έναν παραμυθά;;;

Ο Αίσωπος είναι ένα ΜΥΘΟΠΟΙΟΣ, δηλαδή επιλέγει να γράφει “Μύθους” αντί για παραμύθια!  Πρωταγωνιστές στους μύθους του Αισώπου είναι κατά κύριο λόγο ζωάκια, όπως ο λαγός, η χελώνα, ο κόκορας, ο γάιδαρος, το λιοντάρι κ.α. Οι μύθοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότητα. Είναι παρμένοι από τη καθημερινή ζωή και τη φύση. Ο Αίσωπος έχει τη μοναδική ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείς ότι οι μύθοι του ήταν κάποτε η πραγματικότητα και ότι όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί. Ενώ, όπως πολύ σωστά γνωρίζεις, κανένας μύθος δεν έγινε ποτέ. Προσπαθεί όμως μέσα από το έργο του να μας βάλει σε σκέψεις και μας προσφέρει στο τέλος κάθε μύθου και κάποιο “Ηθικό Δίδαγμα” για να μας θυμίζει ότι πρέπει στη ζωή μας να συμπεριφερόμαστε σωστά, δίκαια και με ειλικρίνεια.

ΒΗΜΑ 6ο: Οι μύθοι του Αισώπου

Κάποιοι από τους μύθους του Αισώπου θα σου είναι πολύ γνωστοί:

 • Ο λαγός και η χελώνα

 • Το λιοντάρι και το ποντίκι.

 • Η αλεπού και η πελαργίνα.

 • Το άρρωστο λιοντάρι.

 • Η αλεπού και η κατσίκα.

 • Ο λύκος και ο γερανός

 • Η αλεπού και τα σταφύλια.

 • Ο λύκος, ο πετεινός και η αλεπού.

 • Το γεράκι και τα περιστέρια.

Τι θα έλεγες να ακούσεις ορισμένους από τους αγαπημένους μου μύθους του Αισώπου. Μπορείς να καταλάβεις ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα για κάθε έναν;

Και για τους μικρους μας φίλους……

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 →“Δανειστική βιβλιοθήκη”

Μετά από τόσο όμορφα πράγματα που γνωρίσαμε, μάθε και αυτό: 

“Η γνώση είναι για να μοιράζεται!”

Έτσι και εμείς σου δείχνουμε έναν πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο να μοιράσεις και εσύ τη γνώση που απλώνεται γύρω σου.

ΒΗΜΑ 1ο: Συζήτηση

Μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι μια βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο το έπιπλο που έχουμε στο σπίτι και στην τάξη μας, αλλά μπορεί να είναι ακόμα και ένα ολόκληρο κτίριο; Δες ΕΔΩ

Προτεινόμενες Ερωτήσεις:

 • Γνωρίζεις ότι το μέρος αυτό ονομάζεται “Δανειστική Βιβλιοθήκη”;

 • Μπορείς να μετρήσεις πόσα βιβλία βρίσκονται στο κτίριο αυτό;

 • Εσύ, έχεις δανείσει/ δανειστεί ποτέ; Αν ναι, θυμάσαι τι ήταν αυτό;

 • Τι πρέπει να κάνουμε όταν δανειζόμαστε κάτι για λίγο;

 • Σε μία δανειστική βιβλιοθήκη, τι πιστεύεις ότι μπορούμε να δανειστούμε;

 • Έχεις επισκεφθεί ποτέ μία δανειστική βιβλιοθήκη;

 

ΒΗΜΑ 2ο:Κανόνες δανειστικής βιβλιοθήκης

Για την ομαλή λειτουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, είναι απαραίτητη η τήρηση ορισμένων κανόνων. Προτού τους γνωρίσεις, μπορείς μήπως να μαντέψεις κάποιους από αυτούς; Πως πιστεύεις ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε μπαίνοντας σε μια βιβλιοθήκη;

Αφού μαντέψεις, πάτησε ΕΔΩ και δες αν βρήκες κάποιους από αυτούς και άκου προσεκτικά εκείνους που δεν κατάφερες να μαντέψεις.  

ΒΗΜΑ 3ο: Έντυπο δανειστικής βιβλιοθήκης 

Τώρα που έμαθες τους κανόνες μιας δανειστικής βιβλιοθήκης ήρθε η ώρα να ετοιμαστείς για να πάμε να επισκεφθούμε μία. Όμως, στάσου!!!!!! Κάτι ξέχασες…

Δε μπορούμε να μπούμε μέσα χωρίς το κατάλληλο Ε Ν Τ Υ Π Ο! Αν θες να μπεις και να δανειστείς κάποιο από τα βιβλία που θα βρεις εκεί μέσα πρέπει πρώτα να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου σε ένα αντίστοιχο έντυπο.

ΒΗΜΑ 4ο: Κάρτα Μέλους

Για τους λάτρεις των βιβλίων υπάρχει ένας άλλος τρόπος να δανειστούν κάποιο βιβλίο, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να συμπληρώνουν το έντυπο δανεισμού που γνώρισες παραπάνω. Είναι η “Κάρτα Μέλους” στην οποία συμπληρώνεις τα στοιχεία σου και κάθε φορά που θες να δανειστείς κάποιο από τα βιβλία, αρκεί μόνο να δείξεις την κάρτα σου. Μπορείς να φτιάξεις τη δική σου κάρτα μέλους και να την έχεις μαζί σου σε περίπτωση που βρεθείς σε κάποια Δανειστική Βιβλιοθήκη!

 

Πρόταση 1η:


Πρόταση 2η
:

ΒΗΜΑ 5ο: Αναμνήσεις από τα βιβλία που έχω δανειστεί

Δυστυχώς, ότι δανειζόμαστε ΠΡΕΠΕΙ να το επιστρέφουμε μετά από λίγο. Αν θες όμως να έχεις κάτι για να θυμάσαι το βιβλίο που δανείστηκες, μπορείς να αντιγράψεις τον τίτλο του βιβλίου που δανείστηκες και διάβασες και να ζωγραφίσεις το σημείο εκείνο της ιστορίας που σου άρεσε περισσότερο από όλα.

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

ΒΗΜΑ 6ο:  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πόλης μας

Ρώτησε τη μαμά ή τον μπαμπά σου να σου πουν τι γράφει η εικόνα

Μπορείς να φανταστείς πού μπορεί να συναντήσει κανείς άραγε αυτό το σύμβολο; 

Έχεις αποστολή!!!! Με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου, αναζήτησε στο διαδίκτυο πληροφορίες που σχετίζονται με τη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης μας. Βρες οπτικό υλικό, μάθε πόσα βιβλία υπάρχουν στο κτίριο αυτό, αναζήτησε τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις των μελών. Μπορείς να την εντοπίσεις στο χάρτη της πόλης σου; 

Σημείωσε κάπου για να θυμάσαι τις ώρες και τις μέρες μπορούμε να πηγαίνουμε εκεί!!

ΒΗΜΑ 7ο: Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας

Μπορείς να σκεφτείς τι γίνεται με τα βιβλία όταν η βιβλιοθήκη είναι κλειστή; Υπάρχει κάποιος για να τα προσέχει; Αν ναι, πως λέγεται; Ζήτησε ευγενικά από κάποιον μεγαλύτερο να διαβάσει μαζί σου αυτή τη συγκινητική ιστορία ΕΔΩ.

Ερωτήσεις για μετά την ανάγνωση:

 • Ποιο ήταν το επάγγελμα της Αλίας;

 • Τι ήταν αυτό που αγαπούσε πολύ και ήθελε να προστατεύσει;

 • Από τι κινδύνευαν;

 • Τα κατάφερε τελικά; Αν ναι, με ποιο τρόπο;

ΒΗΜΑ 8ο: Χρονική Σειριοθέτηση

Τώρα που γνώρισες λίγο καλύτερα την Αλία και το σπουδαίο της κατόρθωμα, ήρθε η ώρα να θυμηθείς τα γεγονότα από την αρχή! Κόψε τις παρακάτω εικόνες και προσπάθησε να τις τοποθετήσεις σε σειρά, ανάλογα με το πώς εκτυλίσσεται χρονικά η ιστορία που μόλις διάβασες. Μπορείς με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά να γράψεις κάτω από κάθε εικόνα την αντίστοιχη αφήγησή της.

Σειριοθέτηση 1

Σειριοθέτηση 2

Και για τους μικρους μας φίλους……

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!


Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου 2020 →“Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου-Φτιάξε το δικό σου βιβλιαράκι ”

Ώρα για δράση μικρέ μου φίλε! Γνωρίζεις όλα όσα πρέπει πια και νομίζω ότι τώρα μπορείς να μπεις και να πάρεις τον πιο σημαντικό, αλλά και τον πιο συναρπαστικό ρόλο: Αυτό του συγγραφέα! Είσαι έτοιμος/η να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να δημιουργήσεις το δικό σου βιβλίο;;; Πάμε λοιπόν!

ΒΗΜΑ 1ο: Συζήτηση

Προτεινόμενες Ερωτήσεις:

 • Ήξερες ότι και τα βιβλία γιορτάζουν;

 • Τι χρειάζεται ένας συγγραφέας να κάνει για να γράψει το δικό του βιβλίο;

 • Εσύ, έχεις γράψει ποτέ κάποιο βιβλίο;

 • Θα μπορούσες πιστεύεις μια μέρα να γίνεις και εσύ συγγραφέας;

ΒΗΜΑ 2ο: Ποιος είναι ο ήρωάς σου;

Ένας καλός συγγραφέας σκέφτεται και αποφασίζει κάθε στοιχείο που θα χρησιμοποιήσει και μετά αποφασίζει το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία του. Για αρχή πρέπει λοιπόν να αποφασίζεις τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας σου. Μπορείς να δεις και με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά να διαβάσεις κάποιες πληροφορίες που σίγουρα θα σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Μπορείς να ζωγραφίσεις τον ήρωά σου και, φυσικά, μην ξεχάσεις να του δώσεις και το κατάλληλο όνομα!

ΒΗΜΑ 3ο: Φτιάξε την πλοκή

Αφού διάλεξες τον κεντρικό σου ήρωα και τον ζωγράφισες έτσι μοναδικά, ήρθε η ώρα να συγκεντρώσεις το μυαλουδάκι σου και να εμπνευστείς από οτιδήποτε υπάρχει γύρω σου την πλοκή του βιβλίου σου. Πώς ξεκινούν όλα; Πού βρίσκεται ο πρωταγωνιστής και τι θέλει να καταφέρει;  

Ζωγράφισε την ιστορία με το δικό σου πρωταγωνιστή σε όσες σελίδες εσύ πιστεύεις ότι χρειάζεσαι. Αφηγήσου την ιστορία στη μαμά και το μπαμπά και ζήτησέ τους ευγενικά να καταγράψουν τα λόγια σε κάθε μία από τις σελίδες που έχεις εικονογραφήσει. 

ΒΗΜΑ 4ο: Μια ακόμα βοήθεια για το παραμύθι σου

Αν θέλεις η ιστορία σου να μεγαλώσει και να γίνει ακόμα πιο συναρπαστική, πάτησε ΕΔΩ για να δεις μια τέλεια πρόταση για το πώς και με ποιο τρόπο θα μπορούσες να την εξελίξεις:

ΒΗΜΑ 5ο: Ας παίξουμε με τις λέξεις!

Τι θα έλεγες να παίξουμε με τις λέξεις και να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες και σύνθετες λεξούλες;;; Εγώ θα σου δώσω την πρώτη (α’ συνθετικό) και εσύ θα βρίσκεις τη δεύτερη (β’ συνθετικό) και μετά θα τις ενώνεις για να γίνουν μία!! Η δική μου λέξη είναι …………το “Βιβλίο”. Μπορείς να σκεφτείς μία δική σου λεξούλα και την ενώσεις με την δική μου;

Τι μπορεί να σημαίνει η λέξη αυτή που σχημάτισες;

Δες ένα παράδειγμα….

 • “Βιβλίο” + “Θήκη”Βιβλιοθήκη (=Το μέρος που φυλάσσονται τα βιβλία)

Φυσικά και μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να φτιάξεις λέξεις που δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά! Να! Κοίτα μια αστεία λέξη που έφτιαξα εγώ:

 • “Βιβλίο” + “πίτα”Βιβλιόπιτα (=Μία πίτα με βιβλία!!!)

***Αν θες να γνωρίσεις ακόμα μερικές καινούργιες λέξεις δες ΕΔΩ

ΒΗΜΑ 6ο:  Ας τραγουδήσουμε τώρα όλοι μαζί για το βιβλίο!

“Το Βιβλίο” – Τάσος Ιωαννίδης

ΒΗΜΑ 7ο: Ο Ύμνος του Βιβλίου

“Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;

Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;

Έλα πες μου, τι γεμίζει παρηγοριά στην καρδιά;

Έλα πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;

Έλα πες μου, τι είναι εκείνο που με κάνει να δακρύζω,

που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;

Έλα πες μου τι είναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,

που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;

Ένα βιβλίο! 

Ένα βιβλίο! 

Ένα βιβλίο…

 που με μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει, 

και στο ταξίδι της ζωής πιστά με συντροφεύει!

Ευγένιος Τριβιζάς

Και για τους μικρους μας φίλους……

Πρόταση 1η:

Πρόταση 2η:

Προτάσεις Βιβλίων:

 • “Μια φορά και έναν καιρό ήταν …ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ” της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ, Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο.

 • “Το Γκρούφαλο” της Τζούλια Ντόναλντσον, Εκδόσεις: Πατάκη.

 • “Ένα σπίτι για όλους” του Κρίστοφερ Κορ, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος.

 • “Αν ήμουν βιβλίο” της Ζοζέ Ζόρζε Λέτρια, Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο.

 • “Ένα βιβλίο χωρίς τίτλο” του Herve Tullet, Εκδόσεις: Νεφέλη.

 • “Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρρις Λέσμορ” του Γουίλιαμ Τζόυς, Εκδόσεις: Πατάκη

 

Σε ευχαριστώ που έγινες για ακόμα μια φορά πιστός μου σύντροφος στο ταξίδι μου αυτό! Ελπίζω να γέμισες και εσύ, όπως και εγώ, γνώσεις, εμπειρίες και όμορφα συναισθήματα.. Μην ξεχνάς να ονειρεύεσαι και να αγαπάς τους φίλους μας τα βιβλία, γιατί έτσι θα δεις ότι τα ΑΔΥΝΑΤΑ, μπορεί να γίνουν ΔΥΝΑΤΑ!!

 

“Μ’ ένα βιβλίο αγκαλιά, 

τ’ άστρα αγγίζω πιο ψηλά! 

Άνοιξε τέρμα τα φτερά για ταξίδια μακρινά!”

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάθε μέρα, θα σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές των παιδιών, τις περιπέτειες και τις δημιουργίες τους! Ανυπομονούμε να μας ξαφνιάσετε με την φαντασία σας και να ανταλλάξουμε πρωτότυπες ιδέες!